Barbeel vissen voor beginners
Basis voor het barbeel vissen
Barbeel vissen voor beginners; zo begin je:
Leren barbeel vissen
Barbeel vissen is een activiteit die je het beste onder de knie krijgt door actief aan de waterkant te zijn. Veel mensen ontdekken deze prachtige sportvis tijdens een dagje vissen aan een rivier.
De kunst van het barbeel vissen leer je vooral door het te ervaren! Voordat je zelf aan de slag gaat, kun je hier meer te weten komen over verschillende vistechnieken voor het vangen van barbeel, benodigde uitrusting, geschikte locaties/stekken en het beste aas om barbeel mee te vangen.
- Feeder- of barbeelhengel
- Feedermolen
- Gevlochten lijn 0,12 honderdste
- Werpgewichten 60 tot 110 gram
- Speldwartel maat 8
- Voorslag van 0,28 honderste nylon
- Onderlijn 0,25 honderdste + sterke compacte haakmaat 10
- Barbeel aas
Barbeelhengel klaar maken
De barbeelhengel maak je klaar door de gevlochten hoofdlijn op de barbelmolen te spoelen. Als de hoofdlijn op je molen zit, haal je de lijn door alle geleide-ogen van de feederhengel/barbeelhengel heen.
Zorg voor iets overlengte qua hoofdlijn, dit geeft je ruimte om eenvoudig de voorslag aan de hoofdlijn te knopen en je “barbeel montage” erop te zetten. De barbeelmontage zet je erop door;
- De voorslag door de speldwartel te rijgen
- De hoofdlijn dubbel te slaan over een lengte van 50cm met de speldwartel hangend erin
- Maak een dubbele lusknoop van deze dubbele lijn, je hebt nu een lus van +- 50 cm.
- Pak de lijn in de lus ongeveer 10cm vanaf de onderkant vast. En zet hier een nieuwe kleine lus
- Maak de barbeel onderlijn vast aan deze kleine lus
- Maak het werpgewicht vast aan de speldwartel.
Je barbeelmontage is nu compleet.
We raden aan om te beginnen met deze montage, hierdoor leer je het barbeelvissen het snelste. Je kunt altijd op een later moment een andere montage monteren.
Uitrusting voor beginners
Met je eigen barbeel hengel, barbeel molen en montage kun je al naar de rivier gaan om te vissen. Het is slimmer om nog iets meer te investeren in je basis uitrusting, dit is uiteindelijk weer voordeliger. Neem bijvoorbeeld ook sowieso een goed schepnet mee als je op barbeel vist.
Je kunt een vistas aanschaffen om daar een driepoot steun, droog lokvoer, werpgewichten of andere accessoires in te doen. Hierdoor neem je alles handzaam en compact mee naar de waterkant.
Na je basis uitrusting kun je altijd je barbeel uitrusting uitbreiden met foudraal, onthaakmat of andere accessoires die je mist in je visserij.
Barbeelvissen How-to
Barbeel vissen in 8 stappen uitgelegd;
- Ga op de kop van de krib staan en gooi enkele blokjes kaas, pellets of aas in de stroomnaad, een handje is vaak genoeg.
- Zet je werphengel in elkaar en stop het aangemaakte lokvoer met geraspte kaas erin verwerkt in je voerkorf en beaas je hair met een blokje kaas of 10mm halibut pellet.
- Werp de korf of werpgewicht net achter de nering(stroomnaad) en laat de voerkorf afzakken tot de bodem.
- Leg de barbeelhengel tegen de driepootsteun met de top omhoog. En zet de top licht onder spanning.
- Zie je een aanbeet? Wacht dan totdat deze echt doorzet en zet de haak.
- Heb je geen beet gehad, werp dan iedere 30 minuten opnieuw een voerkorf met voer in, 2 uur geen beet? Verkas dan naar een andere krib en probeer het opnieuw.
Beginnen met barbeel vissen
Het begin is altijd lastig, toch kan barbeel vissen op de eerste dag al behoorlijk succesvol zijn. Als je wilt beginnen met barbeel vissen zorg dan dat je meerdere kribben op het oog hebt die je af kunt vissen. Vis aan het begin nooit langer dan een twee uur per stek zonder aanbeet. Geen beet = verkassen.
Heb je de barbeel gevonden, vis dan nog even door want ze zwemmen vaak in groepen van 3-5 dicht bij elkaar in de buurt. Ieder uur kan zo’n groepje makkelijk jouw stek passeren en gaan azen. Als je de hele dag door barbeel vangt, zijn dit vaak vissen uit verschillende groepjes.
Veelgebruikte barbeel technieken
De 3 meest gebruikte barbeel technieken zijn;
- Voerkorf montage; De beste techniek voor beginners, door rustig aan de waterkant te zitten, kijkend naar de feedertop kun je goed analyseren wat er gebeurd op de stek.
- Vaste stok vissen; Ideale techniek om secuur op barbelen te kunnen vissen, onze tip is wel om met elastiek in de top te vissen om de barbeel ook echt te vangen. Zonder elastiek is dat toch lastiger aan een vaste stok, met de vaste stok op barbeel is niet direct een techniek voor beginners.
- Dobber montage aan de matchhengel; Een techniek voor de specialist en zeer succesvol, met deze finesse techniek vis je op afstand met een dobber. Hierdoor kun je op veel stekken en met name kleine riviertjes in het buitenland, secuur vissen zonder de stek te verstoren, zeker op ondiepe wateren een onderschatte techniek.
Barbeel vissen, hoe wat en waar?
Als begint met barbeel vissen is het slim om te weten hoe je vist, wat je aas is en waar je vist.
Hoe: Voerkorf, is voor de beginnende visser zoals hierboven genoemd het meest effectief en simpel om te leren.
Wat: Begin met het vissen met kaas of pellets, vis met één van beiden of allebei op de hair en ontdek wat de beste variant is. Met dit aas is iedere dag wel barbeel te vangen.
Waar: Vis achter de nering of de onderkant van talud randen. Dit zijn over het algemeen veruit de beste stekken voor het barbeel vissen. Heb je geen idee waar op jouw stek de talud randen zijn? Check dan eens Sonar Chart Viewer of Genesis Maps en ontdek de dieptekaarten van de rivier bij jou in de buurt.
Barbeel vissen per seizoen
De barbeel is vanaf mei tot eind oktober goed te vangen, ze hebben wel voorkeur voor bepaalde waterlagen of zones in de rivier. Dit wisselt per seizoen, wij geven je uitleg per seizoen waar de barbeel zwemt en hoe ze te vangen;
Barbeel vissen in de lente
Het voorjaar betekent de start van het barbeelseizoen, maar de vangst van barbeel vereist nog enige planning. Let op de watertemperatuur, waterstand en vislocaties.
Zodra de temperatuur boven de 9,9 graden stijgt, worden barbelen actief en trekken ze naar ondiepere wateren. De maand maart is het begin. Vis vooral tussen de kribben op schoon grind en gebruik klein aas. Aas zoals maden, mais of eigen gemaakte barbeelkaas met minamino zijn erg goed in deze tijd.
Barbeel vissen in de zomer
De watertemperaturen zijn aangenaam, en de barbelen zijn actiever dan ooit. Zeker in het begin van de zomer zijn barbelen super actief. Het water is zuurstofrijk en met watertemperaturen tussen de 14 en 23 graden is de stofwisseling van de barbeel in volle gang.
De zomermaanden bieden fantastische vismogelijkheden, vooral op rivieren zoals de IJssel en de Waal. Zoek naar stekken met schoon grind op de bodem en een mooie stroomnaad. Barbelen zijn nu bereid om een stukje te zwemmen voor hun maaltje. Kies voor haakaas zoals barbeel boilies, kaas of zelfs pellets met een vleugje flavour om kansrijk te zijn. Onze voorkeur gaat naar eigen gemaakte barbeelkaas met vismeel erin verwerkt.
Zorg voor een degelijke uitrusting, zoals hengels met een testcurve van minimaal 1,75 lb, om deze sterke zomer barbelen aan te kunnen.
De zomer is de tijd het barbeelvissen te ontdekken en te genieten van de sport die deze vissoort te bieden heeft. Zorg voor voldoende aas en een comfortabele visplek, en je bent klaar voor een geweldige zomerse visdag aan de rivier.
Barbeel vissen in de herfst
De herfst brengt veranderingen in de natuur en ook in de wereld van het barbeelvissen. Terwijl de temperaturen beginnen te dalen en de dagen korter worden, is dit het seizoen waarin barbelen zich voorbereiden op de winter.
Hoewel de activiteit van barbelen geleidelijk afneemt naarmate de herfst vordert, biedt dit seizoen nog steeds geweldige mogelijkheden. De watertemperatuur blijft redelijk aangenaam, en de barbelen blijven actief zoeken naar voedsel.
Het is nu tijd om te kiezen voor wat zwaardere hengels en voerkorven om de uitdaging aan te gaan. Haakaas zoals maden, kleine blokjes kaas en kleine pellets blijven effectief. Zoek naar stekken met diepe poelen en stromingsnaden, waar barbelen zich verzamelen om zich voor te bereiden op de winter. Onze voorkeur gaat uit naar eigen gemaakte barbeelkaas met knoflook geur en ook de barbeelkaas met vismeel blijft vaak in trek in deze maanden.
Barbeel vissen in de winter
Als de winter zijn intrede doet, vertraagt de stofwisseling van de barbeel aanzienlijk. De watertemperaturen dalen, de dagen worden korter en de barbelen worden minder actief. Maar voor de diehard barbeelvissers biedt de winter nog steeds mogelijkheden voor een visuitdaging.
Om succesvol te zijn in de winter, is geduld en doorzettingsvermogen essentieel. De barbelen zijn minder geneigd om actief te azen, dus het kan langer duren voordat je een aanbeet krijgt. Kies voor stekken met diepe kuilen waar barbelen zich verzamelen om te overwinteren.
Als haakaas kun je het beste visueel sterk aas kiezen of met veel attractie, maar bereid je voor op langzamere actie. Houd rekening met de weersomstandigheden en kleed je warm, want winterse visdagen kunnen koud zijn.
Kies voor meer attractie en minder voerdeeltjes, in deze tijd is onze eigen gemaakte barbeelkaas met minamino torenhoog favoriet op onze winterstekken. Veel attractie en geen voer ernaast, geeft toch vaak die ene aanbeet.