Leren zig vissen? Wij geven tips
Leren zig vissen? Lees deze tips en begin!
Het vissen met de zig betekent dat je de karper probeert te vangen op half water, anders gezegd; “tussen de bodem en het wateroppervlak”. Het aas kan een larve- of kever imitatie zijn of bijvoorbeeld een stukje foam. Beginnen met het vissen met de zig roept veel vragen op, daarom besluiten veel vissers om het niet te doen. Dat is jammer! Zig vissen is een ideale manier om jouw visloze dag te redden. Wij gaan jou leren zig vissen, zodat jij meer uit je sessies kan halen dit jaar.
Test de zig op vertrouwd water
Probeer eerst het vissen met de zig en de techniek op water waar veel karpers zitten. Niets is frustrerender dan een gebrek aan vertrouwen na uren aan de waterkant doorgebracht te hebben. Door te oefenen met de zig op water waar veel karpers zwemmen, kun je vertrouwen opbouwen en snel de basisfouten bij het vissen met de zig rig montage aanpakken. Naast het vissen met imitaties van een larve, insect of kever, kun je ook een stukje schuim gesoaked in bijvoorbeeld Korda GOO of andere attractor proberen.
Investeer in een goed zig-systeem
Een goede zig-floaterset is zeer belangrijk! Je verdient de kosten terug met je vangsten. Een zig-systeem of onderdelen daarvan kunnen duur lijken, maar ze zijn essentieel voor je vangsten. Bespaar daarom niet op scherpe haken, fluorocarbonlijnen of floatersystemen. Dit zijn de punten waarmee je een aanbeet kunt uitlokken of de karper kunt binnenhalen. Voor het vissen met de zig geldt: “besparen op materiaal is besparen op vangsten”. Zig rig kant en klaar kopen? Check dan bijvoorbeeld de Korda zig kit. Deze bevat een complete uitleg over montage en materialen, ideaal!
Kokosmelk uit de supermarkt is niet genoeg
Het effect van een kokosmelkwolk is al vaak genoemd en werkt zeker op veel wateren. Bij het vissen met de zig kan echter ook een gewenningseffect optreden dat doorbroken moet worden. Denk daarom aan andere attractieve wolkenmakers, denk bijvoorbeeld aan gecondenseerde melk uit blik, beschuitmeel, gemalen hennepzaad en/of klei.
Kleigrond lijkt een vreemd ingrediënt in de lijst, maar het kan goed werken. Door dit zinkende en licht wolkachtige ingrediënt aan je zig-mix toe te voegen, kun je alle waterlagen bereiken zonder de vissen te verzadigen. Veel ingrediënten vormen na het zinken een soort voerbed op de bodem, wat bij het vissen met de zig niet wenselijk is. Klei is de ideale keuze om alle waterlagen te bereiken zonder de vissen te verzadigen. Vooral in de winter is klei ideaal om de vissen niet te verzadigen.
Als je zelf geen goede zig-mix samenstelt, neem dan een bewezen kant en klare zig-mix als basis en experimenteer ermee.
De beste plek om op karper te vissen met de zig
Als het aas door de wind of de stroming over het water wordt verspreid, werkt dat tegen je. Denk goed na over waar je wilt vissen met de zig op een water. Bij het vissen met de zig wordt het aas net onder het oppervlak of halfverwege het water op de zwemroute van de karper gepresenteerd, dus het is goed om na te denken over wat er met je aas gebeurt nadat je het hebt uitgeworpen. Begin bijvoorbeeld met vissen in de hoek waar de wind op staat te blazen, daar ben je vaak dichtbij de vissen en blijft je aas maximaal in de windhoek drijven. Op die manier blijf je dicht bij de vis en hoef je je montage nooit ver te verplaatsen.
Dit is ook een goede tip voor het oppervlaktevissen: “laat je aas liever in een hoek tegen de zijkant duwen dan dat het overal verspreid wordt”.
Als je in de winter gaat vissen, presenteer dan de zig-montage in de onderste waterlaag. In de winter bevindt de karper zich niet constant op de bodem, dus een zig op een meter boven de bodem kan wonderen doen. Heb je een fishfinder op je rubberboot of voerboot? Ga dan een dag op pad in de winter om te ontdekken op welke waterlaag de karpers zich bevinden. Zodra je ze hebt gevonden, vis je in die periode, in dat water, op die diepte! Succes gegarandeerd!
Houd je aas visueel en eenvoudig
Als de drijfkracht te zwak is, zal het aas te vaak verkeerd worden gepresenteerd. Door gebruik te maken van aantrekkelijke oliën of aas dat te klein is in verhouding tot de haak, zal de presentatie onder water niet optimaal zijn.
Vertrouw op je aas. Het lijkt vanzelfsprekend, maar het is zo belangrijk! Bij het vissen met de zig vis je op zicht. Zorg ervoor dat je aas voldoende drijfvermogen heeft en dat het wordt aangeboden in de waterlaag waar de karpers ook zwemmen. Als je op je fishfinder ziet dat de vissen zich op drie meter onder het oppervlak bevinden, zorg er dan voor dat je aas daar wordt aangeboden.
Wat heb je nodig?
- Karperhengel + molen + monofilament
- Zig-floaterset
- Zig-bites aas of zig-schuimfoam
- Spomb of spod
- Zig-mix aas
- Fluorocarbon: 0,20 – 0,25 mm
- Haakmaat 8 of 10
- Bait Booster
- Zig-magneet
Ga je vissen met de zig? Heb vertrouwen en veel succes!
Als je nog andere vragen hebt, helpen we je graag verder. Stel je vraag in de comments en dan beantwoorden we je vraag graag. Indien nodig vullen we de tekst aan.
Op zoek naar een goedkope visspullen?
Zig vissen is een techniek waarbij de visser een zwevend aasje, tussen bodem en wateroppervlak, presenteert met behulp van een zig rig. Het doel is om de vis op de zwemroute te targeten. Populair bij het vissen op karper.
Een zig rig is een montage die bestaat uit een drijvend aas, zoals een stukje schuim, dat aan een haak of hair is bevestigd. Het aas wordt met behulp van een zig lijn op de gewenste diepte in het water gepresenteerd.
De zig rig is een effectieve manier om vissen te vangen die zich niet op de bodem bevinden maar bijvoorbeeld in de bovenste waterlagen zwemmen.
Deze video is wat ons betreft de beste qua uitleg. Bekijk hoe Rob Hughes en Harry Charrington zig rigs onder water bekijken en uitleggen.
Zig vis spullen nodig? Hier scoor je goedkope visspullen.