Pelagisch vissen op snoekbaars
Pelagisch vissen op snoekbaars, doe je zo
Wat is pelagisch vissen?
Pelagisch vissen is gericht vissen op vissen die jagen in alle waterlagen. Pelagisch vissen is timing!
Pelagische vissen zijn roofvissen die niet op de bodem leven, maar zich op verschillende dieptes in het water bevinden. Het vinden van deze vissen vereist het geduld, juiste zones in je viswater en het toepassen van de juiste vistechniek.
Waar moet je op letten bij het pelagisch vissen?
Bij het pelagisch vissen zijn er enkele belangrijke punten. Allereerst is het belangrijk om goed te weten waar je wilt vissen, aangezien je stek/locatie van groot belang is. Het gebruik van een dieptemeter helpt bij het vinden van geschikte stekken en zones voor het pelagisch vissen. Dit kan ook al online op Sonar Chart Viewer of Genisis Maps. Nadat je een diepe zone hebt gevonden, is het van belangrijk om actieve vis te vinden. Deze zwemmen vaak tussen de 0-6 meter.
Vaak begint dit met het opsporen van scholen witvis. Deze scholen fungeren als een natuurlijke aantrekkingskracht voor snoekbaarzen en andere rovers, die rondhangen en wachten om hun kans te grijpen. Als je eenmaal witvis hebt gevonden, is het belangrijk om met je boot, bellyboot of kayak te manoeuvreren, zodat je kunstaas in alle richtingen rond de school kunt presenteren. Roofvissen, en met name snoekbaars kunnen zich soms op meer dan 10 meter afstand van de school bevinden, vooral als het water helder genoeg is voor visueel contact. Wij geven zelf voorkeur aan het pelagisch vissen op troebel water.
Het is ten allen tijden belangrijk om op de juiste diepte te vissen. Je wilt niet onder de roofvissen terechtkomen, omdat ze je kunstaas van onderaf als een potentiële bedreiging kunnen zien. Het is essentieel om te weten op welke diepte de snoekbaarzen zich bevinden. Dit kan relatief eenvoudig zijn als je grote symbolen ziet, maar als dat niet het geval is, moet je je aanpak aanpassen en geleidelijk dieper vissen, terwijl je het gewicht van je kunstaas en de daalsnelheid aanpast.
Goed om te weten is, dat snoek vaak solitair in het water hangt, op het late najaar na. En meerval is van nature een groepsvis dus die ligt vaker bij elkaar in de buurt. Baars en snoekbaars liggen ook vaak wat dichter bij elkaar. Vaak maximaal 1 meter per vis ertussen, bij baars kun je vaak over een “school baarzen” spreken. Bij snoekbaars zijn dit er bij de grotere formaten vaak 3 tot 10 stuks bij elkaar. De echt grote snoekbaarzen en écht grote baarzen liggen wél weer solitair.
Goed pelagisch vissen vereist ook beheersing van de juiste vibraties aan je kunstaas. Hoewel dit misschien eenvoudig lijkt, is het correct uitvoeren van een constante handeling heel belangrijk om de vissen te verleiden. Het is echt een kat en muis spelletje. Ze hoeven niet altijd honger te hebben om een aanbeet te krijgen, je kan ze ook met jouw shad irriteren en daarmee vangen.
Je moet het kunstaas op de juiste diepte houden tijdens het inhalen. Dit doe je door de inhaalsnelheid geleidelijk te verminderen wanneer het kunstaas dichter bij de boot komt. Je wil de shad zo dicht mogelijk en goed mogelijk bij de bek zien te krijgen.
Hoe rig je je shad?
In deze video legt Robert-Jan het riggen van de shad stap voor stap goed uit:
Voor het riggen van deze pelagic shad worden deze visspullen gebruikt.
Benodigdheden:
- Schaar
- Multitang
- Kevlar lijn
- Screw-in loodkop
- Pelagic V-tail shad 14cm
- Dreg 2/0
De grote van de shad is bepalend voor de dregmaat.
Stap 1: Draai de loodkop in de shad
Stap 2: Knip ongeveer 50 centimeter kevlar af en vouw deze dubbel.
Stap 3: Maak een kleine lusknoop.
Stap 4: Houdt de aangelaste haak aan de onderkant. Begin met de knoop van de lus om één van de dreghaken en wikkel de kevlar lijn om de haaksteel van de dreg.
Stap 5: Haal de lus door de onderkant van het haak oog(de kant van de afgeknipte aangelaste haak)
Stap 6: Knip de aangelaste haakpunt af en buig de 90 graden ten opzichte van de haaksteel
Stap 7: Haal de stinger lus door het oog van de loodkop en haal daarna de dreg door de lus.
Stap 8: Zorg ervoor dat de afgeknipte dreg goed in de shad komt te zitten en de stingerlijn onder spanning staat. Dit bevorderd de inhaking.
Wat is de beste jaargetijde voor pelagisch vissen?
Het beste jaargetijde voor pelagisch vissen kan variëren afhankelijk van de locatie en het specifieke type pelagische vis dat je wilt vangen. Over het algemeen is de winter. Tijdens deze maanden zwemmen de rivier af de plassen op en zijn ze actiever op zoek naar voedsel en bereiden ze zicht voor op de paai.
Het is belangrijk om de lokale omstandigheden en de migratiepatronen van je viswater, te begrijpen, omdat dit je kan helpen het beste seizoen te bepalen. In de zomer zit de snoekbaars meer achter de kribkoppen van de rivier en zijn ze dus minder interessant om pelagisch te benaderen.
Wat is de beste diepte om te vissen?
De beste diepte om snoekbaars pelagisch te vangen is voor ons 5-6 meter. De actieve snoekbaars zwemt tussen de 1 en 6 meter en de passieve snoekbaars ligt vaak dieper of op de bodem.
Maar dit hangt af van verschillende factoren, waaronder de locatie, het seizoen en de omstandigheden ter plekke. Over het algemeen kun je echter enkele richtlijnen volgen:
- Temperatuur: Pelagische snoekbaarzen kunnen migreren naar verschillende dieptes op basis van watertemperatuur. In de zomer zijn ze vaak in diepere delen van de stroming te vinden, terwijl ze in koelere maanden naar de ondieptes van stilstaand water kunnen zwemmen.
Voedselbronnen: Pelagische vissen volgen vaak hun prooivissen, dus het kan nuttig zijn om te weten waar de aasvis zich bevindt. Dit kan je helpen om de juiste diepte te kiezen om te vissen. Ook obstakels en onderwater bultjes zijn interessant.
Lokale kennis: Raadpleeg lokale roofvissers en bootvissers om informatie te krijgen over de optimale dieptes voor pelagische visserij in jouw specifieke gebied. Ze kunnen waardevolle inzichten delen op basis van hun ervaring. Vaak als je gerichte vragen stelt, zullen ze jou graag willen helpen. Verwacht geen complete visclinic.
Het gebruik van een dieptemeter of livescope kan ook enorm helpen bij het identificeren van de diepte waarop de vis zich bevindt. Dit is ook afhankelijk van het type dieptemeter die je hebt.
Welke fishfinder voor pelagisch vissen?
Voor pelagisch vissen zijn moderne fishfinders met geavanceerde technologieën zoals Livescope, RealVision en Active Imaging zeer nuttig.
Deze technologieën bieden gedetailleerde beelden van de waterkolom en kunnen je helpen bij het lokaliseren van pelagische vis op verschillende dieptes. Hier zijn enkele aanbevolen fishfinders die deze technologieën ondersteunen:
Garmin Panoptix Livescope: Dit systeem maakt gebruik van real-time sonarbeelden om bewegende beelden van vissen en hun bewegingen onder water te tonen. Het is zeer geschikt voor het volgen van pelagische vis.
Raymarine RealVision 3D(dit is eigenlijk 2D): RealVision-technologie biedt gedetailleerde en realistische 3D-beelden van de waterkolom en de bodemstructuur. Het is handig voor het identificeren van vis op verschillende dieptes. Belangrijk bij deze dieptemeter is de frequentie belangrijk, stel de hoogte van de beam juist in.
Lowrance Active Imaging: De Active Imaging-technologie van Lowrance biedt zeer gedetailleerde beelden van de waterkolom en kan je helpen bij het vinden van pelagische vis op verschillende dieptes.
Het beste fishfindermodel voor jou hangt af van je budget, persoonlijke voorkeur en de specifieke omstandigheden van de locatie waar je wilt vissen. Het is ook belangrijk om te leren hoe je deze technologieën effectief kunt gebruiken om pelagische vis te lokaliseren en te volgen. Overweeg om met lokale vissers te spreken of om advies in te winnen bij gespecialiseerde hengelsportzaken om de beste keuze te maken voor jouw budget
Hoe diep zwemt een snoekbaars?
Snoekbaars is een vissoort die op verschillende dieptes kan worden gevonden, afhankelijk van de tijd van het jaar, de watertemperatuur en andere omgevingsfactoren. Over het algemeen kun je snoekbaarzen op de volgende dieptes tegenkomen:
Ondiep water: In de lente en vroege zomer, wanneer de watertemperaturen stijgen, zwemmen snoekbaarzen vaak in ondiepere wateren, variërend van enkele meters tot ongeveer 5 meter diepte. Ze zoeken naar prooi en paaien vaak in ondiep water met waterplanten.
Middenwater: Tijdens de zomermaanden kunnen snoekbaarzen zich verplaatsen naar middenwaterlagen en meer richting de bodem, meestal op een diepte van 3 tot 18 meter. Ze volgen hun prooi, zoals aasvis, die zich ook op deze dieptes bevindt. Vis zelf nooit dieper dan 10 meter, dit in verband met de vis welzijn!
Diep water: In de herfst en winter, wanneer de watertemperaturen dalen, kunnen snoekbaarzen naar dieper water migreren. Je kunt ze vinden op dieptes variërend van 1 meter tot 10 meter.
Welke hengel voor pelagisch vissen op snoekbaars?
Voor pelagisch vissen op snoekbaars heb je een geschikte hengel nodig die is afgestemd op de specifieke eisen van deze visserijmethode. Hier zijn enkele tips voor het kiezen van een hengel voor pelagisch vissen op snoekbaars:
Lengte van de hengel
Kies een hengel met een lengte tot maximaal 2 meter. Deze lengte biedt voldoende hefboomwerking en controle bij het drillen van snoekbaarzen in open water. In de bellyboot is korter wenselijker en is 1,80 meter onze favoriet.Hengelactie
Een medium tot medium-heavy hengel(tussen de 10-50gram) met een snelle actie is ideaal voor pelagisch vissen op snoekbaars. Vis altijd zo licht als mogelijk maar zo zwaar als nodig. Dit type hengel geeft je de nodige gevoeligheid om aanbeten te detecteren en biedt tegelijkertijd voldoende kracht om de haak te zetten en de vis te landen.Materiaal
Hengels gemaakt van carbon met een hoog tonnage zijn populair voor snoekbaarsvissen. Ze zijn gevoelig genoeg om subtiele aanbeten waar te nemen en hebben voldoende kracht om de vis te controleren. En nog een voordeel, ze liggen licht in de hand.Werpgewicht
Kies een hengel met het juiste werpgewicht tussen de 10 en 50 gram, dus voor het kunstaas dat je van plan bent te gebruiken. Voor pelagisch vissen met middelgroot kunstaas, zoals shads en softbaits, is een hengel met een werpgewicht van ongeveer 10-30 gram meestal geschikt.Handvat
Overweeg het type handvat dat je het meest comfortabel vindt. Onze voorkeur gaat uit naar EVA-schuim of een ander materiaal die goed de trilling doorgeven. Een comfortabel handvat is belangrijk voor lange visdagen en een opening bij de reelhouder belangrijk om gevoelige aanbeten te voelen.Kwaliteit
Investeer in een kwaliteitshengel van een gerenommeerd merk, zoals Shimano. Een goede hengel gaat langer mee en presteert beter.
Houd er rekening mee dat de keuze van de reel hengel of spinhengel set ook afhangt van je persoonlijke voorkeur, visomstandigheden en het type kunstaas dat je wilt gebruiken.
Wat is de beste setup voor pelagisch vissen?
Onze meest effectieve setup bij het pelagisch vissen is:
- Hengel met werpgewicht 10-50 gram
- Druppel reel
- Gevlochten lijn
- Fluorocarbon
- Pelagic Tungstenkoppen
- Stingers
- Dreggen
- Shads
- Onthaaktang
- Compact schepnet
- Bellyboot + accessoires
- Fishfinder + Livescope
- Waadpak
- Flippers