Voornvissen in de winter

Voornvissen in de winter; Alles wat je moet weten

Voornvissen in de winter kan soms een uitdaging zijn, maar met de juiste technieken, aaskeuze en stekkeuze kun je succesvol wintervissen op voorn. Ben jij een fervent witvisser op zoek naar de beste techniek, of wil je gewoon aas vangen voor het doodaasvissen op snoek. Wij geven je tips om voorns te vangen in hartje winter.
Sportvisbrigade | Visstekken | Vissen in Nederland | Visvakanties in Nederland
Sportvisbrigade
Auteur

Hotspots, dit zijn de schuil- en voedselplekken van voorns in de winter

In de winter verzamelen voorns zich vaak bij beschutte plaatsen zoals jachthavens en zijkanaaltjes langs grotere waterwegen. Dit zijn de absolute hotspots voor het vissen op voorn in de winter. Omdat het water in de winter kouder wordt, het voedselaanbod minder is en de voorns passiever, is het belangrijk om op zoek te gaan naar stekken met beschutting en voedselaanbod, zoals bijvoorbeeld woonboten en/of havens. Dit zijn perfecte plekken voor voorns om dagelijks toch nog aan hun maaltje te komen en de winter veilig in scholen door te brengen. De snoek ligt in de winter op de loer dus de voorns willen dicht bij elkaar blijven om de kans om gegeten te worden te verkleinen. 

Ga je vroeg in de ochtend vissen? Dan kan het even duren voordat je een aanbeet krijgt, de voorns trekken ‘s nachts vaak de havens uit omdat anders het zuurstofgehalte in het water gedurende de nacht te ver daalt. Daarom liggen voorns ‘s nachts vaak voor de vaargeul van een haven. Ga je vissen in de havens? Check dan eerst even de visrechten, niet iedere haven heeft de loop- en visrechten vrij gegeven. Let hier dus op als je op pad gaat.

Ben je geen fan van het voornvissen in de winter nabij havens en trek je liever je eigen plan op diepe stekken? Wellicht kan Genesis Maps je helpen bij het doen van je voorn huiswerk. Wij kunnen niet meer zonder bij het zoeken naar de juiste winterstekken!

Welke vistechniek voor wintervoorns?

De vaste hengel is ideaal voor het vissen in havens, je kunt er veel preciezer mee tegen boten, aanlegsteigers en andere obstakels aan vissen. Gebruik in havens een dobber van tussen de 0,2 en 0,75 gram, een hoofdlijn van 0,10 honderdste en onderlijn van +- 20cm en 0,08 honderdste. Kies qua loodsetting voor het positioneren van het lood net boven de lus-in-lus verbinden van de onderlijn, zodoende ‘schiet’ je je aas door de bovenste laag kleine voorns heen. Je wilt de dikke voorns van net boven de bodem hebben. Probeer te vissen met een zogeheten “staande haak”. Wil je tips voor het uitloden van je dobber, lees dan ons blog voornvissen voor beginners.

De feeder- of matchhengel of winkle picker is aan te raden voor wat grotere afstanden. Belangrijk is om dunner materiaal dan normaal te gebruiken. Dit maakt het vissen secuurder, geen nood de vissen zijn in de winter minder sterk. Ga je met de winkle picker vissen of feedervissen in de winter, een voerkorf van 10-20gram is ideaal en een onderlijn van 40 centimeter is lang genoeg. Vis met schraal voer en veel aas.

Aaskeuze voor wintervoorn

Aaskeuze is ook van groot belang bij het voornvissen in de winter. Omdat de vissen sloom en passief zijn, is het aan te raden om niet te veel te voeren. Een mix van fijn grondvoer, maden en hennep kan al voldoende zijn. 

Andere aassoorten die goed werken is imitatie aas, beter bekend als “spaghetti” in de hengelsportzaken, casters, erwten, kleine mestpiertjes en pinkies. Regelmatig kleine beetjes voer in combinatie met een juiste stekkeuze zorgen ervoor dat de voorns terug blijven komen naar de voerstek zonder verzadigd te raken. Tijdens het voornvissen in de winter voer je enkel pure natte duivenmest gemengd met droog zwart voornvoer. Neem ook altijd wat wolkleem en fijn uitgezeefde zwarte grond mee dat om het voer indien nodig te verzwaren of nog schraler te maken.

Leestip: Dubbel leem

Voor een succesvolle vissessie op voorn in de winter, is het belangrijk om rekening te houden met beschutting, voedselaanbod, vistechnieken, aaskeuze en stekkeuze. Bovendien is het aan te raden om te letten op uw eigen veiligheid en gezondheid en zich goed voor te bereiden voor de koude maanden.

Tips en tricks, voornvissen in de winter

Heb jij nog tips en tricks voor ons of andere vissers voor het voornvissen in de winter? Deel deze tips voor het wintervissen op voorn dan met ons in de reacties, dan vullen wij onze informatie aan met jouw gouden wintertips! Alvast bedankt namens alle andere fanatieke voornvissers.

Meer weten over voorns? Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen over voorns. De meest gestelde vragen over voornvissen in de winter, behandelen we onderstaand…

voornvissen | voorns | Sportvisbrigade.nl

Veelgestelde vragen over voornvissen in de winter

Voorns verschuilen zich op de diepe beschutte plekken van een water en op grote open waterstelsels in jachthavens.

De namiddag en begin van de avond is vaak erg goed, dan is de watertemperatuur op z’n hoogst en de voorn het actiefste. Ook de ochtendperiode kan goed zijn, dat is het moment dat de voorn de havens weer in trekt.

Plaats je lood in bulk boven de lus-in-lus verbinding met je onderlijn. Plaats geen lood op de onderlijn, mocht de onderlijn breken of moet je een haak wisselen? Dan hoef je de loodzetting niet aan te passen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *