Riviersnoekbaars vanaf de kant
Riviersnoekbaars vanaf de kant
Snoekbaarsvissen is een gave visserij, zeker op de rivier. Met name in de zomer kun je goed op snoekbaars vissen. De snoekbaarzen hebben dan rust gehad en als ze afgepaaid zijn, gaan ze volop azen, de ideale periode dus!
In Nederland stromen diverse rivieren, zoals de Maas, de Waal, de Rijn en bijvoorbeeld de IJssel. Elk hebben ze een goed snoekbaars bestand, echter zijn de vangsten per rivier, kribvak en stek enorm wisselvallig. Wij leggen je uit waar je op moet letten bij het kiezen van een goede snoekbaars stek.
Riviersnoekbaars | Alles wat je moet weten
Kribben
Kribben zijn uitlopers vanaf de kant, vaak gemaakt van stenen blokken om het stroomgebied van de rivier te beïnvloeden. Dit resulteert niet alleen in het afwenden van de stroming maar ook voor ophopingen van natuurlijk voedsel, het ontstaan van zones met waterplanten en zandbanken en dus in ideale visstekken voor snoekbaars.
De stromingswisselingen zorgen ervoor dat de kleinere witvissen en grondels in de problemen komen en hier profiteert de riviersnoekbaars gretig van. Met name de stekken met diepere gaten en steile taluds zijn echte snoekbaars-holdings. Hiervandaan jagen ze de aasvissen op en voeden ze zich rijkelijk op diverse momenten van de dag.
Interessante kribben/kribvakken
De interessantste kribben zijn de diepere kribben waar de stroming relatief minder snel is. Doordat er meer ruimte voor het water is, is de intensiteit van de stroming minder en dat is ideaal voor de kleinere aasvis.
Met name snoekbaarzen, baarzen en snoek houden zich graag op rond deze stekken. Ook de stekken met waterplanten zijn vaak goed, de waterplanten zorgen ook voor beschutting en kleine micro-organismen waar de witvis zich aan te goed doet. Dit weten de roofvissen ook, deze zullen met name de schemering afwachten om gretig toe te slaan op deze stekken.
Vind jij een krib met een steile talud rand en mooie waterplanten op de ondiepte, dan heb jij een goede stek voor snoekbaars gevonden.
De buitenbochten van de rivier zullen doorgaans diepere stekken bevatten, de binnenbochten de ondieptes.
Vangbaarheid van de snoekbaars
Een snoekbaars kun je door de gehele rivierbedding tegenkomen, tot en met de uiterwaarden aan toe als de rivier buiten haar oevers treedt.
Toch zal de snoekbaars niet overal gaan azen, een diepe stek of onderaan een steile taludrand of steenstort zul je vaak riviersnoekbaars tegenkomen. Deze is daarmee nog niet direct goed vangbaar.
De vangbaarheid van de snoekbaars hangt af van tijdstip en kwaliteit van de snoekbaars stekken. De meeste snoekbaars ligt overdag dieper weg, schuilend voor het licht. Snoekbaars zal zeker in helder water, overdag nauwelijks de ondiepe stekken bezoeken. Ze heten niet voor niks “glasoog”.
Als de lichtintensiteit afneemt, of het water troebeler wordt zal de snoekbaars ondieper gaan zwemmen en dus ook azen. Dit kan zijn door de schemering, maar ook door een mistige of druilerige dag.
Snoekbaars vinden is één, ze vangen is twee.
Juiste lijndikte kiezen
Veel riviersnoekbaarsvissers vragen vaak onderling; “Met hoeveel gram vis je?”. Deze vraag is eigenlijk alleen maar relevant als je ook weet welke lijndikte zij vissen.
De dikte van je lijn is een belangrijke keuze bij het snoekbaarsvissen vanaf de kant. Je wilt super licht je aas aanbieden, om het zweefmoment zo lang mogelijk te maken. Maar je wilt ook een bepaalde schuurbestendigheid tegen de scherpe stenen en mossels hebben. De ideale allround set-up voor ons is, 0,10honderdste gevlochten lijn gecombineerd met een voorslag van 1 meter 0,28 honderdste fluorocarbon. De fluorocarbon heeft een lagere zichtbaarheid en is schuurbestendigheid, ideaal dus voor het vissen vanaf de kant.
De fluorocarbon knoop je met de voorslagknoop aan de hoofdlijn en aan de onderkant van het fluorocarbon knoop je een kleine fastach-speld of andere kleine speldwartel. Hiermee is jouw snoekbaars montage compleet!
Populaire gevlochten lijnen:
Juiste loodkop kiezen
Ronde jigkop: deze is meest gekozen voor het vissen vanaf de kant. De ronde loodkop werpt makkelijk, zinkt relatief snel af en heeft nagenoeg geen invloed op de zwemactie van je shad. Allround in te zetten met alle soorten shads, behalve creature baits. Daar gebruiken wij liever een andere loodkop voor.
Screw-in loodkop: Ideale loodkop voor het vissen met een stinger. De screw-in is een loodkop die beter uitkomt bij het vissen vanuit de boot, een stinger gebruiken bij het werpend vissen vanaf de kant resulteert vaak in meer rotzooi aan de lijn en/of vastlopers afhankelijk van de positie van de stinger.
Erie loodkop: Ideale loodkop voor op zandbanken in verband met de stand-off eigenschappen. De haak staat vaak naar boven gepositioneerd en is super fijn te vissen in combinatie met V-tail shads of creature baits.
Populaire snoekbaars jigkoppen:
Juiste shads kiezen
De beste shad kiezen, dit is vooral een kwestie van vertrouwen wat betreft patronen en kleuren.
De verschillende types shads hangt af van de stek. Enkele topaasjes die wij graag gebruiken zijn; spikey shads, slanke schoepstaart shads en creature baits.
Met name de spikey shads zijn eigenlijk alle stekken en situaties gewoon goede vangers. Dus daar beginnen we vaak mee te vissen, als de aanbeten wegvallen schakelen we vaak over naar ander aas. Ook als de schemering toeneemt of het donker wordt, schakelen we over naar groter aas dat meer rumoer maakt onderwater.
Kies voor shads met veel waterverplaatsing en slanke body’s, daardoor kan de snoekbaars ze wel opmerken zonder dat je een ellenlang afzink moment hebt.
Populaire snoekbaars shads:
Beste tijd voor snoekbaars op de rivier
De schemering in zowel de ochtend als avond zijn veruit favoriet op de rivier, niet alleen qua vangsten ook qua veiligheid. Je kunt goed zien wat je doet op de vaak gladde keien op de kribkoppen, en je krijgt vaak veel aanbeten.
Vallen de aanbeten in de schemering even weg, start dan op een nieuw kribvak en kom later terug. De snoekbaars verplaatst continu in de stroming, dus wellicht tref je over 30 minuten wel een nieuwe groep snoekbaarzen. Dit zie je ook in series zoals Zander Pro op youtube. Met name Team Nays heeft dit erg goed door!
Blijf zoeken, vis vooral de periode in de avond rond de schemering en vis afhankelijk van de vangsten door.
Stekbenadering
Begin met korte worpen om te kijken hoe het zweefmoment van de aas is en of je contact maakt met de bodem. Hierdoor kun je direct scherp vissen en verjaag je geen vissen die mogelijk iets verderop in de stroming liggen.
Kijk naar waterkleur, stroomsnelheid en drijfvuil. Zeker in het geval van drijfvuil kan de rivier helder lijken qua doorzicht, echter is het dan onderwater qua doorzicht dramatischer en zul je dus een aasje moeten kiezen met veel waterverplaatsing, zoals bijvoorbeeld de spikey shad of creature bait.
Ken je de stek nog niet goed waar je heen wilt gaan? Check dan eerst Sonar Chart Viewer of Genesis Maps om te zoeken naar stekken met de juiste potentie qua diepte en stroomnaden. Zo heb je geen dure fishfinder nodig, om toch de juiste informatie te hebben.
Hoe vis je de stek af?
- Ga op de kop van de krib staan en werp het kribvak in. Dit kun je doen met lichte loodkoppen omdat de stroming je shad meevoert. Probeer de lijn goed onder controle te houden, want deze techniek kan soms zeer succesvol zijn.
- Je staat halverwege de kribkop en werpt naar de tegenover gelegen kribkop. Wanneer je licht vist is deze worp moeilijk onder controle te krijgen. De stroming pakt de lijn en maakt een bocht onder water. Het kunstaas wordt meegepakt, hierdoor kan je vaker vast komen te zitten.
- Werp van halverwege de kribkop, schuin met de stroming mee. Dit is vaak het effectiefste! Op deze manier vis je de stroomnaad af, hier liggen de snoekbaarzen vaak te wachten op passerende aasvissen.
- Deze worp is nagenoeg gelijk aan de derde techniek, echter werp je deze meer de stroming in. Hierdoor wordt je aas sneller met de stroming meegetrokken, dus is het handiger om wellicht een zwaardere loodkop te vissen. Zodat je eventueel mooie contouren van een talud goed afvist.
We beginnen vaak met het vissen van 14 grams ronde loodkoppen, en een 9cm spikey shad. We verzwaren als we geen contact met de bodem kunnen maken, mocht het aas te snel afzinken dan gaan we met een 10 grams loodkop vissen.
Ga goed voorbereid op pad
Vissen op riviersnoekbaarzen is doorzetten en zoeken, echter als je enkele goede stekken hebt gevonden is deze visserij erg verslavend.
Ga altijd goed voorbereid op pad met genoeg fluorocarbon, speldwartels, loodkoppen, shad en ander kunstaas. Zoals hierboven omschreven vissen we het liefste met shad vanaf de kant op snoekbaars. Op dagen dat we veel verspelen of de snoekbaars echt los is, schakelen we ook graag over op crankbaits en twitchbaits. Deze twee kunstaas soorten zijn ook zeer effectief voor het vissen op de rivier.
Heb jij nog tips en tricks voor ons of andere snoekbaarsvissers? Deel deze dan met ons in de comments, wij vullen graag onze informatie aan zodat ook andere vissers succesvol zullen zijn bij het vissen vanaf de kant op de rivier.
Veelgestelde snoekbaars vragen:
Langs taludranden vang je de meeste snoekbaars. Vis je aas in de buurt van een taludrand en je maakt goede kans op een aanbeet als ze ‘aan’ staan.
Het beste kunstaas voor snoekbaars zijn softbaits rond de 9-14 centimeter. Afhankelijk van de omstandigheden kun je variëren met slanke shads met schoepstaart, creature baits of V-tails.