Snoekvissen voor beginners
Basis voor het snoekvissen
Snoekvissen voor beginners; zo begin je:
Leren snoekvissen
Snoekvissen is het best te leren door veel te vissen in snoekrijke wateren. Het is enorm populair geworden na de Corona periode, omdat het een leuke en actieve manier van vissen is.
Je leert snoekvissen vooral door ervaring op te doen! Voordat je begint, is het verstandig om je in te lezen over de verschillende vistechnieken, wat je nodig hebt om te snoekvissen, waar je moet vissen en met welk aas je de snoek het beste kunt vangen. Lees dit blog en word een snoek-expert!
Snoekvissen; dit heb je nodig om te beginnen
- Snoekhengel
- Snoekmolen 2500-3000 formaat
- Gevlochten lijn 0,20 honderdste
- Stalen onderlijn 40 centimeter.
- Kunstaas
Zoek bij een snoekhengel naar een 2.40 of 2.70 meter hengel met “pike”, “hecht” of “snoek” vermelding in de tekst.

Snoekhengel klaar maken
De snoekhengel maak je klaar door de een stukje oud nylon op de spoel te spoelen en daar de gevlochten hoofdlijn aan vast te knopen en vervolgens ook op de snoekmolen te spoelen. Als de hoofdlijn op je molen zit, haal je de lijn door alle geleide-ogen van de snoekhengel heen.
Zorg voor iets overlengte qua hoofdlijn, dit geeft je ruimte om eenvoudig de onderlijn vast te knopen.
Knoop de wartel van de stalen onderlijn vast aan de hoofdlijn doormiddel van een halve bloedknoop.
Uitrusting voor beginners
Met je eigen snoek hengel, snoek molen, onderlijn en kunstaas kun je al naar de waterkant gaan om te snoeken. Het is slimmer om nog iets meer te investeren in je basis uitrusting, dit is uiteindelijk weer voordeliger.
Denk bijvoorbeeld aan het halen van je extra stalen onderlijnen, verschillende stukken kunstaas, een lange onthaaktang, compact schepnet en compacte onthaakmat.
Wil je een vismolen kopen maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees onze handige tips en adviezen om de juiste vismolen te kiezen die past bij jouw visstijl, ervaringsniveau en budget. Van je eerste vismolen tot aan je eerste vishengel, wij helpen je graag.
Bedenk van te voren alvast of je de snoek uit het water wilt pakken met de kieuwgreep of met het schepnet. Geen schepnet = kieuwgreep, dit moet je dan wel durven!
Je kunt ook een snoek-vistas aanschaffen om daar je kunstaas, onthaaktang en andere accessoires in te doen. Hierdoor neem je alles handzaam en compact mee naar de waterkant.
Na je basis uitrusting kun je altijd je snoek uitrusting uitbreiden met foudraal of andere accessoires die je mist tijdens het snoeken.

Snoekvissen How-to
Snoekvissen in 8 stappen uitgelegd;
Check altijd of het geen Gesloten tijd voor snoek is!
- Zoek thuis op de computer of in de omgeving met de fiets of auto een interessante wetering of smal kanaal. Bekijk ook goed de dieptes.
- Ga vroeg op pad naar de waterkant.
- Kies voor een snoek plug met ongeveer 1 meter zwemdiepte voor weteringen en kies voor een plug een zwemdiepte van 2 meter voor kanalen.
- Werp je kunstaas naar de overkant van het kanaal en start met binnen draaien.
- Werp vervolgens systematisch de stek uit waar je staat. Dit doe je door eenmaal naar de overkant te werpen, eenmaal langs je eigen kant en eenmaal diagonaal.
- Geen aanbeet? Werp dan langs de kant waar je heen wil gaan lopen, haal de plug weer binnen en verplaats jezelf 5 meter. Hierdoor voorkom je dat je snoeken mogelijk uit de kant loopt en ze schrikken.
- Blijf dit herhalen totdat je de eerste snoek vangt, je bent nu struinend op snoek aan het vissen.
- Heb je een uur geen beet gehad, wissel dan van kleur kunstaas.
Stap voor stap uitleg voor je eerste worp
De eerste keer werpen met een werphengel uitgelegd:
- Haak de lijn tussen de lijnroller en hengel achter je wijsvinger.
- Klap de beugel van de molen open.
- Beweeg de hengel naar achteren of naar rechts en zwaai de hengel in één soepele beweging vooruit.
- Laat de vislijn los op het moment dat de hengel ongeveer 2/3 van de zwaai beweging is.
- Rem je montage af voordat het de waterlijn raakt. Hierdoor houdt je de lijn strak en voorkom je knopen.
- Voordat je gaat binnenhalen, vouw je de beugel van de molen weer dicht en de lijn niet meer van de molen kan lopen.
- Draai vervolgens aan de slinger van de werpmolen om de lijn binnen te halen.
Beginnen met snoekvissen
Het is altijd een uitdaging om te beginnen met snoekvissen, maar zelfs op de eerste dag kun je al aardig succesvol zijn. Als je wilt starten met snoekvissen, zorg er dan voor dat je beschikt over een goede basisuitrusting. Met een eigen spinhengel en spinmolen bouw je meer gevoel en ervaring op wat betekent dat je aanbeten beter voelt en dus meer vangt.
Veelgebruikte snoek technieken
De 4 meest gebruikte snoektechnieken zijn;
- Werpend met kunstaas; Meest gebruikt en meest effectief voor de beginnende snoekvisser, vis met pluggen en swimbaits.
- Trollen met kunstaas/fireball met de boot; Door je aas slepend aan te bieden kun je snel een groot deel van het water afvissen op zoek naar snoek.
- Statisch met doodaas onder de dobber; De dobber is passief en vaak goed voor grotere vissen. Omdat het statisch is, leer je als beginnend minder goed de basis van het snoekvissen.
- Statisch met doodaas op de bodem; Deze techniek is meer voor de snoek specialist, het vergt geduld en meer kennis om schade bij de snoek te voorkomen. Heb je deze techniek onder de knie dan ben je waarschijnlijk diegene die grote snoeken in de winter vangt.
- Vliegvissen op snoek; Ook voor de specialist, het is bijna een hobby binnen de hobby. Kun je goed vliegvissen en heb je de basis onder de knie dan is dit met name in de zomer op helder water een spectaculaire en spannende snoek techniek.
Snoekvissen, hoe wat en waar?
Als begint met snoekvissen is het slim te beginnen met vissen op snoek vanaf de kant en om te weten hoe je vist, wat je aas is en waar je vist.
Hoe: Werpend met kunstaas, is voor de beginnende visser zoals hierboven genoemd het meest effectief en simpel om te leren.
Wat: Begin met het vissen met pluggen en/of swimbaits. Deze kun je eenvoudig op één inhaal snelheid vissen. Hiermee is iedere dag wel snoek te vangen.
Waar: Begin met vissen op wateringen of smalle kanalen. Vis in de buurt van onderbrekingen(bruggen, duikers of dukdalven) en/of waterplanten.Dit zijn over het algemeen veruit de beste stekken voor het snoekvissen.
Snoekvissen per seizoen
De snoek is, op de gesloten tijd na, het het hele jaar door goed te vangen, ze hebben wel voorkeur voor bepaalde waterlagen of zones in het water. Dit wisselt per seizoen, wij geven je uitleg per seizoen waar de snoek zwemt en hoe ze te vangen;
Snoekvissen in de lente
Als de watertemperatuur stijgt, worden de snoeken actiever en gaan ze meer eten. Ze zijn nog onderweg van de winterstekken naar de zomerstekken. De beste teckniek is om snoeken te zoeken met actieve visserij:
Kies in helder water natuurlijke kleuren en in troebel water voor felle kleuren. In de periode vlak voor de gesloten tijd zijn kleinere kunstaasjes vaak beter. Vis met kunstaas tussen de 8 en 12 centimeter om succesvol te zijn. Let op, klein kunstaas betekent niet altijd kleine snoek!
Vis op plekken waar de waterplanten op komen of daar waar stromingswisselingen zijn in het water. Bij stromingswisselingen komt de kleinere aasvis in de problemen en daar profiteert de snoek van.
Snoekvissen in de zomer
In de zomer vis je het beste rondom “losstaande” waterplanten. Dit zijn ideale schuilplekken voor aasvis en dus aasplekken voor snoek. Vis met spinnerbaits, snoekstreamers of andere “weedless” kunstaas, daarmee kun je in-, door- en kortbij de waterplanten vissen zonder kunstaas te verspelen.
Wanneer de watertemperatuur verder stijgt, worden snoeken sloom en kan het moeilijker worden om ze te vangen. Vis daarom op dieper, koeler en stromend water.
Als de watertemperatuur boven de 20 graden komt, stop dan met snoekvissen en kies ervoor om baars of snoekbaars vangen. Ga alleen snoek vissen wanneer de snoek ook goed kan herstellen van de vangst.
Snoekvissen in de herfst
Als de temperatuur ongeveer 14-15 graden is, beginnen de snoeken weer actief te zoeken naar voedsel.
De aasvis gaat onderweg van de zomerstekken naar de winterstekken, deze zal de snoek proberen te onderscheppen. Vis dus in de buurt van diepteverschillen en verbindingskanalen van grote watersystemen. De snoek zal proberen vanuit hinderlagen de voorn, brasems en andere aasvissen aan te vallen.
Met name jerkbaits zijn erg effectief in het najaar, niet direct het ideale aas voor de beginner om te leren maar wel de moeite waard om alvast in je kunstaasbox te hebben. Zeker als je van plan bent om dit najaar op pad te gaan. Een goede jerkbait om mee te beginnen is de Westin Swim, dit kunstaas is bijna niet verkeerd binnen te vissen. Onze favoriet is de 12 cm – 53 gram sinking variant.
Snoekvissen in de winter
Snoekvissen in de winter is het effectiefst met doodaas. Vis met name rondom de plekken waar de aasvis samenschoolt zoals havens, diepe kuilen of andere winterholdings.
Vis met dode aasvissen die gelijk zijn qua formaat aan de aasvissen van die visstek. Vang desnoods eerst een voorntje met een vaste stok om zeker te zijn van je keuze. Match-the-hatch is belangrijk om succesvol doodaas te vissen in de winter.
Vis je aasvis op de bodem of 30-40 centimeter boven de bodem, de snoek aast in de winter dicht bij de bodem.
Wil je meer tips over het snoekvissen per periode? Lees dan meer in onze snoek kalender. Hier lees je de beste tips, per maand.