Je witvis voer verschralen, doe je zo!

Je witvis voer verschralen, doe je zo!

Bij het specifiek vissen op groot water en/of grote vis hebben wij het vaak in onze teksten over het schraal maken van je lokvoer. Waarom je dit zou moeten doen, hoe je dit doet en wat de waarde ervan is? Dat leggen we je graag uit.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Witvis voer en leem

Wat is het doel van lokvoer verschralen?

In situaties waar weinig vis aanwezig is en secuur gevist moet worden, wordt vaak gebruik gemaakt van leem. Dit is omdat de voorbereiding van dergelijke situaties veel tijd kost en het belangrijk is dat alles op orde is. Wanneer te veel lokvoer met teveel voeding wordt gebruikt, kan de witvis snel verzadigd raken en zich niet meer laten vangen. Dus ook op groot water is het van belang om met schraal voer te vissen. Leem wordt in deze situaties gebruikt om het lokvoer te verschralen zodat de voorn en brasem wel naar de voerstek komt, maar zich niet snel vol eet.

Wanneer gebruik je leem?

Er zijn diverse manieren om witvis voer naar wens aan te passen, zoals het toevoegen van vloeibare of poedervormige geuren en smaakstoffen. Om je lokvoer schraal te maken meng je het met grond, leem of klei. 

Grond is relatief licht en leem, of klei, is weer iets zwaarder. Hiermee kun je het witvis voer verdunnen of verzwaren. Het gebruik van leem of grond om het lokvoer te verzwaren, is vrij duidelijk: je wilt dat de voerballen snel naar de bodem gaan en niet snel door de stroming meegenomen worden. 

Echter, het gebruik van leem of grond om het lokvoer te verdunnen is een andere zaak. Lokvoer wordt gegeten door de witvis en kan ertoe leiden dat ze geen trek meer hebben in jouw aas. Aas is echter het belangrijkste, daarmee vang je de vis. In de koudere maanden zijn vissen veel passiever en eten ze doorgaans minder. Ze verbruiken ook veel minder energie, dus hebben ze minder voedsel nodig. Dat zijn de maanden om het witvis voer tot wel 75% te verschralen met grond of leem.

Ook in de zomermaanden gebruiken we graag grond, leem en klei om veel lokvoer te kunnen brengen zonder de witvis te verzadigen.

Voer verschralen, vind de juiste balans!

Het vinden van de juiste balans tussen het voeren en overvoeren van vissen is van groot belang. Een manier om te voorkomen dat vissen/brasems overvoerd raken, is door leem of donkere aarde door het lokvoer te mengen. Dit vermindert de voedingswaarde van het lokvoer.

Bij het gebruik van leem, is het echter belangrijk om te weten dat de hoeveelheid leem die gebruikt wordt, afhangt van de hoeveelheid en grootte van de vis die je verwacht op de voerplek. Bij weinig of kleine vissen kan meer leem gebruikt worden, terwijl bij veel of grotere vissen minder leem gebruikt moet worden. Houd er wel rekening mee dat de leem die in hengelsportwinkels te koop is vaak droog is en niet direct in droog lokvoer moet worden gebruikt. Dit kan leiden tot uitgedroogd voer. 

Een manier om deze droge leem vochtig te maken is door een natte handdoek te gebruiken, deze uit te wringen en de droge leem hierover te strooien. Laat het geheel een paar uur staan totdat de leem het vocht heeft opgenomen.

Let op: Voeg de leem als allerlaatste toe aan het lokvoer en controleer het lokvoer vlak voor vertrek nog even.

