Deze witvis soorten zijn te vangen in Nederland
Welke witvis soorten zijn er te vangen met de hengel?

Witvis soorten, alles wat je wil weten:
Witvis in Nederland
Witvis wordt in Nederland vaak gevangen in diverse viswateren, zoals kanalen, rivieren, meren, vijvers en polderwateren. Deze vissoorten voeden zich met verschillende soorten voedsel, zoals insectenlarven, wormen, planten, algen, en kleine visjes.
De groep hengelsporters worden vaak “witvissers” genoemd. Het is belangrijk om de juiste vistechnieken en aas te gebruiken, om de specifieke witvissoort te willen vangen. Veelgebruikte witvis technieken zijn;
- Feedervissen (ook winkle picker)
- Methodvissen
- Vaste stok vissen
- Penvissen
- Matchvissen
- Trotten
Mocht je tips of toevoegingen hebben met betrekking tot bepaalde vissoorten en vistechnieken, aarzel dan niet om dit in de reacties met ons te delen!
Wat is witvis?
Witvis is een verzamelnaam voor diverse zoetwatervissen die behoren tot de familie Cyprinidae (karperachtigen). Het is een veelvoorkomende groep vissen die in Nederlandse wateren te vinden is. Onder de witvis vallen 15 soorten, zoals brasem, voorn, kolblei, rietvoorn, alver, zeelt, winde, blei, en nog vele anderen.
De naam “witvis” is afkomstig van de karakteristieke witte kleur van de buik van deze vissen. Ze hebben vaak een zilverachtige glans en hebben meestal een gestroomlijnd lichaam. Witvis staat bekend om zijn sterke vechtlust en is een geliefde vissoort onder sportvissers.
Alver vangen (Alburnus Alburnus / Gevlekte alver | Alburnoides bipunctatus)

Meest gebruikte aas: Brood en kleine maden (pinkies), grote maden en caster.
Meest gekozen vismethode: Met een vaste stok, dobbermontage met een kleine haak net boven de bodem.
Alvers zijn het hele jaar door goed te vangen in weteringen en sloten. Probeer eens met een vaste stok en een lichte 0,5 grams dobber en haakmaat 18 te vissen bij één van de duikers van de watergang. Vis met 1 pinkie, 1 made of 1 caster en je kans op het vangen van alvers is heel groot. Vis op deze manier een paar sloten in de regio af en je komt er vanzelf achter in welk viswater de alver bij jou in de buurt zwemt.
Barbeel vangen (Barbus barbus)

Meest gebruikte aas: Maden, pellets, kaas (oud) en mini-boilies.
Meest gekozen vismethode: Met een feederhengel, voerkorfmontage en een onderlijn.
Barbeel vang je met name in de snel stromende rivieren van Nederland. Vis met een voerkorf die in de stroming blijft liggen, afhankelijk van de stroming 60 – 110 gram, en een onderlijn van 80 centimeter. Als aas zijn kaas, mini-boilies of barbel pellets van DSK favoriet.
Vis de barbeel feeder montage net achter de stroomnaad, juist rondom deze stroomnaden gaat de barbeel op zoek naar voedsel. Op dit soort stekken zijn jouw vangstkansen het grootst.
Wil je barbeel vangen of wedstrijden winnen met grote witvissen? Lees dan onze pagina over wedstrijdvissen.
Bittervoorn vangen

Meest gebruikte aas: Brood en kleine maden (pinkies), grote maden en caster.
Meest gekozen vismethode: Met een vaste stok, dobbermontage met een kleine haak net boven de bodem.
Bittervoons zijn het hele jaar door goed te vangen, het is een scholenvis dus als je er één weet te vangen. Dan heb je ook kans op meerdere bittervoorns. Het belangrijkste is om ze te vinden. Probeer eens met een vaste stok, dobber van 0,5 tot 0,75 gram en haakmaat 16 te vissen in de buurt van de waterplanten. Vis met een made of caster op de haak en je hebt goede kans om een bittervoorn te vangen. In de winter vind je ze op de diepere plekken van het viswater. Het belangrijkste is om een viswater in de buurt te vinden waar een groep bittervoorns zwemmen.
Wil je meer tips voor het vangen van voorns? Lees alles wat je over voorns wilt weten, op onze speciale pagina over voorn vissen.
Blankvoorn (Rutilus rutilus)

Meest gebruikte aas: Brood en kleine maden (pinkies), grote maden en caster.
Meest gekozen vismethode: Met een vaste stok, dobbermontage met een kleine haak net boven de bodem.
Blankvoorns zijn het hele jaar door goed te vangen, het is een scholenvis dus als je er één weet te vangen. Dan heb je ook kans op meerdere blankvoorns. Het belangrijkste is om ze te vinden. Probeer eens met een vaste stok, dobber van 0,5 tot 0,75 gram en haakmaat 16 te vissen in de buurt van de waterplanten. Vis met een made of caster op de haak en je hebt goede kans om blankvoorns te vangen. Gebruik eventueel voorn lokvoer op de blankvoorns naar jouw visplek te lokken. In de winter vind je de blankvoorns veel in de havens of andere beschutte plekken, voer dan met donker en schraal lokvoer.
Wil je tips voor het vangen van voorns? Lees alles wat je over voorns wilt weten, op onze speciale pagina over voorn vissen.
Brasem vangen (Abramis Brama)

Meest gebruikte aas: Regenwormen, brood, maden, caster, maïs en mini-boilies.
Meest gekozen vismethode: Met een vaste stok, dobbermontage met een kleine haak op de bodem. Of met een feederhengel, feeder-montage en een onderlijn.
Brasems zijn het hele jaar door dé wedstrijd vis nummer 1 van witvis wedstrijdvissers in Nederland. Je kunt er namelijk goed en gericht op vissen, ze zwemmen in ieder watertype van Nederland en óók grote brasems zijn goed mogelijk. Vis met de vaste stok of feeder in de buurt van diepteverschillen, waterplanten of obstakels in het water en je maakt goede kans een school brasems op je stek te krijgen. Vis met niet té attractief voer en je maakt goede kansen om ze te vangen. Té attractief voer trekt teveel voorns aan, dat werkt negatief op het aasgedrag van brasems. Zorg dus dat je lokvoer een dag van te voren is klaar gemaakt of op een andere manier schraal is.
Wil je tips voor het vangen van grote brasem? Lees alles wat je over brasem wilt weten, op onze speciale pagina over brasem vissen.
Donau Brasem (Abramis sapa)

Meest gebruikte aas: Maden, mais, pellets en mini-boilies.
Meest gekozen vismethode: Met een feederhengel, voerkorfmontage en een onderlijn.
Donau brasems zijn het hele jaar door goed te vangen en vaak bijvangst tijdens het voornvissen of brasem vissen. Het is lastig om je specifiek op het vangen van Donau brasems te richten. Met name in stromend water maak je goede kans.
Vis met niet té attractief voer en je maakt goede kansen om ze te vangen. Té attractief voer trekt teveel voorns aan, dat werkt negatief op het aasgedrag van Donau brasems. Zorg dus dat je lokvoer een dag van te voren is klaar gemaakt of op een andere manier schraal is.
Wil je tips voor het vangen van brasems? Lees alles wat je over brasem wilt weten, op onze speciale pagina over brasem vissen.
Giebel vangen (Carassius gibelio)

Meest gebruikte aas: Dauwpieren, maden, maïs en mini-boilies.
Meest gekozen vismethode: Met een vaste stok en elastiek montage, dobbermontage met een stevige haakmaat 12 net boven de bodem. Of met een method feederhengel, method-montage en een onderlijn.
Vissen op giebel is vergelijkbaar met kroeskarper.
- Gebruik een method montage en method feeder voer.
- Voer op wateren waar giebel veel voorkomt.
- Bevis de oeverzone en voer regelmatig kleine hoeveelheden lokvoer bij.
- Vis tijdens de schemer voor actieve giebel.
Let op: Zorg dat het aas op de juiste diepte wordt aangeboden en gebruik licht materiaal.
Kolblei vangen (Blicca bjoerkna)

Meest gebruikte aas: Maden, casters, mais, pellets en mini-boilies.
Meest gekozen vismethode: Met een vaste stok of feederhengel, voerkorfmontage en een onderlijn.
Kolblei, ook wel vaak “bliek” genoemd, zijn het hele jaar door goed te vangen en vaak bijvangst tijdens het voornvissen of brasem vissen. Het is lastig om je specifiek op het vangen van kolblei te richten. Met name in licht stromend water maak je goede kans.
Vis met niet té attractief voer en je maakt goede kansen om ze te vangen. Té attractief voer trekt teveel voorns aan, dat werkt negatief op het aasgedrag van kolblei. Zorg dus dat je lokvoer een dag van te voren is klaar gemaakt of op een andere manier schraal is.
Kopvoorn vangen (Squalius cephalus)

Meest gebruikte aas: Brood, maden, maïs, wormen en kleine aasjes.
Meest gekozen vismethode: Met een flexibele hengel, dobber met maden of met een vlieg/broodkorst aan het oppervlak in de zomer.
Trotten is ook voor kopvoorn de mooiste manier om ze te vangen. Ga in de zomer naar een snelstromende rivier en gooi met regelmaat enkele stukjes drijvend brood tussen de kribben. Als je op gegeven moment vissen ziet azen, zijn dat waarschijnlijk winde of kopvoorn. Laat een onverzwaard dobbertje en een haakje met brood mee drijven met de stroom en wacht tot het dobbertje word weg getrokken.
Deze visserij is écht fantastisch en kan met weinig en licht materiaal, ideaal! Ook op de klassieke witvistechnieken zoals de vaste stok en feeder is kopvoorn goed te vangen, zowel op stilstaand als op stromend water.
Wil je kopvoorn vangen of wedstrijden winnen met grote witvissen? Lees dan onze pagina over wedstrijdvissen.
Kroeskarper vangen(Carassius carassius)

Meest gebruikte aas: Maïs, mini-boilies, maden of mestpier.
Meest gekozen vismethode: Met een vaste stok en elastiek, dobbermontage met een stevige haakmaat 10 op de bodem. Of met een method feeder, method feederkorf montage en een onderlijn.
Vissen op kroeskarper is vergelijkbaar met giebel.
- Zoek wateren met een goed bestand aan kroeskarper.
- Voer met pellet voer of andere lokvoer met hoog percentage vismeel.
- Bevis de oeverzone en voer zes voerballen in het water.
- Vis met korte opslag of strakke lijn om de aanbeten goed te zien.
- Vis tijdens de schemer voor actieve kroeskarper.
Let op: Zorg dat het aas op de juiste diepte wordt aangeboden en gebruik licht materiaal.
Ruisvoorn/Rietvoorn vangen (Scardinius erythrophthalmus)

Meest gebruikte aas: Brood en kleine maden (pinkies), grote maden en caster.
Meest gekozen vismethode: Met een matchhengel, vissen met een dobber en een stukje brood aan de oppervlakte.
Of met een vaste stok, dobbermontage met een kleine haak net boven de bodem.
Ruisvoorns zijn het hele jaar door goed te vangen, het is een scholenvis dus als je er één weet te vangen. Dan heb je ook kans op meerdere ruisvoorns. Probeer eens met een vaste stok, dobber van 0,5 tot 0,75 gram en haakmaat 16 te vissen in de buurt van de waterplanten. Vis met een made of caster op de haak en je hebt goede kans om ruisvoorns te vangen. Gebruik eventueel voorn lokvoer op de ruisvoorns naar jouw visplek te lokken. In de winter vind je de ruisvoorns veel in de havens of andere beschutte plekken, voer dan met donker en schraal lokvoer.
Wil je tips voor het vangen van voorns? Lees alles wat je over voorns wilt weten, op onze speciale pagina over voorn vissen.
Serpeling vangen (Leuciscus leuciscus)

Meest gebruikte aas: Brood, maden, maïs, wormen en kleine aasjes.
Meest gekozen vismethode: Met een feederhengel, voerkorfmontage en een onderlijn.
Serpeling is in Nederland kun je serpeling vangen in beken in de achterhoek, twente en zuid-limburg. De Swalm, De Dinkel en de Geul bevatten veel serpeling. Trotten is voor serpeling de mooiste manier om ze te vangen.
Ga in de zomer naar een snelstromende of zwakstromend riviertje/beek en gooi met regelmaat enkele maden mee met de stroming. Laat een onverzwaard dobbertje en een haakje met een made mee drijven met de stroom en wacht tot het dobbertje word weg getrokken.
Deze visserij is écht fantastisch en kan met weinig en licht materiaal, ideaal!
Sneep vangen (Chondrostoma nasus)

Meest gebruikte aas: Brood, maden, maïs, wormen en kleine aasjes.
Meest gekozen vismethode: Met een feederhengel, voerkorfmontage en een onderlijn.
Het vangen van snepen is lastig vanwege hun voedingspatroon. Vis statisch op stromend water met een voerkorf op de bodem voor een goede vangkans. Spot je snepen, lok ze dan met voer naar een bepaalde plek stroomopwaarts en gebruik een combinatie van partikels, maden of pellets als voerspoor.
Voer regelmatig kleine hoeveelheden bij tijdens het vissen om de sneep actief te houden. Reken op ongeveer 2 kg partikels, 2 kg pellets en 1.5 liter maden voor een dag sneep vissen.
In de zomer is de sneep ook te vangen met de vliegenhengel en nimf of natte vlieg.
Vetje vangen (Leucaspius delineatus)

Meest gebruikte aas: Pinkies of Vers de Vase (muggenlarve).
Meest gekozen vismethode: Met de vaste stok, vissen met een kleine dobber.
Vetjes zijn met name in de zomer goed te vangen in de buurt van de waterplanten. Probeer eens met een vaste stok en een lichte 0,5 grams dobber en haakmaat 18 een paar centimeter onder het oppervlak te vissen. Vis met 1 pinkie, 1 made of 1 caster en je kans op het vangen van van een vetje is heel groot. Vis op deze manier een paar sloten in de regio af en je komt er vanzelf achter in welk viswater het vetje bij jou in de buurt zwemt.
Winde vangen (Leuciscus idus)

Meest gebruikte aas: Brood, maden, caster, maïs en mini-boilies.
Meest gekozen vismethode: Met een feederhengel, feeder-montage en een onderlijn. Of met een matchhengel, vissen met een dobber en een stukje brood aan de oppervlakte.
Trotten is de mooiste manier om winde te vangen. Ga in de zomer naar een snelstromende rivier en gooi met regelmaat enkele stukjes drijvend brood tussen de kribben. Als je op gegeven moment vissen ziet azen, zijn dat waarschijnlijk windes. Laat een onverzwaard dobbertje en een haakje met brood mee drijven met de stroom en wacht tot het dobbertje word weg getrokken.
Deze visserij is écht fantastisch en kan met weinig en licht materiaal, ideaal! Ook op de klassieke witvistechnieken zoals de vaste stok en feeder is winde goed te vangen, met name op stromend water.
Wil je winde vangen of wedstrijden winnen met grote witvissen? Lees dan onze pagina over wedstrijdvissen.
Zeelt vangen (Tinca tinca)

Meest gebruikte aas: Brood, wormen, maïs, maden, caster of mini-boilies.
Meest gekozen vismethode: Met een matchhengel, vissen met een dobber en maïswormen op de bodem. Of met een (method-)feederhengel, feeder-montage en een onderlijn.
Zeelt is een mooie en sterke vis om te vangen. Met name de witvissers vangen de zeelt graag. Vis met de feederhengel of vaste stok met elastiek in de buurt van waterplanten en je maakt goede kans om zeelt te vangen. Voer combinaties met pellets en vismeel zijn favoriet. Qua aas maak je de meeste kans met verse pieren, maïs of mini-boilies.
Wil je tips voor het vangen van zeelt? Lees alles wat je over zeelt wilt weten, op onze speciale pagina over zeelt vissen.
Bijvangsten witvissers:
Stekelbaars vangen (Perca fluviatilis)

Meest gebruikte aas: Dauwpieren en regenwormen, maden, stukjes vis en kleine kunstaasjes.
Meest gekozen vismethode: Met een vaste stok of feederhengel, vaak als het aas in beweging is.
Wil je specifiek meer kans maken op stekelbaars als bijvangst? Voeg dan vleesmeel of bloedmeel toe aan je lokvoer. Let op, niet meer dan 5% toevoegen.
Wil je minder stekelbaars vangen, vis dan statisch op de bodem en zorg ervoor dat je aas zo min mogelijk in beweging is. Ook het sneller laten afzinken van je haak kan ervoor zorgen dat de stekelbaars geen kans krijgt om je aas te pakken.
Grondels vangen







- Pontische Grondel | Neogobius fluviatilis
- Zwartebekgrondel | Neogobius melanostomus
- Marmergrondel | Proterorhinus marmoratus
- Witvingrondel | Romanogobio albipinnatus
- Riviergrondel | Gobio gobio
- Kesslers Grondel | Ponticola kessleri
- Rivierdonderpad | Cottus Gobio
Meest gebruikte aas: Regenwormen of maden
Meest gekozen vismethode: Met een vaste stok, dobbermontage met een kleine haak net boven de bodem. Of met een feederhengel, feeder-montage en een korte onderlijn waardoor het aas vlak boven de bodem veel beweegt.
Wil je minder grondels vangen, voer dan minder aas bij. Dus meer schraal lokvoer.
Wil je veel grondels vangen, vis dan 1-2 centimeter boven de stenen of harde bodem en voer met veel aas zoals maden of pinkies.
Karper vangen (Cyprinus Carpio)

Meest gebruikte aas: Boilies, partikels en brood.
Meest gekozen vismethode: Met een karperhengel, loodmontage en een karper-onderlijn. Of met een dobberhengel (karper), broodkorstjes/dobbers aan het oppervlak in de zomer.
Wil je meer karper vangen? Kies er dan voor om je stek zo rustig mogelijk te houden en geen kleinere vissoorten te haken. Iedere inhaking verstoort de plek en verjaagd eventuele aanwezige karper. Vang de kleinere vissen niet door groter aas te vissen of iets buiten het voer te gaan vissen en je kansen op het vangen van schubkarper of spiegelkarper nemen toe.
Graskarper vangen (Ctenopharyngodon Idella)

Meest gebruikte aas: Partikels, tijgernoten, maïs, boilies en brood.
Meest populaire vismethode: Met een karperhengel, broodkorsten aan het oppervlak in de zomer. Of met een karperhengel, loodmontage en een karper-onderlijn.
Er wordt doorgaans weinig graskarper als bijvangst gevangen tijdens het witvissen. Er is dan ook niet specifiek wat aan te doen om ze niet te vangen. Regelmatig opnieuw inwerpen en zo de stek iets verstoren zou helpen om ze niet te vangen.
Zou je ze wel willen vangen zijn het gebruik van veel maïs en scopex-achtige flavours aan te raden. Wil je wel gericht op graskarper vissen? Lees dan onze tips.
Witvis soorten vangen: 6 gouden tips!
Identificatie van witvis: Witvis omvat verschillende soorten zoals brasem, voorn, kolblei, rietvoorn, en winde. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en aasgedrag, dus het is handig om te weten waar in het water je ze kunt vangen.
Het juiste aas: Iedere witvis soort is dol op specifieke soorten aas. Het kiezen van het juiste aas zal het verschil maken in je vangsten.
Vistechnieken: Witvissen omvat verschillende vistechnieken. Je moet weten welke gebruikt worden om jouw beoogde witvis soort vangen; zoals de vaste stok met elastiek, feeder vissen, en/of method vissen. Elke techniek heeft zijn eigen voordelen.
Visuitrusting: Zorg ervoor dat je beschikt over de juiste visuitrusting, zoals een geschikte witvis hengel, witvislijn, witvishaken, en witvis dobbers. De goede uitrusting helpt bij het vangen van jouw beoogde soort.
Locatie: Witvis zwemt overal in Nederland, maar niet in ieder water zwemt een vetje, grondel, barbeel of kroeskarper. Wil je een specifieke soort vangen, verdiep je dan eerst in de locatie, dit helpt je al bij het vangen van deze soort. Kies na het juiste viswater ook de meeste succesvolle techniek en je vangstkansen op deze soort nemen enorm toe!
Het weer en het seizoen: Houd rekening met het weer en het seizoen, omdat dit van invloed kan zijn op de activiteit van jouw witvis soort.

In Nederland kun je 15 witvissoorten vangen:
- Alver (Alburnus Alburnus / Gevlekte alver | Alburnoides bipunctatus)
- Barbeel (Barbus barbus)
- Bittervoorn
- Blankvoorn (Rutilus rutilus)
- Brasem (Abramis Brama)
- Donau Brasem | Abramis sapa
- Giebel (Carassius gibelio)
- Kopvoorn
- Kroeskarper (Carassius carassius)
- Ruisvoorn/Rietvoorn (Scardinius erythrophthalmus)
- Serpeling (Leuciscus leuciscus)
- Sneep (Chondrostoma nasus)
- Vetje (Leucaspius delineatus)
- Winde (Leuciscus idus)
- Zeelt (Tinca tinca)
Wij geven je tips per witvis soort!
Witvis leeft in Nederland in het zoete binnenwater. Hierin kennen we onderstaande 15 soorten. Afhankelijk per soort azen ze op de bodem of aan waterplanten. Sommige soorten hebben voorkeur voor snelstromend water, andere soorten kom je vaker tegen in stilstaand water.
- Alver (Alburnus Alburnus / Gevlekte alver | Alburnoides bipunctatus)
- Barbeel (Barbus barbus)
- Bittervoorn
- Blankvoorn (Rutilus rutilus)
- Brasem (Abramis Brama)
- Donau Brasem | Abramis sapa
- Giebel (Carassius gibelio)
- Kopvoorn
- Kroeskarper (Carassius carassius)
- Ruisvoorn/Rietvoorn (Scardinius erythrophthalmus)
- Serpeling (Leuciscus leuciscus)
- Sneep (Chondrostoma nasus)
- Vetje (Leucaspius delineatus)
- Winde (Leuciscus idus)
- Zeelt (Tinca tinca)