5 tips – Zeeltvissen in december

5 tips - Zeelt vissen in december

December is een lastige maand voor het vissen op zeelt. Of je nu een beginnende visser bent die zijn eerste zeelt wil vangen, of een ervaren visser die op zoek is naar grote zeelt, wij hebben de tips en tricks die je nodig hebt om succesvol te zijn tijdens het zeelt vissen in december.
Sportvisbrigade | Visstekken | Vissen in Nederland | Visvakanties in Nederland
Sportvisbrigade
Auteur

Tip 1. Vis in de buurt van beschutte stekken

De zeelten scholen samen en bereiden zich voor op de winter. Met name de noordenwind en regen in de nacht koelen het water af. 

De zeelt trekt massaal naar overhangende takken, duikers en/of andere beschutte stekken. Hier liggen de zeelten buiten bereik van de koude wind en regen. Dit maakt het topstekken in de winter voor onder andere zeelt.

Tip 2. Penvissen op zeelt is wat je wil

Als je op zoek bent naar een effectieve en opwindende manier om zeelt te vangen, is pen vissen een geweldige techniek om te proberen in de maand december. Deze vorm van vissen vereist nauwkeurigheid, geduld en een goed oog voor detail.

Om succesvol te zijn bij het pen vissen op zeelt:

  1. Kies de juiste pen: Ga voor een dobber (pen) die voldoende drijfvermogen heeft om je aas en haak te dragen, maar ook gevoelig genoeg is om de kleinste aanbeten van zeelt op te merken. Een langwerpige dobber met een dunne antenne is ideaal voor het detecteren van de subtiele bewegingen.
  2. Pas de diepte aan: Experimenteer met de diepte waarop je de dobber afstelt. Zeelten zwemmen vaak op verschillende hoogtes langs het kanttalud, afhankelijk van de temperatuur en voedselbronnen. Door de diepte aan te passen, kun je je aas precies op de juiste plek aanbieden. Gebruik drie stuitjes; 1 onder de dobber en twee erboven. Zodoende kun je snel wisselen tussen 2 stekken en dieptes zonder telkens weer af te hoeven peilen.
  3. Wees geduldig en observeer: Bij het pen vissen is geduld een essentiële eigenschap. Observeer nauwlettend de bewegingen van de dobber en eventuele rietstengels. Een subtiele tik, een lichte schommeling of een plotselinge wegtrekker kunnen wijzen op een aanbeet. Wees alert en reageer snel.

Met het penvissen op zeelt, kun je snel leren zeelt vissen.

Tip 3. Kies voor diepere stekken

Diepe plekken zijn interessant als jouw viswater weinig obstakels kent, check de diepe gaten dan op Sonar Chart of Genesis maps. Zoek nabij duikers en bruggen, ze liggen bijna stil op de bodem op beschutte plekken. 

Tip 4. Ken je de hit en run techniek?

Ga hit en run vissen op zeelt. Zeelt is vaak op zoek naar voedsel. Met deze actieve visstijl verplaats je snel van plek naar plek om de zeelt te vinden.

Begin de visdag met het licht aanvoeren van meerdere interessante stekken. Onthoud deze of schrijf ze ergens op. Ga daarna terug naar de eerst gevoerde stek en vis daar 15 tot 30 minuten, geen actie? Verkas dan naar de volgende stek. Vang je wel eerder een mooie zeelt, dan start de tijd opnieuw. Een half uur geen aanbeten betekent verkassen naar de volgende stek.

Heb je de hele dag beschikbaar? Voer dan ook bij het verlaten van de stek nog eventjes wat voer en kom later op de dag nog eens terug met je zeelt hengel.

 

Tip 5. De zeelt heeft een korte aasperiode

De aasperiode is, op de stek na, de belangrijkste factor om rekening mee te houden bij het zeeltvissen in de winter! De aastijden kunnen soms maar één uur per dagdeel zijn, of soms maar 20-30 minuten. Zorg er dus voor dat als het bijt moment begint, jouw aas in positie ligt. 

Zorg dat je reserve onderlijnen, voer en desnoods een hakensteker bij de hand hebt zodat je snel kan handelen.

Wil je beginnen met zeeltvissen? Houdt dan rekening met de aasperiodes per jaargetijde, deze zijn in de zomer langer dan in de winter. Dit maakt de zomer interessanter voor beginners om te starten met zeeltvissen.

zeeltvissen | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *