Grote brasem vangen

Hoe vang je grote brasem?

Wil je grote brasem vangen? Lees dan de tips in deze blog en ontdek hoe je de grootste brasem kunt vangen in je eigen vissessies en tijdens wedstrijden. Lees in deze blog hoe je de grootste brasem kunt vangen.

Tip 1: Breng constant voer

Brasem is een echte bodemwroeter, hij woelt de bodem om op zoek naar voedsel. Brasems zwemmen vaak in grote groepen. Zo’n grote groep vissen kan je volledige voerstek in een paar minuten leegvreten. In principe is dat geen probleem, want als je regelmatig op een bepaalde plek voert, zal de brasem eraan wennen en regelmatig terugkeren. Het is dus belangrijk om de brasem te laten wennen aan de voer- en visplek.

Breng vaak kleine beetjes voer, want brasem wordt getriggerd door loskomende ingrediënten en rumoer onderwater. Een mengsel van zoete ingrediënten, vismeel en gehakte wormen vormt een zeer goed voer voor brasem. Omdat brasem de bodem echt kan omwoelen, is het raadzaam om compact te voeren en de stek niet te groot te maken. Een handig hulpmiddel hierbij is bijvoorbeeld een cuppingkit voor de vaste stok of de lijnclip bij het feedervissen.

Tip 2: Gebruik groot aas

Het is een kunst om de kleine vissen niet te vangen. Als er veel kleine vissen rondzwemmen, heeft het geen zin om veel aas met maden/casters of wormen te brengen, ook al vinden ze dat lekker. Dit type aas wordt onmiddellijk door de kleine vissen opgegeten en verkleint de kans om de grote brasems aan te trekken. Gebruik dus maïskorrels, artificial baits, kikkererwten of zelfs tijgernoten als aas. Bij wedstrijden is het natuurlijk raadzamer om voor de aantallen te vissen en de meest populaire aassoorten te gebruiken.

Tip 3: Peil je stek goed uit

Het is belangrijk dat je meteen weet wat het verloop van de bodem is als je gaat vissen, dit doe je door met een peilloodje de bodem te peilen of het aantal tellen van de voerkorf naar de bodem te tellen nadat de korf het water geraakt heeft. Zo weet je meteen waar de kuiltjes, obstakels of taluds zitten. Niets is vervelender dan constant vast te zitten en vis te verliezen of je voerballen netjes met de cupping kit te brengen, en niet te weten dat de voerbal het talud afrolt.

grote brasem vangen | Jan van Schendel

Tip 4: Ga 's nachts brasemvissen

Grote vissen eten af en toe en zijn erg voorzichtig, vooral als het water helder is, zijn deze vissen erg schuw. Er is een reden waarom deze brasems zo groot zijn geworden…
Je ziet op steeds meer wateren dat de beste tijd om grote brasem te vangen de nacht is. We hebben het vaak meegemaakt dat als het donker was, de brasems plotseling begonnen te eten. Toen de eerste vogel in de ochtend floot, verdwenen de grote brasems. Dit kan geen toeval zijn.

Tip 5: Stel doelen en pas je aan

Vissen op brasem tijdens je eigen sessie is heel anders dan vissen op brasem tijdens wedstrijden. Het vereist een andere aanpak, maar het is waardevol vanwege de invloed die brasem heeft op het gewicht van je einduitslag.

Wedstrijden zijn relatief kort, vaak maximaal vijf uur en heel vaak zelfs minder. Gedurende deze tijd moet je de brasem niet alleen lokken, maar ook vangen. Dit vereist een speciale aanpak, die zelfs per water kan verschillen.

Het is heel belangrijk om het streefgewicht van je vangst te bepalen en hoe je dat gaat bereiken. Wij bepalen dit aan de hand van de kennis die we hebben opgedaan bij eerdere wedstrijden, het weer en de ervaringen op het betreffende water. Laten we zeggen dat je op goed viswater tot 40 kilo vis verwacht nodig te hebben om deze wedstrijd te winnen. Het is dan logisch dat je veel lokvoer en aas gebruikt, soms dode maden/pinkies, maar veel vaker casters, geknipte wormen en/of maïs om de brasems te lokken en vast te houden op de stek. Bereid je dus goed voor, maak voor de wedstrijd een plan van aanpak en stel het plan ‘ter plekke’ zo nodig bij.

Tip 6: Wissel het tussen technieken; dobber en korf

Bij het vissen met een feeder ligt de lijn veel horizontaler door het water dan bij het vissen met een dobber. Bij het vissen met een feederhengel is er dus meer kans dat je op je feedertop lijnzwemmers ziet en duidelijk kunt zien dat er vis aanwezig is. Voor ons is een lijnzwemmer op de lijn altijd een indicatie dat er meer aanbeten aan komen. Soms kun je er dus voor kiezen om met een feederhengel te vissen om een beter zicht te krijgen op de activiteit onder water.

Je kunt merken dat je hengeltop een keer gebogen is of dat er veel vissen tegen je lijn aan zwemmen. Dit zijn de moeilijkste momenten voor een visser, want je hoeft nog niet aan te slaan. Doe je dat wel, dan kan dat de vis afschrikken of zelfs wegjagen.

Tip 7: Durf te wachten

Bij het vissen op brasem is geduld een heel belangrijk wapen. Het komt zelden voor dat je meteen na het startsignaal brasem begint te vangen. Het kan gebeuren, maar vaker duurt het even voordat de brasem de voerplek heeft gevonden.
Soms vang je tijdens een wedstrijd eerst kleinere vissen, die plotseling niet meer bijten. Waarschijnlijk hebben de brasems dan de voerstek ingenomen. Als je eenmaal de eerste brasem hebt gevangen, zullen er meestal meer volgen, dus het is belangrijk om regelmatig te voeren. Zorg ervoor dat de vissen in het gebied niet overvoerd worden. Meng ook wat van je aas in je lokvoer, zodat de brasem kan wennen aan je haakaas.

De tips in de praktijk

We geven je een voorbeeld dat je kan helpen om die allesbepalende rust te bewaren als je een beoogd vangstgewicht hebt van 30 kilo tijdens een 4 uur durende wedstrijd. Dit betekent dat je minstens 7,5 kilo per uur moet vangen. Dit klinkt enorm, maar je moet weten dat de gemiddelde brasem tussen de 1300 en 1600 gram weegt. Reken een gemiddelde vangtijd van 7 minuten op wedstrijdwater, dan lijkt 7,5 kilo per uur ineens niet veel.

In werkelijkheid is 20 kilo genoeg en ontdek je dat het vangen van een aantal brasems al heel goed is voor het resultaat van de wedstrijd. Stop dus met stressen, want dat kan alleen maar averechts werken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *