Voornvissen voor beginners
Basis voor het voornvissen
Voornvissen voor beginners; zo begin je:
Leren voornvissen
Als je vissers vraagt naar; Hoe het ooit begon voor ze?”, dan zal 9 van de 10 vissers antwoorden met een verhaal over de eerste vangst van een voorn. De hobby “vissen” begint voor veel vissers met het vaste stok vissen met de dobber, en de eerste vangst is dan vaak een voorn in één van de plaatselijke vijvers.
Vissen op voorn met vaste stok is ook de beste keuze als je begint met vissen in het algemeen, maar ook de beste keuze als je voorn wilt vangen. Wij geven je tips en tricks voer materiaal-, stek- en aaskeuze zodat ook jij je eerste voorn kan vangen en leert voornvissen.
Voornvissen; dit heb je nodig om te beginnen
- Vaste hengel
- Nylon vislijn 0,16 honderdste
- Dobber 1 gram
- Zachte knijploodjes
- 0,14 honderdste onderlijn van 20-25 centimeter met haakmaat 16.
- Peilloodje
- Hakensteker
- Maden

Voorn hengel klaar maken
- De vaste hengel maak je klaar door nylon vislijn vast te knopen aan de hengeltop van je vaste hengel. Neem dezelfde lengte lijn als dat de hengel lang is.
- Schuif vervolgens de dobber op de lijn en zet deze vast met een siliconen rubbertje(vaak bij de dobber meegeleverd).
- Maak op ongeveer 30 centimeter van de onderkant van de vislijn een lus in de lijn en knip het uiteinde kort af.
- Haal de lus van de onderlijn door de lus van de hoofdlijn en haal de vishaak weer door de lus van de onderlijn en trek deze zachtjes aan.
- Knijp vervolgens genoeg zachte knijploodjes op de hoofdlijn totdat de dobber mooi rechtop staat in het water. Je knijpt geen loodjes op de onderlijn! Als dan eens de onderlijn knapt, bent je alleen het onderlijntje kwijt en hoef je de dobber niet meer opnieuw uit te loden.
Er zijn ook kant-en-klare voorn dobber tuigjes te koop online of in de hengelsportzaak. Maar door ze kant-en-klaar te kopen leer je als beginner niks, dat is een gemiste kans. Het beste is om je eigen gemaakte vistuigje ook zelf uit te peilen.
Uitrusting voor beginners
Met je eigen vaste hengel en eigen geknoopte dobbertuigje kun je direct door naar de waterkant. Helaas vang je dan nog niet direct voorntjes, door iets meer visspullen aan je basisuitrusting ben je wel succesvol tijdens je eerste vissessie en is de kans op plezier dus groter.
Ga altijd op pad met een hakensteker, naast de hakensteker kun je je viskoffer ook vullen met reserveonderlijntjes, reservedobbers en andere accessoires.
Ga ook op pad met donkergekleurd lokvoer, hierdoor kun je kleine stekjes maken en is de kans op jouw eerste voorn groter.
Na je basis uitrusting kun je altijd je voorn uitrusting uitbreiden met een langere vaste stok met elastiek in de top, winkle picker of andere visspullen voor het voornvissen. Van je eerste vismolen tot aan je eerste vishengel, wij helpen je graag.

Voornvissen How-to
Voornvissen in 8 stappen uitgelegd;
- Knijp het peilloodje over je vishaak heen en leg de dobbermontage in het water. Zorg dat de dobber net met het puntje onder water komt te staan. Als je het peilloodje verwijderd dan zweeft je aas dus 1 tot 5 centimeter boven de bodem. Dit is perfect!
- Voer een stekje aan met donker voorn lokvoer en wacht 10 minuten.
- Zet de maden op de haak en leg je dobbermontage iets naast het gevoerde stekje en laat deze door de stroming of wind over de gevoerde stek heen drijven.
- Zakt de dobber onder, sla dan voorzichtig aan en til de voorn uit het water.
- Pak de voorn met natte handen aan en onthaak voorzichtig met de hakensteker.
- Heb je geen beet gehad, laat dan de dobber nog een keer over de stek heen driften. Herhaal dit 15 minuten, geen beet gehad? Probeer dan deze techniek op een nieuwe stek.
Beginnen met voornvissen
Het begin is altijd lastig, toch kan voornvissen op de eerste dag al behoorlijk succesvol zijn. Wil je het helemaal tot in de puntjes goed doen, ga dan ook voor het voornvissen 1 of 2 dagen een stekje voorvoeren. Als je dit doet dan durven we bijna vangstgarantie te geven!
Per seizoen verschillen de stekken waar voorns zwemmen en azen enorm, daar gaan we zometeen nog dieper op in. Het belangrijkste voor het voornvissen is, is dat je aas altijd iets in beweging is.
De voorns hebben een eindstandige bek, dit betekent dat zij van nature voorkeur geven aan zwevend of ander voedsel in het water wat te eten is zolang zij zelf nog enigzins horizontaal zwemmen. Karpers, zeelt en brasem hebben een onderstandige bek, dit komt omdat zij voorkeur geven aan bodemvoedsel.

Naast het feit dat je aas voor voorn in beweging moet zijn, is het belangrijk om te voeren met lokvoer dat niet teveel afwijkt van de kleur van de bodem. Kies dus bij twijfel altijd voor een donker gekleurd lokvoer of als je de bodem kan zien en ziet dat het helder is, voor een lichte kleur. Door dezelfde kleur als de bodem te kiezen azen de voorns met meer vertrouwen en wordt voor jou het vangen van voorns makkelijker.
Veelgebruikte voorn technieken
De 4 meest gebruikte voorntechnieken zijn;
- Dobber vissen met de vaste stok; Meest gebruikt en meest effectief voor de beginnende visser, vis met een dobber van 1 gram en maden en je gaat voorn vangen.
- Voerkorf montage aan de winkle picker of feederhengel; De voerkorf is passief en vaak goed voor grotere voorns. Vis met maden en een onderlijn van 50 centimeter, vaak vang je dan wel een voorns, brasems en kolblei.
- Vliegvissen op ruisvoorn; Voor de echte specialist, het is bijna een hobby binnen de hobby. Kun je goed vliegvissen en heb je de basis onder de knie dan is dit met name in de zomer aan de oppervlakte een spectaculaire en spannende vistechniek.
Wanneer gebruik je welke dikte en sterkte nylon vislijn? Wij helpen je de juiste nylon vislijn kiezen!
Voornvissen, hoe wat en waar?
Als begint met voornvissen is het slim om te weten hoe je vist, wat je aas is en waar je vist.
Hoe: Dobber, is voor de beginnende visser zoals hierboven genoemd het meest effectief en simpel om te leren.
Wat: Begin met het vissen met maden 5 centimeter boven de bodem en voer dat dezelfde kleur heeft als de bodem. Hiermee is iedere dag wel voorn te vangen.
Waar: Vis in de winter in havens, in het voorjaar rondom de opkomende waterplanten nabij ondiepe zones, vis in de zomer naast lelievelden en/of rietkragen en zoek de voorns in het najaar bij de afstervende waterplanten en/of duikers. Dit zijn over het algemeen veruit de beste stekken voor het voornvissen.
Voornvissen per seizoen
Voorns zijn het het hele jaar door goed te vangen, ze hebben wel voorkeur voor bepaalde waterlagen of zones in het viswater. Dit wisselt per seizoen, wij geven je uitleg per seizoen waar de voorn zwemt en hoe ze te vangen;
Voornvissen in de lente
Als de zon aan lichtsterkte toeneemt dan worden de voorns weer meer actief, het water warmt op en de stofwisseling van de voorn werkt weer volop.
Vis in de buurt van ondieptes waar de lelievelden of andere vaste waterplanten zoals riet bijvoorbeeld aan het opkomen zijn. Hier gaat de voorn op zoek naar voedsel en schuilplaatsen voor de roofvissen, dus hier kun je ze goed vangen.
Voornvissen in de zomer
In de zomer kun je voorns vangen in iedere waterlaag. Zowel diep als ondiep zijn ze goed te vangen gedurende de dag. Vaak liggen ze ‘s nachts onderaan het talud in zuurstofrijker water, om vervolgens overdag weer langs het ondiepe de waterplanten af te zwemmen op zoek naar larfjes en ander natuurlijk voedsel.
Voornvissen in de herfst
De voorns trekken in het najaar weer van ondiep naar diep, de waterplanten sterven langzaam af dus de voorns hebben geen reden meer om zich op het ondiepe te laten zien.
Heb je geen idee wat de diepe stekken bij jou in de regio zijn? Check dan Sonar Chart Viewer of Genesis Maps om een indicatie te krijgen waar de diepe zones van jouw viswater liggen.
Vis onder aan taludranden, nabij duikers en/of andere schuilplekken waar de voorn zowel voedsel vind als bescherming tegen rovers.
Voornvissen in de winter
Voornvissen in de winters doe je in en in de buurt van havens van de grotere watersystemen. Dit zijn de voorn hotspots van de winter. Vis met schraal voer en veel aas om een hele dag vol actie te verwachten! Wil je specifieke tips voor het wintervissen op voorns? Lees dan ons blog en wordt een echte wintervoorn expert met onze tips.