Vissen op het Sneekermeer

Vissen op het Sneekermeer

Het Sneekermeer is misschien wel het bekendste meer in Friesland. Toch heb zeker bij de eerste keer vissen, wat extra informatie nodig. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen op het Sneekermeer.

Het Sneekermeer is een van de populairste bestemmingen in Friesland voor vissers. Het is een prachtig groot meer met verschillende soorten vis, zoals snoek, baars en karper.

In de zomer is het Sneekermeer een populaire plek voor zowel watersporters als vissers. Er zijn diverse campings en vakantieparken in de buurt die de ideale uitvalsbasis bieden voor een dagje vissen.

Wij bieden tips, trucs en aanbevelingen voor verschillende vistechnieken en seizoenen, zodat je het meeste uit je vissessie op het Sneekermeer kunt halen. Onze tips helpen je om de beste visstekken te vinden en de juiste uitrusting te gebruiken voor een succesvolle dag aan het Sneekermeer.

Geschiedenis van het Sneekermeer

Het Sneekermeer is vooral bekend vanwege zijn grote populariteit bij watersporters. het Snitser Mar is in de Middeleeuwen ontstaan als gevolg van ontginning van veen. Door het Sneekermeer loopt een zandrug die bekendstaat als de Gravinneweg (Gravinnewei). In vroeger tijden werd bij een lage waterstand deze zandrug gebruikt om door het Sneekermeer te waden.

Het Sneekermeer bestaat uit onder andere het eigenlijke meer zelf, de Goëngarijpsterpoelen, de Zoutepoel en de Gauwster Hoppen. Het Sneekermeer is via de Noorder Oudeweg verbonden met de Langweerderwielen, en via de Houkesloot met de stad Sneek. Het Prinses Margrietkanaal loopt door het meer heen. Ten zuidwesten van het meer ligt de Geeuwpolder, een natuurgebied dat eigendom is van Staatsbosbeheer.

Opvallend genoeg ligt Sneek niet gelijk aan het meer en ligt het meer voor het grootste deel niet in de gemeente Súdwest-Fryslân, waar de stad Sneek deel van uitmaakt, maar in de buurgemeente De Friese Meren.

Bron; Wikipedia 

Vissen op het Sneekermeer

Karpervissen op het Sneekermeer

Volg op het Sneekermeer de wind, staat de wind een paar dagen op één zijde te blazen dan ben je daar al in je voordeel. Check de Unifish app en schat je kansen in, vermijd de noordenwind en probeer je vissessie te plannen bij een dalende luchtdruk tussen 1015 en 1020Hpa.

Kies een stek met interessante diepteverloop en in de zomer in de buurt van waterplanten. 

De karpers liggen in de winter, diep en in de luwte. In de zomer ondiep en aan de windzijde. In het voorjaar en najaar zullen de vissen tussen zomer en winterstekken zwemmen.

Voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen tijdens het karpervissen nemen direct al toe. De karpers zijn gewend om grote afstanden af te leggen, dus breng genoeg voer om ze vast te houden op de stek. Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot, zowel overdag als in de nacht zijn de karper goed te vangen.

Wil je het karpervissen op groot water echt goed aanpakken? Lees dan onze tips!

Roofvissen op het Sneekermeer

Op het Sneekermeer wordt vaak op snoekbaars gevist. Het meer kent namelijk grote diepteverschillen en aan de rand van de vaargeul kun je goed baars en snoekbaars vangen. Met name vanaf de boot zijn deze stekken goed uit te vissen. Voor de baars is de dropshot techniek erg effectief, voor de snoekbaars ook en voor snoekbaars is pelagisch ook populair bij de geoefende roofvissers. 

Gelukkig is er ook vanaf de kant en ook vanaf de boot zonder dure apparatuur goed roofvis te vangen.

Zoek de diepere stekken zoals de vaargeul of stekken met veel waterplanten en je kunt al snel baars en snoekbaars vangen. Doe je huiswerk goed met de Genisis map en/of Sonar Chart Viewer je beleeft een goede visdag als je wilt baarsvissen of snoekbaarsvissen op het Sneekermeer.

Vergeet in het voorjaar vlak voor- en na de gesloten tijd de ondieptes rondom de omliggende vaarten niet.

Witvissen op het Sneekermeer

Tijdens het witvissen op het Sneekermeer heb je de kans om grote hoeveelheden vis te vangen, waaronder grote brasems en windes en dikke voorns.

Vis met schraal voer en veel aas. Er is vaak voldoende aanvoer van aas en lokvoer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek. 

Het is afhankelijk van het seizoen, waarbij in het verleden Mei een goede vangstmaand was, is tegenwoordig augustus en september vaak een top maand om te feedervissen op het Sneekermeer. Zoek in de zomer de witvis ook in de buurt van de ondiepe uitlopers van het meer.

Dieptekaart Sneekermeer

De dieptekaart van het Sneekermeer vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het Sneekermeer?”. Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op het Sneekermeer ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Leestip: Snoeken op groot water

Snoekvissen op het Sneekermeer

Snoekvissen kan zeer succesvol zijn op het Sneekermeer maar niet zozeer gemakkelijk. De snoek houdt zich in de zomer en najaar vooral op rond de rand van de vaargeul en waterplanten. Vis tussen de waterplanten met spinnerbaits, weedless shads en/of snoekstreamers. Dit zijn de betere aasjes voor het actief werpen op snoek. 

Afhankelijk van de dag liggen ze onderaan of aan de bovenkant van het talud te wachten op de witvis die de ondiepte op- en afzwemt. Ook het trollen met de fireball in de vaargeul kan zeer effectief zijn. Vergeet in het vroege voorjaar en begin van het najaar niet de ondiepe uitlopers uit te werpen, dit zijn vaak ook goede stekken nabij interessante diepteverlopen. De sluis aan de noordzijde, instroompunten van de kanalen en havenmondingen zijn ook interessant om secuur uit te werpen.

Visboot huren op het Sneekermeer

De beste visboot van Friesland huur je bij het Sneekermeer in Terherne bij de Mariahoeve. Als visser zijnde kies je voor een serieuze Marcraft als visboot. 

Geloof ons maar, de Marcraft is de beste verhuurde visboot. Vraag vooraf even naar de actuele vangsten en je hebt een leuke visdag vol actie in het vooruitzicht. Kies voor felle kleuren kunstaas en een lekkere ratel als je gaat roofvissen, het water kan erg troebel zijn.

De beste visstekken van het Sneekermeer: Alles wat je moet weten

Op zoek naar de beste bestemming voor je visvakantie? Check dan zeker de vakantiehuisjes aan het Sneekermeer!

De beste visstekken van de Sneekermeer zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het watergebied is zo divers dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de watergangen en waterplanten om de plassen heen goede stekken, de serieuze karpervissers kunnen het beste aan de Noordzijde van het Sneekermeer bezig.

Heb jij tips wat betreft visplekken en vistechnieken specifiek voor de Sneekermeer? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in friesland

Visdocumenten Sneekermeer

Bijzondere bepalingen:

  • Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Gevangen snoekbaars groter dan 70cm, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Snoekbaars gevangen in maart, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Nachtvissen binnen de begrenzingen van natuurgebieden van It Fryske Gea niet toegestaan (zijn met bordjes aangegeven).

Voor de oevers van Staatsbosbeheer geldt:

  • Nachtvissen verboden.
  • Verboden de rust te verstoren.
  • Verboden oevers te beschadigen en rietgewas te betreden.
  • Verboden vogelnesten te verstoren, eieren te rapen en planten/bloemen te
    plukken.
  • Toegangsregels zoals aangeven in het terrein d.m.v. bebording zijn altijd
    leidend m.b.t. het looprecht/ toegang van een gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *