De ultieme gids voor het snoeken op groot water
De ultieme gids voor het vissen op snoeken op groot water: technieken, tips en tricks
Benodigde snoek spullen:
Ga jij beginnen met snoekvissen op het IJsselmeer, Markermeer, Veluwemeer ander grootwater of bijvoorbeeld in de Biesbosch, dan wil jij deze technieken gelezen hebben om succesvol te zijn. Wil je weten welke snoekspullen je nodig hebt?
Snoekhengel combinatie
Een Heavy of Extra Heavy reel hengel van ongeveer 2.30 meter met low profile baitcasting reel gevuld met 0,25 honderdste gevlochten lijn. Of kies voor een Heavy of Extra Heavy spinhengel 2.40 meter met spinmolen type 3000, wederom gevuld met 0,25 honderdste gevlochten lijn, dit is de juist lijndikte voor snoekvissen met kunstaas. Als onderlijn gebruiken we een fluorocarbon lijn van één meter, en minimaal 1mm dik, zodat je ook klaar bent voor een metersnoek en haar tanden.
Benodigd kunstaas
Met betrekking tot de kleuren, die een belangrijke rol spelen bij het vissen op groot water kies je voor een complete uitrusting. Ga dus niet van huis zonder;
Voor troebel water
Felgekleurd kunstaas, het liefst met ratel of veel waterverplaatsing. Zodat de snoek het aas ondanks slecht doorzicht toch kan vinden.
Westin Swim, Savage Gear swimbaits, chatterbait, spinnerbaits zijn allemaal goede snoek aas opties voor troebel water.
Voor helder water
Kunstaas met natuurlijke kleuren. Zorg dat je deze met verschillende snelheden kunt binnen vissen, zo kun je onder alle omstandigheden succesvol zijn. Er zijn zomers soms dagen dat het kunstaas niet snel genoeg kan gaan, en in de winter is dat tegenovergesteld… dan kan het kunstaas niet traag genoeg. Zorg dat je voor beide technieken bij je hebt.
Tip: In de ochtend, werken kleuren met “flash” vaak goede resultaten. Kies dus voor aasjes met bijvoorbeeld een zilveren of gouden flak dat lekker reflecteert in de ochtendzon.
Snoek techniek voor groot water
Bij het vissen met kunstaas maken we onderscheid tussen drie manieren van vissen; steady retrieve, stop-and-go en verticaal/diagonalen.
Steady Retrieve
Bij deze techniek laat je je aas op een constante snelheid zwemmen tijdens het binnenhalen. Probeer je aas altijd in de gewenste waterlaag te vissen tijdens het binnenhalen, vaak net boven de bodem. Een bewezen techniek voor grote snoek.
Tip: Tel het aantal seconden bij het afdalen van je kunstaas. Hierdoor kun je een volgende worp je aas beter binnenvissen in de gewenste waterlaag.
Populair kunstaas vind je bij:
Stop-and-go
Werp en laat je aas naar de gewenste diepte zakken, houdt de lijn bij het afzinken altijd strak zodat je een eventuele aanbeet al kan voelen. Eenmaal in de juiste waterlaag start je met binnenhalen of binnentikken en stop na iedere tik of slag van de molen. Hierdoor krijgt het kunstaas een wispelturige actie en triggert vaak een aanbeet. Ideaal bij swimbaits, streamers of shads met veel waterverplaatsing.
Bij jerkbaits gebruik je de hengel om ritmisch te tikken, zodat de jerkbait een mooie links-rechts actie meekrijgt. Mocht je jerkbait niet mooi “flanken”, zoek dan eens naar technieken waardoor je slappe lijn wegslaat. Deze zogenaamde “slackline-techniek”, is nodig voor bepaalde jerk- of glidebaits zoals de Tracker van Rozemeijer bijvoorbeeld. Het kan bij deze aasjes ook nodig zijn om met een titanium onderlijn te vissen, voor de juiste actie. De strekking van dit verhaal is vooral; “het ligt niet altijd aan jouw handeling, waardoor het aasje niet goed zwemt”. Dit kan ook door materiaalkeuze komen.
Verticaal of diagonaal vissen op snoek
De livescope is een bekende, maar dure techniek. Ondanks dat deze zeer succesvol is, is dit niet voor iedereen weggelegd. De belangrijkste techniek die jij moet kunnen op groot water is, “het vissen van de drop-off”. Oftewel talud rand afwerpen.
Werp je kunstaas op de bovenkant van het talud en laat je aas in een gecontroleerde duikvlucht langs het talud gaan. Dit is dè big-fish techniek op groot water. De dikke dames wachten vaak in de buurt van de taludranden op passerende scholen witvis, en slaan dan toe. Dit kan jij ook jouw kunstaas zijn, als je deze techniek goed beheerst. Wees geduldig, oefen veel en begin bij zones waar je de witvis op het ondiepte ziet zwemmen. Het liefst nabij waterplanten, dan is jouw kans op succes het grootst.
Ideale snoek omstandigheden
Weersveranderingen zijn meestal een goed voorteken, bijvoorbeeld een winderige dag met bewolkte lucht in de zomer of een warme dag met zon tijdens de herfst of winter.
In het voorjaar moet je vaak kiezen voor minder diepe zones zoals vaargeul randen of plateaus.
Gedurende de rest van het seizoen zijn snoeken meer verspreid, in de buurt van waterplanten of op zoek naar een aasvissen zie verscholen zijn. Het favoriete seizoen voor groot water blijft toch de herfst waar je overal beet kunt krijgen!
Ga vooral op pad als het veilig is, dat is en blijft het belangrijkste en staat boven het vissen zelf.
De beste snoekstekken
Meestal liggen snoeken aan het begin van het seizoen vrij dicht bij de talud randen of grote plateaus. Wanneer het de zomer vordert en de herfst haar intrede doet scholen vissen zich meer en meer samen. Daardoor verplaatsen de snoeken zich ook, zij volgen de scholen aasvis. Dus ze liggen in die seizoenen dieper of hangen op half water.
Probeer op jouw beoogde water erachter te komen waar de snoeken per seizoen te vinden zijn, teken dit maar eens uit op een A4 en je kunt achter mogelijk trekroutes komen. Wil je hulp bij het vinden van interessante taluds of dieptes, gebruik dan Sonar Chart Viewer of Genesis Maps.
Vis veiligheid
Kies altijd voor genoeg fish-care materialen in je uitrusting, zoals een grote schepnet om de snoek in het water te houden bij het onthaken. Daarnaast is een grote onthaaktang en compacte onthaakmat om je kunstaas veilig los te maken. Knip desnoods je dreggen door, zodat je niet hoeft te trekken in de bek van de snoek.
Tips en tricks voor het snoeken op groot water
Deel jouw tips en tricks voor snoeken op groot water met ons in de reacties, en help andere vissers ook succesvol te zijn.
Alvast bedankt namens alle andere potentiële groot water snoekvissers!