Karper vissen

Welke boilies voor karper?

Welke boilie voor karper moet jij kiezen?

We denken dat geen enkel merk belang heeft bij "slecht vangende" boilies. We zouden vooral werken aan vertrouwen in je aas en niet te snel wisselen tussen verschillende merken. Door een specifieke boilie langere tijd in te zetten, leer je de gekozen boilie steeds beter kennen. Wij vertellen je, waar wij rekening mee houden bij het kiezen van de juiste boilie!
Logo Sportvisbrigade.nl
Sportvisbrigade
Auteur

Uitleg over boilies

Welke boilies? (geur, kleur, smaak, zoet/vis voedingswaarde?)

Op zoek naar de ideale boilie? Wij willen je in dit blog uitleggen waar wij op letten in de zoektocht naar de ideale boilie.

Zelf werden wij al jaren gesponsord op aasgebied. Dit had zeker enkele voordelen, maar uiteindelijk is het altijd een wisselwerking tussen firma en persoon en moet er zeker wel iets voor gedaan worden. Alvorens wij aan dit blog begonnen, hebben wij eerst mensen om ons heen gevraagd waar zij op letten.

Dit om ons ook een beter inzicht te geven in de zoektocht die voor iedereen anders is.

Er bestaat naar onze mening geen discussie over dat vertrouwen in het aas het allerbelangrijkste is. Wanneer het vertrouwen er niet is, wordt een sessie al snel een sleur en smachten we echt naar een aanbeet. Als er wel vertrouwen is, kan er prima een keer niks gevangen worden zonder dat er twijfel ontstaat over het gebruikte aas.

In eerdere publicaties hebben we al aangegeven dat wij karpervissers met heel veel factoren te maken krijgen. Deze kunnen zowel voor als tegen ons werken. Denk hierbij aan stroming, weersverwachting, stekkeuze, aaspresentatie en/of kreeftjes en dergelijke.

Een simpel voorbeeld: de hele voerplek kan leeggegeten zijn door karper, maar een karper montage die in de knoop heeft gelegen haakt in veel gevallen niet. Zodoende heeft je voer exact gedaan wat je verwachtte, alleen heb je jezelf niet de kans gegeven om de vis te haken. Ligt het in dit geval aan het aas?

3 belangrijke elementen; Verteerbaarheid, inzetbaarheid en smaak.

Bij onze aaskeuze letten wij hoofdzakelijk op 3 dingen: verteerbaarheid, inzetbaarheid en smaak.

Er zijn heel veel ingrediënten die echt iets toevoegen aan een boilie of juist niet. Dit laten wij graag over aan alle aasfirma’s op zich. Zij kunnen de keuze voor bepaalde ingrediënten veel beter toelichten dan dat wij dat kunnen.

Verteerbaarheid

Verteerbaarheid is voor ons belangrijk omdat wij vaak ervoor kiezen om voor te voeren. Daarmee hopen wij door een goede verteerbaarheid van de boilie te voorkomen dat we alvorens onze vissessie de vis al verzadigd hebben. De gebruikte ingrediënten die zorgen voor een verzadigend effect bij de karper dienen in dezelfde boilie gecorrigeerd te worden met laxerende ingrediënten. Door op deze manier een bepaalde balans te creëren in een boilie, zorgen we ervoor dat een voerplek voor de langere termijn zijn effectiviteit kan behouden.

Verzadigende ingrediënten zijn bijvoorbeeld:

 • rijstbloem
 • vismeel
 • ei-producten

Laxerende ingrediënten zijn bijvoorbeeld:

 • zaden
 • betaïne
 • visolie

Inzetbaarheid

Met inzetbaarheid bedoelen we of er combinaties gemaakt kunnen worden met bijvoorbeeld liquids of partikels.

Zelf gebruiken wij qua Shelf-life het liefst de Essential IB van Mainline of Mainline Cell. Met de Cell kunnen we heel goed combinaties maken met kokosmelk en krill hydrolaat. Door deze liquids over de boilies te gieten, kunnen we de attractie vergroten zonder dat het aantal aasdeeltjes toeneemt.

De kokosmelk wordt goed door de boilie opgenomen en zorgt daarbij voor een open structuur van de boilie. Krill-hydrolaat vormt daarentegen meer een mantel om de boilie. Met deze twee werkingen valt heel leuk te testen tijdens de sessies om zodoende het optimale resultaat met de boilie te bereiken. Bij de Essential IB gebruiken we het liefste een CSL-Corn Steep Liquor. Deze dikke vloeistof vormt na enig intrekken ook een mantel om de boilie. Die mantel lost, net als krill-hydrolaat, langzaam gedurende het eerste uur op. Hiermee bedoelen we vanaf het moment dat de boilie in het water wordt gegooid.

Het spelen met deze toevoegingen vinden we belangrijk om toe te kunnen voegen. Eventuele toevoegingen of attractoren mogen niet vloeken met de samenstelling van de gekozen boilie.

Toevoegingen met chemische kleur- of smaakstoffen hebben niet onze voorkeur.

Inzetbaarheid

Smaak is ook een belangrijke factor in onze keuze voor een bepaalde boilie. Wanneer we zelf thuis eten bereiden, is de smaak ook erg belangrijk. Dit zal voor onze gevinde vrienden niet anders zijn.

Als we zelf een boilie samengesteld hebben, proeven we altijd na het stomen de boilie. Hierin kijken we hoe de boilie smaakt. Omdat we weten welke ingrediënten er zijn gebruikt, is dit zonder risico’s. Het is af te raden dit zomaar bij elk merk ook te doen. Er staat dan ook vaak op de verpakking vermeld: “Niet voor menselijke consumptie”. Enkel als je exact de samenstelling weet, kun je het ook eens proberen.

 

Bij smaak letten we op ons normale smaakpalet: zoet, zuur, zout, bitter of, indien er peper/chili gebruikt is, ook op een eventuele scherpe nasmaak. De samenstelling moet naar onze mening alle elementen bevatten om ons volle vertrouwen te krijgen. Het leuke aan het gebruik van twee smaken of flavours (kokos-krill, noot-vis, zoet-vis, enz.) is dat je tijdens de sessie zelf kunt kiezen welke eigenschappen je wilt versterken. Zoet werkt vaak qua instant-effect beter en zwaardere smaken zoals vis en krill vaak voor de langere termijn.

Bij een Kokos-Krill boilie zorgen we ervoor dat de eerste smaak die we kunnen proeven krill is. Nadat deze smaak afzakt, blijft de zacht zoete smaak van kokos hangen. Deze werking is naar onze mening ook onderwater aanwezig. De zoutige smaak van krill versterken we op de rivier vaak met de liquid “Krill-hydrolaat”. Deze liquid bindt zich goed aan de boilie en nadat we het 24 uur laten intrekken, wordt deze geur langzaam vanaf de bodem verspreid. Het toevoegen van kokosmelk doen we vaak op stilstaand water. De kokosmelk zorgt voor een mooie walm rondom de stek en voor een verticale voerkolom. Deze kolom wordt veroorzaakt door de natuurlijke oliën in de melk, ideaal dus om vissen in verschillende waterlagen aan te spreken. Deze werkingen kun je ook met de boilies van Mainline of andere premium boilie merken bewerkstelligen (CCmoore of Sticky Baits).

Verse boilies vs. kant-en-klare boilies: Wat werkt het beste?

Readymades of freezerbaits? Dat is een veelgestelde vraag. Wij kiezen altijd voor freezerbaits of shelflife. Indien je niet over een vriezer beschikt, zijn freezers natuurlijk geen optie. Kies in dat geval altijd voor “shelf-life”. Er is niks mis met readymade boilies kopen, echter de wetenschap dat we met verse ingrediënten in onze boilie aan de waterkant komen, geeft ons extra vertrouwen in de gekozen boilie.

Onze keuze voor freezerbaits is niet omdat het wel/niet beter is dan readymades. Deze discussie is de laatste jaren wel gaande in de karpervisserij, maar voor beide partijen valt wat te zeggen. We denken dat geen enkel merk belang heeft bij “slecht vangende” boilies, ze willen allemaal de “beste karper boilies” maken.

Onze tip is vooral om te werken aan je vertrouwen in het aas en niet te snel wisselen tussen verschillende merken. Door een specifieke boilie langere tijd in te zetten, leer je de gekozen boilie steeds beter kennen. Dit kan alleen maar in je voordeel werken op de langere termijn.

Mocht je helemaal de ins en outs van boilies willen weten? Probeer dan eens om zelf boilies te maken.

Wat zijn voerboilies?

Voerboilies zijn speciaal ‘goedkoop’ ontwikkelde boilies voor het karpervissen. Ze bestaan uit een mix van verschillende ingrediënten, zoals vismeel, granen, oliën, en diverse toevoegingen om toch genoeg attractiviteit te hebben. Voerboilies worden meestal in grote hoeveelheden gebruikt om een voerplek te starten en/of karper te zoeken op grote waterstelsels.

5 voordelen van het gebruik van voerboilies

 1. Goedkoper dan premium boilies
 2. Goed te combineren met pellets en/of tijgernoten
 3. Hard aas
 4. In bulkverpakking verkrijgbaar (boilies kopen in bulk, kies voor boilies in 10 kg, 20 kg of 25 kg verpakking)
 5. Vaak oplosbaar na 24 of 48 uur

Tips voor het effectief inzetten van voerboilies

Om voerboilies effectief in te zetten, is het belangrijk om het op de juiste manier te gebruiken. De beste manier om voerboilies in onze ogen te gebruiken is voor het lokaliseren van de vissen op grote kanalen. Zeker als je zicht hebt op de bodem van de stek, zijn voerboilies ideaal. Ga als volgt te werk:

 1. Voer meerdere stekken aan op een stuwvak, zone van een rivier of groot waterstelsel.
 2. Probeer dagelijks te kijken of de voerboilies weggegeten zijn, is dit het geval? Voer dan opnieuw een zelfde hoeveelheid voerboilies op deze stek. Is het voer weer weg? Plan dan een vissessie.
 3. Voer tijdens de sessie met een mix van voerboilies en premium boilies.
 4. Heb je karper gevangen? Ga dan over op het voeren van premium boilies (eventueel in combinatie met tijgernoten of vismeel pellets). Door de premium boilies te combineren met partikels en/of pellets kun je toch de gemiddelde kiloprijs van de te voeren mix iets drukken. Dit is vriendelijke voor de portomonnee.

Houdt qua voerhoeveelheden altijd de watertemperatuur in de gaten. Het seizoen van voeren heeft invloed op de watertemperatuur en daarmee op de stofwisseling van de karper.

Voerboilies in verschillende seizoenen

Het gebruik van voerboilies kan variëren afhankelijk van het seizoen. Met name in de zomer en najaar zijn voerboilies het meest interessant. De watertemperatuur is hoger en karpers zijn actiever. Hierbij draait de stofwisseling ook op volle touren om voeding binnen te krijgen en in het najaar om reserves aan te leggen voor de aankomende winterperiode.

In de winter kan het verlagen van de voerhoeveelheden en het gebruik van boilies met hogere voedingswaarde effectiever zijn. Pas je aaskeuze en voerstrategie aan op basis van de omstandigheden en het gedrag van de vissen in elk seizoen.

Voerboilies in het voorjaar
Effectiviteit in % 45%

45% van onze stemmers vinden het gebruik van voerboilies effectief in het voorjaar. Bij een vroege paaitijd en vroegtijdige hoge temperaturen in het voorjaar, vergroten de effectiviteit van voerboilies in het voorjaar. Met name de maand mei kan dan interessant zijn. Bij een koud voorjaar raden wij het een groot gebruik van voerboilies in het voorjaar ten zeerste af.

Voerboilies in de zomer
Effectiviteit in % 92%

92% van onze stemmers vinden het gebruik van voerboilies effectief in de zomer. Met name als de waterplanten nog niet volledig volgroeid zijn, zijn voerboilies zeer effectief. Hiermee kan je eenvoudig tussen juni en augustus meer aas aanbieden dan op een viswater aanwezig is en het karper bestand langere tijd vasthouden op de stek. Enkel bij zeer hoge temperaturen in de zomer neemt de effectiviteit van bodemaas in het algemeen af, dan wordt een zig-rig effectiever om in te zetten.

Voerboilies in het najaar
Effectiviteit in % 95%

95%, het moment voor voerboilies! Zeker tussen augustus en oktober wil jij de potentie van voerboilies benutten. De karper komt uit de zomer, heeft een actieve stofwisseling en kan veel eten. Het najaar is ideaal voor voerstekken en het lange tijd “vasthouden” van grote groepen karpers op jouw visstek. Pas als de winter intrede doet en de eerste nachtvorst komt neemt de effectiviteit van voerboilies pas af.

Voerboilies in de winter
Effectiviteit in % 10%

10% geeft al aan wat jouw verwachting zou moeten zijn van voerboilies in de de winter. In de winter zijn pop-ups en andere visuale aasjes op een chod-rig, KD-rig, ronnie-rig in combinatie met een helikopter montage effectiever dan grote voerstekken. In de winter vis je vlijmscherp en subtiel, hier passen voerboilies niet bij. Alleen als je heel schraal zou willen vissen en voeren zijn voerboilies een meerwaarde, dan moet je wel gevorderde karpervisser zijn en goed weten wat je exacte plan is.

Het belang van voerplekken en voerhoeveelheden

Het gebruik van voerboilies is ideaal voor het aanleggen van grote voerstekken op grote wateren. Zoek naar plekken waar karpers regelmatig komen, zoals waterplanten, overhangende vegetatie en/of interessante diepteverschillen. Houd rekening met de grootte van het visbestand en pas de voerhoeveelheden aan op het natuurlijke voedselaanbod. 

Als er veel natuurlijk voedselaanbod is zoals in de zomer is het belangrijk om ook veel te voeren aangezien de karpers niet maar zo afwijken van de vertrouwde zwemroutes. Op wateren zoals de randmeren, westeinderplassen of maasplassen is 5 kilo voerboilies per dag niet veel. Het opbouwen van een consistente voerplek kan de aantrekkingskracht van voerboilies vergroten en je kansen op een succesvolle visdag verhogen. Gebruik eventueel vloeibare attractors om ook een verticaal voerspoor te creëren.

Door onze  tips toe te passen en rekening te houden met de specifieke omstandigheden en seizoenen, kun je optimaal profiteren van de kracht voerboilies en je kansen aan de waterkant vergroten om jouw nieuwe PR karper te vangen. 

Vergeet deze 5 stelregels qua boilies niet;

 1. Gebruik voerboilies vooral bij het karpervissen op grote kanalen, grote rivieren of grote meren.
 2. Op 9 van de 10 wateren waar de karpers geen grote afstanden hoeven af te leggen geven wij de voorkeur aan premium boilies. 
 3. Vis NOOIT voerboilies op de hair
 4. Aast de karper op voerboilies? Schakel dan tijdens 1 á 2 dagen over naar een boilie met meer voedingswaarde en/of mix met partikels/vismeel pellets.
 5. Liever 1 boilie op de goede plek, dan 100 op de verkeerde.

Wij hopen je geholpen te hebben bij het maken van een weloverwogen beslissing qua boilies. Vergeet niet om onze website regelmatig te bezoeken voor meer handige hengelsport tips en adviezen. Op onze pagina “goedkoop vissen” vind je aanbieders met toffe kortingen, zo kun je altijd genieten van goedkope boilies, een boilies aanbieding en voerboilies, zonder je portemonnee leeg te hoeven trekken.

Dezelfde boilie! Kies een boilie waar jij vertrouwen in hebt en varieer in het manier van aanbieden. In het voorjaar kun je met minder aas op de juiste plek meer karper vangen. In het najaar kun je de karpers echt op je voer zetten door consistent en goed te blijven voeren. Dit allemaal met dezelfde kwaliteits boilie.

Kies een boilie waar jij vertrouwen in hebt, in het voorjaar zal zoet sneller triggeren. In het najaar zal de karper meer vismeel behoevend zijn en beter op de voerstek te houden zijn. Dit geldt alleen bij het gebruik van een kwaliteitsboilie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We value your privacy

We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking "Accept All", you consent to our use of cookies.