Snoekbaarsvissen voor beginners

Basis voor het snoekbaarsvissen

Beginnen met snoekbaarsvissen gaat gepaard met veel onzekerheid. Wij nemen jouw onzekerheid weg en geven je uitleg van de eerste worp tot aan het vangen de jouw eerste snoekbaars. Start met snoekbaarsvissen en wie weet ben jij volgend jaar de snoekbaars-expert..

Snoekbaarvissen voor beginners; zo begin je:

Leren snoekbaarsvissen

De beste manier om te starten met snoekbaarsvissen is statisch met een dobber. Zoek de diepere delen van een kanaal bij jou in de buurt, en start met vissen met een reepje, stukje of kleine dode aasvis.

Als je buiten de Gesloten tijd om, rond de schemering gaat vissen zul je al snel je eerste snoekbaars kunnen vangen. Hoe je dit precies het beste doet, welke technieken er nog meer zijn en waar je moet letten lees je verderop.

Snoekbaarsvissen; dit heb je nodig om te beginnen

  • Snoekbaarshengel 
  • Snoekbaarsmolen
  • Gevlochten lijn 0,10 honderdste
  • Schuifdobber (hoempie-ploempie)
  • Schuifloodje 10 gram
  • Siliconen stuitjes
  • Tonwarel mt.11 of kleiner
  • Onderlijn 0,22 honderdste fluorocarbon + snoekbaarshaak mt. 4
  • Reepje, stukje of kleine dode aasvis
snoekbaarsvissen voor beginners

Snoekbaarshengel klaar maken

De snoekbaarshengel maak je klaar door de gevlochten hoofdlijn op je snoekbaarsmolen te spoelen. Spoel eerst backing of oude nylon op je molen ter opvulling voordat je gevlochten lijn op je spoel zet. Als de hoofdlijn op je molen zit, haal je de lijn door alle geleide-ogen van de snoekbaarshengel heen.

Zorg voor iets overlengte qua hoofdlijn, dit geeft je ruimte om eenvoudig de “snoekbaars dobber-montage” erop te zetten.

De dobbermontage zet je erop door;

  1. Je snoekbaars dobber op je gevlochten lijn te rijgen.
  2. Rijg je gevlochten lijn door het lusje van de siliconen stuitjes en rijg een siliconen stuitje op de lijn.
  3. Rijg het inline loodje op je lijn.
  4. Zet weer een siliconen stuitje op je lijn en knoop de wartel vast.
  5. Maak je fluorocarbon vast aan de andere zijde van de tonwartel. Knip de fluorocarbon af op ongeveer 70 centimeter.
  6. Knoop de snoekbaarshaak aan de onderlijn. 
  7. Zet vervolgens een lijnstuitje op de gewenste diepte boven de snoekbaarsdobber.

Je dobbermontage is nu compleet.

We raden aan om te beginnen met een dobber montage, hierdoor leer je het snoekbaarsvissen het snelste. Je kunt altijd op een later moment een shad aan een loodkop monteren om het werpend vissen op snoekbaars te ontdekken.

Uitrusting voor beginners

Met je eigen snoekbaars hengel, snoekbaars molen en dobbermontage kun je al naar het kanaal gaan om te vissen. Het is slimmer om nog iets meer te investeren in je basis uitrusting, denk bijvoorbeeld aan een compact schepnet, onthaaktang en onthaakmatje.

Wil je een vismolen kopen maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees onze handige tips en adviezen om de juiste vismolen te kiezen die past bij jouw visstijl, ervaringsniveau en budget. Van je eerste vismolen tot aan je eerste vishengel, wij helpen je graag. 

Je kunt een snoekbaars vistas aanschaffen om daar een kleine hengelsteun, reserve haken, reserve wartels, loodjes of andere accessoires in te doen. Hierdoor neem je alles handzaam en compact mee naar de waterkant.

Na je basis uitrusting kun je altijd je snoekbaars uitrusting uitbreiden met foudraal, schepnet of andere accessoires die je mist in je visserij.

snoekbaarsvissen | roofvissen

Snoekbaarsvissen How-to

Snoekbaarsvissen in 7 stappen uitgelegd;

  1. Check de gesloten tijd, ga nooit in de gesloten tijd op snoekbaarsvissen.
  2. Check Sonar Chart Viewer om diepere stekken bij jou in de buurt te vinden.
  3. Ga op pad aan het eind van de dag en begin vlak voor de schemering met vissen.
  4. Lood de dobber zo af, dat je het loodje net op de bodem kunt vissen en de dobber mooi recht of licht schuin in het water staat.
  5. Hier door ligt jouw fluorocarbon onderlijn en stukje vis mooi op de bodem.
  6. Krijg je een aanbeet, wacht even met aanslaan totdat de dobber van positie wisselt en de snoekbaars wegzwemt.
  7. Zet de haak door tegengesteld aan te slaan.

Beginnen met snoekbaarsvissen

Het begin is altijd lastig, toch kan snoekbaarsvissen op de eerste dag al behoorlijk succesvol zijn. Als je wilt beginnen met snoekbaarsvissen zorg dan dat je meerdere stekken op het oog hebt die je af kunt vissen. Vis aan het begin nooit langer dan een uur per stek zonder aanbeet. Geen beet = verkassen.

Heb je de snoekbaars gevonden, vis dan nog even door want ze liggen vaak dicht bij elkaar in de buurt. Zet snoekbaars altijd terug, hierdoor kunnen andere vissers ook beginnen met snoekbaarsvissen en ook succesvol zijn.

Veelgebruikte snoekbaars technieken

De 4 meest gebruikte Snoekbaarstechnieken zijn;

  • Dropshot vissen; Meest gebruikte techniek voor bootvissers en streetfishers. 
  • Dobber montage; De beste techniek voor beginners om het werpen, vissen en onthaken van de snoekbaars onder de knie te krijgen.
  • Werpend met shads vanaf de kant; Deze techniek is met name in de zomer en het najaar erg effectief. Vis ook dan werpend meerdere stekken af op zoek naar de plek waar de snoekbaarzen liggen.
  • Pelagisch op snoekbaars; Een techniek voor de specialist, het is bijna een hobby binnen de hobby. Met de livescope ga je op zoek naar snoekbaars op half water om deze vervolgens met de grootste precisie aan te werpen of kunstaas voor z’n neus te laten zakken. Naast kunstaas wordt dit ook vaak met een fireball montage gedaan.

Snoekbaarsvissen, hoe wat en waar?

Als begint met snoekbaarsvissen is het slim om te weten hoe je vist, wat je aas is en waar je vist.

Hoe: Dobber, is voor de beginnende visser zoals hierboven genoemd het meest effectief en simpel om te leren.

Wat: Begin met het vissen met doodaas(reepje, stukje of kleine dode vis). Zorg dat je aas vers is en/of uit de vriezer komt, dan ligt het sowieoso niet aan je aas.

Waar: Vis in de diepe kuilen van een groot kanaal, nabij bruggen, dukdalvers of andere onderbrekingen. Dit zijn over het algemeen veruit de beste stekken voor het snoekbaarsvissen.

Snoekbaarsvissen per seizoen

De snoekbaars is het het hele jaar door goed te vangen in de schemering, ze hebben wel voorkeur voor bepaalde waterlagen of zones in het water. Dit wisselt per seizoen, wij geven je uitleg per seizoen waar de snoekbaars zwemt en hoe ze te vangen;

Snoekbaarsvissen in de lente

Als de watertemperatuur stijgt worden de snoekbaarzen wat actiever. De meeste kans op een aanbeet heb je als je binnen 1 meter afstand van de bodem vist.

Vis vlak voor en na de gesloten tijd met kleine crankbaits, shads of twitchbaits en ga actief werpend op zoek naar de snoekbaarzen. De snoekbaarzen kunnen in deze periode zelfs héél ondiep liggen, we hebben ze gezien op delen van grote meren die slechts 40cm diep waren. Daar lagen ze met de stekels bovenwater, zo ondiep!

Snoekbaarsvissen in de zomer

Snoekbaarsvissen in de zomer is erg succesvol op de rivieren, ga bijvoorbeeld werpend vanaf de kant met kleine shads aan de gang om succesvol te zijn. 

Ook het vissen in de diepe gaten van grote kanalen kan erg succesvol zijn, vis dan met name rond de schemering met een dobbermontage of bijvoorbeeld met een inline-loodje en onderlijn met spiering of kleine alver.

Snoekbaarsvissen in de herfst

Probeer de snoekbaarzen nog steeds overdag op de diepere stekken te zoeken. Ook streetfishing en dropshotvissen op snoekbaars worden succesvoller in deze periode, de snoekbaars maakt zich klaar voor de komende winter. Favoriete shads snoekbaars; Slanke shads tot 12 centimeter met een schoepstaart voor het werpend vissen. Voor het vissen vanuit de boot geven we voorkeur aan een V-tail shad.

Met name de dagen met minder zon zijn vaak topdagen voor het vissen op snoekbaars in het najaar. Als het water troebel geworden is en je wil met kunstaas aan de gang, kies dan voor felle kleuren en/of kleine shads met veel waterverplaatsing.

Snoekbaarsvissen in de winter

Snoekbaarsvissen in de winter doe je bij voorkeur met doodaas.

Doodaas op de bodem met een schuifloodje, met de dobber of langzaam vissen met een spiering op de fire-ball, het zijn allemaal toptechnieken. 

Spiering, sprot, kleine voorn, kleine alver of stukjes van deze vis doen het allemaal erg goed. Dit aas is niet alleen matchend qua vorm maar ook qua geur, dit zal meespelen in het “waarom” van waarom dit zo goed vangt in de winter.

Leren vissen voor beginners:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *