10 tips voor het karpervissen in de herfst
10 tips voor het karpervissen in de herfst
Tip 1. Houd de watertemperatuur in de gaten
De watertemperatuur is een bepalende factor in je aanpak. In de zomermaanden is hij gemakkelijk boven de 20 graden en is de aanpak heel anders dan wanneer de temperatuur daalt.
Zodra de koude nachten, regen en wind de watertemperatuur laten zakken begint de karper met vreten en kun je over op de herfstaanpak.
Het meten van de watertemperatuur is daarom erg belangrijk. Zakt de temperatuur nog verder richting de 10 tot 12 graden dan moet je rekening gaan houden met je aas en het voeren.
Tip 2. Zoek de diepere stekken
Waar je in de zomer nog vaak de ondiepere stekken op zoekt om vis te vangen gaat de karper in de herfst juist naar de diepere stekken. Het spreekt voor zich dat je hier dan ook je aas en voer moet aanbieden en op zoekt gaat naar de grotere vissen.
Ga op zoek naar de diepere stekken.
Tip 3. Vis op de windkant
‘’Wind op de kant, vis in de hand’’ is zeker voor het karpervissen in het najaar een gouden regel. Door de harde wind in dit jaargetijde zit er aan de windkant veel meer zuurstof in het water. Daarnaast zitten er door de golven en stroming meer voedseldeeltjes in het water en vind je de karper hier ook terug.
”Wind op de kant, vis in de hand…” Letterlijk en figuurlijk
Tip 4. Voer voedzaam en verstandig
De herfst is een uitgelezen periode om voor te voeren met boilies en/of partikels en zo de vis aan te trekken en vast te houden. Op het moment dat de watertemperatuur daalt gaat de vis zich voorbereiden op de winter en een vetreserve opbouwen, dit resulteert in flinke schranspartijen. Speel hier op in door voedzame boilies te gebruiken (vlees- of vismeel). Pas wel op met grote voercampagnes, zeker als de vangsten teruglopen en het water kouder wordt. Regelmaat is hierin belangrijker dan de hoeveelheid voer. Daalt de watertemperatuur naar een graad of 10-12 dan kun je de voedzame boilies beter inruilen voor bollen met meer vezels en minder vetten en zet je het voeren op een lager pitje.
Tip 5. Gebruik opvallend haakaas
Tijdens het voorbereiden op de winter is de karper gretiger en minder voorzichtig bij het azen. Hij wil immers maar één ding, eten! Hier kun je op inspelen door opvallend haakaas te gebruiken in de vorm van een pop-up of snowman presentatie. Het aantrekkelijk maken van je haakaas met een dip of liquid is zeker nu een goede keuze, door middel van een pva stick of string kan je een klein beetje bijvoeren.
Opvallend haakaas is ook in de herfst een killer!
Tip 6. Vis en voer regelmatig
Het spreekt voor zich dat je moet vissen waar de vis zich ophoudt. Hier kun je maar op 1 manier achter komen en dat is door regelmatig aan de waterkant te zitten. In het najaar wordt het al snel kouder en ook eerder donker waardoor je in een kortere tijd effectief moet zijn. Zorg er wel voor dat het allemaal te doen blijft en je niet uren bezig bent met voeren en voorbereiden. Efficiëntie loont!
Tip 7. Kies voor de juiste kleding
Ga je karpervissen eind november of begin december? Met kou aan de waterkant zitten betekent ook dat je je goed moet kleden. Het is erg vervelend als je sessie vroegtijdig moet stoppen omdat je door koude tenen niet meer relaxt aan de waterkant zit. Zorg er daarom voor dat je genoeg laagjes aan trekt, goede schoenen of warme laarzen pakt en eventueel kiest voor een warmtepak! Om je handen op te warmen gebruik je een lekker bakje koffie of handwarmer.
Zorg voor warme kleding, zo houd je het langer vol.
Tip 8. Gebruik snel prikkende onderlijnen
Omdat de karpers gulzig zijn zullen ze het aas en ook je rig snel naar binnen slurpen en weer doorgaan. Hierdoor haak je soms te ver achterin de bek waardoor je in het zachte vlees prikt. Om dit te voorkomen moet je gebruik maken van een snel prikkende rig.
Een simpele line aligner zorgt alleen al voor een snellere inhaking bij gulzige vissen.
Tip 9. Vis gevonden en gevangen? Snel handelen!
Heb je de vis gevonden en gevangen? Handel dan snel en zorg er voor dat je hengel zo snel mogelijk weer op de juiste stek ligt. De vis trekt vaak in kleinere groepen over een voerplek en zo kun je bij snel handelen in korte tijd meerdere vissen vangen. Zorg er voor dat je beaasde rigs klaar hebt liggen en deze snel kan wisselen. Dit scheelt kostbare tijd en elke minuut telt!
Elke minuut telt, zorg dat je hengels er snel weer in liggen.
Tip 10. Ga op pad met ruig weer
De ruigste herfstdagen horen erbij als je bijvoorbeeld gaat karpervissen in oktober zorgen over het algemeen voor goede vangsten. Het vissen is zwaarder, vaak vis je korte sessies en regen of wind zijn geen uitzondering. Toch zijn dit juist de omstandigheden die voor een goede vangst kunnen zorgen. Tijdens deze onstuimige dagen is de vis actiever en kun je ze ook goed overdag vangen.
Een prachtige herfst, maar wij hebben liever regen, wind en storm!
Tips en tricks voor het karpervissen in de herfst
Heb jij nog slimme bespaartips, vistips en/ tricks voor ons of andere vissers voor het karpervissen in de herfst? Deel deze tips voor het herfstvissen op karper dan met ons in de reacties, dan vullen wij onze informatie aan met jouw gouden najaarstips!
Gedeelde tips van lezers:
- Zorg voor goede verlichting, het is vroeg donker
- Leg je schepnet niet op je onthaakmat, met nachtvorst vriest dit vast
- Let op het gebruik met PVA, test altijd of het nog wel goed oplost
- Neem voldoende eten en drinken mee om je warm te houden
Bedankt voor het insturen!
Karpers liggen in de herfst beschut tussen obstakels of onder duikers en bruggen. Voer nabij afgestorven wiervelden, plantenbedden of andere natuurlijke voedselplaatsen om succesvol te zijn.
Boilies met veel eiwitten en aminozuren. Dat is ons nummer 1 aas voor de winter, merk en type is afhankelijk van je eigen voorkeuren zolang er maar genoeg eiwitten in zitten. Denk bijvoorbeeld aan vismeel en minamino als ingrediënt.
Wij vissen het liefste op karper in het najaar op een diepte van 5 meter. Of in het geval van kanalen en rivieren, aan de onderkant van het vaargeul talud. Dit zijn voor ons dé plekken om karper te vangen in het najaar.
Het beste weer is een dalende luchtdruk van 1020 naar 1015hPa, bij een zuidwestenwind. Dit is voor dé reden om in het najaar naar de waterkant te gaan, zelden vingen we niet onder deze omstandigheden. Vis op een stek waar de wind op staat.