Hit en run vissen = meer vangen

Hit en run vissen = meer vangen

Wil je meer vangen in minder tijd of heb je weinig tijd om te vissen? Probeer dan mobiel te blijven! Hit & Run vissen verhoogt de kans op het vangen van een mooie karper door actief naar de vis te zoeken. Wij geven je 10 tips voor Hit & Run vissen, zodat jij meer karper vangt in minder tijd.

Tip 1: Vind gemakkelijk toegankelijk water

Door een water dicht bij huis of op weg naar je werk te kiezen, kun je gemakkelijk voorvoeren en voorbereiden. Hierdoor kost het minder moeite om in de buurt van de vis te vissen. Door bijvoorbeeld meerdere keren per dag te voeren op de heen- en terugweg, zorg je er ook voor dat de karpers deze plekken meerdere keren per dag bezoeken.

Hierdoor hoef je tijdens jouw vissessie niet meer op zoek te gaan naar de karper, deze ligt (als je het goed gedaan hebt) al in de buurt van jouw voerstekjes.

Tip 2: Voorvoer meerdere visplekken

Door meerdere plekken enkele dagen vooraf te voeren, kun je op je visdag snel succesvol zijn. Natuurlijk kan dit op één water, maar je kunt ook meerdere stekken op verschillende wateren voorbereiden. Vergeet niet dat het vaak moeilijker is om meerdere wateren te combineren in de beperkte tijd die je hebt.

Voer bijvoorbeeld één makkelijker water met meer karpers per m2, en één of twee moeilijkere wateren. Als je op je visdag begint met het vissen op het makkelijke water, begin je waarschijnlijk al met een vangst op zak op het moeilijkere water. Doe dit alleen als je ook de tijd hebt voor meerdere wateren, kies anders enkel het water dat jij wil bevissen in jouw al schaarse vistijd.

Tip 3: Gebruik verschillende soorten aas

Tijgernoten, maïs, boilies of een speciaal soort noot. Je kunt ze allemaal gebruiken in je visserij. Zelfs met je aas is het slim om niet op één aas te wedden. Maak bijvoorbeeld twee stekken met maïs en twee met boilies. Het gebruik van verschillende soorten aas kan je helpen om een groter deel van de karperpopulatie aan te trekken of om het directe effect van de aassoorten op je viswater te testen.

Tip 4: Vis met een quick change systeem

Deze tip is erg belangrijk! Het systeem dat je gebruikt, moet snel kunnen worden aangepast. Je mobiliteit zal enorm zijn en de omstandigheden zullen verschillen afhankelijk van de locatie en/of zone van het water. Dit is één van de redenen waarom het erg belangrijk is om je karper rigs snel te kunnen veranderen.

Immers, snel kunnen aanpassen geeft meer kans op succes. Hiervoor is het beter om een quick change wartel te gebruiken.

Tip 5: Maak een plan

Beslis van tevoren hoeveel tijd je op elke stek gaat doorbrengen. Neem je eigen timer mee of stel een alarm in op je telefoon om je eraan te herinneren om van plek te veranderen. Ja, je moet ook verplaatsen als de vissen al lang op je stek zijn maar niet willen bijten.

Stel dat je na 30 minuten van plan bent om te vertrekken en er komt een mooie karper op je stek op de 28e minuut. Natuurlijk kun je de tijd iets verlengen, maar beslis binnen hoeveel tijd deze vis moet bijten. Anders moet je nog steeds van plek veranderen.

Tip 6: Houd je uitrusting compact

Mobiliteit is de sleutel tot succes. Helaas kun je niet alles meenemen. Maak thuis een keuze en selecteer alleen de essentiële visspullen. Door je aanpak tijdens en na je sessie te evalueren, kun je je uitrusting mogelijk nog mobieler maken.

Hit en run vissen = meer vangen

Tip 7: Kies voor een visueel sterk aas

De actie in je sessies moet snel zijn, dus je aas moet ook optimaal gepresenteerd worden. Wij geven de voorkeur aan een visueel sterk aas. Bijna altijd voegen we een felle pop-up van maïs toe aan de boilie op de hair of een mooie felle pop-up op de baitscrew van de chod rig. Wij proberen altijd het aas van de rig als één van de eerste voedseldeeltjes door de karper te laten eten.

Tip 8: Maak kleine voerplekjes

Maak niet te grote voerplekken! Kleine voerplekken worden sneller leeggegeten en zorgen dus voor snellere actie dan een groot voergebied. Kleine voerplekjes zijn ook gemakkelijker te observeren.

Kijk naar de plekken waar je zicht op hebt om te zien of je de zwemroute van de vissen kunt ontdekken. Als je dit ontdekt, kun je de volgende keer je montage beter positioneren om nog sneller een aanbeet te kunnen uitlokken.

Tip 9: Gebruik de waterplanten

Als het mogelijk is, voer dan in de buurt van waterplanten. Vooral in troebel water is dit sterk aanbevolen! Omdat je weinig zicht hebt op de vissen in het water, kunnen waterlelies of riet de aanwezigheid van vissen verraden. Als we voeren in de buurt van verspreide rietstengels, zien we vaak bewegingen van stengels voordat er een aanbeet komt. Hierdoor zijn we al voorbereid op een mogelijke aanbeet, doordat de karper zichzelf al verraden heeft.

Tip 10: Registreer je vangsten

Door al je gegevens, zoals de datum, tijd, het type karper en het type karper montage, bijvoorbeeld in Excel of Google Sheets bij te houden, kun je altijd je gegevens analyseren over meerdere jaren.

Na een paar jaar heb je een schat aan informatie en kennis over wat er zich afspeelt in dat moeilijke water om de hoek. Na al onze jaren van vissen is dit altijd de enige echte manier geweest om patronen te ontdekken. Deze tip is niet alleen interessant voor het hit en run vissen, maar ook als je gaat beginnen met karpervissen!

Gebruik bovenstaande tips om je kostbare vistijd beter te benutten, veel succes aan de waterkant!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *