5 tips barbeel vissen in Mei
5 tips - Barbeelvissen in mei
Tip 1. Locatie, locatie, locatie
De eerste stap naar een succesvolle visdag is het vinden van de juiste plek. In mei bevinden barbelen zich vaak in ondiep water, vooral in de buurt van stroomnaden en onderwaterobstakels. Barbeel geeft de voorkeur aan stromend water met een goede zuurstofvoorziening. Zoek naar diepe poelen langs de rivieroevers, waar de barbelen zich kunnen verschuilen en voeden.
Het is ook belangrijk om rekening te houden met de watertemperatuur. In mei begint het water warmer te worden, waardoor de barbeel actiever wordt. Focus op gebieden waar het water iets warmer is dan de omgeving, zoals zonnige ondiepe delen van de rivier.
Neem de tijd om de wateromstandigheden te observeren en probeer verschillende plekken uit voordat je je definitieve stek kiest.
Tip 2. Gebruik madenkorven
In het voorjaar is het brengen van veel aas erg effectief. Kies voor zware madenkorven met grote openingen, Dit is een erg effectieve presentatie van je aas. Deze korven zorgen ervoor dat jouw aas op de juiste plek blijft en aantrekkelijk wordt gepresenteerd aan de barbelen.
Wil je wel veel aas voeren maar niet direct je korf leeg hebben, plak dan met tape enkele gaten van de korf af voor een trage aas afgifte. Vis je met maden? Probeer dan ook bijvoorbeeld gekookte rijst met een flavour te mengen met de maden voor een ultiem geurspoor.
Wij koken vaak onze rijst op de klassieke manier en na het afgieten van het kookvocht laten we de rijst nog even na wellen in warm water met minamino.
Tip 3. Gebruik het juiste aas
In mei zijn ze vooral geïnteresseerd in natuurlijk aas zoals maden, wormen, maïs en pellets. Het is raadzaam om een mix van aas te gebruiken om hun interesse te wekken. Experimenteer met verschillende soorten aas en ontdek welke het meest effectief is op jouw stek.
Bovendien zijn barbelen zeer gevoelig voor geur, dus het inweken van je aas in een attractor of een aantrekkelijke vloeistof kan het verschil maken. Knoflook, minamino, anijs en leveraroma’s zijn enkele populaire keuzes onder wedstrijdvissers.
Opwarmende temperaturen gedurende de dag kunnen de aasprestaties beïnvloeden, dus wees bereid om aanpassingen te maken afhankelijk van de omstandigheden.
Tip 4. Vis met lange onderlijnen
Het is belangrijk om onderlijnen van minimaal 23/00 mm te gebruiken met een minimale lengte van een meter. Een haakmaat 12 of 14 is ideaal voor deze visserij. Door langere onderlijnen te gebruiken, geef je de barbeel meer ruimte om het aas op te nemen zonder argwaan te wekken. Dit vergroot de kans op een succesvolle aanbeet en een goede haakzetting.
Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan de precisie van het vissen. Gebruik bij het werpen naar de stroomnaad de lijnclip om de afstand nauwkeurig te bepalen. Loop voor het inwerpen een paar meter naar achteren en werp vervolgens naar de beoogde plek. Door deze techniek toe te passen, zorg je ervoor dat je voert op één en dezelfde plek en de montage precies op de juiste plek terechtkomt, wat de kans op een aanbeet aanzienlijk vergroot.
Tip 5. Let op het weer
Het weer heeft een grote invloed hebben op de activiteit van barbelen, vooral in de lente wanneer de temperaturen variabel zijn. Houd het weerbericht in de gaten en plan je visdag rond gunstige omstandigheden. Over het algemeen zijn warme, bewolkte dagen ideaal voor het vissen op barbeel.
Tijdens heldere dagen kunnen barbelen echter dieper in het water trekken om de felle zon te vermijden. In dit geval kan het slim zijn om te zoeken naar schaduwrijke plekken of naar gebieden met meer stroming waar de vis zich comfortabeler voelt.
Bovendien kunnen regenbuien de watertoevoer vergroten en de activiteit stimuleren.
Zoek naar plekken met schone bodems en fijn grind tussen de kribben, vooral op rivieren zoals de Gelderse IJssel en de Waal. Deze ondiepe gedeelten bieden vaak voedselrijk water en vormen hotspots voor actieve barbelen.
Zoek ze op met de dieptemeter of als je vanaf de kant gaat vissen doe dan je huiswerk via Sonar Chart Viewer van Navionics. Hierdoor kun je eenvoudig de ondiepe stekken vinden en maak je meer kans op dikke barbelen.
De watertemperatuur speelt, zoals eerder benoemd, een belangrijke rol bij het vissen op barbelen in mei. Barbelen zijn koudbloedige vissen, wat betekent dat hun activiteit sterk wordt beïnvloed door de watertemperatuur.
Experimenteer met verschillende dieptes om de barbelen te vinden op basis van de watertemperatuur. Focus je op ondiepe binnenbochten van rivieren of zandbanken in grote kribvakken.
Tips en tricks voor het barbelen in Mei
Heb jij nog tips en tricks voor ons of andere vissers voor het barbelen in Mei? Deel deze tips voor het voorjaarsvissen op barbelen dan met ons in de reacties, dan vullen wij onze informatie aan met jouw gouden voorjaarstips!
Alvast bedankt namens alle andere barbeelvissers.