Brasemvissen voor beginners

Basis voor het brasemvissen

Brasems vangen is de wens van veel witvissers. Wij geven je uitleg van de eerste worp tot aan het vangen de jouw eerste brasem. Start met brasemvissen en wie weet ben jij volgend jaar de brasem-expert..

Brasemvissen voor beginners; zo begin je:

Leren brasemvissen

Brasemvissen leer je vooral door te snappen hoe je voer werkt. Heb je een te “werkend voer” dan gaan voerdeeltjes teveel zweven en vang je sneller voorns en andere vissen met een eindstandige bek. Voor de bodemazers zoals de brasem is het belangrijk dat je het voer en aas zo goed mogelijk op de bodem presenteert. Brasem en voorn zijn erg geschikte vissen voor beginners om te vangen en de hobby vissen te ontdekken.

De winkle picker is de beste manier om te leren brasemvissen. Met de winkle picker kun je op kleine afstand met lichte korven kennis maken met het vissen met de voerkorf. Je leert precies werpen, een compacte visstek op te bouwen en je eerste brasem te vangen. Welke voertechniek, montage en aas het beste is, leggen we verderop in deze tekst aan je uit.

Brasemvissen; dit heb je nodig om te beginnen

  • Brasemhengel
  • Brasem molen
  • Nylon hoofdlijn 0,20 honderdste
  • Hoekafhouder
  • 20 gram voerkorf
  • Tonwartel
  • Brasem onderlijn 60 centimeter met haakmaat 12
  • Maden
brasemvissen voor beginners | Sportvisbrigade.nl

Brasemhengel klaar maken

De winkle picker(brasem hengel) maak je klaar door de nylon hoofdlijn op de brasem vismolen te spoelen. Als de hoofdlijn op je molen zit, haal je de lijn door alle geleide-ogen van de brasem hengel heen.

Zorg voor iets overlengte qua hoofdlijn, dit geeft je ruimte om eenvoudig de “brasem voerkorf montage” erop te zetten.

De voerkorf montage zet je erop door;

  1. De hoofdlijn door de hoekafhouder heen te halen.
  2. Knoop de hoofdlijn aan de wartel en trek de hoekafhouder tegen de wartel aan.
  3. Haal het lusje van de brasemonderlijn door het andere oogje van de wartel en haal de vishaak weer door het lusje van de brasemonderlijn.
  4. Trek het zachtjes aan en maak vlak voor het vasttrekken het gedeelte bij de wartel even nat.

Je voerkorf montage is nu compleet.

We raden aan om te beginnen met een voerkorf montage, hierdoor leer je het brasemvissen het snelste. Als het werpen en het maken van een voerplek op korte afstand goed gaat, kun je je gaan oriënteren op een feederhengel voor het vissen met een voerkorf op grotere afstand.

Uitrusting voor beginners

Met je eigen brasem hengel en molen en voerkorfmontage kun je al naar de waterkant gaan om te vissen. Het is slimmer om nog iets meer te investeren in je basis uitrusting, hierdoor ben je succesvoller aan de waterkant.

Wil je een vismolen kopen maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees onze handige tips en adviezen om de juiste vismolen te kiezen die past bij jouw visstijl, ervaringsniveau en budget. Van je eerste vismolen tot aan je eerste vishengel, wij helpen je graag. 

Neem naast je hengel, molen en voerkorfmontage ook schraal lokvoer, voeremmer, reserveonderlijnen, reserve-korven, vis stoeltje, hengelsteun en hakensteker mee naar de waterkant. Mocht je een moeilijke waterkant hebben qua hoogteverschil, schaf dan ook alvast een schepnet aan voor het scheppen en terugzetten van de brasem.

Je kunt ook een witvistas hierdoor neem je alles handzaam en compact mee naar de waterkant.

Na je basis uitrusting kun je altijd je brasem uitrusting uitbreiden met foudraal, leefnet, reserve toppen of andere accessoires die je mist in je visserij.

brasemvissen | Sportvisbrigade.nl

Brasemvissen How-to

Brasemvissen in 6 stappen uitgelegd;

  1. Maak twee stekjes op potentieel goede brasemstekken.
  2. Zet je werphengel in elkaar en stop het aangemaakte lokvoer in je voerkorf en beaas je haak met maden.
  3. Werp naar de stek en laat de voerkorf met een strakke lijn afzakken tot de bodem.
  4. Leg de winkle picker(brasem hengel) op de steun en haal voorzichtig en langzaam binnen, zorg dat je hengel haaks op je visstek vist. En zet de top licht onder spanning.
  5. Zie je een aanbeet? Wacht dan totdat deze echt doorzet en zet de haak.
  6. Heb je geen beet gehad, werp dan iedere 15 minuten opnieuw een voerkorf met voer in, 2 uur geen beet? Verkas dan naar je tweede stek en probeer het opnieuw.

Beginnen met brasemvissen

Het begin is altijd lastig, toch kan brasemvissen op de eerste dag al behoorlijk succesvol zijn. Als je wilt beginnen met brasemvissen zorg dan dat je meerdere stekken op het oog hebt die je af kunt vissen. Vis aan het begin nooit langer dan een twee uur per stek zonder aanbeet. Geen beet = verkassen.

Heb je de brasem gevonden, vis dan nog even door want ze zwemmen vaak in groepen van 5-10 dicht bij elkaar in de buurt. Op grotere wateren kan een school brasems wel tot 100 brasems oplopen.

Veelgebruikte brasem technieken

De 4 meest gebruikte brasemtechnieken zijn;

  • Voerkorf montage; De beste techniek voor beginners, door rustig aan de waterkant te zitten, kijkend naar de winkle picker of feedertop kun je goed analyseren wat er gebeurd op de stek.
  • Vaste stok vissen; Ideale techniek om secuur op brasems te kunnen vissen, onze tip is wel om met elastiek in de top te vissen om de brasems ook echt te vangen. Zonder elastiek is dat toch lastiger aan een vaste stok.
  • Dobber montage aan de matchhengel; Een techniek voor de specialist en zeer succesvol, met deze finesse techniek vis je op afstand met een dobber. Hierdoor kun je op veel stekken secuur vissen zonder de stek te verstoren, zeker op ondiepe wateren een onderschatte techniek.
  • Methodvissen op brasem; Vissend met mini-boilies en pelletvoer richt je je met name op de grote brasems. Heb je het winkle pickeren onder de knie en wil je weer een nieuwe uitdaging? Dan is deze techniek goed om te onthouden als next-step.

Brasemvissen, hoe wat en waar?

Als begint met brasemvissen is het slim om te weten hoe je vist, wat je aas is en waar je vist.

Hoe: Voerkorf, is voor de beginnende visser zoals hierboven genoemd het meest effectief en simpel om te leren.

Wat: Begin met het vissen met maden en casters, vis met één van beiden of allebei op de haak en ontdek wat de beste variant is. Met dit aas is iedere dag wel brasem te vangen.

Waar:Vis in de zomer ondiep bij de waterplanten en in de winter dieper aan de onderkant van talud randen. Dit zijn over het algemeen veruit de beste stekken voor het brasemvissen. Heb je geen idee waar op jouw stek de talud randen zijn? Check dan eens Sonar Chart Viewer of Genesis Maps en ontdek de dieptekaarten van jouw viswateren.

Brasemvissen per seizoen

De brasem is het het hele jaar door goed te vangen, ze hebben wel voorkeur voor bepaalde waterlagen of zones in het water. Dit wisselt per seizoen, wij geven je uitleg per seizoen waar de brasem zwemt en hoe ze te vangen;

Brasemvissen in de lente

In het voorjaar wil je vissen in de buurt van de ondieptes waar de waterplanten opkomen. De meeste kans op een aanbeet heb je als je op 1,5-2 meter diepte vist.

De beste techniek is vissend met de voerkorf. Vis met een haak maat 14, een onderlijn lengte van 60 cm. Krijg je veel aanbeten zonder dat je vangt, maak de onderlijn dan korter. Ga je op stromend water vissen, maak dan de onderlijn langer(100cm).

Brasemvissen in de zomer

Wanneer de watertemperatuur boven de 20 graden is, worden brasems sloom en kan het moeilijker worden om ze te vangen. Vis daarom met kortere onderlijnen en vis zo dicht mogelijk tegen de waterplanten aan. Rondom deze plekken vind je vaak nog actief azende brasems.

Attractief zoet voer met bijvoorbeeld een caramel additief werkt vaak erg goed in de zomer. Zie je de brasems in de zomer actief paaien, probeer het dan enkele dagen later nog eens op dezelfde plek. Waarschijnlijk krijg je dan meer aanbeten, want wanneer brasems aan het afpaaien zijn voeden ze zich minder en zijn ze dus moeilijker vangbaar.

Brasemvissen in de herfst

Brasems in de herfst vang je in de buurt van de diepere zones van je viswater, de brasems zullen in de nachten al weer op de diepere delen van het water zwemmen. Overdag, zeker op de zonnige dagen, zijn ze nog goed vangbaar rondom de ondieptes waar afgestorven planten resten liggen, hier zijn ze vaak nog op zoek naar kleine waterdiertjes zoals larfjes om zich mee te voeden.

Vis met schraal en donker voer en veel aas om de meeste kans op succes te hebben, in het najaar werken mestpieren en maïs ook als goed brasem aas.

Brasemvissen in de winter

Wanneer de watertemperatuur daalt onder de tien graden, moeten de brasems helemaal op de bodem gezocht worden. Ze gaan richting de passieve winter modus, de aanbeten zullen dus ook wat voorzichtiger/trager worden. 

De diepere stekken hebben de voorkeur, echte topstekken zijn diepe zones met beschutting zoals dukdalven, overhangende bomen of andere onderbrekingen in het water. 

Vis met schraal en donker voer, eventueel met aminozuren als toevoeging om de brasem in het koude water toch nog aan het azen te krijgen. De namiddag heeft de voorkeur, dan bereikt de watertemperatuur in de winter vaak het hoogtepunt. Dat is ook het moment dat brasems een aasperiode hebben in de winter. In een ander blog geven we je nog meer tips voor het brasemvissen in de winter.

Leren vissen voor beginners:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *