Forel kalender

Forel kalender 2024

Onze forel Kalender, is jouw one-stop bron voor het forelvissen. Onze kalender is gevuld met informatie over de beste vistechnieken en aaskeuze voor elke maand van het jaar. Of je nu een beginnende of gevorderde forelvisser bent, onze kalender biedt je de garantie om de vangstkans te verhogen. Bekijk onze maandelijkse tips en trucs, en plan jouw volgende forelvijver bezoek met onze informatie over de beste materialen en techniek voor het forellen. Volg onze kalender en wordt de volgende forelvisser met de meeste vangsten aan de vijver!
Sportvisbrigade | Visstekken | Vissen in Nederland | Visvakanties in Nederland
Sportvisbrigade
Auteur

4 kolommen: Maand, stek, vistechniek en voer/aas! 

12 maanden: per maand krijg je een stektype, vistechniek en aas tip. 

Onder de tabel geven we nog een korte, diepere uitleg bij maand en vistechniek zodat je ook kunt snappen hoe wij de informatie bedoelen. 

Op mobiele weergave, scherm even kantelen!

Maand

Stek

Vistechniek

Voer/Aas

Januari Diep Dobber Verse meelworm
Februari 1 meter diep Slepend Wasmotlarven
Maart Ondiep Slepend Powerbait
April Ondiep Slepend Lichte powerbait
Mei Oppervlakte Vlieg Drijvende Vlieg
Juni Zuurstofpomp Slepend Wasmotlarven
Juli Zuurstofpomp Slepend Powerbait
Augustus Zuurstofpomp Tremarella Meelworm
September 1 meter diep Slepend Donkere Powerbait
Oktober Kouder water Finesse Klein Aas
November Diepere stekken Dobber Verse Maden
December Diepere stekken Dobber Felle Powerbait
forelvissen | Sportvisbrigade.nl

Alles over forelvissen, per maand uitgelegd:

Forelvissen in januari

In januari is het water koud en zijn de forellen traag. Om succesvol te vissen, moet je jouw aas ook traag aanbieden. Kies daarom voor een aaspresentatie met een lang zweefmoment, of een presentatie die langzaam binnengevist kan worden. Suspenderende bombetta’s, lichtgewicht glaslood of dobberpresentaties zijn succesvolle technieken om te gebruiken in januari.

Lees verder: 5 tips – forelvissen in januari

Forelvissen in februari

In februari kunnen de afgestorven planten en bladresten zorgen voor een troebelere waterkleur, hierdoor is het zicht voor de forel onderwater drastisch minder. Door het toevoegen van geur aan je aas kun je een extra trigger toevoegen, als de visuele prikkel minder werkt. Het toevoegen van geur hoeft niet alleen bij het vissen met powerbait, maar kan ook gecombineerd worden met de verse en levende aassoorten.

Troebel water? Voeg dan dus geur toe!

Lees verder: 5 tips – forelvissen in februari

Forelvissen in maart

Ultra light forelvissen is een vorm van vissen waarbij je met licht materiaal op forel vist. In april is dit een erg effectieve manier om op forel te vissen. Gebruik een lichte hengel, een kleine molen met spoelformaat 1000 en dunne nylon lijn. Dit maakt het vissen niet alleen leuker, maar ook gevoeliger zodat je de aanbeten nog beter voelt. Daarnaast kun je door het lichte materiaal ook verder werpen waardoor er meer forel binnen bereik komt.

Gebruik kleine aasjes, zoals maden, kleine spoons of kleine stukjes powerbait. Rustig binnenvissen werkt vaak het beste als je ultra light vist.

Lees verder: 5 tips – forelvissen in maart

Forelvissen in april

April is een bijzondere maand voor forelvissers, want dit is de maand waarin het forelvisvijver seizoen weer van start gaat. Na een lange winterstop gaan verschillende visvijvers weer open.

De opening van het forelvisvijver seizoen is altijd een bijzonder moment. Diverse speciale uitzettingen worden georganiseerd, zo maak je kans op goudforel, beekridders of andere bijzondere vangsten in deze periode.

Om goed voorbereid aan de start te verschijnen, is het belangrijk om je materiaal op orde te hebben. Zorg dat je hengel, molen en lijn in goede staat zijn en dat je voldoende aas bij je hebt. Het is ook handig om vooraf te checken of de visvijver bepaalde regels of restricties hanteert, bijvoorbeeld met betrekking tot het gebruik van kunstaas of het aantal gevangen forellen.

Lees verder: 5 tips – forelvissen in april

Forelvissen in mei

Gebruik fluorocarbon lijn als onderlijn bij het forelvissen in mei. Fluorocarbon is vrijwel onzichtbaar onder water, waardoor het minder snel opgemerkt zal worden door de forel. Zeker op de heldere forelvijvers kun je daardoor je aas beter presenteren en de kans op een goede visdag vergroten.

Bijkomend voordeel van fluorocarbon lijn is dat het schuurbestendiger is dan nylon en stugger is dan nylon, waardoor je de aanbeten van de forel beter kunt voelen en sneller kunt reageren.

Lees verder: 5 tips – forelvissen in mei

Forelvissen in juni

Ideaal voor het vangen van forel in juni is het gebruik van powerbaitmuntjes in twee contrasterende kleuren. Wij geven je uitleg over hoe je ze maakt;

  • Neem een kleur foreldeeg en rol deze uit tot een slang van gelijke dikte. Herhaal deze handeling met een andere kleur.
  • Druk deze kleuren apart van elkaar plat op een snijplank tot een dikte van 3 tot 4 mm.
  • Leg 2 plakken op elkaar en druk ze voorzichtig aan.
  • Gebruik een foreldeegsnijder en druk deze mooi tot onderaan in het deeg.
  • Haal de snijder voorzichtig terug naar boven.
  • Steek met een potloodje voorzichtig het schijfje uit de foreldeegsnijder.
  • Herhaal deze bewerkingen tot het deeg op is.
  • Bewaar de schijfjes in een leeg potje powerbait.
  • Sluit na gebruik het potje foreldeeg om uitdroging te voorkomen.

Contrastkleuren werken goed in de vorm van een ducky, wokkel of lepeltje. Geloof ons, forellen zijn er dol op.

Lees verder: 5 tips – forelvissen in juni

Forelvissen in juli

De temperaturen zijn aangenaam en de forellen zijn actief en hongerig. Als je succesvol wilt zijn bij het forelvissen in juli, is het belangrijk om vroeg in de ochtend te beginnen. Het vroeg in de ochtend beginnen met forelvissen heeft meerdere voordelen. Ten eerste zijn de temperaturen nog niet te hoog, waardoor de forellen actiever zijn en beter reageren op het aas. Daarnaast is het in de ochtend vaak nog rustig aan de waterkant, waardoor je meer kans hebt om de forellen niet te verstoren en te verrassen.

Lees verder: 5 tips – forelvissen in juli

Forelvissen in augustus

De tremarella techniek is zeer succesvol zijn bij het forelvissen in augustus, omdat de forellen in deze maand vaak extra actief zijn en veel worden bevist is iedereen met de tremarella techniek in het voordeel. Het is belangrijk om de juiste tremarella hengel, lijn en montage te gebruiken voor deze techniek. Gebruik vers aas zoals meelwormen, wasmotlarven of maden.

Bij het tremarella vissen is het belangrijk om de juiste inhaalsnelheid te vinden. Begin rustig en varieer in snelheid om te kijken wat het beste werkt. Let goed op de hoofdlijn om de aanbeten van de forel goed te zien. Bij een aanbeet is het belangrijk om de haak goed te zetten, omdat de forellen vaak extra sterk zijn in augustus.

Lees verder: 5 tips – forelvissen in augustus

Forelvissen in september

In de maand september kan het forelvissen een uitdaging zijn, omdat de watertemperaturen vaak beginnen te dalen. Dit betekent dat de forellen op verschillende dieptes zwemmen.

Begin bijvoorbeeld met het vissen aan de oppervlakte en verplaats je langzaam naar diepere waterlagen als je geen succes hebt. In de maand september kan de zon nog steeds behoorlijk fel zijn en dit kan van invloed zijn op het gedrag van de forellen. De forellen gaan in dieper water liggen om te ontsnappen aan de hitte en het felle licht van de zon. Daarom loont het om dieper te vissen als de zon schijnt en het oppervlaktewater warm is.

Lees verder: 5 tips – forelvissen in september

Forelvissen in oktober

Het is een open deur, maar oh zo belangrijk. Als je vanwege de kou naar huis moet, vang je sowieso niks. Investeer dus in goede warmtekleding, vispak of andere thermo kleding. 

Een echte wintervisser heeft dit als viskleding beschikbaar:

  • twee-delig vis warmtepak
  • thermo ondergoed
  • fleece- of jogging stof tussenlaag
  • warmtelaarzen
  • muts
  • handschoenen
  • handwarmers

Is dit momenteel nog even te duur? Geen probleem, zet het op een lijstje en probeer het in het voorjaar in de uitverkoop te kopen. Dan kun je volgend jaar sowieso op pad met de juiste viskleding. > Meer bespaartips nodig?

Lees verder: 5 tips – forelvissen in oktober

forel kalender

Forelvissen in november

De forellen zijn traag in november, dus is het super effectief om vers aas aan te bieden met een dobber. Je kunt bijvoorbeeld vissen met wasmotlarven, meelwormen of maden en op zoek gaan naar de forel. Zowel het statisch vissen met een dobber als het langzaam vissen met de foreldobber is goed om te proberen.

Doordat je langzaam vist, kan de forel de tijd nemen om je aas te checken. Zorg dus altijd dat je met goed vers aas vist. Oude powerbait, stinkende maden of oude wasmotlarven hebben namelijk een negatieve invloed op je vangsten.

Lees verder: 5 tips – forelvissen in november

Forelvissen in december

In december kan het behoorlijk koud zijn tijdens het forelvissen. Hoewel de forel nog steeds gevangen kan worden, is het belangrijk om jezelf warm te houden om optimaal te kunnen vissen. Één van de manieren om warm te blijven tijdens het vissen is het meenemen van handwarmers.

Naast het meenemen van handwarmers zijn er nog andere manieren om jezelf warm te houden tijdens het forelvissen in december. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je warme thermo kleding draagt, zoals een thermische onderlaag, een dikke trui en een wind- en waterdichte jas.

Lees verder: 5 tips – forelvissen in december

Je leert forelvissen vooral door het te doen! Voor die tijd lees je hier alles over de verschillende vistechnieken voor forelvissen, Wat je nodig hebt voor het forelvissen, waar je moet vissen en met welk aas je forel het best kan vangen. Lees het blog forelvissen voor beginners weet meer van forelvissen!

Veelgestelde vragen over forelvissen

De ochtend is de beste tijd om forel te vissen, het water is nog koel van de nacht de aasvis en insecten redelijk passief, maar de forel staat al aan! Die is klaar om zijn ontbijt te scoren in de vroege uurtjes, dit is voor forelvissers de beste tijd.

April, dit is dè maand om op pad te gaan en de forellen te vangen. Veel forelvijvers openen voor het nieuwe seizoenen, volle vijvers zijn vaak garant voor goede vangsten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *