5 tips – Brasem vissen in oktober

5 tips - Brasem vissen in oktober

Veel beginnende vissers, maar ook ervaren vissers die brasem vissen in oktober hebben moeite om aanbeten te krijgen of missen de ene beet na de andere. Daarom geven wij tips & tricks voor het brasem vissen in oktober.

Tip 1. Wees voorzichtig aan de waterkant

Oktober is de maand dat brasem volop in beweging is en dus ook vlak onder de kant komt. Dus ga je met de vaste stok op pad, wees dan extra voorzichtig om de brasems niet af te schrikken. Vermijd harde geluiden, trillingen bij het opzetten van de zitkoffer of het overmatig vaak brengen van grote ballen lokvoer. Probeer een rustige en geduldige aanpak te hanteren, met bijvoorbeeld een cupping kit. Houd er ook rekening mee dat brasems gevoelig kunnen zijn voor lichte aasbewegingen, dus let goed op de subtiele aanbeten en twijfelingen in je dobber. Laat de brasem de tijd nemen om het aas in de bek te nemen voordat je de haak zet.

Tip 2. Zoek de scholen met brasems

Veel witvissoorten hebben de neiging om samen te scholen in grotere groepen tijdens de herfst, wat betekent dat als je een vis vangt, er waarschijnlijk meer in de buurt zijn. Dit sociale gedrag van de vissen biedt een ideale kans voor vissers om een goede visdag te vissen. Door casters te gebruiken en je aas rustig aan te bieden, vergroot je je kansen om niet alleen grote voorns, maar ook grote brasem te vangen. Oktober is een ideale maand om met de feederhengel te pakken en te zoeken naar de scholen met brasem.

Ga je net beginnen met brasem vissen? Probeer dan eerst met de vaste stok brasem te vangen en als dat goed gaat, schakel dan over op je eerste werphengel.

Tip 3. Zoek de juiste diepte in oktober

Locatie, locatie, locatie. Het is in oktober erg belangrijk om dicht in de buurt van de vis te vissen. In het koude water zijn vissen en dus ook brasem erg passief, grote afstanden leggen ze tijdens de koudere maanden niet meer af. 

Zorg dus dat je je visdag begint op een potentieel goede brasem stek. Dit zijn vaak de diepere plekken van het water, beschutte plekken aan de noordzijde van het viswater en of plekken uit de stroming zoals havens en andere inhammen. Vind je het lastig om diepe stekken te vinden? Kijk dan eens op de Sonar Chart viewer van Navionis, hierdoor kun je snel een indicatie krijgen van diepe najaarsstekken bij jou in de buurt.

Kies op deze stekken voor weinig voer en attractief aas en kijk of er brasem aanwezig is.

Tip 4. Kies je stek slim in oktober

Het kiezen van de juiste stek is belangrijk om succesvol brasems te vangen in oktober. In deze tijd van het jaar hebben brasems de neiging om zich te verzamelen in wateren die langzaam warmer worden en waar voedsel overvloedig aanwezig is. Zoek naar plekken waar de zon het water direct verwarmt, zoals hierboven genoemd tegen damwanden aan of diepere havens, kribben en/ of in de buurt van afgestorven waterplanten. Onthoud echter dat brasems ook gevoelig zijn voor temperatuurveranderingen. Tijdens de vroege ochtend en late middag kunnen ze dichter bij de kant komen om te profiteren van de warmere waterlagen. Naarmate de dag vordert en de zon hoger aan de hemel staat, kan de brasem zich dieper terugtrekken naar koelere delen van het viswater.

Tip 5. Vis strak tegen de overkant

Zoek een kanaal op in de buurt met stalen damwanden aan de zijkant, en met een breedte die jij met de feederhengel kan werpen. 

Als gewicht van de voerkorf begin je met 1 gram per meter, vis je op 40 meter afstand? Begin dan met een voerkorfgewicht van 40 gram en kies een feederhengel die dit gewicht kan werpen. Werp hiermee richting de overkant en zorg dat je voerkorf in het water belandt, de lengte die je tekort komt tot 1-2 meter van de overkant geef je aan lijn bij en clip dan je lijn achter de lijnclip.

Kijk naar de plek aan de overkant waar je vist, en kies een mikpunt. Door de lijnclip is de afstand van de worp iedere keer hetzelfde, zorg jij ervoor dat je niet te ver naar links of rechts werpt dan heb je een mooi compacte voerplek op de zwemroute van de brasems. Het gebruik van de lijnclip zorgt tevens voor het volledig strekken van de feeder montage, dit voorkomt knopen in jouw montage.

In het najaar gaan brasems weer actief op zoek naar voedsel, dit doen ze met name in de kantzone dus weet jij een compacte voerplek te maken 1-2 meter van de overkant af op een kanaal? Dan zit jij op goud! Kies een lokvoer recept voor brasem dat bij jouw watertype past, blijft je korf niet goed liggen door de lijndruk? Kies dan een korf 10 gram zwaarder, net zo lang totdat je secuur op één plek kan blijven vissen met je feederhengel.

brasemvissen | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *