Baarsvissen voor beginners
Basis voor het baarsvissen
Baarsvissen voor beginners; zo begin je:
Leren baarsvissen
Je leert baarsvissen door veel te vissen in de buurt van de schuilplekken van de baarzen. Met name door de corona pandemie is het vissen op baars enorm populair geworden bij beginnende vissers. Het is een super leuke, simpele en actieve manier van vissen.
Baars vissen met wormen is het gehele jaar door goed, echter vrij passief en wormen zijn niet goed werpbaar dus beter geschikt voor het vissen met de vaste stok. In dit blog richten we ons vooral op het baarsvissen met de werphengel.
Je leert baarsvissen vooral door het te doen! Voordat je begint, is het een goed idee om te lezen over de verschillende technieken voor baarsvissen, wat je nodig hebt, waar je moet vissen en met welk aas je baarzen het beste kunt vangen. Lees deze informatie en weet meer over baarsvissen!
Baarsvissen; dit heb je nodig om te beginnen
- Baars hengel
- Baars spinmolen 1000 serie
- Gevlochten lijn 0,08 honderdste
- Fluorocarbon 0,28 honderdste
- Fastach-clip
- Salmo Hornet of Kleine spinner
Zoek je specifieke hengels, kijk dan naar titels met “baars”, “perch” of “finesse”. Qua vismolen wil je een 1000 of 2000 spoelformaat.
Baarshengel klaar maken
De baarshengel maak je klaar door een oud stukje nylon op de spoel van de baars molen te spoelen. Knoop de gevlochten hoofdlijn aan dit oude stukje nylon en spoel de molenspoel vol. Als de hoofdlijn op je molen zit, haal je de lijn door alle geleide-ogen van de baarshengel heen.
Zorg voor iets overlengte qua hoofdlijn, dit geeft je ruimte om eenvoudig de fluorocarbon aan de hoofdlijn vast te maken. De beste onderlijn voor baars vissen is fluorocarbon. Knoop 70 centimeter fluorocarbon aan de gevlochten lijn vast en gebruik de voorslagknoop. Knoop daarna de fastach-clip aan de fluorocarbon met de halve bloedknoop.
Je baars vissen montage is nu klaar om er baars kunstaas aan te clippen.
Uitrusting voor beginners
Met je eigen baars hengel, baars molen en montage kun je al naar de waterkant gaan om te vissen. Het is slimmer om nog iets meer te investeren in je basis uitrusting, dit is uiteindelijk weer voordeliger.
Wil je een vismolen kopen maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees onze handige tips en adviezen om de juiste vismolen te kiezen die past bij jouw visstijl, ervaringsniveau en budget. Van je eerste vismolen tot aan je eerste vishengel, wij helpen je graag.
Je kunt een kleine vistas aanschaffen om daar reserve fluorocarbon, reserve clips en wartels, kunstaasjes en/of andere accessoires in te doen. Hierdoor neem je alles handzaam en compact mee naar de waterkant.
Na je basis uitrusting kun je altijd je baars uitrusting uitbreiden met foudraal, onthaaktang, compact schepnet of andere accessoires die je mist tijdens het baarsvissen.
Baarsvissen How-to
Baarsvissen in 6 stappen uitgelegd;
- Zoek met de computer of vervoersmiddel in jouw regio naar interessante duikers, bruggen of dukdalvers.
- Ga op de visdag naar één van jouw beoogde visstekken en kijk naar de kleur van het water. Is het water troebel dan vis je met felle kleuren en een ratel in je kunstaas. Is het water troebel, vis je met natuurgetrouwe kleuren kunstaas.
- Werp in de richting van de duiker, brug of dukdalver en als het mogelijk is het liefste eronder!
- Laat je aas gecontroleerd neerkomen op het water en begin met binnenhalen.
- Voel je een aanbeet? Zet de haake en sla voorzichtig aan.
- Heb je geen beet gehad, werp dan 15-20 keer vaker, geen beet? Wissel dan van stek.
Stap voor stap uitleg voor je eerste worp
De eerste keer werpen met een werphengel uitgelegd:
- Haak de lijn tussen de lijnroller en hengel achter je wijsvinger.
- Klap de beugel van de molen open.
- Beweeg de hengel naar achteren of naar rechts en zwaai de hengel in één soepele beweging vooruit.
- Laat de vislijn los op het moment dat de hengel ongeveer 2/3 van de zwaai beweging is.
- Rem je montage af voordat het de waterlijn raakt. Hierdoor houdt je de lijn strak en voorkom je knopen.
- Voordat je gaat binnenhalen, vouw je de beugel van de molen weer dicht en de lijn niet meer van de molen kan lopen.
- Draai vervolgens aan de slinger van de werpmolen om de lijn binnen te halen.
Beginnen met baarsvissen
Het is altijd een uitdaging om te beginnen met baarsvissen, maar zelfs op de eerste dag kun je al aardig succesvol zijn. Als je wilt starten met baarsvissen, zorg er dan voor dat je beschikt over een goede en lichte basisuitrusting.
Met een eigen baarshengel en spinmolen bouw je meer gevoel en ervaring op wat betekent dat je aanbeten beter voelt en dus meer vangt. Als je wilt beginnen met baarsvissen zorg dan dat je de gesloten tijd hebt gecheckt en dat je goed voorbereid op pad gaat en in het bezit bent van de juiste viskleding en vispas.
Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.
KNMI
Doordat je beter gekleed bent, ook voor slechte weersomstandigheden houdt je het langer vol aan de waterkant. Hierdoor vang je vaak ook meer omdat je ook de weeromslag vist. Dit zijn juist te momenten dat baarzen gaan azen en ze goed vangbaar zijn.
Veelgebruikte baars technieken
De 4 meest gebruikte baarstechnieken zijn;
- Werpend met kunstaas; Meest gebruikte techniek voor beginners en vissers vanaf de kant. Ideale techniek om de basis te leren.
- Dropshot vissen; Meest gebruikte techniek voor bootvissers en streetfishers.
- Dobber montage; Specialistische techniek maar eenvoudige techniek om het onthaken van de baars onder de knie te krijgen.
- Finesse technieken/Ultra-light vissen; een lichte hengel en molen combinatie is al belangrijk bij baars, maar bij deze techniek helemaal. Je kunt vissen met carolina rig, ned-rig, tubes en noem alle technieken maar op. Ga je voor baitfinesse of ultra-light verdiep je dan ook direct in het juiste materiaal om succesvol te zijn.
Baarsvissen, hoe wat en waar?
Als begint met baarsvissen is het slim om te weten hoe je vist, wat je aas is en waar je vist.
Hoe: Licht kunstaas, is voor de beginnende visser zoals hierboven genoemd het meest effectief en simpel om te leren.
Wat: Vis met kleine plugjes of spinners. Zorg dat je mét ratel en zonder ratel bij hebt, evenals felle kleuren en natuurlijke kleuren. Hiermee vang je iedere dag wel baars.
Waar: Werp in de buurt van stekken waar schaduwen op het water vallen, zoals duikers, bruggen en dukdalven. Dit zijn over het algemeen veruit de beste stekken voor het baarsvissen.
Baarsvissen per seizoen
De baars is, op de gesloten tijd na, het het hele jaar door goed te vangen, ze hebben wel voorkeur voor bepaalde waterlagen of zones in het water. Dit wisselt per seizoen, wij geven je uitleg per seizoen waar de baars zwemt en hoe ze te vangen;
Baarsvissen in de lente
De lente delen we op in 3 periodes voor het baarsvissen; Voor de paai, tijdens de paai en na de paai.
Vóór het paaien moet je vissen op een diepte tussen 2,40 m en 4,50 m.
Tijdens het paaien zwemmen ze ondieper om af te paaien.
Na de paai zwemmen ze weer tussen de 2,40m en 4,50 meter.
Aan het einde van de lente en begin van de zomer gaan ze weer naar dieper en koeler water.
Probeer de baarzen te zoeken met kleine plugjes, spinners of andere “searchbaits” rondom de eerder genoemde baars hotspots.
Baarsvissen in de zomer
Alleen in de vroege ochtend en avondschemering willen ze nog eens in de oppervlakte jagen. De rest van de dag is de baars vooral goed vangbaar op dieper water rondom obstakels, mosselbanken of steile kanttaluds van bijvoorbeeld rivierplassen of vaargeulen.
Wil je weten waar bij jou in de buurt interessante diepteverlopen zijn, check dan Sonar Chart Viewer of Genesis maps en screenshot potentiële goede stekken op je telefoon! Vis in de zomer met carolina rigs, tailspinners of jigkopjes met kleine shad.
Baarsvissen in de herfst
De ochtendperiode is hét moment om de baarzen net onder aan het talud te vangen. De koudere nachten brengt de vis naar diepere gaten en stroomnaden. Gedurende de dag zullen ze, zeker als de zon schijnt, meer richting ondieper water trekken. Des te ondieper ze komen te zwemmen, des te beter ze bijvoorbeeld met plugjes te vangen zijn.
Op dieper water vis je met crankbaits, Vibration lures zoals de Astro Vib van Strike Pro of met trager kunstaas aan de carolina rig zoals creature baits of baars streamers.
Wil je meer tips voor baarsvissen in het najaar? Check dan ons blog speciaal over het vissen op grote baars in het najaar.
Baarsvissen in de winter
Baarsvissen in de winter biedt je de mogelijkheid om grote baarzen te vangen, maar het vereist ook het gebruik van de juiste technieken en aas. De baarzen verplaatsen zich in de winter naar diepere stekken en bewegen traag, dus zoek diepere stekken op en vis traag met behulp van technieken zoals de carolina rig, texas rig en ned-rig.
Doodaasvissen in januari met een lichte spinhengel of baitfinesse hengel is een effectieve manier om baarzen te vangen in de winter, gebruik hiervoor een klein dood aasvisje.
Het gebruik van ultra-light materiaal, zoals een dunne gevlochten lijn met fluorocarbon als leader, is verstandig om minder zichtbaarheid onderwater te hebben. Blijf zoeken naar stekken met baarzen en verplaats je naar een andere stek als je geen aanbeten krijgt.
Met name in de winter komt het aan op details en kleine wijzigingen in je techniek waardoor je ineens wél kunt vangen. Dit is dus een minder geschikte periode om te beginnen met baarsvissen, de beste periode als beginner te starten met baarsvissen is wat ons betreft in de zomer of herfst.