5 tips – Brasem vissen in Juni
5 tips - Brasem vissen in Juni
Tip 1. Micro pellets zijn top!
Het gebruik van groene betaïne pellets is zeer effectief bij het vissen op brasem. Betaïne is een ingrediënt dat laxerend werkt voor de vissen, hierdoor blijven ze eten en komen ze vaker terug op de voerplek.
Strooi een handjevol pellets rond je haakaas of week ze kort voor en druk ze op de methodkorf.
Gebruik niet te veel pellets, aangezien een overvloed aan voer de aanbeet alleen maar uitstelt. Een handjevol pellets is over het algemeen voldoende om de stek op te starten, krijg je snel een aanbeet? Voer dan extra bij.
Brasem is zeker in de maanden mei en juni gek op vismeel!
Tip 2. Brasem top aas, mestpieren
Mestpieren en grote brasem zijn een match made in heaven. Die kronkelende wormen hebben een enorme aantrekkingskracht op brasem. Juni is dan ook een uitstekende maand om wormen(mestpieren) te gebruiken als haakaas. Rijg meerdere kleine mestpiertjes of een stukje dauwpier op de haak en de kans op een dikke brasem is enorm.
- Maak je droge lokvoer ingrediënten nat en zorg voor de juiste vochtigheid
- Pak een papieren of plastic bekertje en doe daar een aantal wormen in voor 1 voerbeurt, voerkorf of voerbal
- Knip met de wormenschaar de pieren in het bekertje kapot en gooi deze op 1 plek in het lokvoer
- Voer dit gedeelte voer met de wormen erin direct op de stek, hierdoor voorkom je dat de wormen doodgaan in je voer door de smaak en kleurstoffen en hard worden. Zodoende verzuurd je lokvoer niet en kun je de hele vissessie, verse wormen met vers lokvoer mengen.
Vis je met ander aas? Zeker als je wilt beginnen met brasemvissen is het goed voor je vertrouwen om op zoek te gaan naar jouw favoriete “baitbooster”. Knoflookolie en Squid zijn twee van onze favoriete baitboosters. Wel even je handen wassen met zeep als je thuis komt!
Tip 3. Lelies en rietkragen is wat je wil
Brasem houdt van de beschutting en het voedsel die rondom de waterplanten te vinden is. Door te zoeken naar visstekken in de nabijheid van waterplanten zoals lelies of rietkragen, vergroot je de kans in Juni om brasem te vangen.
Bij het vissen in de buurt van waterplanten is het echter belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Probeer niet te dicht bij de planten te vissen, omdat de lijn gemakkelijk breekt in de planten of door de mosseltjes aan de waterplanten doormidden wordt gesneden. Houd voldoende afstand van de planten om dit te voorkomen of vis met een dikkere gevlochten lijn.
Let goed op de bewegingen van de waterplanten en observeer of er activiteit is rondom de waterplanten. Soms kun je de brasem zelfs zien zwemmen in de buurt van de planten, dan weet je zeker dat je op de juiste plek vist.
Tip 4. Damwanden en steenstort
Zoek een kanaal op in de buurt met stalen damwanden aan de zijkant, en met een breedte die jij met de feederhengel kan werpen.
Als gewicht van de voerkorf begin je met 1 gram per meter, vis je op 40 meter afstand? Begin dan met een voerkorfgewicht van 40 gram en kies een feederhengel die dit gewicht kan werpen. Werp hiermee richting de overkant en zorg dat je voerkorf in het water belandt, de lengte die je tekort komt tot 1-2 meter van de overkant geef je aan lijn bij en clip dan je lijn achter de lijnclip.
Kijk naar de plek aan de overkant waar je vist, en kies een mikpunt. Door de lijnclip is de afstand van de worp iedere keer hetzelfde, zorg jij ervoor dat je niet te ver naar links of rechts werpt dan heb je een mooi compacte voerplek op de zwemroute van de brasems.
In de zomer is brasem actief op zoek naar voedsel, dit doen ze met name in de kantzone dus weet jij een compacte voerplek te maken 1-2 meter van de overkant af op een kanaal? Dan zit jij op goud! Kies een lokvoer recept voor brasem dat bij jouw watertype past, blijft je korf niet goed liggen door de lijndruk? Kies dan een korf 10 gram zwaarder, net zo lang totdat je secuur op één plek kan blijven vissen met je feederhengel.
Tip 5. Peil je dobber goed uit
Peilen van de diepte is heel belangrijk, vooral bij het vissen op brasem in Juni. Brasems verblijven vaak op specifieke dieptes afhankelijk van de watertemperatuur en het aanbod van voedsel. Een nauwkeurige peiling helpt je om je aas precies op de juiste diepte aan te bieden. Hier is hoe je dat doet:
Kies het juiste peillood: Begin met een geschikt peillood. Dit lood moet zwaar genoeg zijn om de bodem te bereiken, maar niet zo zwaar dat het de bodem te veel verstoort. Een peillood met een gewicht van ongeveer 10-30 gram is vaak geschikt, afhankelijk van de diepte en stroming van het water.
Bevestig het peillood:
Klem het peillood op de lijn net boven de haak. Dit kan met een knijppeillood of door het peillood aan de lijn te hangen.Zoek de bodem op: Gooi je lijn uit en laat het peillood naar de bodem zinken. Zorg ervoor dat je lijn goed strak staat, zodat je kunt voelen wanneer het lood de bodem raakt.
Peil de diepte: Nadat je het peillood naar de bodem hebt laten zakken, trek je de lijn strak en stel je je dobber zo in dat deze net boven het wateroppervlak drijft. Als je dobber onder water verdwijnt, betekent dit dat je aas niet op de bodem ligt. Pas de diepte aan totdat je dobber net boven het water drijft wanneer het peillood de bodem raakt.
Bodemstructuur analyseren: Door het peillood voorzichtig over de bodem te bewegen, kun je een idee krijgen van de bodemstructuur. Een zachte, modderige bodem voelt anders dan een harde, zanderige bodem. Brasems geven de voorkeur aan zachtere bodems waar ze naar voedsel kunnen zoeken.
Markeer de diepte: Zodra je de juiste diepte hebt gevonden, markeer je dit op je lijn met een waterbestendige pen of door een klein stukje elastiek op de lijn te plaatsen. Dit helpt je om snel de juiste diepte terug te vinden als je opnieuw moet uitgooien.
Verfijning: In de winter, wanneer brasems minder actief zijn, kan het nuttig zijn om je aas net boven de bodem aan te bieden. Dit kan door de diepte iets te verkorten zodat het aas zweeft boven de bodem, wat vaak aantrekkelijker is voor brasems in koud water.
Houd rekening met veranderingen: Wees alert op veranderingen in de waterdiepte gedurende de dag, vooral in rivieren of bij wisselende weersomstandigheden. Pas je peiling regelmatig aan om ervoor te zorgen dat je aas altijd op de optimale diepte wordt gepresenteerd.
Heb jij nog tips voor het brasem vissen in de zomer, en staan deze er niet tussen? Reageer dan onder dit blog en laat een bericht achter met jouw gouden tip en wij voegen jouw de goede vistips toe aan dit blog.
Alvast bedankt namens alle andere brasem vissers.