Klei en aarde in het grondvoer

Over het algemeen hebben klei, leem en aarde diverse functies in het lokvoer. De hoofdrol is; vulmiddel, het verhoogt het volume van het grondvoer terwijl het qua voedingswaarde verarmt. De vissen, op zoek naar deeltjes aas, zullen niet te snel verzadigd zijn, tegelijkertijd blijven langer op de stek. De tweede taak is om het lokvoer de juiste kleur mee te geven, aangepast aan de bodem van de visserij. Veel vissers onderschatten het belang van de kleur van het grondvoer. Grote vissen zijn erg voorzichtig en vermijden felgekleurde plakkaten met een kleur die contrasteert met rest van de bodem. 

Een andere functie van klei is binding, dus je kunt er echt zware voerballen mee maken die goed blijven liggen, in extreme gevallen wordt bentoniet als toevoeging gebruikt. 

Drie basisproducten om je voer te verschralen; klei, leem en aarde

Aarde:

Wij gebruiken alleen aarde voor ondiepe visserij zonder diepgang, zoals ondiepe meren en kanalen. De zwarte kleur verandert perfect de kleur van zelfs zeer helder(geel) grondvoer, de voerballen vliegen goed door de lucht voor vaste stok vissers en goed in de korf voor feedervissers. De voerballen zijn licht, maar op de bodem vallen ze snel uiteen en vormen een mooi tapijt op de bodem. 

maden en leem

Het kan worden gemengd met maden en casters, wat een erg populaire combinatie is onder wedstrijdvissers.

Wat zijn de verschillende soorten leem?

Er zijn verschillende kleuren leem, meestal lichtbruin (natuurlijk), “brune” (een donkerdere, roestbruine kleur) en zwart, deze kun je met elkaar mengen om de juiste kleur te krijgen. Het is een lichte, losse klei, vaak rul/zwak plakkerig en de gemaakte ballen vallen snel uit elkaar.

Muggenlarven | Dubbele leem

Er zijn verschillende soorten leem te krijgen: droge leem, lichte leem, zware leem en grijze leem zijn de meest voorkomende soorten. 

  • Grijze leem, ook wel plakleem genoemd, wordt gebruikt om voerballen vaster te maken. Je kun het ook gebruiken om balletjes met aas op je stek te brengen zonder dat je nog voer brengt. 
  • Lichte leem en grond worden gebruikt op wateren die niet te diep zijn of waar weinig tot geen stroming is.
  • Droge leem wordt gebruikt om kleine muggenlarven los te maken of als toevoeging voor een wolkend voer.
  • Zware leem wordt voornamelijk gebruikt op diepere wateren of waar stroming staat.

Combinaties van al deze soorten zijn natuurlijk mogelijk en hangen af van de omstandigheden. 

Afhankelijk van de mate van bevochtigen vallen de ballen direct uit elkaar nadat ze in het water gooit. Hierdoor ontstaat er een wolk van grondvoer en de meer bevochtigde voerballen zullen in zijn geheel de bodem bereiken en pas daar gaan wolken. Het wordt over het algemeen aanbevolen voor ondiep, stilstaand water.

Klei

Klei en met name rivier klei heeft een fijne structuur en goed hechtende eigenschappen. Wij gebruiken het voor diep stilstaand water en langzaam stromende kanalen. Zwaar bevochtigd, krijgt het de eigenschappen van een bindende klei. 

Bindklei, de naam zegt het al en je mag het niet meer dan 25% in je voer gebruiken. We gebruiken dit alleen voor stromend water of zeer diepe kanalen. We mengen het meestal met veel maden. De maden zorgen ervoor om de ballen snel naar de bodem te transporteren en daar langzaam uit elkaar te laten vallen. 

Als je ook zuinig wilt zijn met het brengen van levend aas, voeg dan bijvoorbeeld 1 of 2 handen gekookte witte rijst toe aan je voer als maden-imitators. Hierdoor blijft de voerstek compact en vallen de voerballen toch goed uit elkaar.

Maak je grond klaar voor gebruik

Elke klei, leem of aarde moet goed worden voorbereid. De basishandeling is wrijven door een zeef met mazen van 2mm. Hierdoor maak je het los, beluchting je het mengsel en elimineert eventuele klonten en onnodig afval. 

voer verschralen | Leem zeven

Maak na het klaar maken van de grond, je lokvoer klaar. Bevochtig je grondvoer, voeg eventuele additieven toe en bevochtig het. Nadat je lokvoer de juiste vochtigheid heeft, voeg je het samen met de aangemaakte grond, leem en/of aarde mengsel. Meng het goed door en haal het desnoods nogmaals door de zeef.

Nadat je dit gedaan hebt, spray het voer verder nat totdat het de juiste vochtigheid heeft. Dit betekent;

  • je knijpt een bal lokvoer met één hand samen.
  • er blijft iets lokvoer aan je hand zitten.
  • dit kun je met je andere hand er in één beweging vanaf halen.

Lukt dit? Dan heeft jouw voer de juiste vochtigheid om voerballen van te maken of in de voerkorf te stoppen.

Tips en tricks witvisvoer verschralen met leem: Alles wat je moet weten

Deel jouw tips en tricks met ons over het gebruik van leem, klei of aarde in je voer en wij vullen onze informatie aan. Experimenteer met het schraal maken van je voer en als jij de juiste balans weet te vinden dan heb je een recept om witvis wedstrijden mee te winnen! 

Veel plezier aan de waterkant, en probeer die vissen zo lang mogelijk op je stek te houden. Dit komt zeker op de grote wateren je vangsten ten goede.

Veelgestelde vragen over leem en lokvoer:

Een manier om geprepareerde leemballen te maken is door leem (6 kg) een paar dagen van tevoren in een kuip te leggen. Voeg vervolgens een zoetstof toe, zoals bruine suiker (500 gr op 6 kg leem), bevochtig het mengsel en zeef het.

Leestip; Dubbel leem

Leg vervolgens een schone uitgewrongen natte dweil erover en laat het staan tot de volgende dag. Herhaal dit proces tot aan de dag van het vissen. Wanneer je gaat vissen, voeg de vers de vase(muggenlarve) pas op het laatste toe aan het water (5 minuten voor het begin van de vissessie of wedstrijd) om verbranding van het aas te voorkomen. Op deze manier kun je stevige leemballen maken.

Wil je dat de vissen langer op de stek aanwezig blijven en de voerballen niet tè stevig zijn? Voeg dan bijvoorbeeld bosgrond met kleine wortel(haren) erin toe, hier raakt de muggenlarf in verstrikt, en de vissen zijn langer bezig op de stek om zich hieraan te voeden.

  • 2 kg Vochtige leem, 
  • 2 kg MvdE Turbo Black 
  • 2 Kg MvdE Big fish
  • 200 gr Big Fish additief
  • 2 kg Vochtige leem
  • 2 kg MvdE Record goud 
  • 1 kg MvdE G5 Speciaal 
  • 200gr  MvdE Brasem wit additief
  • 2 kg Vochtige leem, 
  • 2 kg MvdE Turbo Classic
  • 2 Kg MvdE Secret
  • 100 gr Caramel additief

2 gedachten over “Je witvis voer verschralen, doe je zo!

  • Is leem verkrijgbaar bij de grondhandel?
    Ik heb daar wel eens rondgekeken, en volgens mij komt ‘Dekzand uit Wehl’ (in de buurt van Doetichem) heel dicht bij wat de fransen ‘terre de Somme’ noemen. . . .

    Beantwoorden
    • Hi Guus,
      dat is een goede suggestie inderdaad. Je kunt er sowieso mee experimenteren hoe het zich gedraagt in jouw voertje.

      Het belangrijkste is om even bij de grondhandel te informeren of er geen vervuilende of dieronvriendelijke stoffen in zitten. Mocht dit niet het geval zijn dan zijn we erg benieuwd naar jouw resultaten en bevindingen!

      Met vriendelijke groet,
      Sportvisbrigade

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *