Feedervissen in de winter

Feedervissen in de winter, doe je zo

De winter staat bekend om de korte dagen, de koude temperaturen en de kale bomen. Maar wat betekent dit eigenlijk voor het feedervissen in de winter? Is het mogelijk om in de winter te blijven witvissen met de feeder? Wij geven je tips, tricks en uitleg.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Vis secuur in de winter!

In de winter is het belangrijk om secuur te vissen, dit betekent niet alleen subtiel qua haakmaat en onderlijn keuze maar ook om altijd op de juiste plek te kunnen werpen!

Gebruik de lijnclip. Door de lijnclip te gebruiken, zorg je ervoor dat je altijd op dezelfde afstand werpt. Vlak voor en tijdens het werpen concentreer je je op een vast punt aan de horizon, waardoor je precies één stek aanhoudt. Een compacte stek voorkomt dat de vis naar andere plekken zwemt om voedsel te zoeken. Als er een kleine hoeveelheid lokvoer heel verspreid ligt, is het erg moeilijk om de vis constant op zijn plek te houden.

Welk feedervoer in de winter?

Vis met schraal en donker voer. Door de vertraagde stofwisseling zijn vissen in de winter snel verzadigd, dus houd daar rekening mee. Je kunt bijvoorbeeld klei of aarde gebruiken om je lokvoer minder verzadigd te maken. Het is ook aan te raden om maden aan je lokvoer toe te voegen. De maden zorgen ervoor dat je lokvoer uit je feederkorf komt en door de beweging van de maden komen er ook nieuwe lokvoerdeeltjes vrij die de vis zullen aantrekken.

Heb je een goed lokvoer dat al schraal maar licht van kleur is? Kies er dan voor om eventueel een donkere kleurstof toe te voegen.

Welke voerkorf te gebruiken in de winter?

Vis met een dichte voerkorf om de voerplek compact te houden. Door een gesloten feederkorf te gebruiken vallen er minder aasdeeltjes uit de feeder tijdens het werpen en afzinken. Dit resulteert in meer lokvoer op de juiste plek. Door maden te gebruiken, zoals hierboven vermeld, zorg je ervoor dat het aas op de voerplek uit de korf komt zodra het de bodem raakt. Bedenk dat het in de winter niet nodig is om de korf helemaal te vullen. Te veel lokvoer op de plek vertraagd je aanbeten en dat wil je niet in de winter.

Welke diepte bevissen in de winter?

Probeer verschillende locaties en dieptes uit. Niet iedereen kan je vooraf vertellen waar de witvis zit als je in de winter op pad gaat. Ga dus op zoek naar je vis!

Online staan dieptekaarten, misschien ook wel van het kanaalgedeelte, het meer of de vijver waar jij wilt gaan vissen. Door deze informatie vooraf te onderzoeken, geef jij je zelf meer kans op succes tijdens de visdag. Ook aan de waterkant kun je, door het aantal seconden te tellen, verschillen in diepte opmerken bij het werpen van de feederkorf. Op de ene plek is het vijf seconden en een paar meter naar links/rechts is het tien seconden. Dan is het interessant om tijdens de koude periode op de plek van 10 seconden, de vis te zoeken. Gebruik bij het afzoeken van de diepte een lege voerkorf, zo voorkom je dat je onnodig aas in het water strooit.

Brasems vangen in de winter

In de winter houd de brasem zich in rustige diep, warm water op. De voedselopname is dan beperkt, maar ook dan zijn ze te vangen.

Op zonnige winterdagen is met klein aas en weinig voer vaak nog menig brasem te verschalken. Heb je eenmaal een goede winterplek gevonden, kom daar dan volgend jaar weer terug. Deze stekken zijn vaak meerdere jaren op rij goed in tijdens de koude maanden. Wil je meer tips voor het vangen van brasems in de winter? Lees dan ons winterblog over brasemvissen.

Wat zijn goede winter attractors en dips?

Gebruik smaken en dips voor je aas of lokvoer. Vooral in de winter moet je het schrale voer (voer met minder voedingsstoffen/verzadiging) aantrekkelijker maken. Door een attractor of flavour in je winter lokvoer te gebruiken werkt het niet extra verzadigend, maar heeft het wel meer aantrekkingskracht op de vis. Ook het gebruik van een dip kan het aas wat extra kracht geven.

Vergeet niet dat in de winter de eerste aanbeet wat langer kan duren. Heb je de vis of je aas eenmaal gevonden, dan wordt het waarschijnlijk een dag vol actie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *