Zeeltvissen voor beginners

Basis voor het zeeltvissen

Zeelt is misschien niet de makkelijkste witvis om te vangen, wel één van de leukste/mooiste om te vangen. Wij nemen jou mee en geven je uitleg van de eerste worp tot aan het vangen de jouw eerste zeelt. Start met zeeltvissen en wie weet ben jij volgend jaar de zeelt-expert..
Sportvisbrigade
Sportvisbrigade
Auteur

Zeeltvissen voor beginners; zo begin je:

Leren zeeltvissen

Zeeltvissen is een specialistische visserij, en vaak is zeelt de welkome bijvangst van het witvissen. Toch kun je er gericht op vissen, mits je natuurlijk de juiste stekken kiest en techniek gebruikt.

Wij geven je tekst en uitleg hoe je de stekken benaderd, wat je nodig hebt, geven je de juiste vistechniek om mee te beginnen en helpen je qua aaskeuze. 

Zeeltvissen; dit heb je nodig om te beginnen

  • Zeelt hengel
  • Zeeltmolen
  • Nylon lijn 0,24 honderdste
  • Micro ton+speldwartel 
  • Dobber (engelse pen)
  • Zachte knijploodjes
  • Siliconen stuitjes
  • Kleine karperhaak mt. 8
  • Zoete maïs
Zeeltvissen voor beginners | Sportvisbrigade.nl

Zeelthengel klaar maken

De zeelthengel maak je klaar door de nylon hoofdlijn op je zeelt molen te spoelen. Als de hoofdlijn op je molen zit, haal je de lijn door alle geleide-ogen van de zeelt hengel heen.

Zorg voor iets overlengte qua hoofdlijn, dit geeft je ruimte om eenvoudig de “zeelt dobber-montage” erop te zetten.

De dobbermontage zet je erop door;

  1. Je nylon lijn door het lusje van de siliconen stuitjes te rijgen en een siliconen stuitje op de lijn te trekken.
  2. Schuif de tonwartel met speldwartel op je nylon hoofdlijn te rijgen.
  3. Rijg opnieuw je nylon lijn door het lusje van de siliconen stuitjes en rijg een siliconen stuitje op de lijn.
  4. Knoop de zeelt vishaak aan de hoofdlijn.

Je dobbermontage is nu compleet (je moet alleen nog even de dobbber uitloden aan de waterkant).

We raden aan om te beginnen met een dobber montage, hierdoor leer je het zeeltvissen het snelste. Je kunt altijd op een later moment een feederhengel of methodhengel aanschaffen en het statische zeeltvissen ontdekken. Door actief op zoek te gaan naar zeelt, leer je het snelste stekken herkennen, in te spelen op de omstandigheden en wordt je een betere zeeltvisser.

Uitrusting voor beginners

Met je eigen zeelt hengel + molen combinatie en montage kun je al naar de waterkant gaan om te vissen. Het is slimmer om nog iets meer te investeren in je basis uitrusting, dit is uiteindelijk weer voordeliger en veiliger voor de vis. Denk hierbij aan een hakensteker en onthaakmatje.

Wil je een vismolen kopen maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees onze handige tips en adviezen om de juiste vismolen te kiezen die past bij jouw visstijl, ervaringsniveau en budget. Van je eerste vismolen tot aan je eerste vishengel, wij helpen je graag. 

Je kunt een kleine vistas of koffer aanschaffen om daar een kleine hengelsteun, dobbers, onderlijntjes of andere accessoires in te doen. Hierdoor neem je alles handzaam en compact mee naar de waterkant. Mocht je dan je lijn een keer knappen, hoef je niet te stoppen met vissen.

Na je basis uitrusting kun je altijd je zeelt uitrusting uitbreiden met foudraal, leefnet, schepnet of andere accessoires die je mist in je visserij.

zeeltvissen | Sportvisbrigade.nl

Zeeltvissen How-to

Zeeltvissen in 8 stappen uitgelegd;

  1. Zoek thuis op je computer of rijdend met de auto naar interessante zeelt stekken zoals duikers, bruggen, rietkragen of diepere kuilen van een viswater. Gebruik eventueel Sonar Chart Viewer om op zoek te gaan naar de diepere delen van jouw viswater.
  2. Voer van deze stekjes de 4-5 interessantere stekken één of twee dagen voor met zoete maïs.
  3. Ga op de visdag vroeg of laat in de middag op pad.
  4. Stel je dobber zo af dat je aas + 20 centimeter vislijn op de bodem liggen(Peil dit uit naast je stek, niet pal bovenop de gevoerde stek).
  5. Leg/werp je dobber in en voer 20-30 korrels maïs verspreid rondom je dobber (voer ongeveer een oppervlak van 2 vierkante meter met die 20-30 korrels).
  6. Heb je beet, wacht dan tot de dobber volledig onderwater is en van positie veranderd. Sla dan in tegengestelde richting voorzichtig aan.
  7. Vis deze stek een 30 minuten, geen beet = verkassen naar de volgende stek. Zo vis je alle gevoerde stekjes af en vang jij jouw eerste zeelt.

Ps. je voert de korrels maïs wat ruimer, zodat de zeelt moet zwemmen tussen iedere korrel. Dit bevordert de inhaking. Als je te compact voert, verplaatst de zeelt zich amper en is deze moeilijker te vangen.

Beginnen met zeeltvissen

Het begin is altijd lastig, toch kan zeeltvissen op de eerste dag al behoorlijk succesvol zijn. Als je wilt beginnen met zeeltvissen zorg dan dat je dat je goed voorbereid op pad gaat en in het bezit bent van de juiste viskleding en vispas. 

Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.

Doordat je beter gekleed bent, ook voor slechte weersomstandigheden houdt je het langer vol aan de waterkant. Hierdoor vang je vaak ook meer omdat je ook de weeromslag vist. Dit zijn juist te momenten dat zeelt gaat azen en ze goed vangbaar zijn.

Veelgebruikte zeelt technieken

De 4 meest gebruikte zeelt technieken zijn;

  • Methodvissen/feedervissen; Veelgebruikte passieve manier van zeeltvissen. Door je stek op te bouwen met voer en voerkorf creëer je een voerstek die witvis en/of zeelt aantrekt.
  • Dobber montage; De dobber montage is meest effectief voor het vissen op zeelt. Met name voor de beginnende visser omdat je actief zoekt en leert tijdens het zeeltvissen.
  • Free-linen; Specialistische manier van zeeltvissen waarbij je geen lood en geen dobber gebruikt. Deze finesse techniek is vooral interessant in moeilijke stilstaande viswateren met een goed visbestand qua zeelt.
  • Matchvissen op zeelt; Ook voor de specialist, het is een techniek die veel kennis vraagt. Door op afstand te vissen met de dobber kun je secuur vissen op zeelt zonder inslag van een zware voerkorf. Hierdoor verstoor je minder en vang je vaak meer.

Wanneer gebruik je welke dikte en sterkte nylon vislijn? Wij helpen je de juiste nylon vislijn kiezen!

Zeeltvissen, hoe wat en waar?

Als begint met zeeltvissen is het slim om te weten hoe je vist, wat je aas is en waar je vist.

Hoe: Dobber, is voor de beginnende visser zoals hierboven genoemd het meest effectief en simpel om te leren.

Wat: Begin met het vissen met zoete maïs. Hiermee is iedere dag wel zeelt te vangen mits je binnen de aastijd op de juiste stek vist.

Waar: Vis bij duikers, waterplanten en/of diepere stekken van het water. Dit zijn afhankelijk van het jaargetijde over het algemeen veruit de beste stekken voor het zeeltvissen.

Zeeltvissen per seizoen

De zeelt is vanaf het voorjaar tot en met het najaar goed te vangen. In de winter zijn ze ook goed te vangen alleen zijn de aastijden véél korter, wat het moeilijker maakt dan andere jaargetijden. Ze hebben wel voorkeur voor bepaalde waterlagen of zones in het viswater. Dit wisselt per seizoen, wij geven je uitleg per seizoen waar de zeelt zwemt en hoe ze te vangen;

Zeeltvissen in de lente

Als de watertemperatuur boven de 10 graden is, worden de zeelten actiever en gaan ze eten. De meeste kans op een aanbeet heb je als je rondom opkomende waterplanten vist.

De beste techniek is met de dobber: vis met wormen, mini-boilies of zoete maïs. Qua voer kun je het gebruikte aas bijvoeren of kiezen voor lokvoer of pelletvoer. Zoek ondiepere stekken bij zonnig weer.

Vis met een haak maat 8 en afhankelijk van je aaskeuze kies je voor een hair naast de haak, of niet. Blijf wel zoeken naar de zeelt, dus maak meerdere stekjes en vis deze om-en-om af. Heb je de zeelt gevonden? Vis dan nog even door, zeker in het voorjaar tref je vaak 4-5 zeelten bij elkaar aan.

Zeeltvissen in de zomer

In de zomer vis het beste op zeelt tegen de lelievelden aan, hier paait de zeelt ook af. Voer met pelletvoer, schraal lokvoer met veel wormen en/of zoete maïs. Zowel de dobber als met de methodfeeder maak je goede kans op zeelt.

De zeelt paait kort na de paaitijd van de karpers. De zomer is de paaitijd van de zeelt, wil je in de paaitijd zeelt vangen dan moet je dus in de buurt van de paaizones vissen.

Met name de vroege ochtend tot aan het middaguur is het goed vissen op zeelt. Zeker op de warmere dagen zie je dat de zeelt gedurende het heetste moment van de dag wat slomer aast. Ze zijn dan nog steeds goed vangbaar, de ochtend en avond zijn gewoon effectiever en beter qua aantal aanbeten per uur vistijd.

Zeeltvissen in de herfst

Als de temperatuur weer terug is op ongeveer 14-15 graden, beginnen de zeelten weer de hele dag actiever te zoeken naar voedsel. 

Je vangt zeelt in de herfst nog steeds op de bodem en in de buurt van de waterplanten, de inmiddels afstervende lelievelden blijven zeelt hotspots. De eerste zeelten zullen ook alvast richting de winterholdings gaan, dit maakt het vissen rondom duikers, overhangende bodem of de diepere zones van een water ook interessant.

De diepere zones zijn met name interessant bij koude nachttemperaturen of koude dagen. Is er sprake van een indian-summer dus een warme herfst? Blijf dan de zeelt zo lang mogelijk ondiep zoeken.

Zeeltvissen in de winter

Zeeltvissen in de winter vereist iets meer inzet en kennis om even succesvol te kunnen zijn, als in bijvoorbeeld de zomer. 

De aastijden zijn korter, je hoeft dus minder tijd per stek te vissen om goed te vangen. Steek je energie en vistijd vooral in het beïnvloeden van de aastijden, zodat jouw beoogde stek op het juiste moment productief is. Ga bijvoorbeeld je stekken voorvoeren en maak gebruik van attractoren in je voer. Wil je meer tips? Lees dan ons aparte blog over het zeeltvissen in de winter.

Check onze complete Zeelt Kalender om per maand, de beste stek, techniek en aas te lezen.

Leren vissen voor beginners:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *