Kunstaas; de kunst van het liplezen

Kunstaas; de kunst van het liplezen

Gelukkig zijn er pluggen beschikbaar in verschillende maten en vormen, die ontworpen zijn om op verschillende dieptes te zwemmen. In deze blog gaan we dieper in op de zwemlip en zwemdieptes van pluggen, zodat je de juiste plug kunt kiezen voor de vissoort en visdiepte die jij zoekt!
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Hoe diep zwemt deze plug?

Jarenlang hadden we deze vraag, en het was altijd een gok bij het kopen van kunstaas. Enerzijds wilden we niet te veel vragen aan de verkopers in de winkel,  anderzijds wilden we zelf ook gewoon testen en zoeken.

Iedere sessie stelden we onszelf meerdere vragen:

  • Hoe diep is het water?
  • Stroomt het water?
  • Met welke hengel gaan we vissen?
  • En zo verder.

Veel (beginnende) roofvissers letten bij de aanschaf van een kunstaas op de kleur en het “supercoole” uiterlijk. En dat is precies de verkeerde aanpak. Daarom wil leggen we in dit blog kort uit wat wet in de loop der jaren hebben geleerd, met andere woorden: “De kunst van het liplezen”.

De zwemlip

De zwemlip laat je kunstaas zwemmen. Dit harde stuk plastic aan de voorkant van het kunstaas bepaalt hoe diep het beweegt, hoe het zich onder water gedraagt en of je het snel of langzaam kunt vissen.

De breedte, de lengte en de vorm is allemaal van invloed. Zodoende kan een smalle plug of twitchbait door de zwemlip een breed en attractief silhouet creëren onderwater. 

Kunstaas; de kunst van het liplezen

Recht vs. haaks

Hoe rechter de lip in het verlengde staat van de body, hoe dieper de plug zal gaan. Er staat meer druk op de lip, dus hij wil naar beneden. Des te meer haaks de zwemlip op de body staat, des te ondieper de plug in het water zwemt. Het lichaam van de plug kan hetzelfde zijn terwijl de ene een halve meter diep zwemt en met een andere lip die drie meter diep kan gaan. Kies je de verkeerde, dan zit je al snel vast op de bodem of vis je in de verkeerde waterlaag.

Zwemdiepte kunstaas

Formaat van de zwemlip

De grootte van de zwemlip bepaalt ook de diepte. Des te kleiner de zwemlip, des te minder weerstand er in het water is en hoe ondieper de plug zal bewegen. Denk bijboorbeeld aan twitchbaits. De Rapala DT(foto), heeft een grote rechte zwemlip en gaat heel diep.

De vorm van de zwemlip

Naast de positie en de grootte van de zwemlip bepaalt de vorm grotendeels de actie. Omdat het water langs de lip stroomt, kan een klein verschil in de lip al een groot verschil in de actie betekenen. Voordat je een plug koopt, is het dus belangrijk om te weten wat de zwemlip doet en hoe hij zich onder water gedraagt.

Een platte zwemlip van een plug loopt recht door het water en is gemaakt voor snelheid. Kijk maar naar de Rapala Magnum, gemaakt voor snelle roofvissen in zee.

Natuurlijk heb je er in de winter in een poldersloot niets aan. Je hebt dus geen snelheid nodig, maar een plug die veel aandacht trekt. Hier kies je voor een zwemlip met een bolling of een wig. Bijvoorbeeld de Rapala Super Shad Rap of de Savage Gear Gravity Twitch. Deze pluggen hebben een flankerende actie. De plug reikt niet ver maar maakt een rollende beweging waarbij hij steeds zijn flank laat zien. Vooral snoek is dol op dit kunstaas. Je kunt deze pluggen langzaam binnenhalen en ze zullen altijd hun actie laten zien.

Kenmerken en zwemactie

Als je een nieuwe plug wilt kopen, let dan niet alleen op de kleur en het uiterlijk, maar ook op de zwemlip. Denk aan de positie van de zwemlip, de grootte en de vorm.

Kenmerken van de slab – actie

  • Kleine, platte lip, haaks op de plug = Ondiep, langzaam en snel duikend
  • Kleine, bolle lip, loodrecht op het kunstaas = Ondiepe duik, actiever en langzamer
  • Grote platte lip, recht vooruit vanaf het kunstaas = Diepe duik, weinig actie, snel naar de vis
  • Grote bolle lip, breed scala aan pluggen = Diepe duik, veel actie, langzaam vissen
  • Een scherpe wig in de zwemlip = Relatief ondiepe duik, flankerend, traag te vissen.

Sportvisbrigade.nl

Sportvisbrigade.nl wordt gedreven door de simpele overtuiging dat de prachtige hobby vissen bijdraagt aan een betere mentale gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *