Tips voor het brasem vissen in de winter
Tips voor het vissen op brasem in de winter
Tip 1: Kies de juiste stek
Locatie, locatie, locatie. Het is in de winter erg belangrijk om dicht in de buurt van de vis te vissen. In het koude water zijn vissen en dus ook brasem erg passief, grote afstanden leggen ze tijdens de winter niet meer af.
Zorg dus dat je je visdag begint op een potentieel goede brasem stek. Dit zijn vaak de diepere plekken van het water, beschutte plekken aan de noordzijde van het viswater en of plekken uit de stroming zoals havens en andere inhammen. Vind je het lastig om diepe stekken te vinden? Kijk dan eens op de Sonar Chart viewer van Navionis, hierdoor kun je snel een indicatie krijgen van diepe winter stekken bij jou in de buurt.
Kies op deze stekken voor weinig voer en attractief aas en kijk of er brasem aanwezig is.
Tip 2: Gebruik wintervoer voor brasem
Wintervoer voor brasem! Wintervoer is schraal, bevat weinig eiwitten en andere verzadigende ingrediënten. Heb je nog kant-en-klaar voer thuis? Kies er dan voor om het schraal te maken met bijvoorbeeld leem of andere voedingsarm ingrediënt. Schraal voer is belangrijk zeker als je winkle pickeren of feederen in de winter op brasem.
Let op: voedingswaarde is wat anders dan attractieve waarde. Je kunt in de winter best wateroplosbare attractoren toevoegen zoals bijvoorbeeld aminozuren of krill-hydrolisaat. Deze verspreiden zich ook goed in kouder water, in tegenstelling tot vele andere attractoren.
Tip 3: Zorg dat je hengel ogen ijsvrij blijven
Met de vaste stok heb je sowieso weinig last, kies jij ervoor om de feederen in de winter dan is het belangrijk om je ogen ijsvrij te houden. Smeer ze thuis in met vaseline of gebruik één van de andere tips om je hengel ogen ijsvrij te houden.
Je wilt niet dat je lijn breekt of dat je vroegtijdig naar huis moet. Des te beter jij je vissessie voorbereid, des te langer je het volhoudt aan de waterkant.
Tip 4: Kleed je warm aan
Kies voor een goed vispak als je gaat feedervissen in de winter. Zeker als je op de zitkist zit is een één delig vispak ideaal of kies voor een goed twee-delig pak. Beide warmtepakken hebben voor- en nadelen, kies vooral een vispak die jou lekker zit. Dit is natuurlijk ook bij het vaste stok vissen in de winter erg belangrijk.
Heb je geen warmtepak? Kies dan voor meerdere lagen kleding. Bouw je kleding zo op dat je begint met goede (thermo-)onderkleding, daarna een goede joggingsbroek en pullover met daaroverheen een winddichte laag zoals een regenbroek of regen/softshell jas.
Tip 5: Wees geduldig
Vissers hebben geduld! Dit zul je in de winter ook nodig hebben bij het vissen op grote brasems. Al zit je maar een paar meter naast een schol brasems te vissen, dan kan het nog even duren voordat ze beginnen met azen. Geef de brasems deze tijd dan ook.
Eenmaal een aanbeet gehad? Begin dan eerst met extra aas te brengen in plaats van voer, hiermee houdt je de brasems actief aan het azen zonder ze te verzadigen.
Tip 6: Gebruik grote voerkorven
Voerkorven betekent niet direct dat ze ook vol voer zitten. Kies voor grote voerkorven zodat je meer aas kan brengen. Plak de zijkanten van de korven af met bijvoorbeeld tape zodat het aas en voer langer in de voerkorf blijven zitten.
Houdt er rekening mee dat het vergroten van de korf effect heeft op het werpgewicht van de korf+voer. Verlaag dus het loodgewicht van de korf als de feederhengel dit gewicht mogelijk niet kan werpen.
Als je het niet zeker weet, probeer dan eerst een voorzichtige zijwaartse worp zodat de feederhengel niet breekt.
Brasem vissen in de winter
Brasem vissen in de winter is niet voor mietjes en de doorzetter wint. Ga samen met je vismaat op brasem vissen en maak er een gezellige dag van. Ga samen op zoek naar de sleutel tot succes, heb je een keer niks gevangen dan had je in ieder geval goed gezelschap.
Heb jij nog tips voor het brasem vissen in de winter, en staan deze er niet tussen? Reageer dan onder dit blog en laat een bericht achter met jouw gouden tip en wij voegen jouw de goede vistips toe aan dit blog.
Alvast bedankt namens alle andere wintervissers.