Feedervissen op de rivier
Feedervissen op de rivier
Elke vangst is anders
De IJssel hebben we altijd al het mooiste feederwater van Nederland gevonden. Zo’n mooie visserij met die kolkende stroming, en bovendien weet je eigenlijk nooit wat voor vis je straks gaat vangen. Voorn, brasem, kopvoorn en tegenwoordig niet te vergeten barbeel, alles is hier te vangen. En vaak in grote hoeveelheden. Prachtig!
Voor ons is feedervissen in stromend water iets totaal anders dan feedervissen in stilstaand water. Het enige wat je op dezelfde manier doet is lokvoer in een feederkorf naar de gekozen visstek “brengen” en daar houden alle vergelijkingen op. De uitrusting is anders. Heel vaak vis je met nylon in plaats van gevlochten lijn, tenminste als je niet te ver van de kant vist. Veel vissers hebben het misschien nog nooit getest, maar met 0,30 mm nylon kun je met een lichtere feederkorf vissen dan met 0,08 mm gevlochten lijn. Natuurlijk heeft dit alles te maken met het verschil in rek tussen de twee materialen.
Vergeet niet dat het niet de feederkorf is die uit zichzelf kantelt in de stroming, maar dat dit kantelen wordt veroorzaakt door de druk van het water dat tegen de gebruikte hoofdlijn stroomt.
Minder druk op de lijn = lichter vissen
Veel vissers gebruiken feederkorven met kleine ankers op stromend water. Het is natuurlijk de bedoeling om met lichtere voerkorven te kunnen vissen, die dan op de aasplek blijven liggen en dat is inderdaad een mogelijkheid.
Zelf vissen we liever met normale korven, waarbij we de werkelijke druk op de hoofdlijn probeer te verminderen door met een slappe lijn te vissen. Dit systeem is vrij eenvoudig, en toch is het misschien wel de meest effectieve vistechniek die wij kennen. Als alles goed gaat, betekent een aanbeet bijna altijd een gevangen vis. Het hele principe is gebaseerd op de vis die zichzelf haakt.
Hoe werkt het?
Je moet altijd een wartel in je feedermontage gebruiken om de lijn te verbinden met de gebruikte feederkorf. Stromingen veranderen ieder moment en je moet precies het juiste gewicht qua feederkorf gebruiken om zo efficiënt mogelijk te vissen. Alleen door de wartel te gebruiken kun je binnen enkele seconden met een zwaardere of lichtere voerkorf blijven vissen.
Vis de hengeltop omhoog zodat altijd zoveel mogelijk lijn uit het water is. Het deel van de lijn dat zich dicht bij de hengel bevindt, hangt dan boven het wateroppervlak en vangt de stroming niet op. Ook bij het vissen met een slappe lijn komt de lijn natuurlijk strak te staan als het stromende water onder water een bocht maakt. Des te losser de lijn, des te groter de bocht. En hoe meer parallel de lijn loopt met de stroming, wat betreft het deel van de lijn dat zich het dichtst bij de feederkorf bevindt.
Dus minder stromingsdruk door een stuk lijn boven het water te houden en een stuk lijn parallel aan de waterbeweging. Alleen, “ergens in het midden” is er nog een stuk lijn dat de druk van de stroming opvangt. Alles moet perfect afgestemd zijn
Met deze techniek win je witviswedstrijden op de rivier
Nu is het zaak het juiste feederkorf gewicht te kiezen dat in de stroming blijft liggen. Wat gebeurt er bij een aanbeet? De vis pakt het aas en de voerkof blijft niet meer op de bodem omdat hij nu weggetrokken wordt door de lijn waar nog druk op staat. De voerkorf schiet weg en de vis wordt vanzelf gehaakt. Natuurlijk moet deze vistechniek 100% correct zijn. Als je een te zware feeder gebruikt, zal de feeder, ook bij een aanbeet, niet meegetrokken worden en op de bodem blijven liggen.
Zo’n aanbeet zie je als de feedertop van de hengel, die door de waterstroom normaal gespannen staat, plotseling slap valt. Je hoeft je alleen maar de hengel rustig vast te pakken, niet aan te slaan en de gehaakte vis binnen te halen. Zo eenvoudig en mooi om zo te vissen. Op een rivier als de IJssel werkt dit systeem echt perfect. Tijdens een wedstrijd daar vingen we 170 vissen die gezamenlijk bijna 40 kilo wogen. Vang je 170 van deze vissen tijdens een 5 uur durende wedstrijd. Dan kun je echt niet veel aanbeten gemist hebben, want zo’n gemiddelde zou onhaalbaar zijn.
Tips voor het feedervissen in stromend water
- Zorg voor een goede, stevige, verstelbare hengelsteun die je aan de zitkist of visplateau kunt bevestigen.
- Gebruik voor dit type visserij altijd een geribbelde hengelsteun. Zo blijft de hengel altijd op zijn plaats op de houder.
- Langs rivieren zijn er vaak oevers met veel stenen waarin de feeder gemakkelijk vast kan komen te zitten. Dit gebeurt vooral als de vissen, soms grote, net te laag nog onder de kant komen. Gebruik daarom altijd een grote feedermolen met een zo groot mogelijke spoel en hoge inhaalsnelheid.