Vissen op het Prinses Margrietkanaal

Vissen op het Prinses Margrietkanaal

Op zoek naar een avontuurlijke visplek die uitdaging en variatie biedt? Het Prinses Margrietkanaal is de ultieme bestemming voor sportvissers van alle niveaus. Met zijn diverse vissoorten, adembenemende natuur en verbindingen met de Friese meren is dit kanaal een waar paradijs voor hengelsportliefhebbers. Of je nu een ervaren visser bent die op zoek is naar een nieuwe uitdaging of een beginner die de eerste stappen in de hengelsportwereld zet, het Prinses Margrietkanaal heeft voor iedereen die gaat vissen in Friesland iets te bieden.

Met een scala aan vissoorten, waaronder snoek, brasem, karper en baars, is er altijd wel een vis die je kunt targeten en waar je je vaardigheden op kunt testen. Omgeven door weelderige natuur, rustieke bruggen en waterwegen die de Friese meren doorkruisen, geeft het kanaal je het gevoel dat je in een visparadijs bent beland.

Bereid je voor op een avontuurlijke dag vol visplezier, waarbij je de hotspots van het kanaal ontdekt, experimenteert met verschillende vismethoden en geniet van het gezelschap van medevissers die dezelfde passie delen. 

Na het lezen van onze handige tips ben je klaar om de uitdagingen aan te gaan en onvergetelijke visdagen te beleven op dit unieke kanaal.

De geschiedenis van het Prinses Margrietkanaal

Bron: Wikipedia

Met de aanleg van het kanaal is begonnen in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Het Friese deel daarvan is in 1955 vernoemd naar Prinses Margriet, het Groningse deel heet sinds 1938 Van Starkenborghkanaal. De laatste gedeelten van het Prinses Margrietkanaal zijn pas na de Tweede Wereldoorlog nieuw gegraven, onder andere het gedeelte van Grouw (Pikmeer) tot Oude Schouw. In 1951 is het Friese gedeelte van de verbinding LemmerGroningen opengesteld. Delen van het kanaal hebben onder de overkoepelende naam Prinses Margrietkanaal ook de historische namen behouden zoals Knillisdjip of Kolonelsdiep, Nije Wjittering en Krûme Ie.

Stuw-/stroomvakken Prinses Margrietkanaal

Het kanaal begint 2 km ten westen van Lemmer aan het IJsselmeer bij de Prinses Margrietsluis. Na ongeveer 2 km komt het uit in het meer de Groote Brekken waar aan de noordoostzijde de Follegasloot richting het Tjeukemeer begint. Daarna loopt het kanaal langs brug Spannenburg naar het Koevordermeer. Daarna volgt aan de westzijde het zijkanaal Jeltesloot. Vandaar loopt het kanaal verder over de Prinses Margriettunnel in de A7 bij Uitwellingerga naar het Sneekermeer.

Aan de overzijde van het meer vervolgt het kanaal zijn route door de Terhornstersluis bij Terhorne. Bij Oude Schouw kruist het de Boorne en verder over het Akwadukt Mid-Fryslân in de A32. Daarna langs Grouw door het Pikmeer en vanaf daar ten noorden langs het Nationaal Park De Oude Venen. Voor Bergum langs de Wijde Ee en na het dorp door het Bergumermeer. Vanaf daar loopt het langs Kootstertille en Gerkesklooster naar de Groningse grens bij Stroobos en gaat verder als Van Starkenborghkanaal.

Vissen op het Prinses Margrietkanaal

Karpervissen op het Prinses Margrietkanaal

Het Prinses Margrietkanaal is fantastisch voor karpervissers, de rijke historie van dit water geeft het vissen veel charme mee. De karpervissers moeten wel even zoeken en voorwerk doen voor goede stekken, eenmaal gevonden is er echt een visje te vangen.

In de zomers trekken de karpers naar de ondiepere delen van het kanaal om af te paaien. In de winter kun je ze beter zoeken op de diepere delen van het kanaal. 

Als je een nacht gaat vissen op het Prinses Margrietkanaal, wacht dan met “zwaarder” voeren tot de laatste boot langsvaart. Check hiervoor even de sluistijden en apps zoals Marine traffic of Shipfinder. Nadat de laatste boot langs is gekomen kun je meer voer brengen omdat dit langer blijft liggen. Zodoende heb je goede kansen in de nacht en is het vangen van één karper per nacht zeker mogelijk.

Roofvissen op het Prinses Margrietkanaal

Snoekbaarsvissen op het Prinses Margrietkanaal is met name goed te rond de schemering. Vis met een dood visje aan een sleepje in de buurt van bruggen, de mondingen met de meren of andere diepere stekken en je maakt veel kans tijdens het kantvissen op snoekbaars.

Snoek vang je het beste door trollend te vissen langs de taluds van de vaargeul, zowel het trollen met de fireball alsook het trollen met kunstaas is erg effectief. 

Baarsvissen op het Prinses Margrietkanaal is goed zoeken, de meeste kans maak je rond de taluds van de insteekhavens, mondingen of zwaaikommen. Hier profiteert de baars van de kleine aasvissen die zich hier vaak ophouden. Vis traag met kleine shads of creature baits en gebruik een ultra light hengel want de aanbeten zijn vaak voorzichtig.

Witvissen op het Prinses Margrietkanaal

Witvissen doe je met de vaste stok op 11 meter net achter de talud rand, vis met schraal voer en een dobber van 0,5 – 2 gram afhankelijk van de stroming en je maakt goede kans op een leuk dag vol vangsten van voorn tot grote brasem.

Feedervissen op het Prinses Margrietkanaal kan het beste met de korf strak tegen de overkant of tegen het talud aan van de overkant. Door te vissen met pelletvoer of schraalvoer en mini-boilies of pieren maak je goede kans op grote brasem. Wil je liever voorns, kolblei en kleinere witvis vangen kies dan voor het vissen met maden.

Bootvissen op het Prinses Margrietkanaal

Het van Starkenborghkanaal is een ideaal water om lekker een dagje te gaan vissen tijdens je visvakantie in GroningenLet op, kijk in de zomer uit met zwemmen in het van Starkenborghkanaal, de scheepvaart gaat gewoon door.

Leg jezelf vast in een insteekhaven of monding naar de meren om nauwkeurig stekken uit te werpen of baars, vis de diepe stekken uit op snoekbaars of ga lekker trollend op zoek naar snoek. 

Een goede trailerhelling op het Prinses Margrietkanaal vind je op trailerhelling.com, ook het vissen met eigen rubberboot is ideaal op dit water.

Tips en Tricks voor het vissen op het Prinses Margrietkanaal

Het Prinses Margrietkanaal is een ideaal water om lekker een dagje te gaan vissen in de zomer als je op vakantie bent in Friesland. Let op, kijk in de zomer uit met zwemmen in het Prinses Margrietkanaal, de scheepvaart gaat gewoon door.

In het voorjaar, najaar en winter is het een kwestie van de vis zoeken, maak meerdere stekjes en vis deze 1 voor 1 af. Heb je de vis gevonden, blijf dan lekker zitten en beleef een visdag vol actie.

Heb jij nog tips en tricks voor ons om te delen met anderen? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in onze tekst. 

Alvast bedankt namens alle andere vissers. 

vissen in friesland

Lijst van viswateren - Prinses Margrietkanaal

Benodigde documenten:
VISpas of Kleine VISpas

Visrechthebbende:
Sportvisserij Fryslân – Grou

Bijzondere bepalingen:

  • Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Gevangen snoekbaars groter dan 70cm, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Snoekbaars gevangen in maart, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Nachtvissen binnen de begrenzingen van natuurgebieden van It Fryske Gea niet toegestaan (zijn met bordjes aangegeven).

3 gedachten over “Vissen op het Prinses Margrietkanaal

  • Goedendag, ik lees “net achter de taludrand” en tegen de taludrand”. Kunt u in een dwarsdoorsnede laten zien wat u precies bedoeld of hoe het kanaal is opgebouwd?

    Met vriendelijke groet,
    Han van der Giessen

    Beantwoorden
    • Beste Dhr. van der Giessen,
      een dwarsdoorsnede is lastig te schetsen omdat de kanaal oever her en der wisselt. Voor de meest exacte indicatie kunt u het beste het kanaal peilen met een markerhengel en peillood.

      Navionics Chart Viewer geeft digitaal ook een goede indicatie van ondiepe en diepe plekken. (Zie de link naar “diepere stekken” onder roofvissen op het Pr. Margrietkanaal.

      Grof gezegd loopt het kanaal met damwand kade zo:
      – Eerste meter uit de oever is het 1,5-2 meter diep
      – Daarna loopt het rustig af tot aan 9 meter uit de kant
      – Op ongeveer 9 tot 11 meter uit de kant is het talud van de vaargeul. Daar gaat de diepte naar 4-5 meter.
      – Aan de overkant gebeurd hetzelfde bij een damwand kade, dus meet maar uit.

      Bij kanten met betonnen stenen, riet of andere glooiingen is het bodemverloop vaak iets ondieper in de kantzone.
      Mocht je nog andere vragen en/of opmerkingen hebben dan hoor ik het graag.

      Met vriendelijke groet,
      Sportvisbrigade

      Beantwoorden
      • Hartelijk dank voor uw reactie. Kom er zo wel uit.

        Han van der Giessen

        Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *