Catch & release Avonturenvijvers

Catch en Release avonturenvijvers

Naast de imposante formaten van de Ebro in spanje en de Maas in nederland, kun je deze fantastische sportvis ook zonder verre reis of vispas vangen. Ga bijvoorbeeld eens lekker een dagje vissen op een catch & release visvijver in de buurt. Je betaalt een dagdeel of dagtarief en je kan een dag zorgeloos vissen, zonder vispas. Wil je weten wat je nodig hebt voor het vissen in avonturenvijvers? Wij helpen je graag op weg!
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Vissen op een catch & release avonturenvijvers, wat heb je nodig?

In dit blog gaan we uit van een dag vissen op Catch en Release avonturenvijvers met karper, steur en meerval. Dit type vissen zijn het meest voorkomend in de visstand van commerciële vijvers. 

Er zit nog wel variatie in de vissoorten:

  • Karpers: Schubkarpers, Spiegelkarper, Koikarpers, Graskarpers, Kruiskarpers en Kroeskarpers.
  • Steur: Atlantische steur, Beluga steur, Diamant Steur, Naccari Steur, Siberische steur, Transmontanus Steur.
  • Meerval: Afrikaanse Meerval, Albino Meerval en Europese Meerval.

Mede vanwege de vele vissoorten en de diversiteit kun je een dag vol actie verwachten waarbij je niet weet, welk type je precies gaat vangen. 

Wat heb je nodig voor karpervissen?

Voor het vissen op karpers in commerciële vijvers is het belangrijk dat er verschil zit in bepaalde vijvers qua vis discipline. Ga je vissen op een vijver met een bestand aan veel kleine karpers, dan is methodvissen en/of pellet waggler de aangewezen techniek! Bij grotere vissen, bijvoorbeeld 15-20kg+, dan is er ander materiaal en techniek gewenst.

Methodfeeder en/of schuifloodje

Met de methodkorf heb je de kans op subtiel en eenvoudig voer met je montage mee te werpen. Vaak druk je de gesoakte pellets met een speciale mal (mould), op de korf. Kies je voor een schuifloodje, dan dien je zelf los bij te voeren met de hand of voerschep. 

Kies voor een winkle picker, lichte feederhengel of commercial pellet hengel. Deze hengels zijn uitermate geschikt voor de visserij. Qua vismolen kies je een compacte feeder molen, spoel formaat 2500-3000, met een nylon lijn van 0,22-0,25mm. 

De method montage is simpel, ons advies is een methodkorf met korte onderlijn + hair. Let op: deze onderlijn dient een weerhaakloze haak te hebben. Dit lees je vaak terug in de reglementen van de vijver waar je gaat vissen. Lees ook de regels omtrent voer, niet bij iedere vijver mag je je eigen voer meenemen. Als dit wel het geval is, dan adviseren we 2 kilo micropellets mee te nemen voor een visdag. En als aas voor op de hair, mini-pellets of mini-boilies. Neem beide soorten mee, zodoende kun je op de visdag zelf uitvogelen wat er die dag het beste werkt. Dit verschilt enorm per dag en is zeer bepalend voor de mate van succes.

Benodigdheden karper vissen met methodkorf:

  • Vishengelset (hengel + molen)
  • Nylon hoofdlijn 0,22mm
  • Methodkorven
  • Micro wartels
  • Onderlijn met weerhaakloze haak + hair
  • Aas en voer

Voor het dobbervissen en/of pellet waggler

De hengelkeuze blijft gelijk ten opzichte van het method vissen, echter is nu een matchhengel ook interessant om te kiezen. Deze heeft een mooie parabolische actie en is speciaal gemaakt voor de dobber visserij. Hierbij kies je dan ook weer voor een vismolen met een spoel formaat van 2500-3000, dit mag ook een match molen zijn ipv een feedermolen. 

 

Vismolens speciaal gemaakt voor het matchvissen hebben vaak een speciale ondiepe spoel, hierdoor kun je beter met een dunnere lijn vissen zonder dat dit extreem gaat kinken. De vislijn die we aanraden is nylon, met een diameter van 0,18-0,22mm.

Kies voor een schuifdobber waarmee je eenvoudig kan wisselen qua diepte, deze kan inline of met wartel aan de lijn bevestigd worden. Bij een schuifdobber kies je voor het los bijvoeren van aas, voer en pellets. Kies je voor een pellet waggler, dan kun je ook voer aan de dobber vastdrukken waardoor deze precies op de voerplek terecht komen.

Benodigdheden karper vissen met dobber:

Ons advies voor de beginner

Begin met het vissen met een schuifdobber en voer regelmatig bij met een voerschepje. Door het voerschepje, kun je op afstand en compact voeren. Hierdoor centreer je de karpers compact op je stek en kun je deze goed bevissen.

Neem 2 kilo micropellets mee voor je visdag, en kies voor mini-pellets en mini-boilies als aas aan je hair. Met name het actief en regelmatig bijvoeren, triggert de vis om actief te blijven rondom jouw stek. Het geluid van vallend aas/voer op de oppervlakte werkt vaak positief op de vangsten. Voer dus iedere minuut à twee minuten een paar vingertoppen aan pellets of aas.

Wat heb je nodig voor steurvissen?

Een stevige karperhengel van 2,75-3lb is fantastisch voor deze visserij. De molen kan een big pit molen zijn eventueel met vrijloopsysteem. De vrijloop is aan te raden voor het geval je even bij de hengel wegloopt. Bij het steur vissen op avonturenvijvers gaan we uit van grote steuren met een minimale lengte van 1.10 meter. De hoofdlijn is 0.33-0.37mm en de haakmaat die we adviseren is een maat 2 of 4, in beide gevallen weerhaakloos!

Steur vissen met dobber

Het vissen op steur met dobber verschilt niet veel qua visuitrusting met de statische vistechniek. De hengel-molen combinatie blijft hetzelfde, het is de montage dat verschilt. Voor het vissen op steur met dobber adviseren we om een dobber met een oogje onderaan te kiezen. Op de hoofdlijn monteer je een speldwartel tussen 2 stuitjes, hierdoor kun je eenvoudig van dobber wisselen en voorkom je mogelijke beschadigingen aan de dobber. Zeker bij deze visserij kan de dobber rake klappen krijgen of beschadigen, dit voorkom je met een “engelse pen/wartel dobber”. Deze hebben meer bewegingsvrijheid waardoor ze langer mee gaan. Ben je een beginner? Lees dan onze tips, “steurvissen voor beginners“.

Onder de dobber monteren we tussen twee lijnstuitjes een zwaarder lood gewicht van 10 à 20 gram op de hoofdlijn en 40-50 cm van het loodje af monteren we de weerhaakloze haak met hair. Door de haak met een “bled-knoop” vast te maken ontstaat er een lijntje naast de haak waar met een kleine lus een hair van te maken is. Als aas kun je het beste pellets, kaas, zure haring of stukje zalm kiezen. 

Wil je zeker zijn dat je aas blijft zitten, schuif dan met de boilienaald ook een nep maïsje of andere artificial bait op de hair. Dit geeft niet alleen een extra visuele prikkel mee, maar fungeert ook als extra goede aas-stopper.

"Wees slim en voer iedere paar minuten een paar vismeelpellets van 8mm-10mm bij. Hierdoor trigger je de vis met het geluid van vallend aas. De steur is nieuwsgierig aangelegd en zal daarom sneller terugkeren naar je stek. Dit is waarom jij meer gaat vangen dan je buurman!"
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Benodigdheden steur vissen met dobber

  • Stevige steur hengelset (hengel + molen)
  • 0,35mm hoofdlijn
  • Stuitjes + speldwartel
  • Stevige dobber
  • Loodvrij gewicht 10-20gr
  • Weerhaakloze haak
  • Aas en voer

Steur vissen met bodemmontage

De statische bodemmontage is het beste kort onder de kant te vissen met een slappe lijn, dit om lijnzwemmers en valse beetindicaties te voorkomen. De hengel leg je op de beetmelder, de achterkant van de hengel klem je in een achtersteuntje om te voorkomen dat deze het water in wordt getrokken. Ondanks dat je de hengel niet vast hebt, is het wel raadzaam om ook bij deze visserij actief te blijven voeren en observeren. Dit werkt 100% positief op je vangsten.

Kies een steenlood van 30-40 gram en kies voor een safety-clip of inline montage. De onderlijn verbind je aan de hoofdlijn met een wartel, wij adviseren om een maat 8 swivel aan de hoofdlijn te knopen. De onderlijn is kant en klaar te koop maar ook eenvoudig zelf te knopen met een sterk stukje fluorocarbon van 60cm. 

Als aas kun je het beste pellets, kaas, zure haring of stukje zalm kiezen. Wil je zeker zijn dat je aas blijft zitten, dan kun je net als met het dobbervissen met de boilienaald een nep maïsje of andere artificial bait op de hair schuiven. Dit geeft niet alleen een extra visuele prikkel mee, maar fungeert ook als extra goede aas-stopper.

Benodigdheden steur vissen met bodemmontage

  • Stevige vishengelset (hengel + molen)
  • 0,35mm hoofdlijn
  • Stuitjes + speldwartel
  • Stevige dobber
  • Loodvrij gewicht 10-20gr
  • Weerhaakloze haak
  • Aas en voer
avonturenvijvers | Steurvissen

Wat heb je nodig voor meervalvissen?

Meerval is een ultieme sportvis! Zeker op avonturenvijvers zijn grote exemplaren te vangen, vissen tot 2 meter zijn geen uitzondering. Sommige catch & release vijvers hebben nog grotere monsters zwemmen van ruim over de 2 meter.

Het materiaal moet sterk zijn en een hengel van 3lb is geen overbodige luxe. Ook is een molen met sterke slip een absolute must om goed weerstand te bieden aan deze imposante vissen. 

Meerval vissen dobber montage

De dobbermontage is heel interessant en effectief voor deze visserij. Het voordeel is dat je het aas zowel op de bodem, alsook op half water aan kan bieden! Dauwpieren zijn favoriet om te gebruiken als aas, vismeelpellets kan je gebruiken om bij te voeren en de meervallen naar je stek te lokken. 

Voer liever 1x wat meer en laat de stek met rust als je specifiek op meerval vist. De dagen met iets minder zon zijn favoriet, meerval kan zich nog wel eens lichtschuw gedragen. Dagen met extreem veel zon en hitte zijn niet ideaal voor het vissen op meerval. Is avond vissen een optie bij de commerciele vijver? Dan is dat zeker voor het meervalvissen een interessant aanbod om te overwegen.

Op de hoofdlijn van 0.35 à 0.40mm, monteer je een speldwartel tussen twee stuitjes, hierdoor kun je eenvoudig van dobber wisselen en voorkom je mogelijke beschadigingen aan de dobber. Zeker bij deze visserij kan de dobber rake klappen krijgen of beschadigen, dit voorkom je met een “engelse pen/wartel dobber”. Deze hebben meer bewegingsvrijheid waardoor ze langer mee gaan.

Onder de dobber monteren we tussen twee lijnstuitjes een olivette, deze is gelijk aan het drijfgewicht van de dobber, en 40-50 cm van het loodje af knopen we de weerhaakloze haak met hair. Door de haak met een “bled-knoop” vast te maken ontstaat er een lijntje naast de haak waar met een kleine lus een hair van te maken is. Aan de hair kun je eventueel een pellet monteren, of enkel de haak vol rijgen met een flinke tros dauwpieren. 

Benodigdheden meerval vissen met dobber:

  • Stevige vishengelset (hengel + molen)
  • 0,35mm hoofdlijn
  • Stuitjes + speldwartel
  • Stevige dobber
  • Loodvrij gewicht 10-20gr
  • Weerhaakloze haak
  • Aas en voer

Meerval vissen bodem montage

Het statisch vissen op de bodem op meerval is ook erg effectief in avonturenvijvers, als aas kun je wederom kiezen voor pellets op de hair of een tros dauwpieren op de haak. Maak een voerplekje midden in de vijver op één van de diepste punten. Dit is vaak de plek waar meerval zich verschuilt, nabij eventuele obstakels is een goede tweede optie. Dit zou een overhangende tak, rietkraag of andere onderbreking kunnen zijn. Zeker op zonnige dagen zal de meerval zich weg willen stoppen en wegblijven van een teveel aan lichtintensiteit. 

Doordat de meervallen overdag vaak passief zijn in avonturenvijvers, is juist de lood-/bodemmontage een hele effectieve manier van vissen. De montage is simpel, kies voor een inline of safetyclip bevestiging van het steenlood of ander werpgewicht en rijg deze op de hoofdlijn. De hoofdlijn van 0.35 à 0.40mm knoop je vervolgens vast aan een maat 8 ring swivel. Aan deze swivel monteren we de onderlijn voor het meervalvissen. Heb je een kant-en-klare meerval onderlijn gekocht met een wartel eraan? Knoop dan de hoofdlijn rechtstreeks aan de wartel van die kant-en-klare onderlijn. Je wilt de montage zo simpel mogelijk houden met zo min mogelijk onderbrekingen qua knopen.

Aan de hair kun je eventueel een pellet monteren, of enkel de haak vol rijgen met een flinke tros dauwpieren. Check bij het vissen met dauwpieren wel regelmatig of je haak nog gevuld is, zeker omdat je weerhaakloos vist bestaat er de kans dat de slimme vissen van de avonturenvijvers je haak leegzuigen.

Benodigdheden meerval vissen met bodem montage:

  • Stevige vishengelset (hengel + molen)
  • 0,35mm hoofdlijn
  • Stuitjes + speldwartel
  • Stevige dobber
  • Maat 8 swivel
  • Loodvrij gewicht 10-20gr
  • Weerhaakloze haak
  • Dauwpieren, aas en voer
eerste vishengel kopen?

FAQ avonturenvijvers

Het verschilt enorm per vispark welke vissoorten te vangen zijn, de populairste vangbare soorten zijn; forel, steur, meerval, stripers, snoekbaars en zalm.

De kosten voor een dag steurvissen verschillen van 15 tot 20 euro voor een dagdeel.

Per dag verschillen de kosten tussen de 25 en 40 euro voor een hele dag steurvissen.

Je kunt met de dobber en met een bodemmontage op steur vissen. Belangrijk is om goed en vers aas te gebruiken en regelmatig kleine beetjes pellets bij te voeren. Wil je meer tips, lees dan ons blog Steurvissen voor beginners!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *