Vissen met een rubberboot, dit moet je weten!

Vissen met een rubberboot, dit moet je weten!

Het is de laatste jaren enorm populair geworden, het vissen met een rubberboot! Binnen enkele minuten kun je vissen op plekken waar anderen niet kunnen komen en zelfs wateren zonder trailerhelling zijn binnen bereik. De mogelijkheden zijn eindeloos en de vrijheid die je ervaart is weergaloos. Het zoeken naar de ideale boot indeling blijft echter lastig, wij nemen je mee in keuzes die je kunt maken en laten jou weten wat je moet weten voordat je op pad gaat.

Overzicht:

Kies de juist maat rubberboot

Ga je vaak alleen vissen dan heb je geen boot van 3 meter of groter nodig. Vaak is een rubberboot van 2-2.40 meter dan meer dan genoeg en heb je alles fijn en compact om handen. Voor deze vissers is een bellyboat ook een goede optie! Echter zit je dan niet lekker hoog en droog boven het water;) 

Gaat je vismaat af en toe mee en wil je ook zelf eenvoudig de complete set in het water leggen, dan is 2.70-2.90 meter de juiste maat voor jou! Het gewicht van deze boten is nog goed te tillen in je eentje en als je een opstapper hebt, is er nog steeds genoeg beenruimte in de boot.

Ga je altijd met z’n tweeën op stap, dan is de keuze eigenlijk eindeloos en kun je zelfs naar boten tot 4 meter kijken. Echter vanuit praktisch oogpunt is het slim om dan tot 3.30 meter te kiezen, dan past de complete set ook nog goed in een auto en heb je geen trailer of aanhanger nodig.

Zoek de juiste set up

Fijn! Je hebt het ideale formaat rubberboot gevonden en je kunt de boot vol plakken met hengelsteunen en de spiegel volhangen met buitenboordmotor, elektromotor en transducerstang… Of toch niet?

Wij adviseren van niet! Ga bijvoorbeeld eerst met alleen de rubberboot en elektromotor op pad. Leer je boot goed kennen tijdens de eerste keren vissen, en bedenk wat de fijnste plek is voor de dieptemeter en bijvoorbeeld hengelsteun. Als de glue-pads eenmaal vast zitten dan haal je ze er niet makkelijk weer af, bedenk dus goed waar ze komen voordat je aan het plakken gaat.

De peddels zijn bijvoorbeeld ideaal om eerst je steunen op te monteren. Neem bijvoorbeeld de Railblaza Railmount 32-41, deze klem je eenvoudig om je peddel heen en zit muurvast. Een eenvoudige montage die makkelijk te verwijderen of te vervangen is als de positie definitief bepaald is. 

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren

Trollen met rubberboot, onze set-up:

Voor het trollen gebruiken we een elektromotor met een stuwkracht van 55lbs. Hiermee hebben we genoeg kracht om in combinatie met de 2.90 rubberboot op stilstaand water 4,5 km/h te kunnen trollen. Dat is in principe voor alle seizoenen snel genoeg om snoek te kunnen vangen. Iedere visdag starten we met een trolsnelheid van 3 km/h en per visdag varen we harder of zachter afhankelijk van de situatie. Voor het trollen met de fireball in de winter vaar ik niet harder dan 1 km/h.

Het dieptemeter scherm hebben met een Railblaza Quickport op het bankje dichtbij de spiegel van de rubberboot verlijmd. Hierdoor kunnen we tijdens het varen exact zien hoe diep het is en welke snelheid we hebben. 

Aan iedere zijde zit er op de peddel een Railmount om de hengelsteun op vast te zetten. Hier kan de tweede hengel in als ik alleen aan het trollen ben of kunnen we de hengel op laten rusten als we met zijn tweeën op pad zijn.

Kies voor één tas of bak waar je kunstaas in kan hangen of de tangen in kan leggen. In een rubberboot wil je geen haken los hebben liggen of moeten zoeken naar een tang als de snoek naast of in de boot is. Door gebruik te maken van een ‘Boat Bag’, kun je eenvoudig je gewisselde kunstaas weghangen of je tang pakken die je nodig hebt. 

Als ik alleen op pad ga, vervang ik één van de hengelsteun bevestiging op de peddel voor een Stowpod. Hier kan ik drinken, tangen en kunstaas in/aan kwijt.

vissen met een rubberboot | Rubberboot vissen

Vissen met een rubberboot - Do's en Dont's

Do's

  • Zorg voor een set-up die compact is mee te nemen. Check onze aanschaf tips voor het vissen met een rubberboot.
  • Neem zo min mogelijk mee in de boot, des te meer ruimte je over hebt.
  • Stem je kunstaas af op de diepte van je viswater.
  • Kies voor één tas of bak, die je eenvoudig onder het bankje kwijt kan.
  • Kies één merk bootsteunen | Railblaza, Scotty of …
  • Zet je accu’s opgeladen thuis weg.
  • Neem een schepnet mee, zeker als je niet comfortabel bent met handlanden
  • Zwemvest mee de boot in.
  • Bereken je verwachte vaartijd, plan hier je visdag op.
  • Berg je boot droog op, zeker als de set langer dan 14 dagen niet gebruikt.

Dont's

  • Leg geen kunstaas of haken los in de boot.
  • Rubberboot nat opbergen.
  • Veel onnodige ‘zooi’ meenemen de boot in.
  • Vis niet goed moe maken, je wil geen spartelende vis in de boot.
  • Accu leeg wegzetten.
  • Alle accessoires vastmaken op en aan te boot zonder ermee gevist te hebben.
EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren

Rubberboot FAQ

3 tot 3,5 psi en de rubberboot is hard genoeg om veilig het water op te gaan. Qua luchtdruk is dit 0,2-0,25 bar. 

Als het warm weer is, kies dan voor een luchtdruk van 0,2 bar/3 psi.

Een airdeck breng je op ideale sterkte met een luchtdruk van 0,25bar / 3.6 psi. Een airdeck geeft stabiliteit in en aan je boot, zorg er dus voor dat deze goed hard is.

De kiel van de boot hoeft niet ultiem hard, 0,2 bar is genoeg. Het bevorderd de wendbaarheid van de boot, maar “knalhard” is dus niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *