Forel roken

Forel roken, doe je zo!

Forel roken, stap voor stap:

Forel roken, doe je zo
4.8/5

Benodigdheden:

  • Schoongemaakte forel
  • Emmer of ton
  • Zout en suiker
  • Rookkruiden
  • Water
  • Rookhaken
  • Houtsnippers/rookhout
  • Rookmot
  • Rookton
  • Thermometer

Bij het roken van een forel volg je de onderstaande stappen:

  • Pekelen
  • Drogen
  • Garen
  • Roken

Forel zouten en pekelen

Het pekelen is een belangrijk onderdeel van het forel roken. Bij het pekelen bepaal je voor een groot deel de uiteindelijke smaak.

Voeg eventueel nog kruiden naar smaak toe aan het pekelwater denk hierbij aan; jeneverbes, kruidnagel, laurier, peperkorrels, tijm, peterselie en viskruiden. Ook zijn er kant en klare ‘pekelzouten’ te verkrijgen waar al kruiden aan toegevoegd zijn.

How-to: forel pekelen voor het roken:

  1. Bereid een pekeloplossing door 100 gram zout en 50 gram suiker op te lossen in 1 liter water. Laat de pekeloplossing afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Maak de forel schoon en vrij van ingewanden.
  3. Leg de forel op de snijplank en bestrooi hem met zout. Laat het zout een paar minuten intrekken.
  4. Leg de forel vervolgens in de pekeloplossing en laat hem minstens 12 uur (maar het liefst 24 uur) marineren.
  5. Haal de forel uit de pekeloplossing en spoel hem af onder koud stromend water. Laat de forel vervolgens goed uitlekken en dep hem droog met theedoek of keukenpapier.

Maak je slechts 1 forel klaar, verkort dit de marineertijd.

  • Forel: 300 tot 400 gram – 3 uur in pekelwater.
  • Forel: tot 700 gram – 5 tot 6 uur in pekelwater.
  • Zalmforel: tot 1000 gram – 8 tot 10 uur in pekelwater.

Het drogen van de forel

Drogen van forel kan op verschillende manieren;

  • Drogen in de koelkast.
  • Drogen aan de buitenlucht.
  • Drogen in de rookkast.

Het drogen is een belangrijk proces voor het eindresultaat van het rookproces. Des te beter de forel droogt, des te beter de rook hecht aan de huid. Hierdoor krijg je een betere perkament werken. Deze droge goudkleurige huid wil je als je forel rookt.

Forel drogen in de koelkast

Het drogen in de koelkast kan op een theedoek, keukenpapier of ander materiaal waar het vocht goed in kan trekken. De koelkast is een veilige en schone omgeving voor het drogen van forel. Laat de forel een dag in de koelkast drogen voor een mooi resultaat.

Forel drogen in de buitenlucht

Kies een droge, zonnige en winderige plek en leg de forel bijvoorbeeld op een rooster te drogen. Zorg er wel voor dat insecten niet bij de vis kunnen komen, dit verbetert een schoon droogproces.

Forel drogen in de rookton

Door de forel na het droogdeppen in een rookton te hangen met lage temperatuur, kan de forel versneld drogen. Zorg dat de rookton ongeveer een temperatuur heeft tussen de 40 en 50 graden.

Let op, dit proces is hoog zomer moeilijk uit te voeren vanwege de hoge buitentemperatuur. In dat geval kan het drogen evengoed in de rookton plaatsvinden, echter hoef je de vuurlade nog nog niet aan te steken.

Het opstoken van de rookton

Voor het rookproces werkt je nog kort aan het garingsproces van de forel. De forel is gepekeld en gedroogd. Nu wil je deze nog even kort garen op ongeveer 70-80 graden celsius.

Dit doe je door het aanmaken van de vuurlade, gebruik hiervoor droge houtchips(eventueel met smaakje). Zorg ervoor dat de bovenkant van de rookton deels open blijft. Nadat de temperatuur de 80 graden heeft bereikt, probeer je deze temperatuur een 30 minuten ongeveer gelijk te houden. Hierdoor gaart de vis.

Het roken van de forel

Na het garingsuurtje, gooi je een deel van het vochtige houtmot bij in de vuurlade. Let op bij het rookhout kopen! Je moet rookhout van goede kwaliteit hebben, wij kopen rookhout voor de bbq. Dit is nét even beter dan de goedkopere varianten die algemeen verkrijgbaar zijn. Check ook even deze website voor de lekkerste bbq recepten! Hierdoor daalt de temperatuur en start het rookproces. Tijdens het rookproces zet je de vuurlade nagenoeg dicht, sluit je de deksel en open je het ventilatiegat. Hierdoor daalt de temperatuur en kan het rookproces door blijven gaan. Dit proces kan je heel lang aanhouden, in principe is de vis na ongeveer een uur klaar.

De vis is klaar bij een kerntemperatuur van 65 graden. Je kunt bij een forel het ook zien of ie gaar is, als de ogen wit zijn. Dit geldt alleen in het geval van verse forel!

Leg de forel op de rug afkoelen, hierdoor blijven de sappen en smaak behouden. 

Gerookte forel is drie weken houdbaar in gekoelde omgeving.

Eet smakelijk alvast!

Heb jij tips en tricks voor ons voor het roken van forel? Of heb je een lekker vis recept voor ons? Deel deze dan met ons. Wij delen ze ook graag met andere vissers.

Visbereiding tips en recepten

Veelgestelde vragen over forel roken

Een regenboogforel rook je een 30-45 minuten. Afhankelijk van de getroffen voorbereiding en formaat van de vis. 
Als de ogen van een vers gevangen forel wit zijn, is deze gaar. Of bij een kerntemperatuur van 65 graden.

Het pekelen van forel geeft de vis extra smaak mee.

30 minuten op de bbq is genoeg. De bbq is vaak warmer dan de echte rookton, hierdoor gaart de vis sneller. 

Tot 2 maand na het invriezen kan een forel nog gerookt worden. Verkort de droogtijd om niet teveel vocht te verliezen tijdens het roken. 

Het fileren van een forel is relatief eenvoudig, mits je het juiste voorbeeld hebt. Wij geven je een how-to forel fileren. Die lees je hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *