Karpers in de paaitijd
Karpers in de paaitijd
Hoe paaien karpers?
Als je karpers hebt zien paaien, zal het je niet snel meer vergeten. Het water spat alle kanten op, terwijl mannelijke en vrouwelijke karpers elkaar achtervolgen in ondiep water. Schuwheid lijkt volledig verdwenen te zijn en de karpers hebben alleen oog voor elkaar, zonder zich iets aan te trekken van toeschouwers. De paaitijd verschilt sterk van water tot water, maar begint doorgaans zodra het water een temperatuur bereikt van 17 tot 20 graden. De ruwe contacten met stenen of planten kunnen leiden tot beschadigingen van de karpers, maar gelukkig herstellen zij hiervan.
Vooral in kleine, ondiepe wateren stijgt de temperatuur sneller, vooral als het water helder is en de zon er goed doorheen kan schijnen. Karpers verzamelen zich daarom steeds meer op ondiepe delen van het water, wat leidt tot heel veel karpers in een klein gebied. Tijdens de paaitijd lijken de karpers maar één doel te hebben: voortplanten.
Mannetjes achtervolgen een vrouwtje en proberen haar te overtuigen om haar kuit (miljoenen eitjes) los te laten. Zij vechten om haar aandacht, tot zij uiteindelijk een geschikte kandidaat vindt en haar kuit loslaat op waterplanten in ondiep water. Op dat moment laat het mannetje ook zijn zaad(hom) los, wat gepaard gaat met veel geweld. Soms slaan ze op het wateroppervlak en ontwortelen ze verschillende waterplanten in de oever.
Alles voor het nageslacht
Na bevruchting duurt het, afhankelijk van de watertemperatuur, 3 tot 8 dagen voordat de eitjes van de karpers uitkomen. In de eerste dagen voedt de jonge karper zich met de dooierzak en hoeft hij nog niet op zoek naar voedsel. Zodra de dooierzak is verdwenen, zwemt de karper naar de oppervlakte om zijn zwemblaas voor de eerste keer te vullen met lucht. Op dat moment is de karper ongeveer een centimeter lang en helemaal alleen.
De jonge karper voedt zich met microplankton en groeit snel. Vanaf ongeveer 2 cm lengte is het een minikarper, met alle zichtbare schubben en volledig ontwikkelde vinnen. In dit stadium is het voor de karper vooral een kwestie van “overleven”.
Hoewel karpers vruchtbaar lijken door de miljoenen eitjes die ze leggen, zal slechts een zeer klein deel van deze eieren uiteindelijk uitgroeien tot volwassen karpers. Zelfs karpers zijn kannibalistisch en hebben geen moeite met het eten van hun eigen kroost, omdat elke vissoort eiwitrijke vis prefereert. Daarnaast speelt de temperatuur een belangrijke rol bij het voortplantingssucces van de karper. Des te hoger de temperatuur, des te sneller de eitjes uitkomen en des te sneller de vissen groeien.
Veel bewegen en weinig eten
In Nederland is het paaien van karpers bijna nooit succesvol. Karpers hebben alleen een kans in kleine, afgesloten wateren waar een speciaal visbestand aanwezig is. Het water mag niet te veel andere vissoorten bevatten en het aantal roofvissen moet laag zijn.
In Nederland zou het karperbestand niet overleven zonder het uitzetten van gekweekte karpers! Door de lage watertemperaturen in Nederland groeien de meeste karpers erg traag. In het najaar moeten de jonge karpers al reserves hebben opgebouwd. Veel karpers hebben nog niet voldoende reserves opgebouwd en zullen helaas de winter niet overleven. Pas na een vol kalenderjaar nemen de overlevingskansen van de karper toe.
Tijdens de paaiperiode eten karpers weinig of geen voedsel en verliezen ze alle schuwheid. Ze zijn nauwelijks te vangen omdat ze geen interesse hebben in voedsel. Als visser kun je je echt onderscheiden tijdens deze periode.
De periodes vlak voor en na de paaitijd zijn echt vol mogelijkheden. Niet alle karpers paaien op hetzelfde moment en ze blijven vaak een tijdje in de paaigebieden. Concentreer je daarom vooral op deze gebieden. Ondiep, zuurstofrijk water is waar de paaiperiode plaatsvindt.
Vistechniek tijdens het paaiseizoen
Kleine voerplekjes op de trekroutes naar de paaigronden werken zeer goed. Dit is een aanrader vlak voor en na de paai! Tijdens het paaiseizoen kun je het beste vissen met een rig zoals een Chod Rig of Ronnie-Rig. Visuele attractiviteit van het haakaas is erg belangrijk, een roze/gele of oranje fluorescerende pop-up is een aanrader!
Soak je pop-ups met een goede attractant om de vangkracht van je single hookbait te verhogen en succes is gegarandeerd! Single hookbait betekent vissen zonder ander voer of aas rond je rig.
Kort na de paaitijd, vaak eind mei/begin juni, kun je de hoeveelheid voer echt opvoeren. De energie die de karpers hebben verbruikt, moet snel worden aangevuld zodat ze grotere hoeveelheden voedsel gaan opnemen! Met “zones voeren” kun je de karper dan echt langere tijd vasthouden, kies een goede smikkelmix en de juiste techniek van vissen.
Als je een karper hebt gevangen, wees dan heel voorzichtig. Gebruik geen bewaarzak en houd de vis zo kort mogelijk op de kant. Zorg ervoor dat de dril niet onnodig lang duurt, vooral na het paaien zijn karpers volledig uitgeput en hebben minder energie en weerstand. Behandel ze dus met respect. Misschien heeft de karper die je hebt gevangen wel persoonlijk voor een hele nieuwe generatie karpers gezorgd!