Karpervissen voor beginners

Basis voor het karpervissen

Karpervissen is een uitdagende en spannende visserij. Als beginner kun je je soms overweldigd voelen door de vele verschillende technieken en producten die beschikbaar zijn. Maar geen zorgen, wij helpen je graag van eerste worp tot je eerste karpervangst. Door onze tips ga jij goed voorbereid op pad om jouw eerste karpers te vangen. Wie weet wordt jij binnenkort de karpervisser waar iedereen jaloers op is!
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Karpervissen voor beginners; zo begin je:

Leren karpervissen

Leren karpervissen is een uitdaging, maar ook een avontuur die je een hobby voor het leven kan opleveren. Je kunt het leren door veel te oefenen en ervaring op te doen op de diverse viswateren. Of door deel te nemen aan een karperevenementen, cursussen van hengelsportverenigingen of gewoon van je kennissen en vrienden.

De beste manier om het karpervissen te leren is de hit-and-run techniek, hierdoor vis je in korte tijd meerdere aangevoerde stekjes af. Hierdoor leer je snel goede karperstekken herkennen, maak je kennis met verschillend aasgedrag en vang je snel je eerste karpers. Wij geven je tips en tricks zodat je succesvol kunt beginnen met het karpervissen. Wordt jij de volgende karpervisser die op elk viswater de grootste karper weet te vangen?

Karpervissen; dit heb je nodig om te beginnen

  • Karperhengel
  • Karpermolen met vrijloop
  • Nylon hoofdlijn 0,30 honderdste
  • Elektronische beetmelder
  • Voor- en achtersteun
  • Landingsnet
  • Onthaakmat
  • Leadclip-montage + Kant-en-klare karperrig
  • Wartellood
  • Boilienaald
  • Aas en voer
Karpervissen voor beginners | Sportvisbrigade.nl

Karperhengel klaar maken

De karperhengel maak je klaar door de nylon hoofdlijn op de karpermolen te spoelen. Als de hoofdlijn op je molen zit, haal je de lijn door alle geleide-ogen van de karperhengel heen.

Zorg voor iets overlengte qua hoofdlijn, dit geeft je ruimte om eenvoudig de “karper montage” erop te zetten.

De karper montage zet je erop door;

  1. Haal de hoofdlijn door de tubing heen, daarna door het tailrubber en de leadclip.
  2. Knoop de hoofdlijn met een halve bloedknoop aan de wartel van je karperonderlijn(karperrig).
  3. Schuif de tubing vast in de tailrubber, klik de leadclip vast op de wartel van de onderlijn.
  4. Klik de wartel van je wartellood vast aan de leadclip, en schuif de tailrubber vast op de leadclip.

Je karpermontage is nu compleet.

We raden aan om te beginnen met een leadclipmontage, hierdoor leer je het karpervissen het snelste. Je kunt altijd op een later moment een inline, running rig of ander systeem proberen. Het voordeel van de leadclip montage dat deze goed in te zetten is op meerdere bodem types, en je na je vissessie het lood van de montage af kan halen. Dit is weer een voordeel bij het vervoeren van je karperhengel set.

Ook het knopen van je eigen leaders en onderlijn is een stap en leerproces voor later. Het eerste doel is om karper te vangen en enthousiast te raken over de hobby.

Uitrusting voor beginners

Met je eigen karperhengel, karper molen en montage ben je klaar om aan de slag te gaan met het karpervissen. Het is wel verstandig om voor het karpervissen benodigdheden bij te kopen, deze accessoires maken je vissessie comfortabeler en efficiënter.

Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een tacklebox/viskoffer om al je benodigdheden in op te bergen, zoals haakaas, rodpod of banksticks, karperhaken, onderlijnen en reserve werpgewichten. Dit maakt het gemakkelijker om alles mee te nemen naar de waterkant en zorgt ervoor dat je niet na 1x lijnbreuk naar huis hoeft te gaan.

Des te completer je uitrusting, des te comfortabeler jouw vissessie! Zorg dat je comfort hebt en warm bent aan de waterkant, dit maakt karpervissen in de basis al een stuk leuker.

karpervissen | Sportvisbrigade.nl

Karpervissen How-to

Karpervissen in 8 stappen uitgelegd;

  1. Voer 2-3 dagen je beoogde stekjes voor met partikels, zoete maïs en/of 20mm boilies.
  2. Begin je visdag vroeg en voer op iedere stek 1 á 2 handjes voer. Ga vervolgens terug naar de eerst gevoerde stek.
  3. Zet je werphengel in elkaar en beaas je karper-montage.
  4. Werp de montage in en laat het aas afzakken tot de bodem. 
  5. Leg de hengel op de steun met de lijn langs de beetmelder, hang de hanger aan de lijn en draai de lijn langzaam wat strakker totdat de hanger omhoog komt.
  6. Leg de lijn op het wieltje/plaatje van de beetmelder en zorg dat de hanger nu goed voor de beetmelder hangt.
  7. Vis 30 minuten op deze stek, krijg je een aanbeet?  Wacht 3-4 seconden en zet rustig de haak.
  8. Heb je geen beet gehad? Verkas dan naar de volgende gevoerde stek en begin opnieuw bij stap 4.
Leren karpervissen | Sportvisbrigade.nl

Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.

Beginnen met karpervissen

Het begin is altijd lastig, toch kan karpervissen op de eerste dag al behoorlijk succesvol zijn. Als je wilt beginnen met karpervissen, zorg dan dat je een goede basisuitrusting voor het karpervissen hebt en in het bezit bent van de juiste viskleding en vispas.

Doordat je beter gekleed bent, ook voor slechte weersomstandigheden houdt je het langer vol aan de waterkant. Hierdoor vang je vaak ook meer omdat je ook de weeromslag vist. Dit zijn juist te momenten dat karper gaat azen en ze goed vangbaar zijn.

Veelgebruikte karper technieken

De 4 meest gebruikte karpervissen technieken zijn;

  • Statisch vastlood montage; Meest gebruikt en meest effectief voor de beginnende karpervisser. Vis veel stekken in korte tijd om veel stekervaring op te doen.
  • Statisch Inline-montage; Vaak iets specialistischer om mee te vissen omdat niet ieder bodemtype geschikt is voor inline lood. Vis alleen met inline lood als je zeker weet dat de visstek een harde bodem heeft.
  • Penvissen; Karper vissen met dobber is meer voor de specialist, het vergt als je dit goed wil doen aparte hengels en apart materiaal. Heb je deze techniek onder de knie dan ben je waarschijnlijk diegene die de meeste karpers gaat vangen die dag. Let op, er staat “de meeste” niet de grootste. Penvissers kunnen vaak sneller en dichter bij de vis komen waardoor ze meer vangen. Dit zijn vaak kleinere vissen die snel op het aas af komen.

Karpervissen, hoe wat en waar?

Als begint met karpervissen is het slim om te weten hoe je vist, wat je aas is en waar je vist.

Hoe: Hit-and-run met vastlood, is voor de beginnende visser zoals hierboven genoemd het meest effectief en simpel om te leren.

Wat: Begin met een mix van hennep en zoete maïs en voer meerdere stekjes aan. Door je stekken voor te voeren en op de visdag zelf af te romen ben je vaak sneller succesvol. Met deze techniek is iedere dag wel karper te vangen.

Waar: Vis in de buurt van duikers, bruggen en of overhangende takken. Dit zijn over het algemeen echte karper hotspots. Vis niet te dicht bij de obstakels als je begint met vissen, de kans op verspelen is groot en dit wil je als visser te allen tijden voorkomen.

Karpervissen how to | Sportvisbrigade.nl

Karpervissen per seizoen

De karper is het het hele jaar door goed te vangen, ze hebben wel voorkeur voor bepaalde waterlagen of zones in het water. Dit wisselt per seizoen, wij geven je uitleg per seizoen waar de karper zwemt en hoe ze te vangen;

Karpervissen in de lente

Als de watertemperatuur boven de tien graden is, word de stofwisseling van de karper weer actiever en gaan ze eten. Deze periode is in het voorjaar slechts enkele weken want de karpers moeten zich ook direct klaar maken voor de komende paaiperiode. 

De beste techniek is hit-and-run vissen, maak dus meerdere stekjes in de buurt van waterplanten of interessante diepteverlopen rondom ondiepe zones. Denk bij interessante diepteverlopen aan; taluds of onderbrekingen in een monotone vaargeul zoals een zwaaikom of insteekhaven. Vis deze stekken in het voorjaar systematisch 1-voor-1 af. Heb je geen idee hoe je interessante diepteverlopen bij jou in de buurt vind? Kijk dan eens op Sonar Chart Viewer, en bekijk de diepteverschillen eenvoudig via de pc.

De meeste succes heb je door te voeren met een mix van hennep en tijgernoten of hennep en boilies. Vis met een snowman of 2 tijgernoten op de hair.

Karpervissen in de zomer

Karpers vang je in de zomer vaak niet meer diep, zoek dus de ondiepe zones op en vis daarbij in de buurt. Wanneer de watertemperatuur boven de 22 graden is, worden karpers sloom en liggen vaak overdag passief in de oppervlakte. Met uitzondering van de hard stromende wateren.

De meeste kansen in de zomer om karper te vangen zijn;

Overdag

  • aan de oppervlakte met brood of hondenbrokken
  • met de dobber en mais bij waterplanten
  • met vastlood rondom ondieptes of zuurstofrijke plekken.

’s nachts

  • onder aan de taludranden van de ondieptes
  • in de buurt van overhangende takken
  • aan de rand van de vaargeul en in de buurt van mosselbanken.

Karpervissen in de herfst

Als de temperatuur ongeveer 14-15 graden is, beginnen de karpers weer actief te zoeken naar voedsel op de bodem. 

Het najaar is hét moment om een goede voerstek aan te leggen. Voer aan de noordwest-zijde van een water aan de onderkant van het talud en zodra de wind vanuit het zuidwesten begint te blazen maak je goede kans op aanbeten.

In het najaar zijn de late namiddag en de nachten uitermate goed voor het vangen van karpers. De aasperiodes zijn ruim en je kunt dus meerdere karpers in korte tijd vangen als jij de goede stekken vind. Om het je makkelijk te maken geven we je 10 tips voor het karpervissen in de herfst.

Karpervissen in de winter

Wanneer de watertemperatuur daalt onder de zeven graden, moeten karpers helemaal op de bodem gezocht worden en in de buurt van beschutting. Ze schuilen met name voor de koude noordenwind. Probeer te zoeken naar stekken in de luwte, daar waar de noordenwind geen grip op heeft en de zon wel op kan schijnen. Dit zijn bij uitstek goede karperstekken.

Andere goede stekken zijn, duikers, bruggen, dukdalven en andere onderbrekingen nabij de diepere delen van je viswater. 

Vis met schraal, niet-verzadigend en licht attractief voer dat goed in koud water uitwasemt. Wil je meer tips voor het vissen op karpers in de winter? Check dan ons blog. Wij geven je 5 tips voor het karpervissen in de winter.

Leren vissen voor beginners:

Sportvisbrigade.nl

Sportvisbrigade.nl wordt gedreven door de simpele overtuiging dat de prachtige hobby vissen bijdraagt aan een betere mentale gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *