Ultieme karper onderlijnen: Stiff Rig en KD Rig
Ultieme karper onderlijnen:
Stiff-Rig en KD-Rig - Voor korte nachten en langere sessies
Onze favoriete onderlijnen
De juiste onderlijn kan het verschil maken tussen een succesvolle vangst en een gemiste kans. Daarom hebben wij twee favoriete rigs die keer op keer hun effectiviteit hebben bewezen: de KD-rig en de Stiff-rig.
De KD-rig is een veelzijdige onderlijn die perfect is voor subtielere visserij in de buurt, zoals smalle kanalen of langzaam stromende wateren. Deze rig is ideaal in combinatie met uitgebalanceerd aas, zoals een 50/50 boilie, snowman, wafter of pop-up. Met de KD-rig kunnen we de presentatie op de bodem nauwkeurig afstemmen door een loodje onder één of twee drijvende pop-ups te monteren. Op deze manier presenteren we het aas agressief, zelfs als de pop-up op zichzelf niet uitgebalanceerd is.
De Stiff-rig is onze go-to rig voor het vissen op grotere afstanden, waarbij we een schone bodem willen bevissen. Deze rig zorgt ervoor dat het aas altijd gestrekt ligt tijdens verre worpen (60-90 meter), waardoor we de risico’s vermijden die gepaard gaan met combi-rigs of soepele onderlijnen. Met de Stiff-rig hebben we een perfecte aaspresentatie die vaak tot leuke vangsten heeft geleid, vooral in het voorjaar.
Simpel te knopen en zeer effectief, de KD rig:
- Fox Edge Camotex Semi stiff
- Korda Curv Shank 4 en Fox SSC 4
- Fox Quick change pop-up weight SA.
- Stoppertje op de hair
Voor onze subtielere (lees: dichtbij) visserij gebruiken wij vaak een KD-rig. Deze rig is ideaal met uitgebalanceerd aas. Denk hierbij aan een 50/50 boilie, snowman, wafter of pop-up.
“Pop-up is toch drijvend en niet uitgebalanceerd?!” hoor ik jullie denken. Klopt, wij gebruiken overigens vaak één of twee pop-ups en monteren er dan een loodje eronder op de hair. Hierdoor wordt de presentatie op de bodem gepresenteerd en door loodhagel en pop-up af te stemmen, wordt deze presentatie alsnog agressief gepresenteerd.
De KD-rig knopen wij met een semi-stiff materiaal om de werpeigenschappen te verbeteren, hoewel ze dan alsnog niet ideaal zijn. Bij smalle kanalen strippen wij het laatste stukje naar de haak toe om een combi-rig te maken. Mocht er veel stroming zijn in een kanaal of rivier, laten wij de coating erop zitten. Als wij de coating zouden verwijderen, zien wij dat de onderlijn rondom ons haakoog beschadigd raakt. Hiermee lopen wij risico op onderlijnbreuk en dat willen wij dan ook te allen tijde voorkomen.
Bij andere onderlijnen kan de slijtage bij het haakoog ook voorkomen worden door het gebruiken van een line aligner, maar dat terzijde.
De KD-rig is in onze ogen een agressieve rig. De haak staat vrijwel direct na aasopname in een perfecte hoek voor inhaking in de onderlip.
De onderlijn vissen wij vaak met een 20-24 bottom-bait. Op de rivier voegen wij nog een nep-maiskorrel toe aan onze presentatie. Op stilstaand water balanceren wij onze montage vaak met een pop-up. Deze presentatie wordt, afhankelijk van het water/bestand, uitgevoerd met een snowgirl/snowman.
Op de rivier gebruiken wij de maïskorrel niet alleen voor het visuele aspect, maar ook als een soort stopper om te voorkomen dat de originele stopper zichzelf in het aas werkt. Als het aas langdurig in de stroming wordt gepresenteerd, zien wij vaak dat de hair de boilie langzaam uitholt. Op de rivier willen we deze rig ook wel eens met een tijgernoot op de hair vissen.
Halverwege de onderlijn plaatsen wij een Quick-change pop-up weight om ervoor te zorgen dat de onderlijn perfect tegen de bodem wordt gedrukt. Bij een gestript gedeelte plaatsen wij het gewichtje op de overgang van soepel naar semi-stiff. Hiermee proberen wij snel na aasopname de haak te zetten in de onderlip. Kort nadat dit gebeurt, zal de onderlijn verder strekken en door het volledige kling-on of inline gewicht verder de onderlip penetreren. Deze onderlijn vissen wij het liefst dichtbij (tot 40mtr) ongeacht de bodemgesteldheid. Deze rig gebruiken wij ook in de buurt van obstakels omdat de rig zo gebalanceerd is dat wij na inhaking genoeg druk kunnen zetten om de karper bij de obstakels weg te dirigeren.
De lengte van de rig varieert van 15cm bij het onderhands inleggen tot 30cm+ op de rivier.
Onze ideale lengte voor deze rig is 18-20cm, combi-rig afwerking met een snowgirl op de hair. Deze gebruiken wij enkel op smalle en/of langzaam stromende kanalen.
Simpel te knopen karper rig, de Stiff rig:
- Korda IQ of Piet Vogel C-tru
- FOX SR 4 – 6
- Rig tube
Voor ons is de Stiff-rig dé rig die altijd op één van onze hengels te vinden is. Wij gebruiken de stiff-rig vaak op de hengel die wij op grote afstand vis op een schone plaat vis. Bij verre worpen (60-90mtr) vinden wij het belangrijk dat onze rig sowieso gestrekt ligt. Wanneer wij een combi-rig zouden vissen op deze afstand bestaat er altijd het risico dat de hair om de haak heen draait, de onderlijn het lood en/of karper leader draait of de onderlijn zichzelf niet goed neerlegt op de bodem. Als één van deze situaties gebeurt, wordt daarmee de effectiviteit van onze vissessie drastisch minder. Hetzelfde geldt bij soepele onderlijnen tijdens afstandsworpen.
Door een stiff-rig te gebruiken in deze situaties, zijn wij zeker van een, in onze ogen, perfecte aaspresentatie. Wij vissen de stiff-rig vaak met een simpele 18 tot 22mm bottombait of een 50/50 boilie van Dynamite Baits. Met laatstgenoemde kunnen wij alsnog een soort snowgirl-effect creëren op een verder totaal stijve rig. Die visuele toevoeging heeft ons zeker in het voorjaar meermalen leuke vangsten bezorgd.
Onze stiff rig is verder vrij simpel. Wij knopen onze onderlijn van Piet Vogel C-tru of Korda IQ.
De onderlijn knopen wij op een lengte van 18-20cm en werken de rig af met een 8-kamerknoop.
Door deze “lus-afwerking” behoudt onze rig bewegingsvrijheid. De haak wordt simpel bevestigd met een no-knot-knoop. De hair fixeren wij met een klein stukje rigtube. Gebruik altijd een Pulla-tool om de knopen goed aan te trekken, zeker bij fluorocarbon zeer belangrijk.
De discussie omtrent de inhaking van de stiff-rig begrijpen wij volledig. Gek genoeg hebben wij de laatste jaren bijna geen enkele vis niet in de onderlip gehaakt. Wellicht ook omdat wij de rig in sommige situaties uitvoeren met een shot-on-the-hook.
De Stiff-rig zetten wij in op lange afstanden. In onze korte nachten visserij nemen wij vaak geen boot of voerboot mee en doen dan ook alles werpend.
Let op: Deze rig gebruiken wij enkel en alleen wanneer wij niet in de buurt van obstakels vissen en dus rustig kunnen drillen. Bij obstakelvisserij geven wij de voorkeur aan een IQ D-rig uitgevoerd met een Korda Curve Shank of Fox SSC 4, of een KD-rig.
Verbeter je karpervangsten met deze top rigs!
Met deze favoriete karperonderlijnen hebben we consistent succes behaald in uiteenlopende visomstandigheden. Of je nu je eigen onderlijnen wilt knopen of kant-en-klare rigs wilt gebruiken, de KD-rig en de Stiff-rig zijn uitstekende keuzes voor het vissen op karper. Ontdek zelf de voordelen en ervaar hoe deze rigs je karpervisserij naar een hoger niveau kunnen tillen.