Vissen op het Ketelmeer

Succesvol vissen op het Ketelmeer

Het Ketelmeer is het bekendste van de grote brasems die er te vangen waren. Ze zijn nog steeds te vangen, alleen heb je wat extra informatie nodig. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen op het Ketelmeer.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Het Ketelmeer loopt van het Keteldiep en Kattendiep achter Kampen, tot aan de Ketelbrug tussen Swifterbant en Urk. Het Ketelmeer is ontstaan in 1956 bij de werkzaamheden aan de Flevopolder.

Het Ketelmeer is een prachtig water voor vissers die op zoek zijn naar een uitdaging. De vissen trekken vaak over en langs het Ketelmeer, voer dus niet te zuinig. Je zult de vis echt moeten vasthouden op de stek om ze goed te kunnen vangen. Dit geldt met name voor de karper- en witvissers.

Karpervissen op het Ketelmeer

Karpervissen op het Ketelmeer is met name goed in de zomer en de herfst. De karpers zoeken met name de zones op met losgroeiende waterplanten, als je met de boot op pad gaat kun je ze in de zomer ook rond het Kampereiland met het blote oog spotten. 

Goede stekken zijn de kantzones achter de steenstort, de rand van de vaargeul en zones waar waterplanten groeien of hebben gegroeid. 

Voer als je de kans hebt, 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten. Probeer niet teveel met pellets te vissen, dit trekt zeker in de zomermaanden overmatig veel brasems en windes aan.

Roofvissen op het Ketelmeer

Vooral het vissen op snoekbaars is goed voor de mondig van de IJssel. Met name in het vroege najaar trekt de snoekbaars massaal de IJssel op, dus als jij met een boot voor die monding ligt heb je een dag vol actie!

Let wel op, de commerciële scheepvaart gaat gewoon door. Dus let ondanks de vangsten wel goed op.

Ook baars is goed te vangen, zeker als je net achter de steenstort vist met bijvoorbeeld de carolina rig + creature bait. Zoek naar diepteverschillen kort onder de kant, dan kun je zelfs werpend vanaf de kant een dag vol actie verwachten.

Witvissen op het Ketelmeer

Tijdens het feedervissen op het Ketelmeer heb je de kans om grote hoeveelheden vis te vangen, waaronder brasems van meer dan 3 kilo en windes en voorns. Deze vissoorten worden vaak gevangen achter de dijk, met de brasems meer richting de “koffieketel”.

Er is vaak voldoende aanvoer van aas en schraal voer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek. 

Het is afhankelijk van het seizoen, waarbij in het verleden april een goede vangstmaand was, is tegenwoordig augustus en september vaak een top maand om te vissen op het Ketelmeer.

Snoekvissen op het Ketelmeer

Snoekvissen kan zeer succesvol zijn op het Ketelmeer maar niet zozeer gemakkelijk. De snoek houdt zich in de zomer en najaar vooral op rond de rand van de vaargeul en waterplanten rondom het Kampereiland. Vis tussen de waterplanten met spinnerbaits, weedless shads en/of snoekstreamers. Dit zijn de betere aasjes voor het actief werpen op snoek. 

Afhankelijk van de dag liggen ze onderaan of aan de bovenkant van het talud te wachten op de witvis die de ondiepte op- en afzwemt. Ook het trollen met de fireball in de vaargeul kan zeer effectief zijn. Vergeet niet de kanten van de steenstort uit te werpen, dit zijn vaak ook goede stekken nabij interessante diepteverlopen.

vissen op het ketelmeer

Visboot huren op het Ketelmeer

Visboot huren op het Ketelmeer, doe je bij Kraggenburg. De ideale boot om het Ramsdiep en/of Ketelmeer te ontdekken. 

De visboort is compleet en goed uitgerust qua opties, dus ideaal voor het vissen op baars, snoekbaars en snoek.

Ga dropshotten op de diepere stekken, trollen met crankbaits of werp de steenstort en wierbedden af met kunstaas. Meerdere technieken kunnen zeer effectief zijn op het Ketelmeer, het belangrijkste is om de vissen eerst te vinden. 

Onze tip, begin met trollen tot de eerste aanbeet en werp dat stuk dan secuur uit.

Dieptekaart Ketelmeer

De dieptekaart van het Ketelmeer vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het Ketelmeer?. Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op het Ketelmeer ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Tips en tricks voor het vissen op het Ketelmeer

Tips voor je visvakantie? Boek bijvoorbeeld een visvakantie bij Europarcs Veluwemeer en ontdek in jouw vakantie het vissen op het Ketelmeer en andere randmeren. 

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de waterplanten goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de vaargeul en steenstort onder eigen kant.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het Ketelmeer? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in flevoland

Visvergunning Ketelmeer

RANDMEREN behalve in de aangrenzende havens en vissend vanaf de zeedijk Nijkerkernauw en Wolderwijd tussen de mondingen van de Laak en de Schuitenbeek.

Voor verboden gebieden op het Eemmeer en Gooimeer zie de kaart op www.visplanner.nl

  • Gooimeer
  • Eemmeer
  • Wolderwijd voor zover gelegen in de voormalige gemeente Naarden
  • Nijkerkernauw
  • Nuldernauw
  • Veluwemeer
  • Drontermeer
  • Vossemeer
  • Ketelmeer
  • IJmeer

Het IJsselmeer en het Markermeer

Er geldt een langere gesloten tijd voor de aassoorten: van 16 maart t/m 30 juni mag niet gevist worden met dode vis, een stukje vis of enig kunstaas m.u.v. kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm. Men mag in de onmiddellijke nabijheid van het IJsselmeer niet meer dan twee snoekbaarzen en/of vijf baarzen in bezit hebben.

De dijkbelopen rond het IJsselmeer zijn vrij toegankelijk, tenzij borden anders aangeven. Langs de Friese IJsselmeerkust mag gevist worden in de voor het publiek opengestelde gebieden die als natuurgebied zijn aangegeven. In de niet opengestelde natuurgebieden mag niet worden gevist (zie bebording en betonning).

Op de meerdijk van de Noordoostpolder mag gevist worden van hectometerpaal 8 bij Lemmer tot hectometerpaal 243 bij Urk en van hectometerpaal 256 bij Urk tot hectometerpaal 375 bij Schokkerhaven (vzv eigendom van de provincie Flevoland/waterschap Noordoostpolder).

De toestemming geldt uitsluitend voor het te voet betreden van de meerdijk ter beoefening van de hengelsport. Het is verboden bruggen en kunstwerken te betreden, hinder op dammen of wegen te veroorzaken, kunstmatig verdedigde oevers te beschadigen of daarop aanwezige stenen te verplaatsen of te verwijderen. Honden mogen onder geen enkele voorwaarde worden meegenomen op de meerdijk.

 

Sportvisbrigade.nl

Sportvisbrigade.nl wordt gedreven door de simpele overtuiging dat de prachtige hobby vissen bijdraagt aan een betere mentale gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *