Vissen op het Koevordermeer

Vissen op het Koevordermeer

Het Koevordermeer, gelegen in het schilderachtige landschap van Friesland, is een waar paradijs voor hengelsportliefhebbers. Dit uitgestrekte watergebied trekt vissers aan vanwege zijn diversiteit aan vissoorten en het adembenemende natuurschoon. Of je nu op zoek bent naar een ontspannen viservaring of een uitdagend avontuur, het Koevordermeer biedt voor elk wat wils.

Met zijn overvloedige vispopulaties, waaronder snoek, baars, brasem, voorn en karper, is het Koevordermeer een speeltuin voor sportvissers. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de vis- en watersportregels die van toepassing zijn op dit gebied.

Wil je je visdag op het Koevordermeer naar een hoger niveau tillen? Wij staan klaar om je te voorzien van waardevolle tips en handige trucs om succesvol te vissen in dit betoverende watergebied.

Van het kiezen van de juiste visuitrusting tot het ontdekken van de beste visstekken, we bieden je de kennis en expertise om je visavontuur op het Koevordermeer onvergetelijk te maken. Dompel jezelf onder in de schoonheid van het Koevordermeer en geniet van de spanning en voldoening van het vissen in deze unieke omgeving.

Geschiedenis van het Koevordermeer

Het Koevordermeer is een langgerekt meer. Het meer is vernoemd naar de streek de ‘Koevorde’, waar ook het naburige gehucht Koufurderrige in ligt. Een voorde is een plaats waar boeren hun koeien door een doorwaadbare plek dreven. Boeren van de oostkant van het Koevordermeer, uit Dijken, dreven ‘s zomers hun vee door het meer naar de weidegronden aan de andere kant.

Door het Koevordermeer loopt een zandopduiking, ongeveer vanaf Langweer naar Lippenwoude, die het ondiepe meer goed doorwaadbaar maakt. Toponiemen als ‘Zandgaast’ en ‘Zandsloot’ verwijzen ook naar deze zandopduiking. Na Lippenwoude loopt de opduiking door naar Osingahuizen en Oudega naar Sandfirden.

Het meer wordt druk bevaren, het Prinses Margrietkanaal loopt er namelijk doorheen. Het meer heeft goede verbindingen met:

  • Het Heegermeer via het Johan Frisokanaal oftewel de Jeltesloot;
  • De Langweerderwielen via de Janesloot;
  • Het Slotermeer via de Wellesloot en de Ee bij Woudsend;
  • Het Idskenhuistermeer en de Groote Brekken via het Prinses Margrietkanaal;
  • Het Sneekermeer via het Prinses Margrietkanaal

Buiten de vaargeul is het meer aan de westkant goed bevaarbaar (diepgang ca. 100 cm). Alleen de noordoostelijke hoek (ter hoogte van Dijken) is zeer ondiep.

Vissen op het Koevordermeer

Karpervissen op het Koevordermeer

Karpervissen op het Koevordermeer is zeer succesvol tussen de maanden Mei en Oktober.

Voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen nemen direct al toe. Zeker als je gaat karpervissen in de herfst heb je goede kansen!

De karpers zijn gewend om grote afstanden af te leggen, dus breng genoeg voer om ze vast te houden op de stek. Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot, zowel overdag als in de nacht zijn de karper goed te vangen.

Roofvissen op het Koevordermeer

Vooral het vissen op snoekbaars is goed op de taluds nabij de instroom van het Prinses Margrietkanaal. Met name in het vroege najaar komt de snoekbaars hier graag, dus als jij met een boot daar ligt of vanaf de kant gaat vissen heb je een dag vol actie!

Ook baars is goed te vangen, zeker als je net achter de taluds en/of doorgangen naar de aangrenzende meren vist met bijvoorbeeld de carolina rig + creature bait. Zoek naar diepteverschillen kort onder de kant, dan kun je zelfs werpend vanaf de kant een dag vol actie verwachten.

In de winter kies je voor het snoekvissen in de havens van Teroele en Idskenhuizen

Witvissen op het Koevordermeer

Tijdens het witvissen op het Koevordermeer heb je de kans om grote hoeveelheden vis te vangen, waaronder grote brasems en windes en dikke voorns.

Vis met schraal voer en veel aas. Er is vaak voldoende aanvoer van aas en lokvoer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek. 

Het is afhankelijk van het seizoen, waarbij in het verleden Mei een goede vangstmaand was, is tegenwoordig augustus en september vaak een top maand om te vissen op het Koevordermeer.

Visboot huren op het Koevordermeer

De Hoek Watersport is hét adres voor het huren van een visboot of sfeervolle overnachting ter plekke bij het Koevordermeer.

Alles is op locatie te regelen, van visboot tot overnachting. Ideaal als je vroeg op pad wil om te gaan vissen.

Ga lekker trollen met crankbaits of swimbaits en je zult altijd wel een snoek kunnen vangen rondom het Koevordermeer. 

Snoekvissen op het Koevordermeer

De waterplanten rondom het meer en de instroompunten zijn super interessant om af te werpen op snoek. 

Als je met de boot bent, pak dan het gedeelte rond het eiland en of in de winter op de routes van en naar de havens. Hier kun je vaak de echte big-mama’s verwachten. 

Zowel vanaf de kant als vanaf de boot is het interessant om met jerkbaits en softbaits van ongeveer 15-18cm, dit is zeer effectief. Vis je in en om de waterplanten? Kies dan voor snoekstreamers en spinnerbaits.

Leestip: Snoeken op groot water

Dieptekaart op het Koevordermeer

De dieptekaart van het Koevordermeer vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het Koevordermeer?”. Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op het Koevordermeer ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Leestip: Snoeken op groot water

De beste visstekken van het Koevordermeer: Alles wat je moet weten

Tips voor je visvakantie? Boek bijvoorbeeld een visvakantie bij het Koevordermeer en ontdek in jouw vakantie het vissen in Friesland

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de waterplanten goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de waterplanten en taludranden.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het Koevordermeer? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in friesland

Visdocumenten Koevordermeer

Benodigde documenten:
VISpas of Kleine VISpas

Visrechthebbende:
Sportvisserij Fryslân – Grou

Bijzondere bepalingen:

  • Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Gevangen snoekbaars groter dan 70cm, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Snoekbaars gevangen in maart, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Nachtvissen binnen de begrenzingen van natuurgebieden van It Fryske Gea niet toegestaan (zijn met bordjes aangegeven).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *