Vissen met een reel

Vissen met een reel, doe je zo

Wat moet ik met zo’n stom ding?, dit denken vele vissers die uit gewoonte kiezen voor een spinmolen. Dat stomme zit hem dan vooral in het feit dat de reel niet onder aan de hengel hangt, maar er bovenop staat. Wij moesten daar zelf ook erg aan moest wennen. Wij nemen je mee in het gebruik van een baitcasting reel en geven je tips en tricks voor het vissen met een reel.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Vandaag de dag worden er in Nederland bijna alleen nog maar linkshandige reels verkocht. Wij gebruiken tegenwoordig vaker een reel, dan de werpmolen. Niet omdat een reel beter is dan een werpmolen, het is onzin beiden tegen elkaar uit te spelen. De reel heeft gewoon een aantal mogelijkheden die de werpmolen niet heeft.  Maar ook weer zijn beperkingen, waardoor je de werpmolen niet kunt missen! Over die mogelijkheden en beperkingen vertellen we je in dit artikel, in de hoop dat er ook voor jou een wereld open gaat.

Vissen met een baitcastingreel

Werpen met een reel

Veel sportvissers hebben in een vlaag van enthousiasme eens een reel gekocht en zijn daar direct mee naar de waterkant gegaan. Dat werd natuurlijk een drama, want na drie keer werpen en drie pruiken was de hele handel zo in de war dat er niet meer mee te vissen valt. Een nieuwe reel in gebruik nemen en tegelijk serieus proberen te vissen, is vragen om moeilijkheden! Wie een reel aanschaft, doet er goed aan daar direct een druppelloodje van dertig gram bij te kopen. Met hengel, reel, lijn en lood ga je dan eerst oefenen tot je de techniek van het werpen écht onder de knie hebt.

Pruiken op je reel

Je vraagt je vast af: is het werpen met een reel dan zoveel moeilijker dan met een werpmolen? Absoluut niet, het is alleen anders en als het mis gaat zijn de gevolgen veel groter, namelijk een pruik of vogelnestje dat moeilijk te ontwarren is.

Bij een werpmolen springt de lijn van de spoel, bij een reel moet je de spoel eerst op gang brengen en dat vraagt enige oefening! Dat op gang brengen van de spoel van de reel, vraagt een steviger aanzet dan bij het werpen met de werpmolen. Daarom is het ook niet met iedere reel mogelijk om ultra light te vissen, het werpgewicht moet toch al gauw minimaal een gram of tien zijn voor normale reels. Bij kleiner ultra light materiaal gebruik je dan ook altijd een BFS-reel.

Het venijn zit hem in de afronding van de worp, want zodra het werpgewicht begint te dalen en dus minder trekt, draait het reelspoeltje nog op volle snelheid en zo ontstaat de pruik! De bekende pruik is alleen te voorkomen door het spoeltje met je duim af te remmen.

vissen met een reel - baitcasting vissen doe je zo

Gebruik je duim bij een reel!

Dat leert niemand uit een boekje, alleen langs de weg van oefenen krijg je dat echt goed onder de knie. Sommigen hebben het met vijf keer werpen te pakken, anderen doen daar langer over. We hebben er lang over gedaan, maar beheersen het werpen nu perfect. Je leert het snel en gemakkelijk als je de reel eerst perfect instelt met de fijn afstelling.

De perfecte baitcasting reel afstellingen:

  • Houd de hengel horizontaal, nadat je je oefenlood gemonteerd hebt en stel dit knopje nu zo in dat het werpgewicht in een vloeiende beweging naar de grond zakt. Zodra het lood de grond raakt, staat de reelspoel stil.
  • Zet de reel in de vrijloop, beweeg de hengel achterwaarts en zet de worp in. Probeer nu het lood te volgen en zodra het begint te dalen druk je je duim op de spoel. Je voelt nu een ruk onder je duim en het lood valt met een plof op de grond. Hoe komt dat? Je drukte te vroeg en te stevig op de spoel, maar voorkwam daar mee de bekende pruik.
  • Ga hiermee door, en probeer steeds iets later de spoel licht af te remmen, tot je gevoelsmatig op het juiste moment de spoel afremt en stopt. Dat is nu dat gevoel dat je door oefening moet ontwikkelen.
  • Heb je dit eenmaal onder de knie, dan kun je de fijn afstelling losser zetten, dat komt de werpafstand ten goede!

In een later stadium komt dat gebruik van je duim ook van pas bij de dril van grote vissen. Wij stellen de sterslip al lang niet meer in zoals het hoort, dat deden we wel in de begin fase, maar nu staat hij iets losser. We drillen nu meer met de duim, bij een obstakel kan je zo de vis snel stoppen en waar bepalen waar je hem ruimte kan geven. Zo leer je de mogelijkheden van de reel kennen, die een werpmolen niet heeft. De eerste winst van een reel boven een werpmolen ligt in het feit dat je meer contact met de vis hebt en de dril meer kunt beïnvloeden.

Vis drillen met een reel

Bij het drillen van grote en zware vissen in moeilijke omstandigheden biedt de reel ons eveneens voordelen die de werpmolen niet heeft. Het directe contact met de vis hebben we al genoemd, maar er zijn nog meer voordelen die beslissend zijn voor het antwoord op de vraag; ga je hem vangen of verspelen?

Één van de meest frustrerende ervaringen bij het drillen met een werpmolen, onder moeilijke omstandigheden, is het openklappen van de molenbeugel. Bij een reel kan dat niet gebeuren, omdat er geen beugel is, de lijn wordt direct opgespoeld. Onder hoge belasting is de werpmolen in het nadeel en dat niet alleen om de molenbeugel, maar wat denk je van de kracht op de molenas? De as van een werpmolen is slechts aan een kant bevestigd. Onder hoge spanning zal de as uit balans getrokken worden, dat hoeft maar een deel van een millimeter te zijn of de spoel begint al aan te lopen.

De werpmolen krijgt dan de schuld, maar het hoeft helemaal niet aan die werpmolen te liggen, die molen wordt gewoon verkeerd gebruikt in verkeerde omstandigheden. Het is dan ook onzin om de werpmolen de schuld te geven. Er zijn situaties, zoals het drillen bij obstakels, het werpen met zwaar kunstaas, het gebruik van gevlochten lijnen, dat de reel het antwoordt is. Wie dan toch een werpmolen inzet, legt zichzelf niet alleen onnodige beperkingen op, maar neemt ook een groot risico om de dril niet tot een goed einde te brengen. We kunnen een snoeischaar nu eenmaal ook niet gebruiken, hoe goed hij ook is, om de nagels te knippen!

Neem een baitcast hengel bij je reel

Wie een dag met een reel aan het vissen is, in combinatie met een verkeerde hengel, heeft al na een paar uur last van een pijnlijke pols. Hoe komt dat? Omdat de reel boven op de hengel staat, wil de hengel steeds omvallen, immers de reel wil door zijn gewicht onder de hengel hangen? Dit gegeven leidt onherroepelijk tot pijnlijke polsen voor de gebruiker. Dus toch maar geen reel aanschaffen? Maak je geen zorgen, ook voor dit probleem is een oplossing bedacht.

Bij een reel hoort een baitcasterhengel. Dit zijn roofvishengels, met dit verschil dat de reelhouder uitgevoerd is met een pistoolgrip. Door je vinger achter die pistoolgrip te spannen, zorg je voor een contragewicht onder de reel. Het is nu nog gemakkelijker om met je duim te werken en je voorkomt die pijnlijke pols! Het nadeel van een baitcasterhengel is, dat er wel een reel op past, maar geen werpmolen!

Soorten reels

Tenslotte nog iets over de reels, ze zijn te koop in twee uitvoeringen, de trolling reel en de casting reel! En dat zowel linkshandig, als rechtshandig. Let daar op! De trolling reel is bestemd voor het trollend vissen, de fabrikant gaat er van uit dat je weinig werpt en je aas gewoon naast de boot laat zakken en uitviert. Trolling reels hebben ook vaak een ratel-functie, daardoor hoor je de aanbeet tijdens het trollen.

De casting reel, is een echte werpreel en te herkennen aan de flip-over. Dit is een plat plaatje boven de spoel dat je met je duim indrukt. Indrukken betekent vrijloop, wat te vergelijken is met de open beugel van de werpmolen. Bij de trolling reel zul je de flip-over tevergeefs zoeken, daar bevindt zich slechts een palletje aan de zijkant. Door dit palletje in te drukken staat de reel eveneens in vrijloop. Natuurlijk kun je met beide reels werpen, maar met de baitcasting reel is de fabrikant de werpende visser tegemoet gekomen.

Het vissen met een reel is nauwkeuriger en een reel is sterker. Tegenwoordig kun je het beste roofvissen met reels, het is even oefenen maar eenmaal gewend merk je alle voordelen.

Gevlochten lijn op de reel is het beste. Welke dikte heb je nodig?

  • Kleine roofvis (baars ed.)- 0,08 honderdste
  • Middelgrote roofvis (snoekbaars ed.)- 0,10-0,15 honderdste
  • Grote roofvis (metersnoek bijv.)- 0,25 honderdste
  • Meerval – 0,30 honderdste

Kies voor een BFS(baitfinesse) reel. Deze is speciaal gemaakt voor finesse technieken en dus voor ultra light kunstaas.

Een reel vis je bovenop de reel hengel. De reel hengel heeft een speciale pistoolhandgreep/trigger grip zodat je de balans in de hengel houdt tijdens het werpen. Meer weten? Lees hier alles over reels.

Een goede reel hengel is net zo belangrijk als de reel die je er op monteert. Stem de combinatie goed af qua gewicht en balans zodat een hele visdag vissen leuk blijft. En je dus niet met een dikke pols naar huis gaat.

Een goede reel begint vanaf €50,- als je fanatiek visser bent en veel van je materiaal vraagt kun je beter een reel kiezen tussen de € 150,- en €200,-. Deze kunnen simpelweg meer hebben en hebben minder onderhoud nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *