Graskarper vissen, doe je zo
Graskarper vissen, doe je zo!
Graskarper vissen uitleg;
Ook de andere soorten kwamen voorbij in onze opnames. Meer van deze shots zie je in “Karpervissen voor beginners“.
Graskarper, wat weten we over deze vis?
De graskarper, ook wel bekend als Ctenopharyngodon Idella, is een vis die in de Nederlandse wateren zorgt voor gemengde gevoelens. De graskarper is een grote, zilverachtige vis die van oorsprong uit China komt. Deze vis wordt vaak uitgezet in wateren met overmatige waterplantengroei, omdat de graskarper, meer dan andere vissen, profiteert van verschillende soorten waterplanten. De graskarper kan tot wel een over de 1.10 meter lang worden en kan een gewicht van meer dan 30 kilo bereiken.
Graskarpers leven in verschillende soorten wateren, zoals rivieren, kanalen, plassen en meren. Ze komen vooral voor in wateren met een modderige bodem en veel waterplanten.
Gericht op graskarper vissen
Als visser hebben we de afgelopen jaren kennis gemaakt met deze vis. We hebben ons gespecialiseerd in onderwatervideografie en zo kunnen we dieper dan ooit kennis opdoen van wat er zich precies onder het wateroppervlak afspeelt.
Enkele eigenschappen van de graskarper die ons direct op vallen waren dominantie, schuwheid en onhandigheid. Deze vis heeft niet de souplesse die andere karpers hebben en het ontbreekt hem aan subtiliteit bij het voeren.
We maakten de video “Graskarper Madness” in 2015, deze was ook te zien bij de boys van KWO.
Een gewone schub- of spiegelkarper staat perfect in de juiste hoek op het aas, maar de rechte bek van de graskarper maakt verticaal eten niet ideaal. Toch is dit niet nadelig voor de visserij, want je kunt hier prima op inspelen. De graskarper zwemt vaak korte rondjes om je voerplek heen en pakt iedere keer enkele deeltjes voer, en zwemt weer door. Zo kunnen ze bijna horizontaal blijven zwemmen en toch goed voer tot zich nemen. Alleen als ze in een groep zwemmen zullen ze vanwege voedselnijd dit aanpassen en wat aggressiever azen.
Door de eigenschappen van de graskarper te onderzoeken en onze visserij hierop aan te passen, kunnen we inmiddels gericht op graskarper vissen.
Vistechniek voor graskarper
De graskarper is onhandig, dus je moet je montage en manier van vissen aanpassen.
Je kunt rekening houden met die onhandigheid door niet met strakke lijnen te vissen en met lange leaders te vissen. Hierdoor voorkom je dat de vis in aanraking komt met jouw vislijn en schrikt.
Het aas is heel klein en licht of groot en licht. Graskarpers zijn erg voorzichtig met groter aas. Als je de graskarper een snowman-presentatie aanbied dan zie je ze die tussen de lippen nemen en uitspuwden. Als jek hetzelfde formaat aas gebruikt, maar de opwaartse kracht van de pop-up verhoogt gaat de haak wél mee naar binnen en haakt je de graskarper zonder probleem.
Een brasem haken is funest voor de rust op de stek. Graskarper is en blijft het doel, dat is de reden dat we ondanks de voorkeur voor klein aas toch vaak met groter aas vissen.
Vis met redelijk stijve onderlijnen zoals stiff rig, combi-rig of anti-blow-back rig om het ontdoen van de haak voor de graskarper zo moeilijk mogelijk te maken. De chod-rig, hinged-stiff rig of de bananen-rig(whitty-pool) zijn ook ideaal om op graskarper te vissen met pop-ups.
Maak een voerstek voor graskarper
Graskarpers zijn zeer dominant tijdens het eten. Het is daarom aan te raden om meerdere dagen te voeren. Graskarpers trekken niet zo snel weg als schubs en spiegels, maar ze zijn wel schuw. Het is daarom belangrijk om naar een rustig kanaal of ander viswater te gaan waar ze lang in de zone kunnen blijven liggen. Ondanks dat de normale schubs- en spiegelkarpers wegtrekken, trekt de brasem zich weinig aan van de verandering, die blijven azen tussen de graskarpers.
Overigens, als we toch met de nieuwe roze plastic dumbell pop-ups van Korda vissen, valt het op. Dat het aantal brasems als bijvangst minimaal is en de vangst van graskarpers niet af neemt.
Graskarper vissen, how to:
Tijdens de vissessie op graskarper hebben we een aparte aanpak, deze leggen we je stap-voor-stap uit.
- Loop langzaam parallel aan het kanaal of wetering met de top van de hengel boven de oever. Hengels boven de waterlijn zijn vaak genoeg om alles te verstoren.
- Gooi voorzichtig een handvol gebroken boilies, hennepzaad en een beetje maïs op de gewenste plek(We laten de groep liever schrikken met nieuw voer dan met een dalende montage).
- Plaats je rig aan de zijkant van mijn voer. Dus niet in het midden van de voerstek! Zelf plaatsen we de rig vaak wat verder weg, naast de lelies. Een graskarper die de waterplanten bereikt is zeker iets wat we proberen te voorkomen.
- We zetten de hengel dicht bij de stek, zodat we zo min mogelijk lijn in het water hebben. Daarom vissen we altijd op kanalen met losse steunen. Houd het water altijd goed in de gaten bij het inleggen, er kan een vis op 20-30 cm afstand van je zijn.
- Als de hengels eenmaal staan, is het belangrijk om de graskarper na een aanbeet zo snel mogelijk weg te leiden van de visstek. Zo blijft de stek rustig en is de kans op een nieuwe snelle aanbeet groter.
- Houd er bij het herpositioneren van je rig rekening mee dat door de aanbeet je voerstek groter is geworden. Alle kleine deeltjes zijn verplaatst. Voor ons is dit vaak de reden om de hengel iets te verplaatsen en de montage een meter verder te leggen.
Het beste aas voor graskarper
Het beste aas voor het vangen van graskarper is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de tijd van het jaar, de watertemperatuur en de diepte van het water.
De grootste favoriet is zoete maïs, deze fel gele korrels zijn in onze ogen het beste aas voor graskarper. Het nadeel is de bijvangst van zeelt en brasem. Vandaar dat we kiezen voor groter aas zoals boilies, het liefst zoet voor graskarper. Het belangrijkste specifieke kenmerk van graskarper aas is, is dat het zacht moet zijn. Andere zachte partikels zoals kikkererwten, bruine bonen en kidneybonen bijvoorbeeld.
In de zomer is brood ook een goed aas om graskarpers te vangen aan de oppervlakte. Vaak liggen ze in sloten te happen in het oppervlakte naar draadalg en wier. Leg hier een mooie drijvende broodkorst bij en je bent al snel succesvol in de zomer. Het beste is om iets naast de vis te werpen en de korst of het brood naar de graskarper toe te laten drijven.
Alles graskarper tips op een rij
- Vis met slappe lijnen
- Gebruik groot, licht aas en zacht aas (pop-ups)
- Voer lang om de graskarpers vast te houden
- Gebruik een mengsel van partikels en boilies
- Plaats je rig naast je voer
- Zorg voor rust op de visplek en aan de waterkant
Heb jij aanvulling op deze tips? Laat het ons weten, wij vullen deze informatie graag aan met jouw tips!
Mis je informatie in dit blog, ook dat horen we graag van je. Laat een comment achter en wij verbeteren dit blog met de voor jouw missende info.