5 tips – Forelvissen in maart

5 tips - Forelvissen in maart

Veel beginnende vissers, maar ook ervaren vissers die forelvissen op forelvijvers in maart hebben moeite om aanbeten te krijgen of missen de ene beet na de andere. Daarom geven wij tips & tricks voor het forelvissen in maart.
Sportvisbrigade | Visstekken | Vissen in Nederland | Visvakanties in Nederland
Sportvisbrigade
Auteur

Tip 1. Dobbervissen

De forellen zijn traag in maart dus vers aas aanbieden met een dobber is super effectief! Vis bijvoorbeeld met wasmotlarven, meelwormen of maden en ga op zoek naar de forel. Zowel het statisch vissen met een dobber, als het langzaam vissen met de foreldobber is goed om te proberen.

Juist omdat je langzaam vist kan de forel de tijd nemen om je aas te checken, zorg dus altijd dat je met goed vers aas vist. Oude powerbait, stinkende maden of oude wasmotlarven hebben negatieve invloed op je vangsten.

Tip 2. Kortere onderlijn

Ga je slepend vissen op forel, vis dan in maart met korte onderlijnen. Het water is nog koud en de forellen zijn nog voorzichtig. Deze voorzichtigheid kun je compenseren door met kortere onderlijnen te gaan vissen. Hierdoor heb je directer contact met de forel en zul je de aanbeten beter voelen! 

Vis met een haak maat 6, een onderlijn lengte van 45 cm. Plaats een klein stukje Powerbait tussen je handpalmen en rol er een bolletje van, druk de haak er in en vorm het in een platte druppelvorm, met het dunne gedeelte van de druppel richting de lijn. Draai de platte druppel lichtjes in de lengte zodat er een “wokkel-slag” in komt. Hierdoor draait het Powerbait mooi door het water tijdens het binnendraaien. Wil je de beste foreldeeg vormen? Wij geven je stap-voor-stap uitleg voor het vormen van je foreldeeg.

Tip 3. Durf ondiep te vissen

Forel is gek op koud en zuurstofrijk water, zeker in de ochtenden in maart is het oppervlakte zuurstofrijk en koud. Ideaal dus voor forel!

Begin je visdag met een ondiepe bombetta slepend in de oppervlakte of een vers aasje ondiep onder een dobber en werp naar de plekken waar je vis ziet zwemmen, draaien en/of springen. Vis actief rondom de vijver om de forel te zoeken en aanbeten te forceren. Vis in de buurt van de zuurstofpomp, windkant of andere zuurstofrijke plekken.

Tip 4. Korte aastijden

De omstandigheden wisselen veel tijdens een visdag en dit heeft invloed op het aasgedrag! Zeker in het vroege voorjaar zijn de aastijden van de forel nog relatief kort, houdt hier rekening mee. Dit is ook de reden dat het niet de hele dag door feest is met aanbeten, de forel heeft aasperiodes en als jij deze als visser weet te benutten dan vang jij meer dan je buurman aan de vijver.

Zeker in het voorjaar liggen de meeste aastijden in de ochtend op forelvijvers, zorg dus dat je al vroeg op pad gaat om zo succesvol mogelijk te zijn!

Tip 5. Voeg ratel toe

Probeer je aas nog attractiever te maken door met een glas-veer ketting te vissen of bombetta met ratel erin. Door deze extra trilling imiteer je een gewond visje of insect en dit werkt vangstvergrotend. De forel wordt getriggerd door deze trilling en zal meer interesse tonen in jouw aas. Dit is zeker op dagen dat de forel amper aast een bewezen techniek!

Je leert forelvissen vooral door het te doen! Voor die tijd lees je hier alles over de verschillende vistechnieken voor forelvissen, Wat je nodig hebt voor het forelvissen, waar je moet vissen en met welk aas je forel het best kan vangen. Lees het blog forelvissen voor beginners weet meer van forelvissen!

januari | februari | maart | april | mei juni |

juli augustus | september | oktober | november december |

forelvissen | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *