Forelvissen voor beginners
Basis voor het forelvissen
Forelvissen voor beginners; zo begin je:
Leren forelvissen
Forelvissen leer je vooral door veel te vissen op de forellenvijvers bij de forelkwekerijen. Het is een populair dagje uit voor velen, of je komt er mee in aanraking door een groepsactiviteit. Het is een super leuke en actieve manier van vissen.
Je leert forelvissen vooral door het te doen! Voor die tijd lees je hier alles over de verschillende vistechnieken voor forelvissen, Wat je nodig hebt voor het forelvissen, waar je moet vissen en met welk aas je forel het best kan vangen. Lees dit blog en weet meer van forelvissen!
- Forelhengel
- Forelmolen
- Nylon lijn 0,20 honderdste
- Glaslood 4 gram
- Siliconen stuitjes
- Tonwarel mt.11 of kleiner
- Onderlijn 0,16 honderdste + forelhaak mt. 6
- Forel aas
Forelhengel klaar maken
De forelhengel maak je klaar door de nylon hoofdlijn op de forelmolen te spoelen. Als de hoofdlijn op je molen zit, haal je de lijn door alle geleide-ogen van de forelhengel heen.
Zorg voor iets overlengte qua hoofdlijn, dit geeft je ruimte om eenvoudig de “forel sleepmontage” erop te zetten. De sleepmontage zet je erop door;
- De hoofdlijn door het lusje van de siliconenstopper te halen.
- Schuif de siliconenstopper 30cm ver op de hoofdlijn.
- Rijg het glaslood op de hoofdlijn.
- Zet nu opnieuw een siliconenstopper op de hoofdlijn.
- Knoop de hoofdlijn aan de tonwartel vast
- Haal de lus van de onderlijn met haak door de tonwartel, haal vervolgens de haak weer door de lus van de onderlijn en trek het geheel aan.
Je sleepmontage is nu compleet.
We raden aan om te beginnen met een slepende montage, hierdoor leer je het forelvissen het snelste. Je kunt altijd op een later moment een foreldobber op de lijn monteren. Dit kan op deze manier;
- Knip deze montage op de hoofdlijn door
- Schuif de dobber op de hoofdlijn
- Plaats het glaslood terug op de hoofdlijn
- Doe de hoofdlijn door de lus van de siliconen stuitjes, en trek een stuitje op de lijn
- Maak de hoofdlijn weer vast aan de tonwartel, waar de onderlijn nog aan zit.
Uitrusting voor beginners
Met je eigen forel hengel, forel molen en montage kun je al naar de forelvijver gaan om te vissen. Het is slimmer om nog iets meer te investeren in je basis uitrusting, dit is uiteindelijk weer voordeliger.
Denk bijvoorbeeld aan het halen van je eigen aas bij de hengelsportzaak; meelwormen, morio’s, wasmotlarven of foreldeeg/powerbait. Dit is vaak in de winkel of online goedkoper dan bij de forellenvijver.
Je kunt een forelvistas aanschaffen om daar een kleine hengelsteun, fileermes, koeltas of andere accessoires in te doen. Hierdoor neem je alles handzaam en compact mee naar de waterkant.
Na je basis uitrusting kun je altijd je forel uitrusting uitbreiden met foudraal, leefnet, schepnet of andere accessoires die je mist in je visserij.
Wil je een vismolen kopen maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees onze handige tips en adviezen om de juiste vismolen te kiezen die past bij jouw visstijl, ervaringsniveau en budget. Van je eerste vismolen tot aan je eerste vishengel, wij helpen je graag.
Forelvissen How-to
Forelvissen in 8 stappen uitgelegd;
- Ga vroeg op pad naar de forellenvijver.
- Loop bij opening van de vijver naar richting de kant waar de wind op staat te blazen of de zuurstof pomp in het water ligt.
- Zet je werphengel in elkaar en beaas je sleep-montage.
- Werp naar de windhoek in en laat het aas afzakken tot net boven de bodem.
- Haal voorzichtig en langzaam binnen, houdt altijd contact met je aas.
- Voel je een aanbeet? Laat de lijn dan slap vallen en wacht 3-4 seconden.
- Draai de lijn strak en sla aan.
- Heb je geen beet gehad, werp dan opnieuw naar de windhoek of zuurstofpomp toe. 15-20 worpen geen beet? Wissel dan van aas.
Beginnen met forelvissen
Het begin is altijd lastig, toch kan forelvissen op de eerste dag al behoorlijk succesvol zijn. Als je wilt beginnen met forelvissen zorg dan dat je dat je een hengel huurt bij de forelvijver of een goede basisuitrusting voor het forelvissen bezit. Het voordeel van een eigen forelhengel en molen is dat deze vaak gevoeliger zijn dan de huurhengels.
Doordat je aanbeten meer voelt, vang je vaak ook meer. Als je met een dobber gaat vissen, speelt dit element natuurlijk minder.
Veelgebruikte forelvis technieken
De 4 meest gebruikte foreltechnieken zijn;
- Slepend vissen; Meest gebruikt en meest effectief voor de beginnende visser, vis met 4 gram werpgewicht en een powerbait wokkel en je gaat forel vangen.
- Dobber montage; De foreldobber is passief en vaak goed voor grotere vissen. Vis met meelwormen of morio’s en vis het aas 0,5 meter boven de bodem, vaak vang je dan wel een vis op je betaalde visochtend of middag.
- Tremarella; Deze techniek is meer voor de forel specialist, het vergt aparte hengels en apart materiaal. Heb je deze techniek onder de knie dan ben je waarschijnlijk diegene die de meeste forellen gaat vangen die dag.
- Vliegvissen op forel; Ook voor de specialist, het is bijna een hobby binnen de hobby. Kun je goed vliegvissen en heb je de basis onder de knie dan is dit met name in de zomer aan de oppervlakte een spectaculaire en spannende vistechniek.
Forelvissen, hoe wat en waar?
Als begint met forelvissen is het slim om te weten hoe je vist, wat je aas is en waar je vist.
Hoe: Slepend, is voor de beginnende visser zoals hierboven genoemd het meest effectief en simpel om te leren.
Wat: Begin met het vissen met witte foreldeeg(powerbait), maak hier een wokkel van die mooi ronddraait. Hiermee is iedere dag wel forel te vangen.
Waar: Werp bij de zuurstofpomp, windkant of rondom het drijfvuil in de forelvijver. Dit zijn over het algemeen veruit de beste stekken voor het forelvissen.
Forelvissen per seizoen
De forel is het het hele jaar door goed te vangen, ze hebben wel voorkeur voor bepaalde waterlagen of zones in de vijver. Dit wisselt per seizoen, wij geven je uitleg per seizoen waar de forel zwemt en hoe ze te vangen;
Forelvissen in de lente
Als de watertemperatuur boven de zeven graden is, worden de forellen actiever en gaan ze eten. De meeste kans op een aanbeet heb je als je op 1,5-2 meter diepte vist.
De beste techniek is met actieve visserij: je aas moet bewegen in het water, of het nu Powerbait, meelwormen of iets vergelijkbaars is. De meest effectieve kleur Powerbait kan van dag tot dag verschillen, wij raden wit, bruin en oranje aan als top favoriet.
Vis met een haak maat 6, een onderlijn lengte van 60 cm. Plaats een klein stukje Powerbait tussen je handpalmen en rol er een bolletje van, druk de haak er in en vorm het in een platte druppelvorm, met het dunne gedeelte van de druppel richting de lijn. Draai de platte druppel lichtjes in de lengte zodat er een “wokkel-slag” in komt. Hierdoor draait het Powerbait mooi door het water tijdens het binnendraaien. Wil je de beste foreldeeg vormen? Wij geven je stap-voor-stap uitleg voor het vormen van je foreldeeg.
Forelvissen in de zomer
Wanneer de watertemperatuur boven de 22 graden is, worden forellen sloom en kan het moeilijker worden om ze te vangen. Vis daarom dieper, ongeveer 180 cm of tegen de bodem. En vis zo dicht mogelijk bij de zuurstofpompen of sproeiers, die circulatie in het water creëren. Rondom deze plekken vind je vaak nog actief azende forel.
Forelvissen in de herfst
Als de temperatuur ongeveer 14-15 graden is, beginnen de forellen te zoeken naar voedsel net onder de wateroppervlakte.
Als je een vis in het wateroppervlak ziet, gooi je de montage naar de draaikolk en begin je meteen met het binnendraaien, zodat het aas net onder het oppervlak ronddraait.
Vaak is er een boeigolf achter je aas te zien. Als je een aanbeet voelt, laat je de lijn slap vallen. Als de forel lijn neemt, dan sla je aan en zet je de haak.
Vis in het najaar vooral slepend, met name vroeg in de ochtend. Bij regenachtig en bewolkt weer kan ondiep slepend vissen ook goede vangsten opleveren.
Forelvissen in de winter
Wanneer de watertemperatuur daalt onder de zeven graden, moeten de forellen helemaal op de bodem gezocht worden. De forellen zie je bijna niet meer aan het oppervlakte. Hier is het goed om het glasgewicht te verzwaren naar zeven gram. Waardoor je nog langzamer diep kan vissen. Wil je het meeste leren over forelvissen in de winter? Blijf dan ook in de winter vissen op forel zonder dobber.
Met Powerbait forel vissen op de bodem is ook een goede vistechniek. Dit kan worden gedaan met glaslood en een kortere onderlijn van ongeveer 30 cm. Gebruik sterk ruikende en felgekleurde powerbait voor het beste resultaat.
Werp je montage in, laat deze afzakken naar de bodem en draai voorzichtig de lijn strak. Trek vervolgens de montage met je forelhengel langzaam over de bodem, wacht even, draai weer een meter lijn op en beweeg je hengel weer naar voren toe. Trek daarna langzaam de hengel weer naar je zijkant toe. Blijf deze handeling iedere worp herhalen om succescol slepend te vissen op forel in de winter.