Karpervissen op groot water
Karpervissen op groot water
Voorbereiding
Ze zeggen niet voor niets, “een goede voorbereiding is het halve werk! Zo is het met karpervissen op groot water niet anders. Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat, want zeker op groot water wil je niet voor verrassingen komen te staan. Doe dus je karper huiswerk goed!
Karper huiswerk
Belangrijk is om te weten of je het water al kent/eerder hebt bezocht of niet. Wij gaan er in deze voorbereiding van uit dat je het water nog niet eerder bezocht of bevist hebt.
Google het water en zoek online naar zoveel als mogelijk informatie! Denk hierbij aan vis- en looprechten, aantal hengels dat je er mag vissen, dieptekaarten en Google Maps om op de satelliet eventuele waterplanten te spotten. Sonar Chart Viewer en Genesis maps zijn in binnen- en buitenland ideaal om je huiswerk te doen qua te verwachten dieptes.
Bekijk welke windrichting het meest ideaal is voor jouw beoogde stek, en houdt de weerberichten voor vertrek in de gaten zodat je weet of je op de juiste stek zit of niet. Staat de wind al twee dagen uit dezelfde hoek te blazen(geen noordenwind) dan wil je op de windkant vissen qua stekken.
Voorbereiding uitrusting
Knoop een voorslag aan je hengel die 1,5 meter langer is dan de diepte die je gaat bevissen. Mocht je vast komen te zitten dan kun je met de rubberboot naar het obstakel varen en de schepnetsteel om je voorslag heen wikkelen om zo maximale druk op de montage te kunnen zetten.
Naast de voorslag op je hengel te zetten kun je alvast zorgen dat je rigbox volledig volgeknoopt is, en je de materialen die je in de laatste meter gebruikt op voorraad hebt voor minimaal een montage per visdag. Ga bij de voorbereidingen uit van het slechtste scenario.
Zoek alvast uit of je een rodpod nodig hebt, losse steunen voor op de kant of eventueel langere banksticks om je karper hengel set in het water te zetten. Dit wil je allemaal weten voordat je aankomt op de stek.
Voorbereiding qua voer
Besluit hoeveel voer je nodig hebt voor je vissessie. De gouden regel die wij hanteren is, “1 kilo boilies, per hengel per dag”.
Dat betekent dat als je een week gaat vissen met 3 hengels, dat je 3×7 = minimaal 21 kilo boilies meeneemt voor de karper sessie.
Hiermee heb je teveel als het stroef loopt, en te weinig als het hélemaal losgaat. Dit kun je opvangen door bijvoorbeeld nog droge tijgernoten extra mee te nemen zodat je bij nood extra kan koken. Mocht je ze niet nodig hebben, neem je de verpakking droge tijgernoten gewoon weer mee naar huis voor een andere sessie.
Voorbereiding; de wind is je vriend en vijand.
Check altijd de weersverwachting als je gaat vissen op groot water. De wind kan alle vis naar één zijde van het water doen verplaatsen(vriend). De wind of een windstoot kan je ook verrassen als je op het water bent(vijand).
Probeer standaard te kijken naar de stekken aan de noordoostkant van het water, dit is de kant waar de warme zuidwestenwind op blaast. Deze zijde van het water is vaak goed qua vangsten, is deze slecht of niet goed bereikbaar? Kijk dan naar andere stekken met interessante diepteverlopen in buurt. Het liefste kies je geen stekken waar de koude noordenwind vat op heeft, ook stekken met monotoom bodemverloop hebben vaak niet onze voorkeur.
Voorvoeren of niet
Ga je dichtbij huis vissen (binnen het uur van je woon- of werkplaats), dan kun je overwegen om voor te voeren. Probeer niet te zuinig te zijn qua voer, kies voor veel voer op een groot oppervlak als je gaat voorvoeren. Je hebt karpers in je “zone” nodig in plaats van op één vierkante meter.
Voer een zone aan waar je twee of meer hengels kwijt kan, de beste manier van voeren op groot water vinden wij “luccen”. Dit betekent dat je hier en daar een losse boilie voert zonder veel voer op 1 plek aan te bieden. Hierdoor houdt je op de visdag nog alles open.
Voertechnieken
Het voorvoeren is een andere techniek dan het voeren tijdens de vissessie. Met voorvoeren wil je alleen nog maar de vis in je zone krijgen, met het vissen wil je ze daadwerkelijk ook vangen. Dat vraagt een andere manier van voeren.
Probeer zo min mogelijk je lijnen over een gevoerde zone te vissen om lijnzwemmers en schrikreacties te voorkomen. En voer ALTIJD binnen bereik van je maximale visafstand qua hengels/lijncapaciteit. Je hebt niks aan vissen die buiten je bereik gaan eten.
De Voerstrook: Een klassieke manier van voeren is het voeren van een strook, waarbij je twee rigs op het begin en eind van de voerstrook legt. Deze manier wordt veel gebruikt bij het rivier vissen maar kan ook goed zijn op groot water. Je kunt de strook ook schuin over een kanttalud heen voeren waarbij je dus 1 hengel onder het talud vist, en de ander bovenaan het talud. Dit werkt goed als je nog niet zeker weet op welke diepte je de aanbeten gaat krijgen.
Zone voeren: Neem een voeremmer en verspreid de inhoud over een groot vierkant oppervlakte. Zorg dat je boven water enkele referentie kaders hebt zodat je weet waar je voer ongeveer ligt. Vis je hengels aan de buitenkant van de zone om te kijken van welke kant de vis je voer benaderd. Het voeren van een zone is handig als groepen vissen veel afstanden afleggen en je ze moet onderscheppen.
V-vorm: De V-vorm is qua uitvoering hetzelfde als bijvoorbeeld het voeren van een X-vorm. Je moet de techniek zo zien, dat je dus twee voerstroken over elkaar heen voert. Je maakt dus een V of X vorm in het water van 10 meter groot. Hierdoor ligt er op het midden van de X of onderin de V-vorm een dubbele hoeveelheid voer. Het doel is dat de kleinere vissen doorzwemmen en azen op het gedeelte met veel/dubbele hoeveelheid voer en de grotere solitaire vissen rustig kunnen azen op de uiteinden van de vormen. Dit is ook de plek waar je natuurlijk de rigs neerlegt.
Sessie aanpak
Je hebt niet voorgevoerd, wel een voertechniek toegepast en de sessie is dus begonnen… en nu?
Zaken die we altijd in de gaten houden tijdens de sessie;
- Zijn er andere vissers, en vangen zij wel?
- Waar hebben we gevoerd en zien we activiteit?
- Draait de wind?
- Van welke diepte en hoe laat komen de aanbeten?
- Welke rig/aas levert de aanbeten op?
- Wat is de weersverwachting?
Zorg dat je bij je plan blijft en spreek met jezelf of met je vismaat af hoeveel tijd de stek krijgt.
10-daagse sessie:
Bij een 10-daagse sessie voeren we vaker een grotere zone aan het begin, 100 bij 50 meter. Wij geven een stek maximaal 72 uur. 72 uur geen actie op groot water is verkassen en plan B starten. Je wilt dat de karpers je voer gevonden hebben binnen de eerste drie dagen.
Week sessie:
Zaterdags beginnen met vissen betekent uiterlijk maandag rond het middaguur activiteit van karper. Een weeksessie starten we met een kleinere zone, maximaal 50 bij 50 meter. Heb je geen actie gehad dan is het tijd voor plan B.
Midweek of weekend:
Goed plan van aanpak met een V of X vorm gevoerde aanpak. Geen plan B, het is in deze sessies een kwestie van nog beter voorbereiden en alles of niets!
Verkassen of niet?
Een plan B hoeft niet altijd verkassen te zijn, zeker als je op een landtong vist of ander centraal punt aan of op het water kun je wellicht ook gewoon je hengels anders positioneren. Het belangrijkste is vooral, wat is je doel met verkassen?
Heb je geen aanbeten gehad dan is verkassen al snel logisch. Bedenk vooral wat er anders is aan de nieuwe beoogde stek, heeft deze andere dieptes? Staat hier de wind wél op te blazen? Gaan er andere karpervissers weg die zich helemaal de schompes hebben gevangen?
Mocht je wel een vis gevangen hebben en je weet welke diepte je de vis gevangen hebt. Dan kan verkassen ook interessant zijn, als je bijvoorbeeld op de nieuwe stek nog meer hengels op die diepte van aanbeten kan bevissen.
Seizoenen en groot water
De seizoenen zijn van grote invloed op de stek keuze en manier van vissen. Wij geven je een korte opsomming van stek eigenschappen die we overwegend zoeken in de seizoenen. Dit is een indicatie want per week kunnen de factoren wisselen waardoor we andere keuzes moeten maken. Maar in de basis kloppen deze indicatoren wel;
Karpers op groot water - Winter
- Diepe stekken
- Buiten bereik van de noordenwind
- Attractief aas
- Niet voorvoeren
- Vis is er of is er niet
- Korte rigs en klein aas
Karpers op groot water - Lente
- Stekken in de buurt van ondieptes/paaigronden
- Stekken in de luwte met veel zon
- Ondiepe taluds
- Attractief aas en weinig voer
- Vissen waar de brasem gepaaid heeft
- Vis is er of vis is er niet
- Verspreid voeren met weinig aas
Karpers op groot water - Zomer
- Stekken met interessante taluds
- Onder aan taluds overdag, boven aan taluds ‘snachts
- Veel en verspreid voeren
- Normale rigs met groot aas
- Veel observeren, vis kan altijd nog aankomen zwemmen
- Zig vissen op zwemroutes
- Vissen in de buurt van waterplanten
Karpers op groot water - Najaar
- Stekken met interessante taluds
- Onder aan taluds overdag, boven aan taluds ‘snachts
- Veel en verspreid voeren
- Normale rigs met opvallend aas.
- Veel observeren, vis kan altijd nog aankomen zwemmen.
- Vis trekt naar winterstekken toe.
Do's en dont's
Do's;
- Karper huiswerk
- Speel internet uit voor je beoogde stek
- Grote accu mee zodat je altijd je telefoon kan opladen
- Ga samen op pad
- Rubberboot en waadpak mee
- Neem genoeg voer mee
- Maak een plan en heb geduld
- Heb vertrouwen
Dont's;
- Overal en nergens voeren
- Ieder etmaal je hengels verplaatsen
- Botte haken of onverzorgde karper uitrusting
- Geen vangsten of stekinformatie bijhouden
- Beginnen met karpervissen op groot water
Karpervissen op groot water is een uitdagende en spannende visserij die veel voldoening kan geven. Het vergt geduld, techniek en doorzettingsvermogen om een mooie karper te vangen. Met de juiste materialen en kennis kan je hier mooie vangsten behalen.
Houd het water en de omgeving schoon en respecteer de natuur en de visstand. Door bewust om te gaan met de visserij kan je bijdragen aan het behoud van een gezonde visstand en een mooie omgeving om in te vissen.
Als je geïnteresseerd bent in het karpervissen op groot water, kan je altijd terecht bij ons voor vragen, advies en tips. Heb jij nog gouden tips aanvullend op onze informatie? Deel deze dan met ons in de reacties.
Door te leren van anderen en je kennis en vaardigheden te verbeteren kan je nog meer genieten van deze prachtige visserij. En wie weet, misschien vang jij binnenkort wel die ene grote karper op groot water waar je al zo lang naar op zoek bent!
FAQ - karpervissen op groot water
Alles uit zuid is goed! Of het nu zuid, zuidwest of zuid-zuid-west is, alle 3 zijn het beste voor het vissen op karper. Zeker als de wind al meerdere dagen uit die hoek komt. Kies dan maar een stek aan de Noord-Noordoost zijde van je viswater en je zit op goud!
Groot water, grote karper? Dat gaat niet altijd op. Grote karpers zwemmen vooral op de plekken met veel voedsel. Of het dan natuurlijk voedsel is of boilies en partikels die de vissers veel voeren maakt verder niet uit. De grootste vissen zwemmen vaak alleen, dus wil je de grote karpers vangen? Zorg dan eerst dat je de kleinere vissen afleidt