Vissen op het Veluwemeer
Succesvol vissen op het Veluwemeer
Het Veluwemeer ligt tussen Flevoland en Gelderland in en is bij Elburg verbonden met het Drontermeer en bij Harderwijk met het Wolderwijd.
Met name in de zomer wordt er fanatiek en veel gevist op het Veluwemeer, hier heb je niet per sé last van als je het goed aanpakt. Veel mensen die een visvakantie hebben geboekt bij Europarcs Veluwemeer of één van de omliggende parken gaan graag een dagje vissen op het Veluwemeer in de zomer. Geef elkaar de ruimte en dan is er genoeg te vangen voor iedereen. Wij geven per vistechniek en seizoen, tips, tricks en handvatten om succesvol te zijn op het Veluwemeer.
Karpervissen op het Veluwemeer
Karpervissen op het Veluwemeer is met name goed in de zomer en de herfst. De karpers zoeken met name de zones op met losgroeiende waterplanten, als je met de boot op pad gaat kun je ze in de zomer ook rond de eilanden met het blote oog spotten.
Goede stekken zijn de kantzones rond de rietkragen, de rand van de vaargeul en zones waar waterplanten groeien of hebben gegroeid.
Voer als je de kans hebt, 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten. Probeer niet teveel met pellets te vissen, dit trekt zeker in de zomermaanden overmatig veel witvis aan.
Wil je het karpervissen op groot water echt goed aanpakken? Lees dan onze tips!
Roofvissen op het Veluwemeer
In het geval van het Veluwemeer gaan we een alinea later apart in op het snoekvissen aangezien we daar op het Veluwemeer veel ervaring mee hebben. De baars en snoekbaarsvisserij is lastiger rond het Veluwemeer. Met name in de namiddag en schemering is er in en rond de vaargeul nog wel snoekbaars en baars te vangen, vooral crankbaits en twitchbaits zijn qua kunstaas aan te raden.
Voor snoekbaars is het slim om met een sleepje en dood aasvisje bij één van de twee bruggen te gaan vissen. Dan is er zeker statisch of met de dobber snoekbaars te vangen.
Snoekvissen op het Veluwemeer
Snoekvissen in enorm populair op het Veluwemeer en niet zozeer gemakkelijk. De snoek houdt zich in de zomer en najaar vooral op rond de rand van de vaargeul en waterplanten rondom de eilanden in het Veluwemeer. Vis tussen de waterplanten met spinnerbaits, weedless shads en/of snoekstreamers. Dit zijn de betere aasjes voor het actief werpen op snoek.
Afhankelijk van de dag liggen ze onderaan of aan de bovenkant van het talud te wachten op de witvis die de ondiepte op- en afzwemt. Ook het trollen met de firebal in de vaargeul kan zeer effectief zijn. In de winter zoek je de snoeken in de havens, vis dan met dobber en dode aasvis.
Witvissen op het Veluwemeer
Het witvissen op het Veluwemeer kan met name goed vanaf de koppen van de havens, eilanden en rondom de stekken bij de bruggen. Vis met lokvoer dat rijk aan vismeel is om de beste vangsten te boeken. Zeker in het voorjaar is de grote brasem erg eiwit/vismeel behoevend, speel hier dus zeker op in met je voer. Een method-feeder met pelletvoer en mini-boilie als aas kan dan zeer effectief zijn.
De voorns zijn het hele jaar goed te vangen aan een trosje maden. In de winter zoek je de havens op om ze te vangen, gebruik dan meer aas dan voer om ze niet te verzadigen.
Visboot huren op het Veluwemeer
Een visboot huur je op het Veluwemeer bij het Veluwemeer Pension. Zowel de overnachting, als de visboten zijn goed verzorgd en snel geregeld. Cees en Ingrid dragen zorg voor de gasten, dus als visser moet je zeker op de hoogte zijn van hun diensten.
Zet bij het uitvaren vanaf “de oude pol” wel even je motor wat ondieper zodat je niet onnodig de bodem omploegt of schade aan de motor maakt.
Dieptekaart Veluwemeer
De dieptekaart van het Veluwemeer vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het veluwemeer?. Richt je voornamelijk op de rand van de vaargeul en interessante diepte verlopen om succesvol te zijn op het Veluwemeer.
Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt dan kun je iedere sessie vis vangen op het Veluwemeer ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.
Tips en tricks voor het vissen op het Veluwemeer
Wil je het Veluwemeer echt ontdekken? Boek dan een visvakantie bij Europarcs Zuiderzee en neem de tijd om de visstek ècht goed aan te pakken.
De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de eilanden en havens goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de vaargeul en rietkragen.
Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het Veluwemeer? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.
Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.
Visvergunning Veluwemeer
RANDMEREN behalve in de aangrenzende havens en vissend vanaf de zeedijk Nijkerkernauw en Wolderwijd tussen de mondingen van de Laak en de Schuitenbeek.
Voor verboden gebieden op het Eemmeer en Gooimeer zie de kaart op www.visplanner.nl
- Gooimeer
- Eemmeer
- Wolderwijd voor zover gelegen in de voormalige gemeente Naarden
- Nijkerkernauw
- Nuldernauw
- Veluwemeer
- Drontermeer
- Vossemeer
- Ketelmeer
- IJmeer
Het IJsselmeer en het Markermeer
Er geldt een langere gesloten tijd voor de aassoorten: van 16 maart t/m 30 juni mag niet gevist worden met dode vis, een stukje vis of enig kunstaas m.u.v. kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm. Men mag in de onmiddellijke nabijheid van het IJsselmeer niet meer dan twee snoekbaarzen en/of vijf baarzen in bezit hebben.
De dijkbelopen rond het IJsselmeer zijn vrij toegankelijk, tenzij borden anders aangeven. Langs de Friese IJsselmeerkust mag gevist worden in de voor het publiek opengestelde gebieden die als natuurgebied zijn aangegeven. In de niet opengestelde natuurgebieden mag niet worden gevist (zie bebording en betonning).
Op de meerdijk van de Noordoostpolder mag gevist worden van hectometerpaal 8 bij Lemmer tot hectometerpaal 243 bij Urk en van hectometerpaal 256 bij Urk tot hectometerpaal 375 bij Schokkerhaven (vzv eigendom van de provincie Flevoland/waterschap Noordoostpolder).
De toestemming geldt uitsluitend voor het te voet betreden van de meerdijk ter beoefening van de hengelsport. Het is verboden bruggen en kunstwerken te betreden, hinder op dammen of wegen te veroorzaken, kunstmatig verdedigde oevers te beschadigen of daarop aanwezige stenen te verplaatsen of te verwijderen. Honden mogen onder geen enkele voorwaarde worden meegenomen op de meerdijk.