Rodpod of Banksticks?
Rodpod vs banksticks: Wat is de beste optie voor jouw visserij?
Rodpods en banksticks
Wat is een rodpod?
Een rodpod is een statief(lees:hengelsteun) voor je hengels. Op dit statief kun je je elektronische beetmelders + swingers of hangers vastmaken en achterkopjes draaien om je hengel in te klemmen. De basis van de rodpod steunt op 3 of 4 poten. Een rodpod met 3 poten heet vaak een tri-pod, waar de naam van een rodpod met vierpoten sterk wisselt.
Is een tri-pod stevig genoeg voor het vissen?
Veel vissers vragen zich af of een tri-pod stevig genoeg is voor het vissen en of het wel veilig is om erop te vertrouwen tijdens een vissessie. Het antwoord is dat het afhangt van het materiaalgebruik en het ontwerp van de tri-pod. Het is belangrijk om de maximale belasting van de tri-pod te controleren voordat je deze gebruikt.
Tri-pods van RVS hebben een hogere maximale belasting en zijn steviger en geschikter voor het vissen met 3-4 hengels dan tri-pods met een lagere maximale belasting. Aluminium en lichtere tri-pods kun je beter gebruiken voor het vissen met 2 hengels.
Het grote voordeel van een tripod rodpod is, dat er boven de aansluiting van de drie poten een scharnier zit die 360 graden, én omhoog en omlaag te stellen is. Hierdoor kun je ook bij een stijl kant talud over de mosselbanken heen vissen, dit voorkomt vaak lijnbreuk. Het omhoog steken van de hengeltoppen geeft ook op stromend water voordeel omdat er minder lijn last heeft van de waterdruk, hierdoor kun je met lichtere werpgewichten vissen.
Vis een tri-pod altijd met de twee poten naar voren toe, en één na achter. Hierdoor voorkom je bij een zijwaartse aanbeet dat de hengelopstelling omvalt!
Rodpod met 4 poten, de beste keuze
Onze ervaring is dat rodpods met 4 poten de meest stabiele oplossing zijn. Voor de statische visserij op snoek en of bijvoorbeeld karper is vierpotige rodpod ideaal. Met deze rodpod kun je ongeacht de ondergrond je hengels altijd stabiel plaatsen. Het enige nadeel is vaak, dat de standaard vierpotige rodpods niet geschikt zijn om de hengeltoppen in de lucht te steken.
Om dit probleem op te lossen zijn de luxere rodpods uitgerust met extra lange poten, deze worden ook wel Sky-pods genoemd. De bekendste hierin is een Fox rodpod, deze heet ook “Sky-pod”.
Dilemma: rodpod 2 hengels of rodpod 3 hengels?
Of je nu kiest voor een rodpod gemaakt van RVS of een zwarte aluminium rodpod, er is één keuze belangrijker voor het gebruik en dat is het aantal hengels kiezen!
Als je op zoek bent naar een rodpod voor 2 hengels, is het belangrijk om te zoeken naar op zijn minst een aluminium rodpod. Deze is stevig en betrouwbaar in combinatie met twee hengels.
Naast de keuze voor 2 of 3 hengels is een verstelbare hoogte ook belangrijk, daarmee kun je de hengels op de perfecte hoogte plaatsen specifiek voor jouw stek.
Een rodpod voor 3 hengels is een uitstekende keuze voor degenen met een derde hengel vispas.
Dit type rodpod is vaak iets breder dan een rodpod voor 2 hengels, waardoor er meer ruimte nodig is voor het ondersteunen van drie hengels. Kies bij een rodpod voor RVS, deze zijn wat zwaarder en hierdoor staat jouw opstelling steviger. Houdt wel rekening met het vissen van 3 of 4 hengels op een rodpod dat je bij een aanbeet op één van de middelste hengels, de vis tijdens de dril langs één van de buitenste hengels moet drillen. Ook in de nacht!
Of je nu een rodpod voor 2 hengels of een rodpod voor 3 hengels kiest, kijk vooral naar de afstand tussen de hengels bij de achterste buzzerbar. Houdt hier rekening met het formaat van je molens en molen-slingers. Probeer te voorkomen dat de molens tegen elkaar aankomen.
Let op, in Frankrijk mag je met 4 hengels vissen. Vis je dus vaak in Frankrijk, overweeg dan om het direct in 1x goed te doen en voor een rodpod te gaan met een 4 rod buzzerbar. Hierdoor kun je op je rodpod 4 hengels tegelijk vissen.
Voordelen en nadelen van een rodpod?
Voordelen rodpod:
- Bruikbaar bij iedere ondergrond
- Stabilitiet
- Al je hengels op één steun
Nadelen rodpod
- Langere opzettijd voor het vissen
- Alle hengels in 1 hoek
- Bij 3-4 hengel opstelling, de middelste hengels <> drillen.
Wat zijn banksticks?
Banksticks zijn losse hengelsteunen die worden gebruikt bij het vissen met een hengel. Ze worden vaak kort bij de waterlijn in de grond geprikt om er vervolgens de vishengel op te leggen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals staal, aluminium, RVS of composiet, en in verschillende lengtes en diktes. Het doel van banksticks is om de hengel vast te klemmen in de monteerbare hengelklemmen zodat deze bij een aanbeet niet in het water wordt getrokken.
Je kunt er je beetmelder en swingers op draaien en natuurlijk je hengel op een voor- of achtersteuntje plaatsen. Je kunt de hoogte van de banksticks vaak verstellen, mits ze telescopisch zijn.
Losse steunen zijn ideaal voor het vissen in verschillende richtingen vanaf 1 stek of wanneer er te weinig ruimte is voor een rodpod.
Voordelen en nadelen van een banksticks?
Voordelen van banksticks:
- Per hengel te gebruiken
- Snel op te zetten
- Licht van gewicht
- Sterk in gebruik
Nadelen van banksticks:
- Niet mogelijk op harde of extreem zachte ondergronden.
Rodpod vs. Banksticks; de vergelijking
Eigenlijk is deze keuze niet meer zo moeilijk, want het hangt erg af jouw visstekken en techniek.
Ga je vissen op een plaats waar je lijnen dicht bij elkaar liggen en waar je ruimte hebt? Dan is het het beste om te vissen met een rodpod, zelfs op een stenen ondergrond.
Liggen je lijnen ver uit elkaar, en is er weinig ruimte per hengel? Dit speelt vaak bij kanaalvisserij, dan zijn banksticks perfect om te gebruiken. In feite hangt de eeuwige discussie “Een rodpod of banksticks” af van de ondergrond in combinatie met de ruimte. Bedenk dus goed welke type viswateren jij graag bevist en of het in de praktijk ook ideaal is dat jij met een rodpod karper vist? Of dat op jouw stekken banksticks beter is. Kies als visser altijd voor functioneel en visveilig in plaats van voor de mooiste hengelopstelling.
Wanneer gebruik je een rodpod?
Een rodpod gebruik je in de volgende situaties:
- Verharde ondergrond
- Op extreem zachte ondergrond i.c.m. modderpoten.
- Sky-pod bij riviervissen of steile kanttaluds
- Statische visserij zoals doodaas, karper of andere vistechnieken met meerdere hengels.
Wanneer gebruik je banksticks?
Banksticks gebruik je in de volgende situaties:
- Normale ondergrond
- Hengelopstelling in het water
- Kanaalvisserij met weinig ruimte voor hengels
- Het wegzetten van je derde hengel.
- Witvissen, forelvissen en andere visserijen maar je één hengel op de steun wilt plaatsen