5 tips – Voorn vissen in augustus

5 tips - Voorn vissen in augustus

Vissen op voorn met de vaste stok of voorn vissen met de werphengel. Veel beginnende vissers, maar ook ervaren vissers die voorn vissen in augustus hebben moeite om aanbeten te krijgen of missen de ene beet na de andere. Daarom geven wij tips & tricks voor het voorn vissen in augustus.

Tip 1. Zoek de ondieptes op

We zien dit vaak bij voornvissen in augustus. De voorn is dan graag in de ondiepere waterlagen en dichter bij het oppervlak. In de zomerhitte zoekt de voorn naar insecten die op en rond het oppervlakte leven.

Probeer dus niet om je aas alleen op of net boven de bodem te houden. Als de bovenste waterlagen gaat bevissen, is het handig om hier rekening mee te houden qua voer. Voer bijvoorbeeld met stukjes brood op de oppervlakte, gebruik kokosrasp of droog beschuitmeel. Deze ingrediënten hebben de neiging om te blijven drijven en dus de voorn in de bovenste waterlagen bezig te houden.

Vis met een dobber van maximaal 0,5 gram en het liefst zonder lood op de vislijn, hierdoor heeft je aas een lang zweefmoment en is het extra interessant voor de voorn om zich hieraan te vergrijpen.

Tip 2. Na regen komt zonneschijn

We geloven sterk dat na een regenbui het moment is om op voorn te vissen. Waarom? Regen spoelt insecten en kleine prooivissen het water in, waardoor voorns naar het oppervlak stijgen om zich te voeden.

Wanneer de regenbui ophoudt en het water tot rust komt, zul je hoogstwaarschijnlijk actieve voorns zien die op zoek zijn naar een makkelijke hap en profitern van de extra zuurstof in het water.

Tip 3. Donker lokvoer

We merken dit vaker bij voornvissen in augustus: donker gekleurd lokvoer wonderen doet. Voorns lijken in troebeler water minder schuw te zijn.

In de zomer zijn veel wateren kraakhelder waardoor voorns vatbaarder zijn voor de roofvis. Hierdoor kunnen ze behoorlijk schuw zijn op jouw visstek. Als er op een donkere bodem, fel geel of licht gekleurd lokvoer wordt gebruikt dan helpt dit niet.

Donker gekleurd lokvoer trekt de voorn aan en wint hun, vooral als het water helder is. Probeer dus altijd de kleur van de bodem te matchen en kies zonder voorkennis altijd voor donker gekleurd voorn lokvoer of gebruik een kleurstof om het voer donker te kleuren.

Tip 4. Vis in de buurt van de waterplanten

Het vissen in de buurt van waterplanten is vaak succesvol in augustus. waterplanten kunnen als een magneet voor voorn werken. Deze planten bieden een veilig toevluchtsoord, voedsel en een comfortabele omgeving voor de voorns. Voorns houden namelijk van de beschutting en het voedsel die rondom de waterplanten te vinden is. Door te zoeken naar visstekken in de nabijheid van waterplanten zoals lelies of rietkragen, vergroot je de kans om voorn aan te vangen.

Let goed op de bewegingen van de waterplanten en observeer of er activiteit is rondom de waterplanten. Soms kun je de voorns zelfs zien zwemmen in de buurt van de planten, dan weet je zeker dat je op de juiste plek vist.

Tip 5. Feedervissen op de rivier

Wij zijn erg fan van deze visserij en gaan zelf dan ook regelmatig met succes voornvissen op de rivier in augustus. Feedervissen is vooral op rivieren een bewezen techniek.

De stroming houdt de voorns actief en in bewegen ook op eventuele passieve zomerdagen.
Kies de juiste feederhengel en gewicht voerkorf die net in de stroming blijft liggen. Door niet te zwaar te vissen zie je de aanbeten beter. 

Het voordeel van voorn vissen op de rivier in de zomer, is niet alleen de hoeveelheid actie op je visdag maar ook nog eens de kans op extreem grote en sterke voorns. Qua aas zijn maden en casters onze allround favoriet. Als we specifiek de grote voorns willen vangen kiezen we voor een enkele maïskorrel op een haakmaat 12.

Voorn kalender

voornvissen | voorns | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *