Zelf barbeel kaas maken
Maak je eigen barbeel kaas
Zoals je ongetwijfeld al weet is een stukje harde kaas in de zomer het aas om een barbeel mee te vangen. De aroma’s die de kaas in het water afgeven, in combinatie met de vetdeeltjes, maken het voor de barbeel een onweerstaanbaar stukje aas.
Het enige waar je met kaas tegenaan loopt is dat je nooit een stukje perfectie in de kaas kan aanbrengen om nog succesvoller te zijn.
Wat nou als je zelf kan bepalen welke ingrediënten jouw kaas bevat? Maak bijvoorbeeld je eigen “Vismeel kaas” of “Halibut kaas”, ben je meer van zoet dan maak jij je eigen “Caramel kaas”. Wist je bijvoorbeeld dat je ook makkelijk andere additieven, mais en micro pellets kan toevoegen aan de kaas! Je kan zelfs je kaas tunen naar de winter of andere moeilijke barbeelperiodes toe. En bijvoorbeeld een mix maken met geur en smaakstoffen, zoals bijvoorbeeld minamino, die zelfs in koud water zich nog goed mengen met water en dus attractief zijn.
Het kan en is makkelijker dan je denkt. Je hebt geen doorgerijpte kaas meer nodig uit de winkel en met een paar eenvoudige kaasmaak tips maak jij je beste aas waarbij je geen voerkorf meer nodig hebt omdat je alle ingrediënten in je kaas perst die langzaam afgeven in het water en de barbeel rechtstreeks naar je haakaas lokt.
Wat heb je nodig?
Barbeel kaasmaak benodigdheden:
- 5 liter dagverse melk of rauwe melk uit de melktap.
- Zuursel.
- Thermometer.
- Kaasvorm om de kaas in te maken
- Kaasdoek
- Stremsel
- Kaaspers
- Recept voor goudse kaas
Tip: Begin lekker in de ochtend op een vrije dag, zo heb je de hele dag beschikbaar om een top barbeel kaas te maken. Ook leuk om samen met je kinderen, partner of vismaat te doen.
Alle benodigdheden zijn eenvoudig verkrijgbaar bij Hobbykaas.nl, Danny heeft alles voor het zelf kaas maken. Sowieso een aanrader om een jouw eigen kaas te maken voor op brood of voor de visite.
Met deze basis items maak je zelf al een kaas, of je nou wel of niet extra ingrediënten toevoegt is daarin niet belangrijk. Eén van de grote voordelen is dat je zelf bepaalt hoe hard je de kaas wil hebben. Je kan de kaas na drie weken jong noemen en een hoge afgifte aan vet en smaak in het water meegeven of je wacht maximaal acht weken en je hebt een zeer harde kaas die langzaam de geur en smaak afgeeft.
Ga je wel voor je eigen ingrediënten in je eigen barbeel kaas dan zijn er een paar kleine aanpassingen in het kaasmaak proces die absoluut niet moeilijk zijn maar je wel je eigen unieke aas zijn die niemand anders heeft en waarvan het succes geheim bij jou ligt.
Hoe maak je je eigen barbeel kaas?
Je eigen (k)aas maken, in 15 simpele stappen uitgelegd:
- Haal 5 liter dagverse melk(met lang houdbare melk kan je geen kaas meer maken).
- Voeg 3,5 liter rauwe melk of 4 liter dagverse supermarkt melk in een pan.
- Voeg 1% vers zuursel (of een half zakje dick milch zuursel poeder) toe
- Verwarm tot 29 graden Celsius en laat de melk 45 minuten rusten.
- Voeg 0.4 ml salpeter toe bij rauwe melk of 0.6ml calciumchloride toe als je dagverse melk gebruikt.
- Voeg 1 ml stremsel toe en laat 30 minuten laten rusten
- Na 30 minuten: doe je een strem controle(het mengsel moet een scherpe snede/breuk hebben). Als het een scherpe breuk heeft dan 10 minuten rustig snijden en 10 minuten laten rusten
- Schep vervolgens de wei af tot 1 cm boven de wrongel(samengeklonterde eiwitten)
- Voeg warm water van 45 graden toe(waswater), net zolang tot de wrongel 36 graden is. Hiermee spoel je de lactose uit.
- Roer het mengsel 10 minuten en laat vervolgens 20 minuten rusten
- Schep het wei af tot je de wrongel goed ziet en vul de kaasvorm: Dit is het moment waar je creatief kan worden met je eigen barbeel kaas. Vul een dikke 2 centimeter vanaf de bodem en druk met je hand een kuiltje, voeg je olie of andere ingrediënten gematigd toe, dit kan je iedere 2 centimeter herhalen. Als je werkt met een droogingrediënt zoals vismeel dan ook gewoon goed door de wrongel in de pan mixen.
- Laat dit 10 minuten uitlekken en laat dit 30 minuten staan op een half pers gewicht(2x het gewicht van de gemaakte kaas)
- Draai vervolgens de barbeel kaas om in vat en pers daarna 4 uur op 1 vol pers gewicht(3x het gewicht van de gemaakte kaas)
- Laat de barbeel kaas circa 10 minuten rusten in een kaasvorm
- Leg daarna de barbeel kaas 2,5 uur in een pekelbad en draai deze vervolgens om, daarna nogmaals 2,5 uur in het pekelbad laten liggen.
Het rijpen van je kaas doe je het liefst rond de 14 graden met een hoge luchtvochtigheid. Je kan ervoor kiezen om een traditionele coating te nemen en te rijpen als een echte natuurkaas. Wil je snel resultaat? Rijp dan alleen op een koele donkere plek voor 3 weken. Je kaas zal gaan zweten hierdoor droogt je kaas sneller en heb je sneller een harde kaas.
Bij het maken van (k)aas krijg je ongetwijfeld last van schimmel op de kaas. Dit is absoluut geen ramp en gebeurt ook vaak bij het maken van je eigen kaas voor consumptie. Dit poets je makkelijk weg met een beetje azijn.
Neem je tijd
Net als met het zelf maken van je boilies is het belangrijk om je tijd te nemen. Je eigen barbeel kaas maken geeft je de kennis en kunde om je eigen geheime recept te bedenken en eventueel andere (wedstrijd-)vissers buitenspel te zetten.
Wij geloven 100% in dit aas en ons eigen recept. Ga er mee experimenteren en wij beloven dat je er geen spijt van gaat krijgen. Af en toe ziet de kaas mix er even gek uit, dit hoort er allemaal bij!
De barbeel kaas is 3 maanden houdbaar, dus als je bijvoorbeeld op een dag in april je barbeel kaas maakt dan heb je in mei een perfecte barbeel kaas klaar voor jouw seizoen t/m eind augustus. Je kunt ook al eerder aan de slag, vries dan de barbeel kaas in of vacumeer het als je die mogelijkheid hebt.
Voor vragen over het kaasmaak proces kun je altijd bij Danny van Hobbykaas terecht, voor andere barbeel gerelateerde vragen kun je altijd onder dit bericht reageren en helpen wij jou verder.
Zeker als je wilt beginnen met barbeelvissen is het goed om je te focussen op de basistechniek en materialen voordat je aan de slag gaat met het maken van je eigen barbeel aas. Onthoud; Kaas uit de supermarkt vangt ook goed, met eigen gemaakte barbeel kaas kun je nog beter vangen.
Voor ons is “vismeel kaas” de beste kaas qua vangsten. Wil je weten hoe jij je eigen barbeel kaas maakt? Wij leggen het je uit.
Koop je de kaas in de supermarkt? Kies dan voor oude kaas met een harde kaasrand, hierdoor blijft je kaas beter aan de hair zitten?
Knip kleine 0,5 stukjes plastic rietjes af. Druk deze in het kaasblokje en haal je boilienaald vervolgens vanaf de andere kant door de kaas en het rietje heen. Trek nu de hair door het rietje en kaas heen. Monteer een brede hairstopper in het hairlusje of in het geval dat de kaaskorst er nog aan zit, volstaat een kleine stopper of stevige grasspriet ook.