5 tips – Voorn vissen in April
5 tips - Voorn vissen in april
Tip 1. Tune je aaspresentatie
In de maand april is het belangrijkl om je aaspresentatie voor voorns met uiterste zorg te benaderen. Als je streeft naar het vangen van grote voorns, is het gebruik van casters als aas een uitstekende keuze. Deze maand vraagt om een subtiele en geduldige benadering. Door je aas stil aan te bieden, kun je de aandacht trekken van de grotere voorns die zich vaak op zoek naar voedsel bevinden. Dus, voor degenen die streven naar een visdag vol grote voorns in april, is het geheim vaak het rustig en doordacht aanbieden van je aas.
Tip 2. Houd je vangsten bij
Noteer voor jezelf in een boekje of in een Excel je vangsten. Voorns zijn scholenvissen, dit betekent dat ze vaak met meerdere vissen bij elkaar zwemmen. Vis jij in het voorjaar op voorn en vang jij op je visdag maar 1 voorn? Dan zit je verkeerd.
Heb jij ieder jaar succes op dezelfde plek met meerdere voorns op één bepaalde plek, dan heb je goud in handen. Door actief je vangsten te noteren van jouw visstekken krijg je inzicht in je viswater. Het is een feit dat voorns in het voorjaar en de zomer op andere plekken zwemt dan in de herfst en winter. Anders gezegd, ieder jaar zwemt de voorn van de winterholding in het voorjaar naar de ondieptes van de zomer, en in het najaar dus weer terug naar de winterholding van de voorns. Breng deze zwemroute op jouw water in kaart en je visdagen zullen een stuk succesvoller zijn!
Tip 3. Na regen komt zonneschijn
We geloven sterk dat na een regenbui het moment is om op voorn te vissen. Waarom? Regen spoelt insecten en kleine prooivissen het water in, waardoor voorns naar het oppervlak stijgen om zich te voeden.
Wanneer de regenbui ophoudt en het water tot rust komt, zul je hoogstwaarschijnlijk actieve voorns zien die op zoek zijn naar een makkelijke hap en profiteren van de extra zuurstof in het water. Zeker als in het voorjaar de regen warmer is dan de water temperatuur.
Tip 4. Rijg een foampje
In het voorjaar gaan met name ook de grondazers zoals brasem, zeelt en karper steeds actiever op zoek naar voedsel. Als je deze niet vangt zul je automatisch meer voorn gaan vangen. Maar hoe?
Rijg bij het feedervissen een klein stukje foam op je onderlijn (begin met 4mm bij 4mm), op ongeveer 10 centimeter van je haak. Hierdoor lift je de maden en/of caster iets en zal je aas meer op de voerplek gaan dwarrelen. Hierdoor kan je continu voorns blijven vangen zonder tussentijds brasem te haken.
Dit is een ideale manier om ultra licht te kunnen vissen met bijvoorbeeld een winkle picker zonder continu lijnen te verliezen aan de verkeerde vissoort.
Als je wel graag grote vis als bijvangst hebt, gebruik dan geen foampje en vis iets zwaarder dan normaal zodat je de grotere brasems en zeelten ook kunt landen na het haken ervan.
Tip 5. Maak je lokvoer donker
We merken dit vaker bij voornvissen in het voorjaar: donker gekleurd lokvoer wonderen doet. Voorns lijken in troebeler water minder schuw te zijn.
In de zomer worden veel wateren kraakhelder waardoor voorns vatbaarder zijn voor de roofvis. Hierdoor kunnen ze behoorlijk schuw zijn op jouw visstek. Als er op een donkere bodem, fel geel of licht gekleurd lokvoer wordt gebruikt dan helpt dit niet.
Donker gekleurd lokvoer trekt de voorn aan en wint hun, vooral als het water helder is. Probeer dus altijd de kleur van de bodem te matchen en kies zonder voorkennis altijd voor donker gekleurd voorn lokvoer of gebruik een kleurstof om het voer donker te kleuren.