Steurvissen voor beginners

Basis voor het steurvissen

Bij het beginnen met steurvissen is het belangrijk om de basis van de techniek onder de knie te krijgen. Dit maakt het vissen op steur nog leuker en succesvoller. Met een beetje geduld, inzet en doorzettingsvermogen, zul je uiteindelijk in staat zijn om prachtige steuren te vangen en vol trots op de foto te zetten. Dus waar wacht je nog op? Start vandaag nog met het vissen op steur en ontdek de uitdaging van deze mooie hobby! Wij geven je uitleg van de eerste worp tot aan het vangen de jouw eerste steur. Start met steurvissen en wie weet ben jij volgend jaar de steur-expert.

Steurvissen voor beginners; zo begin je:

Leren steurvissen

Steurvissen is een uitdagende en populaire vorm van vissen, die je vooral leert door veel te oefenen en ervaring aan avonturenvijvers op te doen. Een bezoek aan een commerciele visvijver is een geweldige manier om beter te leren steurvissen.

Als je begint met steurvissen, is het belangrijk om de verschillende vistechnieken te kennen, en te begrijpen wat je nodig hebt voor een succesvol dagje steurvissen. Wij geven je tips en tricks voor de verschillende steur technieken, waar je moet vissen, welke vis uitrusting en aas je nodig hebt en hoe je de grootste steur van de vijver kunt vangen. Lees dit blog en leer meer over steurvissen in Nederland!

Steurvissen; dit heb je nodig om te beginnen

  • Steurhengel 12ft – 3.60m
  • Steur vismolen
  • Nylon lijn 0,30 honderdste
  • Micro ton+speldwartel 
  • Dobber met oogje aan de onderkant (engelse pen)
  • Zachte knijploodjes
  • Siliconen stuitjes
  • Weerhaakloze steurhaak mt. 4
  • Vismeel pellets met gat

Kies voor een klassieke karperhengel, deze zijn perfect om steur te vangen. Ook een karpermolen is sterk genoeg voor steur.

forelvissen voor beginners | Sportvisbrigade.nl

Steurhengel klaar maken

Steurvissen is een uitdaging voor veel beginnende vissers. Begin met de voorbereiding van je hengel door de hoofdlijn op de molen op te zetten en door alle geleide-ogen van je steurhengel te halen. Zorg voor iets meer overlengte op de hoofdlijn, dit geeft je ruimte om een dobbermontage te plaatsen.

De dobbermontage zet je erop door;

  1. Je nylon lijn door het lusje van de siliconen stuitjes te rijgen en een siliconen stuitje op de lijn te trekken.
  2. Schuif de tonwartel met speldwartel op je nylon hoofdlijn te rijgen.
  3. Rijg opnieuw je nylon lijn door het lusje van de siliconen stuitjes en rijg een siliconen stuitje op de lijn.
  4. Knoop de weerhaakloze steurhaak aan de hoofdlijn, zorg dat er een hair naast de haak hangt.

Je dobbermontage is nu compleet; je moet alleen nog even de dobbber uitloden aan de waterkant. We raden je aan om al het lood kort op elkaar te plaatsen op zo’n 30 centimeter van de haak.

We raden aan om te beginnen met een dobber montage, hierdoor leer je het steurvissen het snelste. Je kunt altijd op een later moment een statische steurhengel aanschaffen en het statische steurvissen met een bodem montage ontdekken. Door actief op zoek te gaan naar steur, leer je het snelste stekken herkennen, in te spelen op de omstandigheden en wordt je een betere steurvisser.

Uitrusting voor beginners

Met je eigen steurhengel, steurmolen en montage kun je al naar de avonturenvijver gaan om te vissen. Het is slimmer om nog iets meer te investeren in je basisuitrusting, dit is uiteindelijk weer voordeliger. 

Wil je een vismolen kopen maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees onze handige tips en adviezen om de juiste vismolen te kiezen die past bij jouw visstijl, ervaringsniveau en budget. Van je eerste vismolen tot aan je eerste vishengel, wij helpen je graag. 

Denk bijvoorbeeld aan het halen van je eigen aas bij de hengelsportzaak; zure haring, voerpellets of andere specifieke aas voor steur. Dit is vaak in de winkel of online goedkoper dan bij de commerciële visvijver.

Je kunt een vistas aanschaffen om daar een kleine hengelsteun, koeltas of andere accessoires in te doen. Hierdoor neem je alles handzaam en compact mee naar de waterkant.

Na je basisuitrusting kun je altijd je uitrusting uitbreiden met een statische hengel, foudraal, visstoel of andere accessoires die je mist in je visserij.

Een karperhengel uit een karper hengel set, is vaak ook sterk genoeg voor het steurvissen op visvijvers. Een goede voordelige karper hengel set om mee te beginnen is bijvoorbeeld de Fish Xpro karperhengelset.

avonturenvijvers | Steurvissen

Steurvissen How-to

Steurvissen in 7 stappen uitgelegd:

  • Ga vroeg op pad naar de visvijver.
  • Loop bij opening van de visvijver naar richting de kant waar de wind op staat te blazen of de zuurstof pomp in het water ligt.
  • Zet je werphengel in elkaar en beaas je dobber-montage met vismeelpellets.
  • Werp naar de windhoek in en laat het aas afzakken tot op de bodem.
  • Voer iedere 3-4 minuten, acht tot tien 10mm vismeel pellets bij. Dit doe je om de steur te lokken.
  • Krijg je een aanbeet? Draai de lijn strak en sla aan.
  • Heb je na 10 minuten geen beet gehad, werp dan opnieuw naar de windhoek of zuurstofpomp toe. Krijg je 30 minuten geen beet? Wissel dan van aas.

Beginnen met steurvissen

Het begin is altijd lastig, toch kan steurvissen op de eerste dag al behoorlijk succesvol zijn. Als je wilt beginnen met steurvissen zorg dan dat je dat je een hengel huurt bij de commerciële visvijver of een goede basisuitrusting voor het steurvissen bezit.

Het voordeel van een eigen steurhengel, steurmolen is dat je deze hengel leert kennen en zo versnelt beter leert vissen. Als je iedere keer met andere hengels vist, dan begin je iedere keer weer op nul qua ervaring.

Veelgebruikte steur technieken

De 2 meest gebruikte steur technieken zijn;

  • Dobber montage; De dobber is de beste manier om snel te leren steurvissen. Wissel snel van stek, leer het aasgedrag van steuren en speel hier simpel en snel op in.
  • Bodem montage; De bodem montage is heel passief om te vissen en je leert er minder van. Doordat je aas langer op dezelfde stek ligt, leer je minder en vang je minder. Hierdoor is het niet de meest ideale manier om mee te starten als beginnend steurvisser.

Wanneer gebruik je welke dikte en sterkte nylon vislijn? Wij helpen je de juiste nylon vislijn kiezen!

Steurvissen, hoe wat en waar?

Als begint met steurvissen is het slim om te weten hoe je vist, wat je aas is en waar je vist.

Hoe: Dobber, is voor de beginnende visser zoals hierboven genoemd het meest effectief en simpel om te leren.

Wat: Begin met het vissen met vismeelpellets met gat erin, deze vis je eenvoudig op de hair. Voer iedere paar minuten 10mm pellets bij. Hiermee is iedere dag wel steur te vangen.

Waar: Werp bij de zuurstofpomp, windkant of rondom het drijfvuil in de steurvijver. Dit zijn over het algemeen veruit de beste stekken voor het steurvissen.

Steurvissen voor beginners | Sportvisbrigade.nl

Steurvissen per seizoen

De steur is het het hele jaar door goed te vangen, ze hebben wel voorkeur voor bepaalde waterlagen of zones in de vijver. Dit wisselt per seizoen, wij geven je uitleg per seizoen waar de steur zwemt en hoe ze te vangen;

Steurvissen in de lente

Als de watertemperatuur boven de vijf graden is, worden de meeste steuren actiever en gaan ze eten. De meeste kans op een aanbeet heb je als je op de bodem vist.

De beste techniek is actief met de dobber: ga actief op zoek naar de steur in de vijver. Maak iedere keer een compact stekje op potentieel goede stekken(hierboven al eerder beschreven) en voer iedere paar minuten enkele voerdeeltjes bij om de aandacht van de steuren te trekken.

Vis met een haak maat 4, en je loodsetting op 30 centimeter afstand van de haak. Hierdoor voorkom je lijnzwemmers en valse aanbeten.

Steurvissen in de zomer

Wanneer de watertemperatuur boven de 22 graden is, worden steuren sloom vanwege het zuurstof armere water en kan het moeilijker worden om ze te vangen. Vis daarom dieper, ongeveer 180 cm en tegen de bodem. En vis zo dicht mogelijk bij de zuurstofpompen of sproeiers, die circulatie in het water creëren. Rondom deze plekken vind je vaak nog actief azende steuren.

Steurvissen in de herfst

Als de temperatuur ongeveer 14-15 graden is, beginnen de steuren weer actief te zoeken naar voedsel. Ze zwemmen actief de taludranden van de vijvers af. 

Als je een vis vaker in de kantzone ziet azen, gooi je de montage naar deze stek en voer je na 5 minuten pas wat aas bij.

Bij regenachtig en bewolkt weer kan het helemaal los gaan in het najaar en zomer omdat dan het zuurstofgehalte sneller toeneemt. Dit levert vaak spraakmakende vangsten op.

Steurvissen in de winter

In de winter is het moeilijker om steur te vangen omdat ze trager bewegen en minder eten door de koude watertemperatuur. Wij geven je drie tips om effectief te kunnen vissen op steur in de winter:

  1. Vis diep: In de winter zijn de steur dieper te vinden, dit doen ze om zich te beschermen tegen de kou. Informeer naar de diepere delen van de vijver en vis daar statisch of met dobber op de bodem.
  2. Gebruik kleinere aas: Omdat steur minder eten in de winter, raden we aan om kleinere haakmaten en kleiner aas te gebruiken, zoals maden, mini pellets of kleine stukjes zure haring of zalm
  3. Vist op plaatsen met stroming: In de winter zijn steur op zoek naar stroming om hun temperatuur op peil te houden. Vist daarom op plaatsen waar stroming aanwezig is.

Houd er rekening mee dat het vissen op steur in de winter uitdagender is dan in andere seizoenen. Maar als je onze tips volgt, kun je wel een steur vangen en een geweldige visdag beleven!

Leren vissen voor beginners:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *