Vissen met de fireball

Vissen met de fireball

Een gevlochten lijn, een fluorocarbon leader, een fireball loodkop en stinger, je bent compleet om te gaan fireball vissen! Fireball vissen is een van de meest effectieve verticale vistechnieken. Op obstakelrijk water, grillige bodems en zelfs in diep water, zal de fireball zeer succesvol zijn voor snoek en snoekbaars. Wij geven je uitleg over de fireball montage en tips/tricks voor het vissen met de fireball.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Fireball vissen; alles wat je moet weten!

Het vissen met Fireball is een techniek die de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen. Dit is niet verwonderlijk, want het is een uiterst effectieve manier om snoek en snoekbaars te vangen.

Wij leggen je uit hoe je de Fireball kunt gebruiken om jouw nieuwe persoonlijke record te vangen.

Wat is fireball vissen?

De Fireball is een speciale loodkop die ontworpen is voor het vissen met dode aasvissen. De kop van de aasvis wordt aan de fireball-haak bevestigd en de stinger wordt op de zijkant of onderkant van de aasvis geprikt.

Het unieke aan de Fireball is dat de dode aasvis zijn natuurlijke zwemactie weer terug krijgt en daardoor aantrekkelijker is voor snoek en snoekbaars.

Hoe maak je de fireball montage?

Voor een goede fireball montage heb je nodig:

  • Lijnstuitje
  • Fireball loodkoppen
  • Fluorocarbon onderlijn
  • Stinger onderlijn materiaal
  • Sleeve tang
  • Sleeves
  • Aasvis
  • Splitring

Als je met de dobber montage vist heb je ook nodig:

  • Lijnstuitjes
  • Trolling dobber
Fireball montage - fireball vissen
Vissen met de fireball

Welke fireball technieken zijn er?

Het fireball vissen kan zowel slepend met dobber gevist worden, alsook met de handhengel op iedere waterlaag. 

Met name met de handhengel kun je snel van diepte wisselenen en zowel ondiep, pelagisch op half water, alsook vlak boven de bodem vissen!

Als jij de aasvis op de juiste diepte weet aan te bieden dan zul je al snel succesvol zijn met de fireball. Zoek met de dieptemeter naar de aasvis en omliggende snoeken en/of snoekbaars om nog effectiever je visdag te benutten.

Fireball montage met dobber

Welke aasvis is het meest geschikt voor het vissen met de fireball?

Het is aan te raden om stevige vissen voor het fireball vissen te gebruiken, denk hierbij aan voorns, makrelen, horsmakrelen of spiering. Zachtere vissen zoals sardines en haring, of vissen met een zachte kop zoals kolblei zullen sneller van de haak vallen omdat deze vissen een zachtere structuur hebben.

Fireball vissen op snoek

Als je met de fireball en dobber op snoek gaat vissen dan bekijk je de gemiddelde diepte die je verwacht te vissen en stel je de dobber in op 20 centimeter ondieper, dan het ondiepste punt dat je gaat vissen. In de zomer kun je ook de fireball met dobber ondieper vissen, op bijvoorbeeld 1 meter van de bodem af, ter voorkoming van wier en andere waterplanten aan de haak.

Vis in het najaar en in de winter op een snelheid van 0,5-1,5 kilometer per uur. In de zomer kun je tot 3 kilometer per uur varen. Houdt dan wel rekening met de lijndruk die toeneemt, dus heb je een zwaardere loodkop nodig om op dezelfde diepte te blijven vissen.

Wisselt je viswater veel van diepte, vis dan systematisch het water af en verstel per zone de diepte van de dobber. Verdiep je er thuis alvast in met de dieptekaarten van Genesis Maps of Sonar Chart Viewer.

Kies voor een verse dode aasvis tussen de 12-18 centimeter, kies het gewicht van de fireball afhankelijk van de diepte. Vis zo licht mogelijk en zo zwaar als nodig.

Vis je met de handhengel, probeer dan de contouren van de bodem de volgen en de fireball+aasvis continu binnen 10-20 centimeter van de bodem te houden. Dit geldt natuurlijk niet voor het pelagisch vissen!

In de winter proberen we de Fireball met de aasvis zo min mogelijk te bewegen, dit werkt het beste. Laat de aasvis heel langzaam zakken totdat je de bodem voelt, dan breng je hem heel voorzichtig 5 tot 10 cm omhoog, waarna hij weer naar beneden gaat. Probeer de Fireball dus zo dicht mogelijk bij de bodem te houden om de snoek te triggeren. In de zomer kan het wat sneller en feller.

Fireball vissen op snoekbaars

Als je met de fireball en dobber op snoekbaars gaat vissen dan bekijk je de gemiddelde diepte die je verwacht te vissen en stel je de dobber in op 40 centimeter ondieper, dan het ondiepste punt dat je gaat vissen. 

Wisselt je viswater veel van diepte, vis dan systematisch het water af en verstel per zone de diepte van de dobber. Verdiep je er thuis alvast in met de dieptekaarten van Genesis Maps of Sonar Chart Viewer.

Kies voor een slanke verse dode aasvis van tussen de 7 en 14 centimeter. Vis in het najaar en in de winter op een snelheid van 0,5-1,5 kilometer per uur. In de zomer kun je tot 3 kilometer per uur varen. Houdt dan wel rekening met de lijndruk die toeneemt, dus heb je een zwaardere loodkop nodig om op dezelfde diepte te blijven vissen.

Vis je met de handhengel, probeer dan de contouren van de bodem de volgen en de fireball+aasvis continu binnen 40 centimeter van de bodem te houden. Dit geldt natuurlijk niet voor het pelagisch vissen!

Welk gewicht fireball?

Het gewicht van de kop van de fireball is afhankelijk van de situatie waarin deze wordt gebruikt. Over het algemeen geven wij de voorkeur aan een loodkop van 35 gram in omstandigheden met weinig stroming en water dat niet dieper is dan 5 meter.

Als het water dieper is of als er sterke stroming is, vissen we liever met een loodkop van 50 gram.

Wat is de beste fireball hengel?

Snoekbaars handhengel: Kies een goede verticaal hengel van 1.90-2.10 meter, met een strakke actie om goed contact te houden met je fireball en aasvis.

Snoekbaars dobberhengel: Hiervoor geven we de voorkeur aan de Shimano Yasei pleasure van 3.00 meter omdat deze zachter is en daardoor een zeer natuurlijke actie geeft aan je aasvis.

Snoek handhengel: Geef voorkeur aan een stevige handhengel van maximaal 2.40 meter om het handelbaar in de boot te houden. Zorg dat je de fireball en aasvis goed kan voelen.

Snoek dobberhengel: Kies voor een zachtere snoekhengel met demping en ratel. Mocht de dobber onderschieten en je het niet zien, dan hoor je de ratel van de vrijloop of ratel van de reel.

Fireball; reel of molen?

Op de handhengel vis je het fijnste en secuurste met een reel. Hierdoor kun je eenvoudig de motor en/of fishfinder bedienen terwijl je vist.

Voor de dobber hengel kun je zowel een reel kiezen, alsook een molen. Het belangrijkste is om een ratel te hebben, zodat je de aanbeet ook hoort.

Reel: Kies voor een baitcaster reel voor de handhengel en voor de dobberhengel voor een ronde reel met ratel.

Molen: Kies voor een 3000 of 4000 formaat molen met sterke as en goede slipschijven.

Wil je meer verschillen lezen tussen molens en reels? Wij helpen je graag.

Tips en tricks voor de fireball

Als je op zoek bent naar een effectieve manier om roofvissen te vangen, dan is het vissen met Fireball zeker het proberen waard. We geven je nog enkele tips en tricks om nog succesvoller te zijn bij het vissen met Fireball;

  • Vis met verse aasvissen, de snoeken en snoekbaars willen geen oude aasvis op moeilijke visdagen.
  • Laat je aasvis nooit twee keer ontdooien. Dus vis altijd met een aasvis die 1x gevroren is.
  • Prik altijd de zwemblaas van de vis kapot met de haak of naald.
  • Spuit in de winter je aasvis eens in met extra sardine of andere visolie voor nog meer attractie.
  • Zet een lijnstuitje op de lijn van je handhengel, en stel de in op de gemiddelde diepte van je viswater. Hierdoor kun je ook aan je lijn zien hoe diep je vist.

Heb jij meer tips voor het vissen met de fireball? Deel deze met ons, en wij vullen onze informatie en tips graag aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *