Vissen in het Noord-Willemskanaal

Vissen in het Noord-Willemskanaal

Zin voor avontuur en op zoek naar een uitdagende visplek? Het Noord-Willemskanaal is de perfecte bestemming voor sportvissers! Met zijn diverse vissoorten en prachtige natuur of industrie omgeving is het Noord-Willemskanaal een populaire plek voor vissers van alle niveaus. Pak je vishengel en maak je klaar voor een avontuurlijke dag vissen op het Noord-Willemskanaal na het lezen van onze tips!
Sportvisbrigade | Visstekken | Vissen in Nederland | Visvakanties in Nederland
Sportvisbrigade
Auteur

De geschiedenis van het Noord-Willemskanaal

Bron: Wikipedia

Hoewel de meeste vaarwegen in Nederland zijn aangelegd door overheden, is het Noord-Willemskanaal aangelegd door een commerciële onderneming, de Noordwillemskanaal-Maatschappij. De concessie werd in 1858 verleend, in 1861 werd het traject voor de scheepvaart opengesteld. Het kanaal is genoemd naar koning Willem III. Het werd eerst Willemsvaart genoemd en omdat in Noord-Brabant zich al een Willemsvaart bevond, werd de aanduiding Noord hieraan toegevoegd. Later werd de naam gewijzigd in kanaal, waarbij de toevoeging Noord bleef. Er zijn overigens nog twee andere Willemsvaarten: de Willemsvaart bij Zwolle en de Willemsvaart in Zuidoost-Drenthe.

In Groningen is een verbinding via het Eendrachtskanaal met het Hoendiep en via het Verbindingskanaal met het Eemskanaal en het Van Starkenborghkanaal. Via de Nijveensterkolk is het voor kleine boten mogelijk om van het Paterswoldsemeer naar het Noord-Willemskanaal te varen.

Het kanaal heeft drie schutsluizen:

  • Sluis Peelo ten noorden van Assen;
  • Sluis Yde-Vries (Sluis III), ongeveer 1½ km ten noorden van Vries (Vriezerbrug);
  • Sluis De Punt (Sluis IV), bij De Punt.
Vissen in het Noord-willemskanaal

Omdat het kanaal ten zuiden van de stad Groningen grotendeels samenvalt met het riviertje Hoornsediep (het ‘Groningse’ deel van de Drentsche Aa), is dit gedeelte ook met de naam Hoornsediep aangeduid; een straatnaam langs het kanaal houdt de relatie in stand. De Hoornsedijk, de slingerende dijk tussen het kanaal en de twee overgebleven gedeelten van het Hoornsediepje, is een geliefd onderdeel van fietstochtjes van de stadjers. Het Pieterpad loopt ook over deze dijk.

Stuw-/stroomvakken Noord-Willemskanaal

Het Noord-Willemskanaal (ook: Willemsvaart of kortweg Vaart) stroomt door de provincies Drenthe en Groningen, en is de scheepvaartverbinding tussen de Drentsche Hoofdvaart ten westen van Assen (Asserwijk) en de stad Groningen (Zuiderhaven). Het kanaal is 38 km lang en heeft een gemiddelde diepte van 2 m.

Assen - Vries

Het stuw-/stroomvak tussen Assen en Vries is een uitstekende plek om te vissen op roofvis en witvis. Vooral snoekbaars, baars en voorn zijn hier goed te vangen.

Met name bij de wedstrijdvissers is het Havenkanaal deel bekend, zeker in de winter periode vinden er meerdere wedstrijden plaats ten oosten van Assen nabij het stadsbedrijvenpark. Mede door de goede vissteigers kun je hier goed zitten voor een visdag vol actie.

Vries - Yde

Het stuw-/stroomvak tussen Vries en Yde is een favoriete visplek onder karpervissers. Mede door diverse onderhoudsuitzettingen kun je hier goed karpers vangen.

Er zijn diverse mooie plekken langs de kant waar je je tent op kunt zetten en heerlijk kunt genieten van een visdag. Ook is dit stuw-/stroomvak populair onder sportvissers die graag op snoek en snoekbaars vissen.

Vissen in het noord-willemskanaal

Yde - Groningen

Het stuw-/stroomvak tussen Yde en Groningen is een uitdagende plek om te vissen. Door de grote lengte en open verbindingen is het hier vooral geschikt voor ervaren vissers. Maar als je goed je best doet, kun je hier wel mooie vangsten binnenhalen. Vooral roofvissen als voorn, brasem, snoek, snoekbaars en baars zijn hier goed te vangen. Voor het karpervissen moet je het trekgedrag een beetje leren kennen door de seizoenen heen om succesvol te zijn.

Karpervissen op het Noord-Willemskanaal

Het Noord-Willemskanaal is fantastisch voor karpervissers, mede dankzij de onderhoudsuitzettingen heeft het kanaal een goed karperbestand. De karpervissers moeten wel even zoeken en voorwerk doen voor goede stekken, eenmaal gevonden is er echt een visje te vangen.

In de zomers trekken de karpers naar de ondiepere delen van het kanaal om af te paaien. In de winter kun je ze beter zoeken op de diepere delen van het kanaal of in de delen die buiten bereik van de koude noordenwind vallen. 

Als je in de zomer nacht gaat vissen op het Noord-Willemskanaal, wacht dan met “zwaarder” voeren tot de laatste (pleziervaart-)boot langsvaart. Check hiervoor even de sluistijden en apps zoals Marine traffic of Shipfinder. Nadat de laatste boot langs is gekomen kun je meer voer brengen omdat dit langer blijft liggen. Zodoende heb je goede kansen in de nacht en is het vangen van één karper per nacht zeker mogelijk.

Roofvissen op het Noord-Willemskanaal

Snoekbaarsvissen op het Noord-Willemskanaal is met name goed te rond de schemering. Vis met een dood visje aan een sleepje in de buurt van bruggen of diepere stekken en je maakt veel kans tijdens het kantvissen op snoekbaars.

Snoek vang je het beste door trollend te vissen langs de taluds van de vaargeul, zowel het trollen met de fireball alsook het trollen met kunstaas is erg effectief. 

Baarsvissen op het Noord-Willemskanaal is goed zoeken, de meeste kans maak je rond de taluds van de insteekhavens of zwaaikommen. Hier profiteert de baars van de kleine aasvissen die zich hier vaak ophouden. Vis traag met kleine shads of creature baits en gebruik een ultra light hengel want de aanbeten zijn vaak voorzichtig.

Witvissen op het Noord-Willemskanaal

Witvissen doe je met de vaste stok op 11 meter net achter de talud rand, vis met schraal voer en een dobber van 0,5 – 2,5 gram afhankelijk van de stroming en je maakt goede kans op een leuk dag vol vangsten van voorn tot grote brasem.

Feedervissen op het Noord-Willemskanaal kan het beste met de korf strak tegen de overkant of tegen het talud aan van de overkant. Door te vissen met pelletvoer of schraalvoer en mini-boilies of pieren maak je goede kans op grote brasem. Wil je liever voorns, kolblei en kleinere witvis vangen kies dan voor het vissen met maden.

Bootvissen op het Noord-Willemskanaal

Dit is de meest effectieve manier van roofvissen op het Noord-Willemskanaal, met de boot! Alle stekken worden daardoor bereikbaar en waar je een aanbeet krijgt kun je nauwkeurig uitvissen. Let wel goed op tijdens het vissen want je bent te gast en de commerciële scheepvaart gaat gewoon door. 

Leg jezelf vast in een insteekhaven om nauwkeurig stekken uit te werpen op baars, vis de diepe stekken uit op snoekbaars of ga lekker trollend op zoek naar snoek. 

Een goede trailerhelling aan het Noord-Willemskanaal is lastig te vinden(op die in Groningen stad na), dus ook het vissen met eigen rubberboot is ideaal op dit water.

Noord-willemskanaal - Vissen in Assen

Tips en Tricks voor het vissen op het Noord-Willemskanaal

Het Noord-Willemskanaal is een ideaal water om lekker een dagje te gaan vissen in de zomer als je op vakantie bent in Drenthe. Let op, kijk in de zomer uit met zwemmen in het Noord-Willemskanaal, de scheepvaart gaat gewoon door.

In het voorjaar, najaar en winter is het een kwestie van de vis zoeken, maak meerdere stekjes en vis deze 1 voor 1 af. Heb je de vis gevonden, blijf dan lekker zitten en beleef een visdag vol actie.

Heb jij nog tips en tricks voor ons om te delen met anderen? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in onze tekst. 

Alvast bedankt namens alle andere vissers. 

Wil je het Noord-willemskanaal en het vissen in Drenthe echt ontdekken? Ga dan op visvakantie in deze fantastische provincie!

vissen in drenthe

Lijst van viswateren - Noord-Willemskanaal

Sportvisserij Groningen-Drenthe:

Noord-Willemskanaal vanaf de provinciegrens Groningen tot in de stad Groningen. Tot de Drentse Hoofdvaart, met uitzondering van de haven in de wijk Marsdijk in Assen bij de Messchen.

Bijzondere bepalingen:

  • Het is verboden meer dan één snoek in bezit te hebben (In sommige wateren en in alle vijvers mag helemaal geen vis worden meegenomen, lees daarom alle voorwaarden bij het betreffende water).
  • Gevangen snoekbaars groter dan 70cm, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Snoekbaars gevangen in maart, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Het is verboden te vissen in sluiskolken. Daarnaast is het verboden te vissen binnen een afstand van 50 meter van VISpassages en andere vismigratievoorzieningen.
  • Het is niet toegestaan zich met gemotoriseerde voertuigen op schouwpaden te bevinden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *